Ima li piratstvo opravdanje? zaključana tema

poruka: 650
|
čitano: 122.465
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Zašto se ne sankcioniraju PlayStation 3 hakeri

Kante, vispren ili ne, ali nisam htio reći da je Škoda sranje, nego sam uzeo to za primjer. Moglo je pisati Mercedes ili Kia - nije mi baš jasno kako nisi skužio.

Nego, Bajac - OK, ja ću tebi dati sav softver koji mogu. Rekao je jedan zaposlenik Mercedesa: "Mi proizvedemo 100,000 automobila S klase godišnje, prodamo samo 80%. Da i darujemo 20% nije problem, ali onda neka netko nama iz Mercedesa daruje neprodane prazne stanove, kruh, vodu, ostalu hranu ili gorivo."

Komunizam je super kad funkcionira, ali nikada nije funkcionirao.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
17 godina
neaktivan
Sinatra kaže...

CroVandal, Nintendo Entertainment System je intelektualno vlasništvo Nintenda, i emuliranje njihovih igara je isto što i piratiziranje igara za trenutno aktivne konzole.

Potpuno netočno.

Čovječe, pa sama ti riječ govori, emuliraš, ne crackiraš.

Emuliranjem ti ne modificiraš, niti na ikoji način mjenjaš ko^d onoga što emuliraš.

Zato u pravilu ni reverse engineering nije ilegalno.

Hint: Sony vs. Connectix parnica

Uglavnom, Sonyu je odbijena točka po kojoj optužuju tužene za ilegalno izvlačenje BIOS-a s konzole, kao i izrada emulatora, i to sve samo zato jer su legalno posjedovali konzolu.

Dakle, ako posjeduješ konzolu možeš s nje raditi što te volja, ako je u osobne svrhe. Kao i s igrom, ako posjeduješ legalnu kopiju, možeš sebi raditi backup, naravno ne smiješ ga distributirati.

Sažetak: emulator je program kao i svaki drugi, i kao takav je sasvim legalan, ali njegova upotreba je ograničena, pa ga tako ne možeš koristiti u ilegalne svrhe. Praktički, to znači da bi ti smio posjedovati program za (lupam) skidanje novaca s tuđih bankovnih računa, ali ga ne bi smio koristiti u tu svrhu.

A igranje ROM-ova (koji su legalni, ako ga je korisnik osobno presnimio/rippao sa svoje legalne kopije igre) na emulatoru je također legalno.

Al' sve je to debeli offtopic

"Yesterday is a history, tommorow a mistery, but today is a gift. Thats why it's called present"
16 godina
Bajac kaže...

S druge strane, recimo tijekom E3 sajma tamo '98 il '99, Sonyjevi su odvjetnici konstanto napadali štand od tvrtke Bleem, iako su ovi po svim zakonima sasvim legalno napravili emulator koji je emulirao PS3 konzolu za PC.

Emulator za PS3 99-e godine.

Zanimljivo.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
17 godina
xxxxx kaže...
Bajac kaže...

S druge strane, recimo tijekom E3 sajma tamo '98 il '99, Sonyjevi su odvjetnici konstanto napadali štand od tvrtke Bleem, iako su ovi po svim zakonima sasvim legalno napravili emulator koji je emulirao PS3 konzolu za PC.

Emulator za PS3 99-e godine.

Zanimljivo.

i od cijelog teksta si izvukao ovaj lapsus?

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
17 godina
neaktivan
vexx5555 kaže...

E vidiš, i igre mogu pružati boljitak i napredak. Kakav-pitaš se. Moralni napredak. Svijet u kojem su sva intelektualna dobra besplatna, u kojem se pojedincu sa znanjem pružaju velike mogućnosti.

I tako proizvođač recimo baldurs gate-a unajmi studio na 5 dana, uzme orkestar, snimi muziku, plati sviračima, plati studio, napravi igru, plati programere koji rade 8 sati dnevno, plati glumce koji daju glasove, plati crtače, plati uredski materijal, računala za testiranje i programiranje, bla bla bla. i stavi igru na internet uz slogan "Igrajte se".

Nakon toga tvrtka sa urnebesnim minusom na računu ide u bankrot.

Što se tiče tvog moralnog napretka, pojedincu sa znanjem u tvom svijetu se samo pruža šansa da besplatno radi nešto intelektualno, uz neki "normalni" posao s kojim će se uspjeti prehraniti, jer intelektualna dobra nemože naplatiti.

Do kuda sežu intelektualna dobra uopće? Knjige? igre? Odvjetničke usluge? Prevođenje? Računovodstvo? bilo što bez lopate?

15 godina
neaktivan
Zašto se ne sankcioniraju PlayStation 3 hakeri?

Može da ne brkamo neke stvari? A pri tome prvenstveno mislim na softver u odnosu na igre + glazbenu + filmsku industriju.

Dakle ovako...

Svi proizvođači softvera su se davnih dana pomirili s činjenicom da će se cijela paleta proizvoda koju izbace na tržište prije ili kasnije piratizirati. Što god bilo tko na ovom svijetu nakuckao biti će piratizirano prije ili kasnije. I da je riječ o  programu koji se sastoji samo od prazne forme sa jednim OK gumbom na njoj, možete biti sigurni da će i to biti piratizirano. A kako onda ne bi neka aplikacija koja radi nešto korisno. No sad dolazi jedno vrlo važno "ali": postotni rizik od piratiziranja u ovisnosti o rasprostranjenosti/popularnosti neke aplikacije je brojka koja je (sa relativno malim odstupanjima) vrlo dobro poznata proizvođačima. I to je nešto što je uračunato u cijenu krajnjeg proizvoda. I to je nešto što legalni korisnici uredno plaćaju i na kraju su svi (od proizvođača do kupaca) naučjeli živjeti u tako postavljenom sustavu.

Generalno gledajući, tako postavljanje stvari nikome zapravo nije nešto prestrašno - ako ću primjerice ja korištenjem A programa koji košta X novaca ostvarivati profit od X * y (gdje je y > 1) onda ću svakako razmisliti o nabavci legalne verzije. Ako ništa drugo, to obično znači tehničku podršku, popuste kod kupnje sljedeće verzije, razne druge vaučere, edukaciju i sl. stvari. Ako mi to treba, kupit ću taj softver. I svi zadovoljni. S druge strane, ako jadnik u Nigeriji koristi piratiziranu veziju programa X i na kraju postane prvoklasan stručnjak u njemu i dospije u tvrtku koja je proizvela X i počne raditi na razvoju programa X, ipak su opet na kraju svi zadovoljni. Ili recimo ako taj program preko weba preporuči drugim ljudima, od kojih će netko kupiti legalnu verziju... Ma opet svi zadovoljni. Zašto? Zato što se stvara kritična masa stručnjaka, program se reklamira, povećava se baza korisnika itd. itd... Problem predstavljaju jedino oni koji ostvaruju y > 1, ali ne pomišljaju na kupovinu legalnog softvera. Njih se opali po prstima s kaznama ili im se ponudi mogućnost da piratizirani softver ipak legaliziraju i na kraju opet svi zadovoljni (a ovima piratiziranje sigurno neće više padati na pamet).

S druge strane, industrija igara, te glazbena i filmska industrija ne mogu to gledati na takav način. Kao prvo, malo što od toga što oni nude stvara sekundarni profit (gledano iz perspektive kupca) pa kupac niti neće razviti želju kupiti legalnu verziju ako može doći do piratske. Kao drugo (a ovo je izvedeno iz prvog), upravo zbog toga što ne postoji mogućnost ostvarivanja sekundarnog profita, ne postoji ni mogućnost da sa cijenom legalnih kopija pokrivaju piratske na sličan način kao proizvođači softvera - jer onda sigurno nitko više ne bi kupovao legalne verzije.

Ako se tako gleda na stvari, glavni problem je u tome što su oni konstantno u gubitku (odnosno: ne ostvaruju planirani profit). I pritom nemaju inteligentnih rješenja kako tome stati na kraj. Pa je jedino što im ostaje batina (čitaj: tužbe) i nenormalne cifre do nekoliko desetaka tisuća dolara za 3-4 piratske MP3-ice, pokojeg filma, igre ili čega već. A sve sa ciljem utjerivanja straha u kosti onima koji su razmišljali o tome da pokušaju nešto slično ili su to već napravili.

I to je ono što Sony radi ovdje.

Hoće li mu to "proći"? Pa do neke mjere svakako da. No daleko je to od onoga čime bi oni (ili ljudi koji žive zahvaljujući njihovim proizvodima) bili zadovoljni. Ali jedno su želje, a drugo surova realnost.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 20:21 (vlad0).
Moj PC  
11 0 hvala 1
16 godina
odjavljen
FlyBoy kaže... 

Uglavnom, Sonyu je odbijena točka po kojoj optužuju tužene za ilegalno izvlačenje BIOS-a s konzole, kao i izrada emulatora, i to sve samo zato jer su legalno posjedovali konzolu.

Legalno je izvući BIOS iz konzole, legalno ga je modificirati i legalno je davati upute kako to napraviti. Ilegalno je objaviti orginalni BIOS, modificirani BIOS ili bilo koji dio BIOS-a ili prodavati isti.

Što se kompletne teme tiće, ova tema se ni slučajno ne bi trebala pretvoriti u raspravu za i protiv piratstva, jer je mogućnost igranja piratskih igara samo jedna nuspojava legalne radnje i time ne ćini kompletnu radnju ilegalnom.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
neaktivan

vlad0 pametan kao i uvijek. Svaka čast, gušt te pročitati - vidi se da znaš o čemu se radi.

Nego, kad smo već spomenuli - piratstvo u svijetu razvoja igara može biti pogubno. U ovakvoj prilici uvijek spomenem Stardock i njihove ogromne gubitke i probleme zbog piratiziranja nezaštićenog Demigoda - vjerovali su korisnicima i vodili se onom o poštenju većine, i dok su Stardockovci zakopali ratnu sjekiru, korisnici su svoju zakopali njima u lubanju. Demigod, iako odlična igra, nikada se nije oporavio od loših ocjena zbog neigrivosti uzrokovane rušenjem servera zbog navale drastično većeg broja piratskih, nego legalnih korisnika u prva 24 sata.

14 godina
protjeran

a neznam zasto je ovaj lik naveo gore u postu da moderatori foruma trebaju kaznit clanove foruma koji zele pomoci da drugi forumasi urade jailbreak..
Moderatori su isto ljudi i oni cine iste stvari kao mi,samo se drze reda....

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Zašto bi sankcionirali PS3 hackere? Nisu sankcionirali ni PSP hackere.

GAMING IN HEART
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 21:05 (Jabulani).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Bukva kaže...

..Kao prvo EULA nije poluzakonski što već kako ju je ihush nazva. EULA je tip SLA dokument kojim se regulira SLM. SLA spada pod međunarodno pravo, a po pravnoj hijerarhiji međunarodno pravo je viša instanca od državnog prava.

Ukoliko ti SLA potpisuješ, ti na sebe preuzimaš KAZNENU odgovornost da si sve razumio u njoj. Pravni objekt (u ovome slučaju ugovor) ne mora biti na materinjem jeziku.

..

- precrtano, gdje? -ja kažem: pravno ništavna....

- što je SLA (wiki)? Krivični zakon? Jer spominješ KAZNENU odgovornost?

.. i tvrdiš da je međunarodni zakon ili pravo?

- tko što podpisuje? EULA?

udahni i razmisli, evo mogućih odgovora.

EULA bi željela imati snagu zakona, pokušava se prikazati barem kao ugovor, no nije ni to.

Osnova ugovora je suglasnost dviju strana.... dodajmo svjedoci i podpis, kao i svi ostali uvijeti, garancije itd..

Jedno od pravila, zakon se uvijek mora poštivati i primjenjivati (silom zakona), ugovori, odredbe, licence itd.. samo ako su u skladu sa zakonom i mogu se osporavati. Ukoliko nisu u skladu sa zakonom -ništavne su.

Ja tu ne miješam autorsko pravo, vlasničko pravo, Copyright itd.. i ne podržavam piratiziranje.

Podsjetnik na presudu za EULA... vidi pod ADUC. što je dakle EULA? Zakon, za KAZNENU odgovornost? Međunarodni zakon?

(btw, pisanje verzalom daje dramatičan ton, još samo fali argument?)

-Dali znaš koja zemlja priznaje ili ne priznaje takvu EULAu (koju korisnik-kupca nije dobio u obliku ugovora, pročitao i podpisao?)

Njemačka? Italija? Španjolska?... itd. =odgovor ne.

-primjer mišlljenja o valjanosti EULAe... klik1. klik2.

pošto je EULA slična ugovoru-licencije evo i tog linka, nek se nađe... osnovna razlika, bar za sud je podpis-ugovor. Kao za recimo za proizvodnju CocaCole, dok u slučajevima EULAe vidimo kako sudovi presuđuju protiv EULAe.

-DRM je također primjer. Koji je sudskom odlukom na zahtijav kupca izdavač dužan ukloniti s medija. Kao što mi ZAMP daje pravo izrade backupa (mada mi nikad neće biti jasno zašto Tonči ili Tajči dobije kune od moje SD kartice u fotiću?) jer među ostalim plaćam i ZAMP i RTV pristojbu i sve ostale poreze, prireze itd.. (i harač). I to (ZAMP) kao obična udruga građana, .. dok je Sony ili MS samo privatna firma. (Inače udruga građana je i dinamo, HNogometniS... Bilić-Marković?)

Za sve sporove je potrebna privatna tužba. (zato se trude dići na viši zakonski nivo kao RIAA)

Što sad Sony ili MS ili..  ima pravo? Štititi svoje interese? -Da.

btw, zašto je prodavao konzolu ispod tržišne cijene? -i to je kažnjivo, zove se damping. I to EU može kazniti.

Sony ili MS imaju pravo zaštite interesa, ali isto tako kupac-korisnik ima pravo. Kupac (kao mala privatna osoba) je u lošijem položaju, upravo zato ga država zakonima (o potrošačima) štiti, dok kompanije imaju dovoljno advokata koji to rade za njih. Kao i RIAA ili BSA.

Dok EULA nema nikakvu pravnu težinu.

Jedino pirat nema nikakvo pravo, ali ja nisam pirat, niti ih branim.

MrBlc kaže...

...Što se kompletne teme tiće, ova tema se ni slučajno ne bi trebala pretvoriti u raspravu za i protiv piratstva, jer je mogućnost igranja piratskih igara samo jedna nuspojava legalne radnje i time ne ćini kompletnu radnju ilegalnom.

samo riječ piratskih zamjenimo backupiranih i sve je OK s pravno-moralne strane.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 22:11 (ihush).
16 godina
odjavljen
ihush kaže...
MrBlc kaže...

...Što se kompletne teme tiće, ova tema se ni slučajno ne bi trebala pretvoriti u raspravu za i protiv piratstva, jer je mogućnost igranja piratskih igara samo jedna nuspojava legalne radnje i time ne ćini kompletnu radnju ilegalnom.

samo riječ piratskih zamjenimo backupiranih i sve je OK s pravno-moralne strane.

Slažem se s cijelim postom, ali tu skrećeš pažnju s onog što sam želio reći:

Igranje backupiranih igara i instaliranje Linuxa su legalne radnje. Da bi se te legalne radnje omogućile, javlja se nuspojava - mogućnost igranja piratskih igara. Međutim, postupak omogućavanja tih radnji ne postaje ilegalan zbog te nuspojave.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
16 godina
ihush kaže...
(...)

Kaznena odgovornost pada na to da se ti potpisom obvezuješ da stojiš iza nečega što si potpisao... U ovome slučaju acceptao. Sama EULA koji rang odgovornosti nosi ne znam.

Koliko je SLA ništavan dokument, odi do svoga ISPa i pitaj ga da li ih možeš (pazi sada) kazneno goniti ukoliko oni ne ispoštuju stavke iz SLA... 

U pravilno sklopljenom SLA ugovoru na kraju će ti pisati koji je sud nadležan od otklanjanje sumnji / sporova itd.

Inače, ja tebe mogu tužiti ako prekršiš (pazi sada opet) usmeni dogovor. On bi mi bio puno više pravno ništaviji nego nešto napisano...

I da, kako rekoh, ukoliko su stranke iz različitih državno-pravnih domena, bilo koja strana može se pozvati na međunarodno pravo (ukoliko nije drugačije definirano).

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.1.2011 22:37 (Bukva).
16 godina
Bukva kaže...
Kaznena odgovornost pada na to da se ti potpisom obvezuješ da stojiš iza nečega što si potpisao...

- Nema koristi, ''ne čitamo se..''....

k'o da govorim bukvi (NHF for joke).

16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ma daj molim te, ne radiš ti baš ništa pogođeno piratstvom. Da radiš, onda bi razumio o čemu se govori.

Jesi ti vidoviti Milan? Koje brojeve da igram u slijedećem kolu lota?

Radi se o načinu izvlačenja novaca na način koji je apsolutno nepoznat u bilo kojem drugom mediju. Ako kupiš auto, tvoje je vlasništvo, možeš raditi njime što te volja, pa i promjeniti pogonsko gorivo. Iz mlinca za kavu slobodno izvadiš namotaje žice i napraviš recimo kućni fuzijski reaktor. Iz kuhinjskog kredenca slobodno izvadiš šaraf M10 i koristiš ga za objesiti sliku. Nitko neće reći niti a, ako recimo u televizor uspiješ nagurati satelitski prijemnik. Ili ako u tipkovnicu ugradiš ledicu. A vjeruj mi da su u svim tim proizvodima intelektualna vlasništva. Ali ne daj bože odšarafiti šaraf na igraćoj konzoli, to je piratstvo. E, nije..

To je uređaj kao i svaki drugi, kojeg si platio, tvoje je vlasništvo. Neka izvole gospoda riješiti način naplate igara na bilo koji način osim politikom uskraćivanja prava da sa svojim vlasništvom radiš što hoćeš. Pa pobogu ne govorimo o iznajmljivanju uređaja, govorimo o legalno kupljenom proizvodu. Ali ne, dosjetili se pametni da je bilo koja modifikacija piratstvo, što je totalni nonsens, a ovakvi nadobudni kao ti tu glupost srčano brane i izjednačavaju s piratstvom..

Piratizacija bi bila skidanje i igranje igara na modificiranoj konzoli, a ne sama modifikacija. I ako ne možeš shvatiti razliku, ja ti ne mogu pomoći. A za principe ili načela je potpuno svejedno koja je namjena, lukzus ili opće dobro. To je i osnova principa ili načela.. Baš ne vidim da se farmaceutska industrija vodi načelom općeg dobra prilikom svojih intelektualnih prava na proizvode.

17 godina
neaktivan
bed kaže...
naxeem kaže...

Ma daj molim te, ne radiš ti baš ništa pogođeno piratstvom. Da radiš, onda bi razumio o čemu se govori.

Jesi ti vidoviti Milan? Koje brojeve da igram u slijedećem kolu lota?

Radi se o načinu izvlačenja novaca na način koji je apsolutno nepoznat u bilo kojem drugom mediju. Ako kupiš auto, tvoje je vlasništvo, možeš raditi njime što te volja, pa i promjeniti pogonsko gorivo. Iz mlinca za kavu slobodno izvadiš namotaje žice i napraviš recimo kućni fuzijski reaktor. Iz kuhinjskog kredenca slobodno izvadiš šaraf M10 i koristiš ga za objesiti sliku. Nitko neće reći niti a, ako recimo u televizor uspiješ nagurati satelitski prijemnik. Ili ako u tipkovnicu ugradiš ledicu. A vjeruj mi da su u svim tim proizvodima intelektualna vlasništva. Ali ne daj bože odšarafiti šaraf na igraćoj konzoli, to je piratstvo. E, nije..

To je uređaj kao i svaki drugi, kojeg si platio, tvoje je vlasništvo. Neka izvole gospoda riješiti način naplate igara na bilo koji način osim politikom uskraćivanja prava da sa svojim vlasništvom radiš što hoćeš. Pa pobogu ne govorimo o iznajmljivanju uređaja, govorimo o legalno kupljenom proizvodu. Ali ne, dosjetili se pametni da je bilo koja modifikacija piratstvo, što je totalni nonsens, a ovakvi nadobudni kao ti tu glupost srčano brane i izjednačavaju s piratstvom..

Piratizacija bi bila skidanje i igranje igara na modificiranoj konzoli, a ne sama modifikacija. I ako ne možeš shvatiti razliku, ja ti ne mogu pomoći. A za principe ili načela je potpuno svejedno koja je namjena, lukzus ili opće dobro. To je i osnova principa ili načela.. Baš ne vidim da se farmaceutska industrija vodi načelom općeg dobra prilikom svojih intelektualnih prava na proizvode.

Mislim da nisi ništa pročitao, jer da jesi, onda nebi odgovorio ovo što jesi odgovorio. -> Ja ne govorim o jailbreaku, nego isključivo o piratstvu; dapače, naglasio sam da je posve dozvoljeno baviti se jailbreakom na forumu, ali nikako piratiziranjem igara. Kad kažem "piratstvo", a naglasio sam to, onda mislim na piratstvo, što jailbreak nije.

Ne kužim gdje si ti izvukao da ja mislim na jailbreak. Ja govorim isključivo o neplaćenom softveru.

16 godina
neaktivan

Moram priznat da sam si dao dovoljno truda procitat sve do ovde....I sad skroz drugacije gledam na sve

Prije jedno 2 sata mislio sam.....Ono...Kaj, igram igrice s crackom, nemam legalan OS i boli me kifla (NE KAZEM DA NE CIJENIM LJUDE KOJI TO PLACAJU, odnosno imaju legalan sadrzaj)

Sad tek kuzim da sam zapravo jedno obicno nezahvalno deriste koje ne cijeni tudji rad :(

....Ono, mislim da nakon svih tih postova ovdje mi se onak.....Ko da mi se sve obilo u glavu....Griznja savijesti, nikad nisam vjerovao da cu pozalit sto imam nesto ilegalno....

A sada.....Javljam se s Linux Minta.....Besplatnog operativnog sustava, s Open Officeom, i sve sto sam i prije imao, osim igara koje necu kupovat vec cu si jednom mjesecno priustit

za 20ak kn da s frendovima odem u PC-Igraonu i napucam se, ionak ne volim se dugo igrat tak da je jednom mjesecno dosta....I Danny je potpuno promijenio moje misljenje

ovim "Ako nemas para za neki soft ne treba ti" (tak nes), i sad se s time slazem....Mislio sam ono....Imao sam nelegalan MS Office, on mi je trebao a "kao" nisam si ga mogao

priustiti (mogao sam naravno!!!)...Ali hej....Open Office je i previse ako gledam ono sta mi treba....I nemam vise nelegalan antivirus i takve stvari (nemam ga uopce kd mi netreba sad xD

ali o tom po tom).....

Evo jos jednom hvala Dannyu, vrlo zrelo od tebe covjece :)

Kad narastem bit ću Bill Gates, A'k ne narastem bit ću Steve Jobs
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.1.2011 1:05 (Mojpismonosa).
Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina

A taman sam danas mislio otići u krevet ranije i naspavati se :)

Bukva kaže...
ti sklapaš sporazum o usluzi, koja je gdje? U SADu? Hrvatskoj? U zraku?

PS3 nije usluga, kao niti njegov firmware. U tom smislu - EULA je ništavna?

naxeem kaže...
I daj ne brljaj o cjepivima - posve jedna stvar je luksuz poput softvera (pogotovo zabavnog), a posve neka druga medicina i opće dobro za ljudsko zdravlje i život. To su neusporedive stvari i komercijalizacija prvog nije, ali drugog jest za debatu.

A ovaj stav mi je tek genijalan - svoj posao moram moći naplatiti, ali netko drugi nečiji tuđi ne. Zašto? Zato jer je to humano. I jer ja tako kažem.

Ma nemoj! Cijelo vrijeme se postavlja pitanje vrijednosti rada i sada odjednom ovako. Zašto bi liječnici morali liječiti sve i sva? Zašto bi mukotrpan rad jednog čovjeka koji je izmislio nešto što može spasiti sve ljude na planeti bio financijski manje vrijedan od mukotrpnog rada nekog softveraša, čiji je proizvod 'luksuz'? Samo zato što to svijet od njega očekuje, jer jedno svima treba, a drugo ne?

To su gluposti, miješaš kruške i jabuke - ova dilema jednostavno ne postoji. Pitanje je vrijednost rada, a ne potreba. Dapače, čak bi onaj čiji proizvod je potrebniji trebao isti moći bolje (skuplje) naplatiti od onog čiji proizvod nikome zapravo ne treba. Tko mu je kriv, što nije svoje vrijeme potrošio na korisnije stvari... I da - sve je za debatu, samo treba moći argumentirati.

bed kaže...
Piratizacija bi bila skidanje i igranje igara na modificiranoj konzoli, a ne sama modifikacija. I ako ne možeš shvatiti razliku, ja ti ne mogu pomoći.

I (konačno) poanta cijele priče - ne piratiziraju jailbreakeri, nego pirati.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.1.2011 0:15 (Veliki Brat).
16 godina
ihush kaže...

Pa ajmo se naći na istoj frekvenciji...

Što to točno ja ne mogu shvatiti? Što krivo interpretiram? 

Meni izgleda kao da ti od silne šume ne možeš vidjeti drvo!{#}

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
16 godina
Sinatra kaže...

Od kad su počele kružiti priče o custom firmwareu za PlayStation 3, ovaj podforum se pretvorio u ekstazu za vodiče i primjenu nelegalnih nadogradnji koje služe za igranje piratskih kopija.

S obzirom da izuzev ilegalne primjene ne postoji drugi, opravdani razlog zašto bi netko provalio konzolu, a o tome se naveliko raspravlja, zašto moderatori to ne sankcioniraju?

Igre su meni osobno i vjerujem većini ljudi ovdje preskupe, i zašto ne napraviti taj "jailbrake" ili "hack" ili kako se već zove. Trenutno nemam PS 3, ali kada bih ga kupio sigurno bih napravio taj "hack". Ako vama igre nisu skupe kupujte ih koliko hoćete. A znate što je zapravo kriminalno? Cijena igara!

17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
naxeem kaže...
I daj ne brljaj o cjepivima - posve jedna stvar je luksuz poput softvera (pogotovo zabavnog), a posve neka druga medicina i opće dobro za ljudsko zdravlje i život. To su neusporedive stvari i komercijalizacija prvog nije, ali drugog jest za debatu.

A ovaj stav mi je tek genijalan - svoj posao moram moći naplatiti, ali netko drugi nečiji tuđi ne. Zašto? Zato jer je to humano. I jer ja tako kažem.

Ma nemoj! Cijelo vrijeme se postavlja pitanje vrijednosti rada i sada odjednom ovako. Zašto bi liječnici morali liječiti sve i sva? Zašto bi mukotrpan rad jednog čovjeka koji je izmislio nešto što može spasiti sve ljude na planeti bio financijski manje vrijedan od mukotrpnog rada nekog softveraša, čiji je proizvod 'luksuz'? Samo zato što to svijet od njega očekuje, jer jedno svima treba, a drugo ne?

To su gluposti, miješaš kruške i jabuke - ova dilema jednostavno ne postoji. Pitanje je vrijednost rada, a ne potreba. Dapače, čak bi onaj čiji proizvod je potrebniji trebao isti moći bolje (skuplje) naplatiti od onog čiji proizvod nikome zapravo ne treba. Tko mu je kriv, što nije svoje vrijeme potrošio na korisnije stvari... I da - sve je za debatu, samo treba moći argumentirati.

Još jedan koji ne čita. Dakle, nigdje ja nisam napisao da bilo tko mora raditi besplatno. Rekoh to misleći da je za debatu iz prostog razloga što te stvari spadaju u vrlo važne, čovjeku i čovječanstvu bitne. U liječničkom pozivu postoji viši cilj, u industriji igara ne. Nitko nije rekao da liječnici moraju nešto, već da je razumljivo ako to netko od njih zatraži. I ne, liječnik neće ostati nenagrađen ili gladan, čak ni u kaptalizmu. Upravo iz razloga o kojem ja govorim, zdravstvo se financira iz proračuna, a razvoj igara nije.

16 godina
ihush kaže...
Bukva kaže...
Kaznena odgovornost pada na to da se ti potpisom obvezuješ da stojiš iza nečega što si potpisao...

Bukva kaže...

Pa ajmo se naći na istoj frekvenciji...

Što to točno ja ne mogu shvatiti? Što krivo interpretiram? 

Meni izgleda kao da ti od silne šume ne možeš vidjeti drvo!{#}

- (ne budi ljen.. opet) {#}

- EULA se potpisuje i povlači kaznenu odgovornost? (moram dati i primjer Prekršaj...Misliš da je u pravu to beznačajna razlika?)

- i ostali navodi koje izvlačiš kao međunarodno pravo. -nije.

Da je to zakon, nebi ni bilo spora, bilo bi samo optužnica i presuda -kriv je toliko i toliko... -vidiš li razliku?

Copyright je sve što je potrebno za zaštitu Sonyjevih interesa. Tko ga krši kriv je.

Dok je EULA komad (i elektronskog) papira na kojem može pisati lorem ipsum...

Ili kad već blebećem (jer si spomenuo..), postoji i običajno pravo, dovoljno je riječ, stisak ruke i ugovor je pravno valjan, samo što je parničenje problematično tj. ovisiš o svjedocima. U slučaju ne postojanja pisanog ugovora usmeni je jednako pravno valjan. EULA to nije, jednostavno nije ugovor, čak ni izjava o namjeri sklapanja ugovora-predugovor. Jer je uslov da bi nešto bilo ugovor...(vidi među prijašnjim linkovima). Uz mogućnost da se i ugovor (pravovaljan) može osporit....

15 godina
neaktivan
Mojpismonosa kaže...

Moram priznat da sam si dao dovoljno truda procitat sve do ovde....I sad skroz drugacije gledam na sve

Prije jedno 2 sata mislio sam.....Ono...Kj, igram igrice s crackom, nemam legalan OS i boli me kifla (NE KAZEM DA NE CIJENIM LJUDE KOJI TO PLACAJU, odnosno imaju legalan sadrzaj)

I sad tek kuzim da sam zapravo jedno obicno nezahvalno deriste koje ne cijeni tudji rad :(

A sad....Ono, mislim da nakon svih tih postova ovdije mi se onak.....Ko da mi se sve obilo u glavu....Griznja savijesti, nikad nisam vjerovao da cu pozalit sto imam nesto ilegalno....

A sada.....Javljam se s Linux Minta.....Besplatnog operativnog sustava, s Open Officeom, i sve sto sam i prije imao, osim igara koje necu kupovat vec cu si jednom mjesecno priustit

za 20ak kn da s frendovima odem u PC-Igraonu i napucam se, ionak ne volim se dugo igrat tak da je jednom mjesecno dosta....I Danny je potpuno promijenio moje misljenje

ovim "Ako nemas para za neki soft ne treba ti" (tak nes), i sad se s time slazem....Mislio sam ono....Imao sam nelegalan MS Office, on mi je trebao a "kao" nisam si ga mogao

priustiti (mogao sam naravno!!!)...Ali hej....Open Office je i previse ako gledam ono sta mi treba....I nemam vise nelegalan antivirus i takve stvari (nemam ga uopce kd mi netreba sad xD

ali o tom po tom).....

Evo jos jednom hvala Dannyu, vrlo zrelo od tebe covjece :)

Razumijem te..

Ja imam sve besplatno, osim samih Windowsa, ali i to ce doci jednoga dana..freeware koji koristim koristim ga ne samo radi morala, nego i jer postoje toliko kvalitetni freeware programi da ne vidim zasto bih kupovao neke glomaznije i / ili losije.

Sad ovisi sve o namjeni. Planiram kupiti Adobe Photoshop Lightroom i Trillian Pro (cisto da si mogu temice mjenjati :D).

16 godina
neaktivan
Bugofil kaže...
eto vidiš, ja skinem "ukradem" cubase 5 i još štogod audio softwarea, postanem u tom genijalac, otvorim glazbeni studio, zaposlim 6 ljudi i da vidiš koristi od krađe.

koja je najcrnja crna boja, pitao bih se ?

Jel ti vidis sta pises?? TI skines cubase, TI postanes genijalac, TI otvoris studio i TI na kraju imas koristi od software-a koji nisi legalno nabavio..

A gdje je tu ekipa koja je napravila program? Nisu bitni jel? TI si bitan samo?

14 godina
neaktivan
Izzy kaže...

Igre su meni osobno i vjerujem većini ljudi ovdje preskupe, i zašto ne napraviti taj "jailbrake" ili "hack" ili kako se već zove. Trenutno nemam PS 3, ali kada bih ga kupio sigurno bih napravio taj "hack". Ako vama igre nisu skupe kupujte ih koliko hoćete. A znate što je zapravo kriminalno? Cijena igara!

Ne, najveći kriminal u svemu je tražiti opravdanje ili suosjećanje za ilegalan čin kojeg si itekako svjestan, a koji ti nije potreban.
Već smo u temi zaključili da su igre luksuz, te da nisu nikakva potreba, posebno ne desetak naslova mjesečno, da nešto ne bi promaklo.

Neki od najglupljih zaključaka i opravdanja za piratstvo koje sam s godinama pročitao na forumu:

Ja igram kopije. Nek ameri puni para kupuju igre.

Konzolaški portovi bi trebali biti besplatni jer su PC igrači uskraćeni kasnijim izlaskom i manjkom opcija.

Zašto mi trebamo plaćati igre. Nek ih plate NVIDIA i ATI kad smo mi kupili njihove kartice za igranje.

Današnje igre su smeće i ne vrijede tih novaca.

Igra se kupuje samo ako ima dobar multiplayer, inače ne.

Nažalost, iz ovog se jasno pokazuje presjek igrača. Očito izrada singleplayera ne košta, pošto se ne treba kupovati. Spisatelji, dizajneri, programeri, tehničari i glumci su volonteri, koji to rade za dobrobit igrača.
Isto tako, danas su igre bolje nego ikad, relacija 2009/10 je isporučila najbolje hitove ikad, na stranu nostalgija i sentimentalnost, igre su danas visokobudžetni proizvodi i kvalitetom višestruko nadilaze desetak godina starije naslove, samo je tržište prezasićeno i upravo zbog piratije, sve im je prelako dostupno.

A presjek mentaliteta domaćih igrača se može isčitati iz thumb up/down na prvi post. Očito downeri podržavaju jailbreak PlayStationa, mada on u konačici neće donijeti ništa dobrog postojećim korisnicima i igračima. Samo nove restrikcije i sigurnosne mjere.

PC je najteže pogođen piratijom. Prosječni hit naslov, na PC-u ostvaruje do 10% prodaje, i to ako se pokaže izuzetno uspješnim. Call of Duty serijal, koji je počeo na PC-u, sad ima više od 95% igrača na konzolama, Dragon Age, koji je za PC dotjeraniji, opet je više prodan za Xbox i PS3. Rockstar je potpuno odustao od PC platforme, jer im 500 000 prodanih primjeraka ne može nadoknaditi daleko veće moguće gubitke koje bi imali razvojem i izdavanjem. Nije li poražavajuća činjenica da su najvećih hitovi u 2010. na PC-u, primjerice Mass Effect 2 i Mafia 2, nekoliko puta više preuzeti s torrenta, nego li legalno kupljeni. Pričamo o milijunima, a nitko ne može voditi statistiku o ilegalnim kopijama na optičkim medijima, koje dolaze tek kasnije.

Izdavači pokušavaju razne metode. Rigorozne zaštite poput Ubisofta, ili pak nikakva zaštita poput Stardocka, uvijek vode istoj rupi bez dna, piratstvu. Tako izdavačima PC platforma više nije prioritet, pa čak ni jednako važna kao konzolaške igre. Igre za PC su osjetno lošije kvalitete od istih naslova za primjerice Xbox. Nekoliko godina star stroj vrti igru glađe i bez bugova nego jaka računala s posljednjom tehnologijom.

Prošle godine sam čitao na nekom drugom forumu, mislim da Gameplayovom, a možda i PC Playevom, gdje su dva administratora ili moderatora kroz 15-20 stranica objašnjavali brojne prednosti i mogućnosti legalne nabavke igara.

Dotakli su se stranih webshopova, servisa za digitalnu distribuciju, učestalih popusta, metoda tražena najboljih ponuda, aukcija i nabavke rabljenih igara kroz strane provjerene izvore, gdje su igre kao nove, uz djelić cijene.

Nevjerni korisnici su im bacali neke opskurne naslove, stare i nove, hit igre izašle prije par dana. Svaku, ali svaku su pronašli za ispod 220 kuna, odnosno 30€, dok su već godinu dana stare igre bile oko 50 kuna, osobito za PC.

Domaći igrači su navikli platiti tek kad ne može drugačije. Ako su navikli platiti orginalan World of Warcraft i zatim 100 kuna svaki mjesec za pretplatu, značilo bi da nije problem svakih 2 mjeseca kupiti orginalnu igru za dvjestotinjak kuna.

Zaposlenim igračima nije teško ni svaki mjesec tako izdvojiti za igru, što i sam činim.

A sad, ako netko mora igrati 4-5 igara mjesečno, onda ili nema pametnijeg posla u životu, ili pristupa igrama "fire and forget" metodom.

17 godina
neaktivan
Caviar kaže...
Bugofil kaže...
eto vidiš, ja skinem "ukradem" cubase 5 i još štogod audio softwarea, postanem u tom genijalac, otvorim glazbeni studio, zaposlim 6 ljudi i da vidiš koristi od krađe.

koja je najcrnja crna boja, pitao bih se ?

Jel ti vidis sta pises?? TI skines cubase, TI postanes genijalac, TI otvoris studio i TI na kraju imas koristi od software-a koji nisi legalno nabavio..

A gdje je tu ekipa koja je napravila program? Nisu bitni jel? TI si bitan samo?

Pusti ga, razmišlja kao da ima 13 godina.

To što je zaposlio 6 ljudi smatra dobrom stvari, međutim zaboravlja da je uzeo kruh iz usta više od 6 ljudi koji su radili na Cubaseu. Isto tako zaboravlja da će na isti način neki balavac poput njega ukrasti glazbu koju on napravi u tom svom glazbenom studiu.

Uskih je pogleda.

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
17 godina
neaktivan
Sinatra kaže...
...

Domaći igrači su navikli platiti tek kad ne može drugačije. Ako su navikli platiti orginalan World of Warcraft i zatim 100 kuna svaki mjesec za pretplatu, značilo bi da nije problem svakih 2 mjeseca kupiti orginalnu igru za dvjestotinjak kuna.

Zaposlenim igračima nije teško ni svaki mjesec tako izdvojiti za igru, što i sam činim.

A sad, ako netko mora igrati 4-5 igara mjesečno, onda ili nema pametnijeg posla u životu, ili pristupa igrama "fire and forget" metodom.

To je onaj sindrom trolitraša koji je vječno u garaži.

17 godina
neaktivan

Ovi kumeki s argumentima dok se snize cjene kupovat ću su mi nešto najodvratnije. Vikendom mogu zapiti preko 200 kn kroz noć ali bitno da su igre preskupe, a i uostalom to su samo običe igrice, zasto uopce trošiti novce ne to ne? Ja osobno smatram pivu kvalitete Pan- Žuja preskupom, to znači da mogu doći u dučan i jednostavno uzeti ju? NE. Isto je s igrama i bilo kakvim softwareom.

...world is full of kings and queens who blind your eyes and steal your dreams...
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Bugofil kaže...
radije ću dati za dva mjeseca 3t kn za karticu koja će nadam se moći vrtiti krizu na high nego sad dat 2600.2700 s poštarinom za gtx570 a svejedno nemam trenutno što igrati a i dosta imam posla do 4 mj. pa neću ni moći toliko igrati.

Znaci za karticu imas 3000kn i jos cekas Crysis 2 koji ces fino skinut..

Sta ne napises tamo da su gamad ATI i nVidia i da su im cijene kriminalne i pokvarene?

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.1.2011 10:51 (Caviar).
16 godina
neaktivan

Sve ovo vezano za PC Gaming i piratstvo što očito izaziva uvijek visoke tenzije na ovom forumu, najbolje je po meni sublimirano u ovom postu na binary playhouse: ZLo mi je od PC gamera

Vezano uz temu o PS3 i jailbreaku, dobar mu je i ovaj post kao i komentari.

Moj PC  
4 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice