Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 4.360
|
čitano: 874.110
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Rasprava o grafičkim karticama

Ma hebeš RT, mene samo zanima kakve će one biti u raw performansama usporedno sa starom serijom i međusobno.

2 0 hvala 0
3 godine
Re: Rasprava o grafičkim karticama
Mauro kaže...

SpeedWay rezultati nisu nesto super impresivni, posebice ako je to kartica koja cilja na 70 seriju Nvidia-e.

Bolji RT bench od 4070Ti, ali losiji od 4080. Znaci negdje izmedju.

Pa i 7800XT (koja je isto pucala na 70 seriju) je u RT brza od 3070Ti, ali sporija od 3080. Ali problem ja bila 40x0 serija Nvidie koja je bila znacajno brza.

Ovo je OK ako RTX 50x0 serija ne donese nikakav znacajan pomak u RT performansama u odnosu na RTX 40x0 seriju, ali ako bude osjetnog povecanja RT performansi u odnosu na 40x0 seriju onda ce opet u svim revieowima naglasavati losije RT performanse u odnosu na konkurenciju.

RT performanse u odnosu na konkurenciju i DLSS su uvijek naglasavane kao najvece mane 7000 seriji kartica.

A RDNA4 nece konkurencija biti RTX 40x0 serija nego RTX 50x0. 

Pa predviđam da će biti negdje oko rtx5070 :kristalna kugla emoji: kako cijenom tako i performansama ili mrvice niže barem cjenovno, x4 će metodom :čarobni štapić emoji:

Edit:greška

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 11:42 (notloB).
15 godina
ibme74 kaže...

Ma hebeš RT, mene samo zanima kakve će one biti u raw performansama usporedno sa starom serijom i međusobno.

Hebe se i meni za RT, ali ocito je trzistu bitno. Jer ako zele ugrabiti veci trzisni dio (a koliko se sjecam onaj lik glavni za GPU u AMD-u je bas naveo da je sa ovom generacijom cilj povecati trzisni udio) onda im i RT performanse trebaju biti konkurentne sa trenutnom generacijom Nvidie.

Pa pogledaj revieowe za 7000 seriju. Sve do jedan navodi kao manu RT performanse u odnosu na konkurenciju. I onda ekipa to fino procita i AMD GPU udio padne na nekih 10-15%. Plus naravno DLSS+FG, ali ovisi koliko ce dobar FSR 4.x ispasti u stvarnosti i da li ce biti konkurentan.

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
3 godine

Obećali su bolje rt performanse, a svi znamo da je obećanje ludom radovanje, ja im vjerujem

13 godina
Zaporožac kaže...
exer1234 kaže...

pa kazem ti, uzet cu nove komponente, ovaj bonus je do 1000e, i to je glavnina kompa, za to cu uzeti grafu

a ja cu dodatno uzeti sve ostalo,

novu ploci, vjerojatno preci na amd, ddr5, 2k monitor..

sve od kucanskih aparata imam, sve sto mi treba

razmisljao sam i nemam nikakve ideje sta uzeti

jedinoo racunalne komponente

Jedna skoro nova je otišla za 700 e

Mislim na RTX4070Ti Super

To je za tvoj budget kartica. Dobiješ brzu igračku s 16 GB vram

Ovdje se neki nadaju da će nova 5070 TI (kad izađe super model) koštati isto, no malo su se zaj*****

Mora biti novo, dakle racun i sve... 

i ja mislim da ce cijene biti prenapuhane, ali mislio sam mozda 5070, i 300e za novi 2k monitor, 240hz

nisam ja neki gejmer, da se ne lazemo.... :D sve sto igram je starije, pubg itd, i to leti na ovom kompu

alii ionako je proslo 2.5 god od kad sam uzeo komp, pa sam mislio uzeti novi, a graficka je najskuplja stavka svega

ili da mi za te pare uzme sve ostalo,

mbo, proc, ram, ssd, kuciste, napajanje, do 1000e se sigurno moze sloziti dobro

i ja onda kasnije samo grafu ubacim i to je to

13 godina
Wiz3m4n kaže...
exer1234 kaže...

pa kazem ti, uzet cu nove komponente, ovaj bonus je do 1000e, i to je glavnina kompa, za to cu uzeti grafu

a ja cu dodatno uzeti sve ostalo,

novu ploci, vjerojatno preci na amd, ddr5, 2k monitor..

sve od kucanskih aparata imam, sve sto mi treba

razmisljao sam i nemam nikakve ideje sta uzeti

jedinoo racunalne komponente

Pitaj ga ako si u njemačkoj jeli možeš u puf sa tim parama??

Ne znam može li ikako to opravdati, da malo uloži u tebe.... i ti da ga uložiš malo, kakve vražje grafičke i hardwer

ma daj, fuj

12 godina

Cerny je u onom PS5 Pro deep dive videu objasnio kako i zašto je nastao PSSR i u detalje kako su digli AI performanse.Pošto su to sve napravili open tojest da može koristit bilo tko...naprimjer MS u idućem Xboxu šanse da je ML AI upscale upravo varijanta pssra u novim Radeonima je 99.99%.

Suludo je da AMD nije osjećao potrebu da bi MORALI imat ML AI upscaler u idućoj generaciji pošto ih Nvidia gazi upravo takvim techom i time su im uzeli 90% tržišta.

Također sam siguran da Sony radi i na frame genu baziranom na MLu.

Za nekakvu usporedbu PS5 Pro su digli na 300 TOPS što znači da bi novi top radeoni mogli ići poprilično iznad toga...možda 600-800 TOPS.Daleko je to od Nvidia 5xxx brojki ali enormno bolje od onoga što imaju do RDNA4.

Ako sam nešto krivo napisao slobodno ispravite jer pišem iz sjećanja bez provjere činjenica.

EDIT:

Također su digli i RT performanse u određenim situacijama 3-4x naspram običnog PS5 tako da je zasigurno i to sve završilo u RDNA4.

Sad je na AMDu da postavi izuzetno konkurentu cijenu i vrati si nešto tržišnog udjela.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 12:57 (MEGATAMA).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
picajzla0707 kaže...
MGloc kaže...

Evo 3dmark 9070XT.

odlično, u rangu 4070ti super

neka izađu s dobrim cijenama i eto konkurencije u mid/high segmentu

Još da znas da 3dmark ima abnormalno vece skorovo u 3dmarku od nvidie, tako da je to daleko u igrama od 4070ti super

4 godine

Inace po oglasima se pojavillo barem 3x vise AMD kartica nego Nvidie, mislim da je ovo i bio plan kožnjaka da i onih par posto što je preostalo prede na zelene

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Boris grozni kaže...

Još da znas da 3dmark ima abnormalno vece skorovo u 3dmarku od nvidie, tako da je to daleko u igrama od 4070ti super

Nešto ti se zbrkalo... od uzbuđenja valjda

Boris grozni kaže...

Inace po oglasima se pojavillo barem 3x vise AMD kartica nego Nvidie, mislim da je ovo i bio plan kožnjaka da i onih par posto što je preostalo prede na zelene

Misliš3dmark kartica...

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 15:21 (notloB).
16 godina

Koliko ja znam 3dmark je uvijek preferirao Nvidiu

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Mauro kaže...
ibme74 kaže...

Hebe se i meni za RT, ali ocito je trzistu bitno. Jer ako zele ugrabiti veci trzisni dio (a koliko se sjecam onaj lik glavni za GPU u AMD-u je bas naveo da je sa ovom generacijom cilj povecati trzisni udio) onda im i RT performanse trebaju biti konkurentne sa trenutnom generacijom Nvidie.

Pa pogledaj revieowe za 7000 seriju. Sve do jedan navodi kao manu RT performanse u odnosu na konkurenciju. I onda ekipa to fino procita i AMD GPU udio padne na nekih 10-15%. Plus naravno DLSS+FG, ali ovisi koliko ce dobar FSR 4.x ispasti u stvarnosti i da li ce biti konkurentan.

Nije RT bitan trzistu, pa najprodavanija grafa je RTX 3060... to jedva radi bez RTa a kamoli ssa

3 godine
hahhaajaads kaže...
Mauro kaže...
ibme74 kaže...

Nije RT bitan trzistu, pa najprodavanija grafa je RTX 3060... to jedva radi bez RTa a kamoli ssa

Bitno je da se može igrati na bilo čemu a ako je još đisusova kartica možeš hodat i po vodi.

12 godina

Ovime se situacija drastično promjenila na tržištu GPUa.

Sad i AMD ima svog konja za utrku,ekipa koja ima seriju 7 se žali što je ovo ekskluzivan tech za RDNA4 jer ne kuže da serija 7 nema potreban hardver.

https://wccftech.com/amd-fsr-4-demo-radeon-rx-9070-gpus-better-visual-quality-less-artifacts-ghosting/

Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
MEGATAMA kaže...

Ovime se situacija drastično promjenila na tržištu GPUa.

Sad i AMD ima svog konja za utrku,ekipa koja ima seriju 7 se žali što je ovo ekskluzivan tech za RDNA4 jer ne kuže da serija 7 nema potreban hardver.

https://wccftech.com/amd-fsr-4-demo-radeon-rx-9070-gpus-better-visual-quality-less-artifacts-ghosting/

Što se mene tiče uopće se ne bunim, mislim nije mi baš drago i volio bih da fsr4 bude i na starijim karticama kao i od nvidije s dlssom, ali ukoliko stvarno ne može na stariji hw tu se ništa ne može, međutim ono što nema smisla s marketinšog stanovišta je da postoji barem još jedna amdova kartica ako ne i dvije koje su u rasteru brže od rx9070xt a koja neće imati fsr4, odnosno ukoliko će tko željeti imati najbrže od amda morat će se zadovoljiti sa starijim fsrom što je teži amdov fail.

Edit: i uopće nisam nervozan, niti išta moram

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 18:00 (notloB).
12 godina

Stvar je da Nvidia ima potreban hardver još od 2xxx serije dok ga AMD ima tek sad sa RDNA4.

Bitno je da su se pokrenuli....bolje ikad nego nikad.

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
Boris grozni kaže...

Svašta ljudi prodaju koliko vidim na njuškalu par 7900XT,RX6750XT,6900,6800..A ima jedna 4080,3090 najvise 3060,2060...

3 godine
MEGATAMA kaže...

Stvar je da Nvidia ima potreban hardver još od 2xxx serije dok ga AMD ima tek sad sa RDNA4.

Bitno je da su se pokrenuli....bolje ikad nego nikad.

Bolje je da izdaju rx9080xt ili slično jer je smiješno da im najbrža kartica nema fsr4, samo to sam u biti želio reći...

13 godina

Hajde da vidimo kako ce uopce ova 9070XT tko zna ako bude dobra mozda u bude kakva 9080XT na ljeto da makar konkuriraju 5080 ako ne mogu 5090.Ne bi ni ja pokazao bench niti rezultate rdna4 dok 5000serija nvidie nije niti izasla.A mozda imaju kakvog konja za utrku na High-end i ova rdna3 je launchana 5 mjeseci nakon Rtx 4000 serije...

12 godina

High end je kompletno nebitan osim za marketing,to dobro pokazuje Steam.

Neka ponude dobar proizvod za klasičnog prosječnog gamera i tu će uzet tržište i prodat proizvod.

Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine

Ali ovo je antuntunovski u najmanju ruku, najnovija kartica, najnovija tehnologija a slabija od stare, očekivao bi da im sadašnji srednji segment barem dodirne do najvišljega stare generacije, kao kod nvidije x4 za 549$...

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 19:02 (notloB).
12 godina
notloB kaže...

Ali ovo je antuntunovski u najmanju ruku, najnovija kartica, najnovija tehnologija a slabija od stare, očekivao bi da im sadašnji srednji segment barem dodirne do najvišljega stare generacije, kao kod nvidije x4 za 549$...

Što se tiće sveg ovog novog techa AMD ima svoj najači proizvod ikad.

Što se tiće rasterizacije tu ni Nvidia nije napravila skok naspram prethodne generacije osim kod 5090 ali zato ta grafa i bude koštala 2500€.

Šta bi AMD postigao sa grafom od 2500€ da su ju proizveli?....

3 godine
MEGATAMA kaže...
notloB kaže...

Što se tiće sveg ovog novog techa AMD ima svoj najači proizvod ikad.

Što se tiće rasterizacije tu ni Nvidia nije napravila skok naspram prethodne generacije osim kod 5090 ali zato ta grafa i bude koštala 2500€.

Šta bi AMD postigao sa grafom od 2500€ da su ju proizveli?....

Pa prodavali bi ju za 2500€... Sad bez zezanja, nitko ili barem ja  ne tražim karticu od 2500€ nego da bar dostignu 7900xtx što bi trebalo biti lakše i vjerujem jeftinije novom tehnologijom, tako da ne prodaju fsr4 na kartici koja je slabija od najjače u prošloj generaciji, uopće ne vidim smisao u fsr4 koja neće raditi na njihovoj najbržoj kartici, i to ne radi mene već radi amda i njihove reputacije, u biti i radi mene jer bi moguće kupio takvu karticu ranga 7900xtx ukoliko je dobra cijena, uopće mi nije jasno kako to ne vidite kao fail.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 19:40 (notloB).
13 godina

Od te 9070XT ima samo jedan bench u igrama i to cod bo6!Performanse bi trebale biti na razini 4080 sto znaci 7900XTX.Vjerovatno da 7900XTX na raster bude brza gdje u kojoj igri ali 9070XT bude donjela jos bolji napredak a to je RT i Upscalling FSR4, Megatama je pravo rekao ovo bi mogao biti preokret AMD-a, jedino zavisi od cijene a i podrska DLSS/FSR kada se pogleda je na strani Nvidie.

4 godine
MGloc kaže...

Od te 9070XT ima samo jedan bench u igrama i to cod bo6!Performanse bi trebale biti na razini 4080 sto znaci 7900XTX.Vjerovatno da 7900XTX na raster bude brza gdje u kojoj igri ali 9070XT bude donjela jos bolji napredak a to je RT i Upscalling FSR4, Megatama je pravo rekao ovo bi mogao biti preokret AMD-a, jedino zavisi od cijene a i podrska DLSS/FSR kada se pogleda je na strani Nvidie.

cod se drasticno brze vrti na crvenima, i to ono papreno brze! Stavili su izgleda samo naslove u kojima crveni extremno dominiraju, sva sreca nema ih puno

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 19:43 (Boris grozni).
3 godine

Ne znam kome više vjerovati, do sada su bile priče kako je nešto brža od moje 7900gre, pa da je u razini 7900xt... trebat će vidjeti kad izađe ali to ne mijenja ono što mislim ako to ne bude njihova najbrža kartica ili barem izjednačena s najbržom, nategnuto.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 19:45 (notloB).
13 godina
notloB kaže...

Ne znam kome više vjerovati, do sada su bile priče kako je nešto brža od moje 7900gre, pa da je u razini 7900xt... trebat će vidjeti kad izađe ali to ne mijenja ono što mislim ako to ne bude njihova najbrža kartica ili barem izjednačena s najbržom, nategnuto.

Kada se kloka na 3ghz sigurno doseze 4080 ako je slabija.

Intela je AMD ubio sa x3d procesorima nema veze sto je jedan 13600K bolja/efikasnija kupnja za 220e ali jedan 7800x3d za 500e daje puno bolji fps i peformanse.Ne bi se zacudio da AMD uspije potopit Nvidin mid range sve do 4080.Ne znam ili sam ja previse nahype-an vrijeme za normabelčić ili da me realonst pukne za mjesec dana sa rezultatima.😂

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 19:55 (MGloc).
13 godina

Dobro ajmo realno 9700xt u rangu sa 4080/S pa je AMD postavio cijenu od koliko 550$? Jbt sad opet su postali kompanija za raju, a 8/16 X3D Ryzena peglaju po 600 eura+.

0 0 hvala 0
3 godine
MGloc kaže...
notloB kaže...

Kada se kloka na 3ghz sigurno doseze 4080 ako je slabija.

Eh sad, da je baba muško... dugouško.

Edit: Ja sam u biti zadovoljan s ovom svojom, ima neke mušice ali sam generalno zadovoljan i moguće bih prešao na nešto bolje u dogledno vrijeme, naravno na novu seriju amda ali nema na šta..., u biti još ne znam, znat ćemo kad konačno izađe što ima izaći.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 20:09 (notloB).
12 godina
MGloc kaže...

Mislim da će se i to promjenit jer su se Sony i AMD udružili u partnerstvo i sad pretpostavljam da svaka igra koja na PS5 Pro bude podržavala PSSR će automatski bit podržana i u FSR4 i obrnuto.

Ako AMD ne krene fantazirat sa cijenama ovo bi mogao bit povratak u pristupačan i prihvatljiv PC gaming.

Možda radi ovoga RTX5070 nije skuplja....

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice