naxeem kaže...
Ne, ne. Ne radi se o nagrađivanju rada - nitko ne pita da se rad nagradi, nego se ovdje govori o krađi. Open source/free soft developeri neka slobodno traže nagrade, to je njihova odluka. Ovdje se govori o moralnom aspektu lopovluka koji nanosi štetu jednoj industriji i ekonomiji samo zato jer određena skupina razmišlja kao Commodore: "ako mogu ukrasti, zašto ne, pa 'svi' to rade".
To me podsjeća na žicanje auta jedne mlade tinejdžerice: "joooooooj tata, pa daj kupi mi auto, svi voze auto".
::
-vidi, slažem se (jer razumijem što želiš reči)... ipak, mješaš stvari.
Krađa, cijena, vrijednost i nagrađivanje nisu tema, nisu ni osnova oko koje se vrti čitava priča.
Kad kažeš nagrada, vrijeđaš me (u stilskom smislu), jer ja za svoj posao ne tražim nagradu nego plaću. Nagrade dijele sportašima ili managerima, direktorima banaka... rekao bi lopovima i onima koji plaću nisu zaslužili. Nagradu dijeli i TM Djed Mraz, možda bi da je Ime pod autorskim pravima sad ja morao uplatiti kunu ... vlasniku imena Djed Mraz.
Recimo kao Philipsu za logo CD, DVD, ili samu kutiju Jevel Case, možda Sonyju ako napišem iLink ili Appleu za FireWire, jedino mi je besplatno IEEE-1394. To se naziva nakanada, za razliku od naziva porez, koji može ubirati samo država.
Zašto sad trabunjam... jer je upravo ovih dana promijenjena cijena naknade za PET ambalažu s 50 na 30 lipa. Ako nisi znao to je bio vrlo unosan miliunski biznis, koji je formalno bio zbog zaštite prirode, u stvarnosti zbog novca. Kao primjer da stvari nisu jednostavne, nisu crno-bijele..
Možda trabunjam zato da se prestano pogrešno koristiti termini, cijena, vrijednost, roba, krađa, vlasništvo, autorska prava.....
Prefolmuliraj neke rečenice pa se složim 100% (ovako samo 66%). I izbaci moralnu komponentu, jer je relativna. Pravo i zakon ne trpe takve relativizacije, nema veze s pravdom. Pa je neprimjereno vikati lopov ili krađa. (nego, korištenje bez valjane licence).
-još važnije ono što trubim u temi. Crytek? Slučajnost?
- ako su sami likali betu, tko su tad pirati i tko bi morao odgovarati?
-Kao i osvrt na propast PC gaminga... -ne kladim se, pa samo onako hipotetski?, može opkalda da će i ove godine gaming biznis rasti i biti jači od 'normalnih' biznisa?...
- Mene ta tinejdžerica podsjeća na na Zdenku Vučković, Jugovinil, kao i na prošlotjednu saobračajku, 21godišnjak sasjekao tri djevojke... -dakle i na sretinije i na tužnije stvari.
edit:
Kupac kupuje proizvod i zaboli ga jedna stvar za intelektualni, materijalni ili bilo koji drugi uloženi resurs. Hoću cipele - kupim cipele. Hoću softver - kupim softver.
Da, ali: "Hoću cipele - ukradem cipele. Hoću softver - ukradem softver" - to je piratski moto :)
- provjeri kako je mr.torrente klasificira usere, uz tehnički uspravku, ''ukradena'' je beta, inače se software ne krade nego se koristi bez valjanje licence. Većinom nepotrebno i u neznanju jer može biti i besplatno (prisjećanje na MusicWoman) ili jeftina a ipak legalno. Recimo download demo/trial verzije sa stranice proizvođača i korištenje u tom periodu je sasvim legalno. Problem nastaje kad se u priču ubaci crack..
Sir Vidara the XVII kaže...
::
... -začudio bi se, ali trgovac i kupac nemaju baš nikakve veze s plaćom radnika u proizvodnji. Radnika plaća poslodavac. Detaljnije nebih ulazio jer nema smisla, osim podatka da je i rad roba.
edit: editor je danas na godišnjem..
-na post ispod, otvori temu pa nastavimo o ekonomskim temama, ovako brzopotezno očigledno nema smisla.