Autocad navigacija pomoču strelica na tipkovnici?

poruka: 4
|
čitano: 4.209
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Autocad dali je moguče pomicanje u autocadu(lijevo desno gore dolje) pomoču strelica na tipkovnici?

Grgo Drmić

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Re: Autocad navigacija pomoču strelica na tipkovni

Nemam kod sebe instaliran autocad da isprobam, ali tehnički tesko da je moguce (vjerojatno nije), jer su Arrow up, down, left and right rezervirani key-ovi. Ali nije sve jos propalo nudim ti 3 rjesenja:

1. Iz samog autocada. -> Ako bas ne moras koristiti key left, up, down, right (a nemoras :)) -> preporucam ti da koristis za pomicanje kroz prozor "s" -> ljevo, "f" -> desno, "d" -> dolje, "e" -> gore. Bas kao u onim starim igricama, jer ako si dešnjak dosta ti je praktičnije koristiti te tipke jer ti je ljeva ruka vec na tipkovnici. E sad se naravno pitaš, dali si onda izgubio shortcute tipa "e" -> erase -> odgovor je DA, ali vrlo lako mozes zamjeniti erase ("e") sa -> "ee", fillet ("f") -> sa "ff", i tako dalje, i vjeruj mi neces nista izgubiti na brzini (to je navika "ee" + "space" -> erase, .... nista komplicirano). 

Kako to učiniti -> vidi u ovom 

, u pravilu radi se da alias (manji program unutar autocad, koji omogucava ubacivanje novih shortcuta za postojece funkcije) -> tu ces namjestiti "e", "d", i ostale. E sada koliko je meni poznato autocad nema u sebi ugrađene komande move-a preko monitora, tada ces ti trebat napisati svoj lisp program koji ce ici ljevo, desno, po ekranu i učitati ga (ucitati lisp) kao ovdje. Nakon sto si ucitao externe programe (te lisp skirpte), moci ces ih vidjeti unutar aliasa.

Kao sto vidis nije bas jednostavno, ali se moze. Ako te zanima kako bi izgledao taj lisp za pomicanje, onda mi se cini da ti je najednostavnije napraviti iz lispa novi layer, odabrati ga, učitati koordinate x i y-a, te za recimo skretanje ljevo, povuci crtu sa sredine desnog djela ekrana do sredine ekrana, pa poslije odabrati Zoom -> Extend (ili Center zoom) -> tako da ti ekran skrene na tipku "s" za pola ekrana (poslije odaberi taj posebni layer i delet-aj sve linije od tog layera, select all layers) . Problem kod lispa je sto nisu podrzani mouse move-ovi, tako da ces morat iskoristiti jednu od postojecih "crtačkih" komandi. Namjerno ti nisam preporučio move komandu da ju koristis jer ona koliko mi se čini nema takvih funkcionalnosti. Mozda bi bila dobra ideja da pogledas komandu Zoom -> Dimension ili Zoom -> Window pa Zoom -> Centar i Zoom -> Extend, vjerojatno se dio rješenja nalazi u tim komandama. Problem kod skretanja ljevo, desno,... je sto imas određeno mjerilo na se trebas kretati sa obzirom na te dimenzije (sto naravno nije uvjek isto, jer ako se promjeni mjerilo korak mora biti veci ili manji). Probaj se malo poigrat sa naredbom "PAN" -> to je ustvari mouse move left, right, etc..., ali kao sto sam rekao problem kod lispa je sto on čini mi se ne podržava mouse komande.

2. Iz samog autocada. -> Ako se bavis programiranjem C# ili C++, mozes napraviti plugin koji sigurno ima vec nekakve ugrađene funkcije za movanje po ekranu (ali za ovo je potrebno malo dulje vrijeme). Ako te zanima neke informacije mozes dobiti

(moj stari tutorial), ali imas vise na autodeskovoj stranici pod develop (ima negdje i dobrih video tutoriala, malo pogledaj brzo ces nac ak te bas zanima).

3. Externi program -> NAJLAKŠE RJEŠENJE -> Instaliraj program autohotkey i u njemu napravi skirptu koja kada kliknes "Left arrow" na tipkovnici da ti ode na ljevu stranu monitora, stisne dolje "MButton" (srednju tipku -> da bi aktivirao PAN komandu), pa neka skrene prema desno prema rubu desnog djela monitora, to ce resutirati efektom skretanja na ljevo. Na internetu imas masu skripti za autohotkey (trebat ces koristiti komande "Mouse move", Send {Mbutton}, Loop, i IfWinActive, ... (ne zaboravi da kada ces koritsiti komande od autohotkey-a jednostavnije je ti raditi kada je autocad na full screanu, jer u suprotonom trebas selektirati autocad prozor pa onda usporedbi sa njime vuci mis).

I da nebi ostalo sve na lijepim rjecima, evo ti jedan manji dio skripte koja ce ti koristiti (nije testirano, ali za pocetak ce ti posluziti, da vidis kako stvar funkcionira).

Left::
SetTitleMatchMode 2
IfWinActive, AutoCAD
{

Loop 1
{

Send {Mbutton Down}
KeyWait MButton

MouseMove MouseMove, -200, 0
Send {MButton Up}

}
Send {Mbutton up}
return
}
else {
Send {Left}
return
}

ZAKLJUČAK: Vjerojatno najjednostavnije je naprviti svoj mali plugin, ali za njega treba poznavat osnove programiranja, ova druga rjesenja očekuju dosta testiranja, ... wish you luck :)

silents_)
17 godina

Impresivan post, ali zašto? Korisnik je već odavno neaktivan, a post je star godinu dana.

totus mundus agit histrionem
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Re: Autocad navigacija pomoču strelica na tipkovni

Pa mozda drugima pomogne (nekad, nekome, mozda) :)

silents_)
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice