Kako će umrijeti PC gaming

poruka: 687
|
čitano: 138.055
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

naxeem kaže...
Ne, ne. Ne radi se o nagrađivanju rada - nitko ne pita da se rad nagradi, nego se ovdje govori o krađi. Open source/free soft developeri neka slobodno traže nagrade, to je njihova odluka. Ovdje se govori o moralnom aspektu lopovluka koji nanosi štetu jednoj industriji i ekonomiji samo zato jer određena skupina razmišlja kao Commodore: "ako mogu ukrasti, zašto ne, pa 'svi' to rade".

To me podsjeća na žicanje auta jedne mlade tinejdžerice: "joooooooj tata, pa daj kupi mi auto, svi voze auto".
::
-vidi, slažem se (jer razumijem što želiš reči)... ipak, mješaš stvari.

Krađa, cijena, vrijednost i nagrađivanje nisu tema, nisu ni osnova oko koje se vrti čitava priča.

Kad kažeš nagrada, vrijeđaš me (u stilskom smislu), jer ja za svoj posao ne tražim nagradu nego plaću. Nagrade dijele sportašima ili managerima, direktorima banaka... rekao bi lopovima i onima koji plaću nisu zaslužili. Nagradu dijeli i TM Djed Mraz, možda bi da je Ime pod autorskim pravima sad ja morao uplatiti kunu ... vlasniku imena Djed Mraz.

Recimo kao Philipsu za logo CD, DVD, ili samu kutiju Jevel Case, možda Sonyju ako napišem iLink ili Appleu za FireWire, jedino mi je besplatno IEEE-1394. To se naziva nakanada, za razliku od naziva porez, koji može ubirati samo država.

Zašto sad trabunjam... jer je upravo ovih dana promijenjena cijena naknade za PET ambalažu s 50 na 30 lipa. Ako nisi znao to je bio vrlo unosan miliunski biznis, koji je formalno bio zbog zaštite prirode, u stvarnosti zbog novca. Kao primjer da stvari nisu jednostavne, nisu crno-bijele..

Možda trabunjam zato da se prestano pogrešno koristiti termini, cijena, vrijednost, roba, krađa, vlasništvo, autorska prava.....

Prefolmuliraj neke rečenice pa se složim 100% (ovako samo 66%). I izbaci moralnu komponentu, jer je relativna. Pravo i zakon ne trpe takve relativizacije, nema veze s pravdom. Pa je neprimjereno vikati lopov ili krađa. (nego, korištenje bez valjane licence).

-još važnije ono što trubim u temi. Crytek? Slučajnost?

- ako su sami likali betu, tko su tad pirati i tko bi morao odgovarati?

-Kao i osvrt na propast PC gaminga... -ne kladim se, pa samo onako hipotetski?, može opkalda da će i ove godine gaming biznis rasti i biti jači od 'normalnih' biznisa?...

- Mene ta tinejdžerica podsjeća na na Zdenku Vučković, Jugovinil, kao i na prošlotjednu saobračajku, 21godišnjak sasjekao tri djevojke... -dakle i na sretinije i na tužnije stvari.

edit:

naxeem kaže...
Veliki Brat kaže...

Kupac kupuje proizvod i zaboli ga jedna stvar za intelektualni, materijalni ili bilo koji drugi uloženi resurs. Hoću cipele - kupim cipele. Hoću softver - kupim softver.

Da, ali: "Hoću cipele - ukradem cipele. Hoću softver - ukradem softver" - to je piratski moto :)

- provjeri kako je mr.torrente klasificira usere, uz tehnički uspravku, ''ukradena'' je beta, inače se software ne krade nego se koristi bez valjanje licence. Većinom nepotrebno i u neznanju jer može biti i besplatno (prisjećanje na MusicWoman) ili jeftina a ipak legalno. Recimo download demo/trial verzije sa stranice proizvođača i korištenje u tom periodu je sasvim legalno. Problem nastaje kad se u priču ubaci crack..

Sir Vidara the XVII kaže...

... -začudio bi se, ali trgovac i kupac nemaju baš nikakve veze s plaćom radnika u proizvodnji. Radnika plaća poslodavac. Detaljnije nebih ulazio jer nema smisla, osim podatka da je i rad roba.

edit: editor je danas na godišnjem..

-na post ispod, otvori temu pa nastavimo o ekonomskim temama, ovako brzopotezno očigledno nema smisla.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.2.2011 19:31 (ihush).

0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Kako će umrijeti PC gaming
ihush kaže...

Sir Vidara the XVII kaže...

... -začudio bi se, ali trgovac i kupac nemaju baš nikakve veze s plaćom radnika u proizvodnji. Radnika plaća poslodavac. Detaljnije nebih ulazio jer nema smisla, osim podatka da je i rad roba.

Dakle ti kažeš da plaće radnika neamju nikakav utjecaj na cijenu proizvoda?

chiiiill homes, that's just my opinion, relax
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.2.2011 19:07 (Sir Vidara the XVII).
16 godina
neaktivan
Mystic01 kaže...

Realno piratstvo postoji, i protiv toga se nemože... niti se nikada neće moči, dali treba podržavati naravno NE, ali kada se nema novacat nitko te ne pita, uzet ćeš što imaš. Čisto sumnjam da na cijelom forumu ima 10 ljudi koji si mogu prištiti sve orginal (program, igrice, pjesme, filmove i serije).

Onaj tko želi istovremeno imati igre, pjesme, filmove i serije i to u tolikoj količini da to ne može financirati, taj očito ima jako puno slobodnog vremena u odnosu na raspoložive prihode. Teško mi je zamisliti nekog tko radi a da ima potrebe za tolikom količinom tog sadržaja. Dakle, tu nešto smrdi. 

Ili ne radiš pa imaš puno slobodnog vremena, ali zar ćeš onda svo slobodno vrijeme utući u gomilu digitalnog sadržaja? Gdje je tu neki socijalni život, pa traženje posla, edukacija...

Ako radiš za iole solidniju plaću pa tu još uključiš druge obaveze, nemoj mi reći da ti treba toliko tog materijala a da si ga ne možeš priuštiti? Tim više što se i filmovi i serije mogu naći na popustima. Pjesme se mogu naći preko Groovesharka for free i da dalje ne nabrajam, za igre se zna priča o Steam popustima itd.

Jedino objašnjene za taj apsurd je ono što sam već toliko puta vidio a zove se mentalitet hrčka sakupljača. Jednostavno moraš sve što je dostupno imati odmah i sada, nema veze što tonu tih pjesama, serija, filmova možda nećeš ni odgledati. Glavno da se nađe.

14 godina
neaktivan
Commodore kaže...

malo si me krivo shvatila. ideja proizvodjaca open source softwarea je da software bude uvijek dostupan svakome. kao i pirata :)

prosla su vremena kad je piratizam bio pokretan zeljom za zaradom na tudjem trudu. cak i u informaticki polupismenom drustvu ko sto je hrvatsko sve manje je oglasa tipa prodajem igre, aplikacije....

pristup ove dvije skupine nije isti i dok ti jedni nude ono sto bi inace platio drugi ti nude alternativu. zahvalan sam i jednima i drugima. uvjek je bilo i bit ce da onoga koga neko smatra teroristom netko drugi smatra osloboditeljem.

ja recimo jednu licencu aplikacije koju najvise koristim platio sam oko 19k kn. imam 5 licenci. nadogradnja verzije me dodje oko 2k kn po licenci. ciklusi zlaska nove verzije smanjili su se sa 12 na 10 mjeseci. nove verzije aplikacije u pravilu donose malo novosti i napretka ali prisiljen sam ih kupiti jer cu ako preaskocim koju opet prilikom nadogradnje morati platiti skoro sve (cijena upgradea sa verzije 12 na 14 je skoro duplo veca od one sa 13 na 14). da ne govorim kako je aplikacija kompatibilna 2 verzije unatrag. onaj ko ima imalo mozga u glavi shvaca da je to namjerno jer ako je 12 kompatibilna sa 10 a 14 sa 12 zasto onda nije i 14 kompatibilna sa 10? rijec je jednostavno o reketarenju proizvodjaca softwarea i o tome da ja moram plesati kako oni sviraju da bi bio u toku. zasto oni to rade? zato jer mogu. zasto sam ja do prije par godina u birou imao 1 licencu a dodatno koristio 3 piratska? zato jer sam mogao. Kad vise ne budem mogao nekaznjeno skidati igre vjerovatno cu prestati igrati ili ponekad kupiti kakvu staru igru na snizenju jer ce kostati onoliko koliko mislim da zapravo i vrijedi. Strastveni sam audiofil i redovito kupujem glazbene CD-e. Niko mi ne brani da svu tu glazbu skinem u flacu i doma sebi sprzim, a uz pomoc printera mogu napraviti CD koji ce skoro identican biti originallu. ne cinim to jer se tu i kod mene javlja onaj "osjecaj" prema originalu i jer mislim da zavrijedjuje novca koliko kosta. Maloprije sam narucio 2 CD-a. Jeff Buckley u Olympiji i jedan album Herbie Manna. doci ce me oko 45$ s postarinom. u njima cu uzivati jako dugo. da sam se umjesto toga odlucio kupiti black ops doslo bi me puno vise a dobio bi igru koja zapinje, kratka je, neoptimizirana i ne vrijedi ni priblizno toliko novca. skinuo sam je probao malo i isti dan deinstalirao.

Očito jesam... {#} Ali po tome što si rekao ispada da na neki način i proizvođači open source programa ispadaju pirati jer su kao takvi dostupni svima...

Znam kako to ide s licencama iako nemam direktne veze s time... Ali ti imaš sreće što ti poslodavac, ili pak ti sam, može to priuštiti dok kod mene to nije slučaj... Ja imam munjenu ravnateljicu koja ne želi ni čuti za nešto što bi unaprijedilo nastavu... Ja si to ( Sibelius ) sama ne mogu priuštiti, ali našla sam besplatnu alternativu i na njoj sam beskrajno zahvalna... Jednog dana ako budem imala vlastitu školu, bilo Osnovnu, Srednju ili Visoku, nema teorije da budem kao moja trenutna ravnateljica, ali niti takva da ću na kompjuteru/ima imati instalirane nelegalne programe, upravo zato što se na neki način mi glazbenici bavimo istim tj. sličnim poslom kao i informatičari/developeri/programeri - mi stvaramo... Mi smo umjetnici u svom, a vi u vašem poslu, ma koliko se činilo različito... Vi stvarate putem brojeva, slova, znakova, a mi putem nota, crtovlja, ključeva... Također smo jedni drugima ''nerazumljivi'', a opet svoje stvaralaštvo temeljimo na znanju koje smo stekli i talentu koji nam je urođen...

Jedno pitanje - zašto koristiš takav software kojemu licenca košta 19000kn ( pretpostavljam da se radi o AutoCAD-u ) ako postoji skoro 10 puta jeftiniji ZWCad? Unaprijed se ispričavam ako sam pobrkala programe...

Drago mi je i pohvalno je to što kupuješ originalne CD-ove, a ne skidaš glazbu... Tako i ja skupljam note - ima nekoliko stranica gdje se note mogu skinuti potpuno besplatno u PDF formatu, a negdje se moraju platiti kao npr. na VirtualSheetMusic na kojem sam prijavljena i godišnje platim tu određenu cifru za neograničeno skidanje nota... Naravno, ne pronađem uvijek ono što mi treba ili me zanima, ali dovoljno da imam klavirske partiture iz kojih lako mogu napravit partituru za više flauta, klavir 4-roručno ili orkestar...

Ja kad bi mi netko dao 500kn i rekao da biram da li ću tim novcem kupiti neku igru ili note, radije bi kupila note... Ne umanjujem time vrijednost igara, nego jednostavno u meni prevlada onaj osjećaj i ljubav prema glazbi... Konkretno, prošlo ljeto sam skinula Fallout i NFS, spržila na CD, ali ih još nijednom nisam ni ubacila u kompjuter, a kamoli odigrala, najviše zato što sam uopće zaboravila da ih imam... {#} Imam instalirano nekoliko Demo-a, 99% je trkaće tematike, ali cijele igre nemam, ni piratske ni original verzije - ako sam svaki od tih Demo-a odigrala tj. pokrenula najviše 2 puta, šta će mi original ako ga ne mislim igrat??! Eto, imam TrackManiu i Duke Nukema, pa kad se zaželim adrenalina igram to... {#} Nije ništa extra, ali je za moj gušt... Žao mi je što proizvođači igara češće ne izbacuju Demo-e van tako da se igre isprobaju, a ne kao npr. ti, prvo skineš, probaš, ako je dobra ostaviš ju instaliranu, a ako nije, deinstaliraš ju... Ovim drugim načinom nitko ne gubi previše, ali onim prvim da...

I još jedna stvar - ja tebi niti bilo kome drugome na ovome forumu nikad neću reći i tvrditi da ne smiješ skidati igre/glazbu/filmove s interneta jer sam i ja sama to radila i jednostavno ne bi bilo u redu od mene...

Garfield - Život je kao Ferrari, prolazi prebrzo... Ali to je u redu, jer ionako nemaš dovoljno novaca za njega...
16 godina
neaktivan

E bas sam jucer pomocu backtrack-a upao jednom susjedu u komp i obrisao mu oko 200gb piratskih igrica.. znam da ce on to sve lako opet skinut ali eto.. opet cu mu obrisat (a skidanje 200gb traje tj dana, brisanje 20min) i sad bas naletim na ovu temu

Inace danny_hr je rekao jako pametnu stvar, piratstvu bi se moglo stati na kraj programom koji ti treba da igras bilo sta online (kao sto je punkbuster uvelike sto na kraj hackerima)

Osobno imam 2 igrice, wow i bf 2, originali

Moj PC  
0 3 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja neznam nikoga kome je PB stao na kraj.

Živo mi se fućka, spavam do ručka, mama me mazi, a Tito me brani.
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Escudo kaže...

E bas sam jucer pomocu backtrack-a upao jednom susjedu u komp i obrisao mu oko 200gb piratskih igrica.. znam da ce on to sve lako opet skinut ali eto.. opet cu mu obrisat (a skidanje 200gb traje tj dana, brisanje 20min) i sad bas naletim na ovu temu

Inace danny_hr je rekao jako pametnu stvar, piratstvu bi se moglo stati na kraj programom koji ti treba da igras bilo sta online (kao sto je punkbuster uvelike sto na kraj hackerima)

Ne znam koliko ti je pametno hvalit se time što drugima upadaš u kompjutere, pa čak i zbog brisanja piratskih igara... A osim toga, ako te otkrije, nadrljao si, možda ne sudski, ali vjerojatnije šakom u glavu...

Garfield - Život je kao Ferrari, prolazi prebrzo... Ali to je u redu, jer ionako nemaš dovoljno novaca za njega...
16 godina
neaktivan
Escudo kaže...

Postoje već takve ideje - da npr. igra dio logike za AI drži na serveru i da lokalno nikad nemaš puni kod. Ono što su za AC2 napravili je samo statička autentikacija, jednom kad je zaobiđeš, imaš sve ostalo i konekcija se može simulirati. Kod ovog sistema ne bi imao šanse osim ako pirati ne razviju svoj server sa potpunom game logikom ili npr. da serverski kod leaka.

Zašto se ne ide žešće na takve varijante? PMSM, zarada od prodanih primjeraka za velike izdavače je još uvijek dovoljna da pokrije gubitke od pirata (hvala, konzole) tako da im se ne da ići na tako rigorozne mjere koje bi mogle razljutiti ljude sa slabom ili sporom vezom. Ako se ne daj bože i konzole počnu piratizirati kao PC i dramatično padne prodaja, ni ovakve varijante nisu isključene. 

15 godina
protjeran
naxeem kaže...
Veliki Brat kaže...

Kupac kupuje proizvod i zaboli ga jedna stvar za intelektualni, materijalni ili bilo koji drugi uloženi resurs. Hoću cipele - kupim cipele. Hoću softver - kupim softver.

Da, ali: "Hoću cipele - ukradem cipele. Hoću softver - ukradem softver" - to je piratski moto :)

neee, ne kradem cipele:)

ovo sto ja radim je besplatno ubijanje dosade. ko kad sa balkona stana u zg gledam zagrebovu utakmicu. koliko je nk zagreb ostecen time sto gledam utakmicu sa balkona a ne sa tribine? Kad naprave tribinu koja ce mi zakloniti pogled (drm) ja vise necu gledati zagreba. i onako ne navijam za njih.

16 godina
neaktivan
MusicWoman kaže...

Ne znam koliko ti je pametno hvalit se time što drugima upadaš u kompjutere, pa čak i zbog brisanja piratskih igara... A osim toga, ako te otkrije, nadrljao si, možda ne sudski, ali vjerojatnije šakom u glavu...

Mislis da klinac koji samo skuplja igrice zna otkrit ip iza proxy servera i promijenjenu mac adresu? {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.2.2011 21:46 (Escudo).
14 godina
neaktivan
Escudo kaže...
MusicWoman kaže...

Mislis da klinac koji samo skuplja igrice zna otkrit ip iza proxy servera i promijenjen mac?

Možda ne zna on sam, ali možda taj klinac zna nekog drugog malo starijeg klinca koji može otkrit... Osim toga, ne biš vjerovao koliko su današnji klinci napredni i koliko znaju baratati tehnologijom...

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.2.2011 21:51 (MusicWoman).
16 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...

Ja neznam nikoga kome je PB stao na kraj.

Pa ok nije svima, nikada ni nece, ali jeste mnogima klinicima "wanna beeee" hackerima.

Probaj samo otic na neki cod server di nema PB..

16 godina
neaktivan
MusicWoman kaže...
Escudo kaže...
MusicWoman kaže...

Mislis da klinac koji samo skuplja igrice zna otkrit ip iza proxy servera i promijenjen mac?

Možda ne zna on sam, ali možda taj klinac zna nekog drugog malo starijeg klinca može otkrit... Osim toga, ne biš vjerovao koliko su današnji klinci napredni i koliko znaju baratati tehnologijom...

I onda ce doci do zakljucka da je to pocinjeno sa njegove ip adrese, jer sam mu upao u wifi pa tako i u komp..

Pa ce naucit da nevalja koristit WEP zastitu, i eto naucio je nesto korisno.

14 godina
neaktivan
Escudo kaže...
MusicWoman kaže...
Escudo kaže...
MusicWoman kaže...

Možda ne zna on sam, ali možda taj klinac zna nekog drugog malo starijeg klinca može otkrit... Osim toga, ne biš vjerovao koliko su današnji klinci napredni i koliko znaju baratati tehnologijom...

I onda ce doci do zakljucka da je to pocinjeno sa njegove ip adrese, jer sam mu upao u wifi pa tako i u komp..

Pa ce naucit da nevalja koristit WEP zastitu, i eto naucio je nesto korisno.

Zanimljivo - ti njega želiš naučit pameti u vezi piratskih igara, a ti sam koristiš nelegalne metode... Po čemu se ti onda razlikuješ od njega?

Kako god, ono sa šakom u glavu ( najvjerojatnije njegovog tate ili starijeg brata, ako ga ima ) stoji i dalje...

17 godina

osim toga, dok je god gpu sastavni dio pc-a,a bome od nedavno ga trpaju i u cpu...nema zime za pc igranje.

nikada pa ni tada nece se pojaviti graficki procesor u komercijalnim konzolicama, koji ce nadmasiti MOGUCNOSTI ati/nvidia sirovine u pc-u.

e pa fino svoj snobovski paksu montiras ispred svog 24 monitora i potegnes kilovat struje koja mora nahranit sli/cross mrcinu...te gustas...eh da...gledao sam ja kako to izgleda konzolaski na 104 plazmi...fino fino,al ono prvo je finije.  koliko god netko tvrdio da je ovih guzicara sa kilovatom struje minoran broj...o da sasvim je dovoljan da se i dalje stancaju monster kartice ;)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
MusicWoman kaže...
Escudo kaže...

Sudski bi mogao nahebat vise nego susjed.

Borac za pravdu?

15 godina
protjeran
MusicWoman kaže...

Jedno pitanje - zašto koristiš takav software kojemu licenca košta 19000kn ( pretpostavljam da se radi o AutoCAD-u ) ako postoji skoro 10 puta jeftiniji ZWCad? Unaprijed se ispričavam ako sam pobrkala programe...

nije rijec o autoCAD-u. aplikacija koju koristim ima jedino dvije skuplje alternative.

17 godina
neaktivan
Escudo kaže...

Zašto? I kome je to PB stao na kraj? Meni jer se kad mi igra dosadi zaebavam igrajući se crackera/hack-writera (ne mogu odljeti tome jer me adrenalin i znatiželja pucaju bolje od alkohola) ili pravim cheaterima koji koriste kupljene hackove na kojima rade cijeli timovi ljudi za novac. Vjerovao ili ne, ali tisuće ljudi mjesečno plaća po 50-100 dolara da bi sigurno varali u mrežnim igrama - i to SVIM mogućim mrežnim igrama. I znaš što? Nitko im ništa ne može - ponekad ih uhvate, ali cijena igre im je smiješna u odnosu na cijenu cheata i teror koji provode po serverima. Niti jednog ozbiljnog cheatera ne može uhvatiti niti jedan PB ili VAC i to ti mogu dokazati.

Kao ni DRM - nema te zaštite koju ozbiljni stručnjaci neće razbiti. Pogledaj PlayStation 3, Xbox... piratstva ništa manje nego na PC-u.

Commodore kaže...

ovo sto ja radim je besplatno ubijanje dosade. ko kad sa balkona stana u zg gledam zagrebovu utakmicu. koliko je nk zagreb ostecen time sto gledam utakmicu sa balkona a ne sa tribine? Kad naprave tribinu koja ce mi zakloniti pogled (drm) ja vise necu gledati zagreba. i onako ne navijam za njih.

Hahaha. A moram priznati da ti je dobra ta s gledanjem utakmice. Dao si mi razmišljati...

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
17 godina
neaktivan
Sto me podsjetilo, Nax pa i ti to radis, gledas tekme s prozora... ;)
Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
14 godina
neaktivan
Commodore kaže...
MusicWoman kaže...

nije rijec o autoCAD-u. aplikacija koju koristim ima jedino dvije skuplje alternative.

Ti vrapca... {#} A onda se ja žalim da mi je Sibelius skup... {#}

Onda mogu pretpostavit o kojoj aplikaciji se radi... {#}

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Commodore kaže...

Hahaha. A moram priznati da ti je dobra ta s gledanjem utakmice. Dao si mi razmišljati...

:)  {#}

I know that probably somebody will think this is stupid but i have nothing better to do
17 godina
neaktivan
Verbatim kaže...
naxeem kaže...
Commodore kaže...

Kad naprave tribinu koja ce mi zakloniti pogled (drm) ja vise necu gledati zagreba. i onako ne navijam za njih.

:)  {#}

Ali tebi nitko nije igru ostavio nezaštićenu na zidiću pored kuće. - Ti si se potrudio razbiti zaštitu ili nabaviti crack za to. - Isto kao da su oko stadiona podigli visoki zid, a ti uzmeš bager i probijaš rupe u zidu da bi gledao utakmicu - ili, ako ćemo prikladnijom analogijom, s drugim korisnicima dijeliš ekipu koja vozi bager i probija rupe u zidovima stadiona. - Dakle, oni jesu napravili tribinu koja ti zaklanja pogled, ali ti si u tribini probio rupu da bi svejedno gledao!

Thus, crime it is.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.2.2011 11:29 (naxeem).
16 godina
naxeem kaže...

Ali tebi nitko nije igru ostavio nezaštićenu na zidiću pored kuće. - Ti si se potrudio razbiti zaštitu ili nabaviti crack za to. - Isto kao da su oko stadiona podigli visoki zid, a ti uzmeš bager i probijaš rupe u zidu da bi gledao utakmicu - ili, ako ćemo prikladnijom analogijom, s drugim korisnicima dijeliš ekipu koja vozi bager i probija rupe u zidovima stadiona. - Dakle, oni jesu napravili tribinu koja ti zaklanja pogled, ali ti si u tribini probio rupu da bi svejedno gledao!

Thus, crime it is.

(aleluja!) {#} .. još samo ukoliko primjetiš što je u tom konkretnom primjeru 'crime'-inkrimen, ne gledanje nego razbijanje. (poveži s ostalim mojim postovima..). Preciznosti radi, jer će tako biti manje nesporazuma.

.. još da me netko (raz)uvjeri u propast gaminga?

17 godina
neaktivan

Ali nitko nikad nije ni rekao da je problem igranje, nego crackiranje i igranje bez kupnje, što je ilegalno i nedozvoljeno. Istovjetno provali u košarkašku dvoranu ili prebijanju čuvara na koncertu, da bi se ušlo.

16 godina
naxeem kaže...

Ali nitko nikad nije ni rekao da je problem igranje, nego crackiranje i igranje bez kupnje, što je ilegalno i nedozvoljeno. Istovjetno provali u košarkašku dvoranu ili prebijanju čuvara na koncertu, da bi se ušlo.

-uporan si (skoro kao i ja..) -plaćanje ili besplatno, (demo, trial, poklon, akcija...) nisu kriterij tj. ne znače krađu (nastranu to što možemo filozofirati dali se sotfware-znanje može ukrasti...).

Konkretno, svaka igra ili aplikacija ima neki oblik zaštite, to je dovoljno. Zaštitu probija crack, to je 'crimen', uz skidanje s nelegalnog izvora i distribuciju.. -nije problem korištenje, ..bla-bla (dalje znaš).

Crackom se krši copyright, podsjetnik na kazne RIAA, koje nebi bile tolike da je optužba samo za 'krađu' glazbe, optužba je za kršenje autorskih prava, kršenje copyrighta itd. To je daleko važnije i zakonom zaštićenije.

Konstantno dajem primjer s legalnim downloadom (recimo NOD s ESETove str.) trial... problem (nije krađa, drugačije ga se karakterizira) je ako korsitiš crack.

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-uporan si (skoro kao i ja..) -plaćanje ili besplatno, (demo, trial, poklon, akcija...) nisu kriterij tj. ne znače krađu (nastranu to što možemo filozofirati dali se sotfware-znanje može ukrasti...).

Konkretno, svaka igra ili aplikacija ima neki oblik zaštite, to je dovoljno. Zaštitu probija crack, to je 'crimen', uz skidanje s nelegalnog izvora i distribuciju.. -nije problem korištenje, ..bla-bla (dalje znaš).

Crackom se krši copyright, podsjetnik na kazne RIAA, koje nebi bile tolike da je optužba samo za 'krađu' glazbe, optužba je za kršenje autorskih prava, kršenje copyrighta itd. To je daleko važnije i zakonom zaštićenije.

Konstantno dajem primjer s legalnim downloadom (recimo NOD s ESETove str.) trial... problem (nije krađa, drugačije ga se karakterizira) je ako korsitiš crack.

Zašto toliko ustrajno filozofiraš oko nečega što je toliko marginalno poput točnog definiranja nečega što svi znamo.

Svatko tko sudjeluje  temi zna na što se "download" ili "igranje bez kupnje" u ovoj raspravi odnosi.

Trošiš riječi bez veze.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.2.2011 11:54 (Danny_HR).
16 godina
Danny_HR kaže...

Zašto toliko ustrajno filozofiraš oko nečega što je toliko marginalno poput točnog definiranja nečega što svi znamo.

Svatko tko sudjeluje  temi zna na što se "download" ili "igranje bez kupnje" u ovoj raspravi odnosi.

Trošiš riječi bez veze.

-da? Primjećujem...

Smisao foruma je? Zar nije rasprava, zar nije razglabanje i ovakvih sitnica? Mora biti da sam krivo razumio što je forum ili tema. Pa please, pouči me.

Ako nisam u pravu OK, sorry. (nravno, svi smo subjektivni, pa tako i ja ponekad pomislim da znam sve, često griješim..)

Inače, masa je pametna i u pravu? Argumenti? ''zna se što je download''? .. igranje bez kupnje? Zar je potrebno nabrajati koliko ima legalnog-besplatnog?

Zar je ikome u ITu potrebno crtati razliku između downloada i krivičnog djela?

Ili si daješ za pravo da si 'iznad' pa je tvoja istina (pogled) jedino OK?

Šteta.

Dali je Escudo dobio tvoju opomenu ili se uvlačenje ne računa?

Čemu konstantni offtopic?

Može karton svima koji na ikoji način krše neko pravilo foruma?

edit:

naxeem kaže...

-kako nitko nije rekao? Cijelo vrijeme to tvrdiš, kao i Danny pod 'downloadom'.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.2.2011 12:11 (ihush).
17 godina
neaktivan

Prvo PC gaming nece nikad, ali ama baš nikad umrijet, nego ce konzole kroz sljedece 2-3 goidine drasticno opast, a ja igram priatske igre i da ne plaćam ih, ali isto tako posjedujem nekoliko orginalnih igara (W3, HoN, CSS itd... imam nekih 15-ak) i samim time sto nemam novaca za igre od 500 kn, osim ako stedim par mjeseci za nju, tako da nemojte govorit sranja i malo razmislite o tome što pričate, nemaju svi pare a igranje u današnje vrijeme je stvarno postalo luksuz tako da se svi piratima okrecu normalno (bolje ulozit 500 kn u komp da mozes igrat i piratske verzije tih novih igra uopce) peace od mene... {#}

Dobar grah se daleko cuje
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-da? Primjećujem...

Smisao foruma je? Zar nije rasprava, zar nije razglabanje i ovakvih sitnica? Mora biti da sam krivo razumio što je forum ili tema. Pa please, pouči me.

Ako nisam u pravu OK, sorry. (nravno, svi smo subjektivni, pa tako i ja ponekad pomislim da znam sve, često griješim..)

Inače, masa je pametna i u pravu? Argumenti? ''zna se što je download''? .. igranje bez kupnje? Zar je potrebno nabrajati koliko ima legalnog-besplatnog?

Zar je ikome u ITu potrebno crtati razliku između downloada i krivičnog djela?

Naravno da je smisao foruma rasprava. Ali toliko trubiš o tim razlikama i samo se vrtiš u krug a ne kažeš apsolutno ništa novo što bi doprinjelo raspravi.

Masa nije pametna ni u pravu, nitko to ne tvrdi, kao što nitko ne tvrdi da je download kao download nelegalan. Ne znam gdje si to pročitao.

Kad spominjemo "skidanje igara" u ovoj ili sličnim temama, naravno da ne mislimo na sam čin preuzimanja datoteke s weba, mislim da će se svi (osim možda tebe) u ovoj temi s time složiti.

Inzistiraš na preciznosti koja ovdje nije toliko potrebna. Ne moraš biti lumen da bi znao da download sa Steama npr nije nelegalan, a još jednom - nitko to ni ne tvrdi.

ihush kaže...
Dali je Escudo dobio tvoju opomenu ili se uvlačenje ne računa?

Čemu konstantni offtopic?

Može karton svima koji na ikoji način krše neko pravilo foruma?

?!

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

Theft vs. Copying

Technically, file sharing is not theft.  So "copying" is not "stealing" but can be "infringing", but copying is not always infringing.

I know that probably somebody will think this is stupid but i have nothing better to do
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice