Istraživanje u igri? Istraživanje u Veilguardu se svodi na sljedeće: do svake destinacije vodi jedan zacrtani put, on rails, doslovno si na prugi. Tu i tamo moraš nešto preskočiti ili zaobići kamen ili drvo, ali ne daj bože da su ti dali više slobode ili otvorenog svijeta. I svaki put, svaki put, nailaziš na put koji se račva u dvije strane. Jedna vodi do destinacije, druga vodi do dead enda i u tom dead endu je ili chest ili vrećica golda. Doslovno svaki put možeš krenuti jednim putem i ako vidiš da je to put koji vodi dalje, vratiš se nazad i već znaš da te na drugoj strani čeka loot.
To je famozno istraživanje u Veilguardu u kojem se isplati istražiti svaki kutak.
Combat je zanimljiv prvih 10 sati ili koliko ti već treba da otključaš companione i skužiš koja ti je kombinacija dobra. Nakon toga, combat se svodi na čekanje cooldowna da opališ combo. I do kraja igre nema promjene, spamaš isti combo cijelo vrijeme, osim kad te igra natjera da uzmeš nekog drugog u party.
I na kraju, ja sam čovjek koji je baš na ovoj temi već tisuću puta ušao u ratove s ljudima koji ne odobravaju LGBT. Prepirao sam se i s onima koji su Last of Us 2 odbacili zbog detalja koji veze nemaju sa samom igrom. I da me netko krivo ne shvati, i dalje sam spreman do kraja svijeta podržavati borbu za prava svakoga bez obzira na spolnu orijentaciju, boju kože i bilo koju drugu vrstu diskriminacija. Ali da u Dragon Age igri, u jebenom Dragon Ageu, nemilosrdna ratnica, dragon hunter Qunari rase, u vrijeme kad se raspao štit između demona i ljudskog svijeta i prijeti uništenju svega, ima cijeli companion side quest koji traje satima, u kojem ne zna kako svojoj mami reći da se ne osjeća dobro u koži žene i da želi izaći iz ormara, to jednostavno nema veze s bilo čime. Demoni, zmajevi i bogovi jedu svijet oko tebe, ali mi nalazimo vremena za večeru s konzervativnom mamom da joj priopćimo promjenu spola. U Dragon Age igri, i to rasa za koju lore navodi: "Qunari have no "family units": they do not marry, choose partners, or even know to whom they are related".
To nije borba ni za što, to je ono zbog čega su u recenzijama bili komentari: "Every conversation sounds like HR is in the room."
Igru sam uzeo na debelom sniženju i nikad je nisam završio, niti hoću. Priča je toliko zanimljiva da je se više ni ne sjećam.
Ali nisi igrao na PS5 PRO.