BUG tim za autoCAD

poruka: 496
|
čitano: 241.815
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Autodesk je izdao AutoCAD 2014

Od poboljšanja i unapređenja: command line je malo upgradeana, dodani su tabovi za crteže (meni osobno jako koristan upgrade), poboljšan je layer management (sada se layeri mogu mergeati u zajednički layer), sitna poboljšanja u radu s xrefovima, unaprijeđen je rad s zemljopisnim lokacijama, dodana je nova aplikacija ReCAp za rad s point cloude objektima, sitne korekcije na nekim komandama. Ono na čemu su najviše radili (barem se meni čini da je tako) je integracija s Autodesk360 te propagiranje razmjene aplikacija kroz Autodesk account.

Tko želi više saznati može pogledati ovdje. Mislim da u svibanjskom ili travanjskom broju BUG-a možemo očekivati osvrt na novu verziju.

Moj osjećaj je da su dodatno ispolirali kod i da je sve nekako malo brže. Tabovi su ona sitna stvarčica koja mi je falila (pošto redovito imam otvoreno više crteža odjednom). Kako ga koristim već nekoliko mjeseci iskustva su vrlo pozitivna. Tko želi neka svakako skine trial s linka i isproba.

Stručnjak za odmaganje...

0 0 hvala 4
13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

pozdrav svima!
vidim da se dosta prica o autocadu, ja sam ga ucio 8 mjeseci, malo sam zahrđao i potrebna mi je pomoc, ako ima netko tko je voljan pomoci neka mi javi u PM.. radi se o zavrsnom radu, crtam vrata sa dovratnikom, sve je nacrtano rucno pa bi zelio sad nacrtati u autocad-u, recimo da sam ono glavno napravio, ali postoji problem... na vratima moraju biti napisana 4 slova i problem mi je sto neznam kako bih postavio tocku na odredeno mjesto, ocu rec da trebam nacrtati neko slovo neovisno o svemu ali nemogu postavit tocku na to mjesto i nekuzim kuteve, neznam kako bi nacrtao slova V,A,N i jos je problem sto koristim  autocad 2013... na 2002 bi znao ali zelim jos nesto napraviti pa se mucim s ovime... dimenzija je 205x105 sa dovratnikom.. evo slike kako treba izgledat:
http://www.zaslike.com/viewer.php?file=vqzvozp6bbo3ev1sdo5.jpg 

~BATMAN~
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.4.2013 22:11 (icoian5).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

AutoCAD 2014. Kad loftam odmah mi se prikazuje preview i to je užasno sporo, jel mogu to ikako isključit?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Jel mogu nekako iz izohipsi teren napravit? S tim da ima više izohipsa iste visine pa ne mogu loftati?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Pozdrav. Zanima me kako točno printati iz layout-a, znači kad izaberem printer npr, DWG to PDF pa ISO A4 papir, pa izaberem mjerilo... nekako su mi cudne margine i di trebam tocno postaviti sastavnicu. Znaci bune me papiri sa marginama i polozaj sastavnice na papiru.

0 0 hvala 0
17 godina
Re: BUG tim za autoCAD
elander kaže...

Pozdrav. Zanima me kako točno printati iz layout-a, znači kad izaberem printer npr, DWG to PDF pa ISO A4 papir, pa izaberem mjerilo... nekako su mi cudne margine i di trebam tocno postaviti sastavnicu. Znaci bune me papiri sa marginama i polozaj sastavnice na papiru.

Što te točno buni?

Kod podešavanja layouta uvijek plotaš u mjerilu 1:1. Znači namjestiš printer i papir, kažeš mu da plota layout (ne window) i MJ 1:1.

Nakon toga dobiješ papir s crtkanom marginom - sve što je unutar margine će se vidjeti u printu. Ako nije tako, najvjerojatnije ti je krivo podešen papir (tipa A4+ ili sl.) ili imaš problem s uvlačenjem papira (ono, čisto fizički - uvuče ga ukoso, previše lijevo ili desno).

Gledam te!
14 godina
neaktivan
elander kaže...

Što se tiče nekih osnova tehničkog crtanja pogledaj ovo.

Da krenemo od početka. Veliki Brat ti je postao osnovno pravilo kod plotanja iz Layouta, uvijek plotaš 1:1 (može i drukčije ali ovo je nepisano pravilo kojeg se treba pridržavati). Kad smo utvrdili mjerilo u kojem se plota idemo malo demistificirati margine. U slučaju margina uvijek moraš voditi računa o slijedećem, marginama kao fizičkom ograničenju printera (nemaju svi printeri borderless mogućnost printanja) i marginama koje su zadane softverom. Što se tiče prvih tu nemožeš napraviti ništa, moraš se prilagoditi printeru kojeg imaš. Što se tiče margina zadanim od softvera tu imaš punu kontrolu i možeš ih prilagođavati prema svojim željama (ja uvijek softverske margine postavljam na 0, sa svih strana).

Da još više uprostimo stvar evo brzog šalabahtera kako to napraviti za format papira A4 i printer DWG to PDF.

• odabrati željeni Layout,
  • nacrtati pravokutnik dimenzije 210x297 mm (komanda rectangle - enter - 0,0 - enter - @210,297 - enter), ovime smo omeđili papir formata A4
  • ofsetirati rubni pravokutnika za 5 mm, prema unutra (offset - enter - 5 - enter), ovime smo nacrtali unutarnji okvir (ako ga trebamo
  • lijevi rub unutarnjeg okvira potrebno je strechati za 20 mm prema unutra ( strech- enter - selektirati kompletni lijevi rub unutarnjeg okvira - enter - kliknuti bilo koju točku i uključiti ortho - 20 - enter), sada imamo sređene osnovne parametra okvira, u ovom trennutku crtaš ili ubacuješ sastavnicu
  • sada crtaš viewport pozicioniraš ga tako da stane u preostali prazni dio unutar okvira (odbij i sastavnicu) obično ostavljam 1-2 mm mjesta između viewporta i unutarnjeg okvira (viewport - enter - odabereš single zatim OK - pikneš dva suprotna kuta željenog viewporta)
  • sada treba dovesti ono što je crtano da bude vidljivo u samom viewportu (dvostruki brzi klik unutar viewporta - zoom - enter - all - enter - ps - enter), ponekad kada nismo dobro crtali (ostalo nešto bez veze daleko od crteža) ovo i nije baš najkorisnije, u tom slučaju treba koristiti kotačić i zumirati sadržaj da bude u krupnom planu negdje na sredini viewporta (nakon toga nastaviti ono što dolazi iza all)
  • sada treba podesiti mjerilo samog crteža, pri tome treba voditi računa u kojim jedinicama je crtano (properties - enter - odabrati viewport - odabrati standard scale ili custom scale - enter), nakon ovoga treba poravnati crtež unutar viewporta (dvostruki brzi klik unutar viewporta - pan - enter -poravnati crtež - enter - ps -enter)
  • u ovom trenutku obično zaključavam viewport kako bi spriječio eventualno pomicanje unutar viewporta (properties - odabrati viewport - pod Display locked odabrati Yes - enter)
  • sada je sve spremno za podešavanje page setupa (pagesetup - u menageru odabrati gumb Modify - odabrati ploter DWG to PDF - kliknuti gumb properties - odabrati Modify standard paper sizes (Printable Area) - u donjem dijelu kartice klizačem s desne strane doći do željenog formata papira ISO A4 - kliknuti na gumb Modify - sve margine postaviti na 0 - kliknuti na Next - kliknuti na Finish - kliknuti OK - ako se pojavi prozor spremite promjenu za poslije ili ju koristite samo ovaj put, zatim treba podesiti što želimo plotati (ako je okvir papira nacrtan s ishodištem u točki 0,0 onda se odabire Layout ako nije tako ja obično odaberemm Window klik na donji lijevi i gornji desni kut), zatim se postavlja mjerilo ako je 1:1 ne dirati ništa, odabrati odgovarajuću orjentaciju papira (Portrait ili Landscape), pridjeliti Plot styles ako ga koristite a ostalo možete ostaviti kako je. Na kraju stisnuti OK i zatim Close.

To bi bilo to.

16 godina
neaktivan
Svaka čast ;)
14 godina
neaktivan
elander kaže...
Svaka čast ;)

Pamti, dijeli i širi dalje.

16 godina
BUG tim za autoCAD

Gdje je najjeftiniji plot u Zgu? A da se nalazi blizu savskog mosta, avenue malla, glavnog kolodvora, precko, spansko?

Bio sam na savi u Zuma copy i ne planiram vise tamo ic, skupo mi je.

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...

Gdje je najjeftiniji plot u Zgu? A da se nalazi blizu savskog mosta, avenue malla, glavnog kolodvora, precko, spansko?

Bio sam na savi u Zuma copy i ne planiram vise tamo ic, skupo mi je.

Proming-HCH, najbolja i najprofesionalnija usluga.

16 godina

Zna li netko kako da napravim visinske kote za presjek, nesto slicno ovome na slici ? 
Probao sam sa dimordinate komandom napraviti dinamicki blok ali mi ne ide :/
Ako netko zna kako kotirati s takvim kotama ili kako ih napraviti bio bih zahvalan. 

ⓑⓤⓖ░░▒▓███✰✰►◕‿◕◄✰✰███▓▒░░ⓑⓤⓖ
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.4.2013 17:25 (tony THE Noob).
14 godina
neaktivan
tony THE Noob kaže...

Zna li netko kako da napravim visinske kote za presjek, nesto slicno ovome na slici ? 
Probao sam sa dimordinate komandom napraviti dinamicki blok ali mi ne ide :/
Ako netko zna kako kotirati s takvim kotama ili kako ih napraviti bio bih zahvalan. 

Zašto bi ovo trebala biti kota? Ako ju koristiš za kotiranje visine u 2D presjeku, nepotrebno kompliciraš.

Najjednostavnije je koristiti atribut kojeg ubaciš u crtež kao blok i upišeš željene visine. Ako ti se da igrati s fieldsima možeš cijelu priču djelomično automatizirati (ali onda noraš biti precizan u crtanju i voditi računa o tome koji field koristiš).

Evo kako bi to ja napravio:

• Otvoriš novi crtež
  • U crtežu nacrtaš ovaj dio koji bi trebao koristiti kao blok (sve ono što nije tekst). Kod crtanja se voditi slijedećim pravilom: sve crtati u željenoj veličini koju želiš dobiti na papiru, npr ako je željena visina na papiru 10 mm onda i u crtežu taj element treba biti 10 mm. Zašto crtati na ovaj način? Kada blok ubacuješ u stvarni crtež onda ti je scale factor onaj koj mjerilo imaš, npr za mjerilo 1:100 scale faktor je 100.
  • Upišeš u komandnu liniju ATTDEF - lupiš Enter. Otvori ti se izbornik (vidi sliku) u kojem podešavaš parametre. Pod Tag upišeš npr Visina_1; pod prompt upišeš nešto što će te asocirati koji podatak trebaš unijeti (da možeš razlikovati dva podatke o visinama); pod default možeš ostaviti prazno (ili unijeti %%p0,00; ili ubaciti field ako se voliš igrati); od ostalih postavki podesi samo ove koje su vezane uz tekst (poravnavanje, stil i visina) pri tome vodi računa da upišeš visinu koju želiš u milimetrima kao na papiru. Nakon što si sve podesio pritisneš gumb OK i ubaciš definiciju atributa na poziciju koju želiš. Ovim si riješio jedan tag.
  • Drugi Tag možeš riješiti na dva načina od kojeg je prvi isti kao prethodna točka (samo umjesto Visina_1 pišeš Visina_2 te prilagodiš prompt). Drugi način je brži uz korištenje komande Mirror - lupiš Enter, miroriraš prvi tag preko horizontalne linije koja ih dijeli. Nakon tog selektiraš ovaj drugi tag i promjeniš mu vrijednosti tag-a i prompta.
  • Odabereš koji dio bloka će služiti kao točka za umetanje, selektiraš sve, komanda Move - lupiš Enter, kad te pita za Base point onda uhvati ovu točku koju si odabrao kao točku za umetanje, upiši 0,0 i lupi Enter. Sada si pozicionirao svoj novi blok na pravu poziciju i kod umetanja će š imati puno čišću situaciju jer ti točka umetanja odgovara poziciji za umetanje.
  • Ukucaj komandu Saveas - lupi Enter i spremi crtež na lokaciju koja ti služi za spremanje blokova. Ime bloka treba biti standardizirano i asocijativno, ne pretjerivati s brojem znakova u imenu (moj prijedlog bi bio OB_VISKO_01.dwg; opći blok visinska kota i broj kao varijacija jer ih može biti više od jedne). Uvijek je zgodno spremiti blok na poziciju čija je putanja upisana u Suport Files Serach Path-u (komanda Options - lupiš Enter - kartica Files - odabereš Suport Files Search Paths i gumbom Add dodaš ako nije dodana).

Ovo možeš iskoristiti i za hrpu drugih stvari (oznaka i naziv prostorija je jedna od češće korištenih opcija). Zašto je dobro koristiti Atribute iz jednostavnog razloga jer se podaci koji su spremljeni u njima vrlo lako mogu prebaciti u Exce tabelu, što zna biti vrlo korisno (popis prostora u zgradi, ako ih ima par stotina ili više zna opako skratiti vrijeme izrade tabele prostora).

EDIT: Evo i slika.{#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.4.2013 22:01 (mario.L_hr).
16 godina

Ima neka dobra duša koja ima tlocrt fotonapona na nekoj kući ?
Moram projektirati niskoenergetsku kuću za završni rad (srednja škola) i neznam kako nacrtati fotonapon jer nismo učili u školi, pa ako neko ima taj tlocrt ili neku niskoenergetsku kuću bio bih mu zahvalan :)

ⓑⓤⓖ░░▒▓███✰✰►◕‿◕◄✰✰███▓▒░░ⓑⓤⓖ
14 godina
neaktivan
tony THE Noob kaže...

Ima neka dobra duša koja ima tlocrt fotonapona na nekoj kući ?
Moram projektirati niskoenergetsku kuću za završni rad (srednja škola) i neznam kako nacrtati fotonapon jer nismo učili u školi, pa ako neko ima taj tlocrt ili neku niskoenergetsku kuću bio bih mu zahvalan :)

Ovdje imaš materijala.

Pgledaj ovo, a odavde možeš pokupiti dimenzije.

13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Evo da ovdje postavim pitanje da ne otvaram novu temu.

Koja je najbolja alternativa Arhitectural Autocadu? Znači, trebao bi mi program u kojem bih radio građevine u 3D-u iz kojih bih odmah izvlačio fasade i presjeke. Davno prije sam radio u Archonu i bio mi je solidan pa me sad zanima dal ima koje bolje rješenje ili je ipak Arhitectural  Autocad nedodirljiv.

Hvala!

EDIT: Vidio sam da nemetschek allplan odmah solo i iskotira nacrt što znatno ubrzava proces crtanja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.5.2013 16:46 (krayz1e).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Allplan, Revit, ArchiCAD. Za tvoje potrebe puno bolje aplikacije od AutoCAD-a.

Svaki od njih ima svojih prednosti i mana. Revit ima najbolju komunikaciju s AutoCAD-om, Allplan je nekako najkompletniji a ArchiCAD je najlaksi za ocenje a mogucnosti su mu ogromne.

Moja preporuka - ArchiCAD.

1 0 hvala 1
16 godina
BUG tim za autoCAD

Kod plotanja namjestim printables size na 0 top,left,bottom, right tako da printer moze isprintati i okvir, ali se ove crtice sa ekrana ( crtice oznacuju printable size ) ne zele maknuti do kraja okvira, moze pomoc?

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Koji format i koji printer je u pitanju?

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.5.2013 22:21 (mario.L_hr).
16 godina
mario.L_hr kaže...

Koji format i koji printer je u pitanju?

A2 i na A3 mi nije radilo. Printam preko PDF-a jer kad jednom stavim u PDF onda nema vise 'slucajno naknadnih' grešaka koje su se dogodile tokom slanja zahtjeva za print. If you know what i mean.

Stavim na Full bleed A2 594x420 i print size na 0,0,0,0 i ne zeli.

14 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...

A2 i na A3 mi nije radilo. Printam preko PDF-a jer kad jednom stavim u PDF onda nema vise 'slucajno naknadnih' grešaka koje su se dogodile tokom slanja zahtjeva za print. If you know what i mean.

Stavim na Full bleed A2 594x420 i print size na 0,0,0,0 i ne zeli.

Što te muči? Ne printa ti okvir ili ne.

Kad printam putem PDF-a uvijek u Page Setup-u napravim vlastiti format papira. Margine postavim na 0, poslužim se i još jednim malim trikom, na dimenziju papira dodam (za svaku dimenziju) .2 mm. Sve što se nalazi u paper spaceu pomaknem na način da se donji lijevi kut premjesti u točku 0,0. Za plotanje odaberem Window i odaberem da se crtež centrira. Na ovaj način i okvir uđe u pdf.

Za tvoju informaciju (ako ti je to bitno) boje kod printanje iz AutoCAD-a i PDF Viewera nisu iste.

16 godina
BUG tim za autoCAD

Prva slika. Sve je namjesteno na papiru. Druga slika, namjesten printable area na 0,0,0,0 ( Crtkane crte na layoutu ), treca slika, rezultat u PDF-u koji nije uspjesan.

To je moj problem. Kako to rijesiti?

Pokusavao sam napraviti svoj papir, ali ni to ne pomaze.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.5.2013 22:48 (Fake_Alert).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...

Prva slika. Sve je namjesteno na papiru. Druga slika, namjesten printable area na 0,0,0,0 ( Crtkane crte na layoutu ), treca slika, rezultat u PDF-u koji nije uspjesan.

Prvo točno očitaj koje su stvarne dimenzije okvira? Vjerujem da su 594x420.

Odi na custom properties (kod odabranog printera) i tamo odaberi add custom paper. Prođi cijelu priču i dodaj na tvoje dimenzije .2 mm (594.2x420.2 mm), margine postavi na 0 i na kraju spremi postavke za budućnost.

Pomakni sve u paper space-u na način da je donji lijevi kut u točki 0,0. Odabir onoga što će se plotati je Window i centriraj plotanje (tako da se ovaj suvišak ravnomjerno rasporedi). To bi moralo funkcionirati.

16 godina
mario.L_hr kaže...
Fake_Alert kaže...

Prvo točno očitaj koje su stvarne dimenzije okvira? Vjerujem da su 594x420.

Odi na custom properties (kod odabranog printera) i tamo odaberi add custom paper. Prođi cijelu priču i dodaj na tvoje dimenzije .2 mm (594.2x420.2 mm), margine postavi na 0 i na kraju spremi postavke za budućnost.

Pomakni sve u paper space-u na način da je donji lijevi kut u točki 0,0. Odabir onoga što će se plotati je Window i centriraj plotanje (tako da se ovaj suvišak ravnomjerno rasporedi). To bi moralo funkcionirati.

Hvala! :)

Sljaka ovo sa .2 mm i window :)

Koliko si mi pomogao da bih te trebao jednom castiti {#}

14 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...

Hvala! :)

Sljaka ovo sa .2 mm i window :)

Koliko si mi pomogao da bih te trebao jednom castiti {#}

AutoCAD koristim već previše godina. Kroz te godine sam priličan broj ljudi naučio koristiti AutoCAD (neke manje a neke više uspješno). Svakome sam rekao istu stvar, prenesi znanje dalje i pomozi drugome. Isto vrijedi i za tebe. Što se čašćenja tiče ne opterećuj se time.

16 godina
BUG tim za autoCAD

Može jedan brzi odgovor.

Koja je razlika između Acada LT i punog Acad?

Znam da više nema express tools-a. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
amater_2 kaže...

Može jedan brzi odgovor.

AutoCAD LT ne podržava lispove i nema rada u 3D (meni dva razloga koja mi ga diskvalificiraju). Ostalo pogledaj ovdje.

16 godina
mario.L_hr kaže...
amater_2 kaže...

Može jedan brzi odgovor.

AutoCAD LT ne podržava lispove i nema rada u 3D (meni dva razloga koja mi ga diskvalificiraju). Ostalo pogledaj ovdje.

Dali se isplati dati tih 20k kn više po licenci za ljude koji ne koriste 3d, nemaju pojma što je LISP  a mislim da malo koriste blokove i express tools?

Radi se o 7 licenci. 7x20000=140000kn.

E, dali se može nekako dodat ili dali imaju neki dodaci za LT koji zajenjuju express tools?

EDIT:

Sad vidim da nema ni publish to PDF {#} u LT-u

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.6.2013 10:37 (amater_2).
14 godina
neaktivan
amater_2 kaže...

Dali se isplati dati tih 20k kn više po licenci za ljude koji ne koriste 3d, nemaju pojma što je LISP  a mislim da malo koriste blokove i express tools?

Radi se o 7 licenci. 7x20000=140000kn.

E, dali se može nekako dodat ili dali imaju neki dodaci za LT koji zajenjuju express tools?

EDIT:

Sad vidim da nema ni publish to PDF {#} u LT-u

AutoCAD LT ti se ne isplati kupovati uopće budući imaš besplatnu alternativu (DraftSight) koja super (koristim ju na Linuxu i prezadovoljan sam).

Isplati ti se razmisliti o jeftinijim alternativama tipa ZWCAD i drugi.

Ako kupuješ CAD onda razmisli o dobivanju poticaja koje je raspisalo ministarstvo (subvencija do 75%) i obavezno idi na neki od suit alata.

Što se tiče izvoza u pdf tu je uvijek dobri stari BullZIP pdf printer.

14 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Mozes li mi poslati kakav linka gdje su bolje objasnjeni ti poticaji ministarstva? (kojeg? poduzetnistva?)

Kolega otvara ured pa bi mu to moglo biti jako zanimljivo.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice