Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 4.369
|
čitano: 874.493
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
suspendiran
Re: Rasprava o grafičkim karticama
exer1234 kaže...

pa kazem ti, uzet cu nove komponente, ovaj bonus je do 1000e, i to je glavnina kompa, za to cu uzeti grafu

obzirom da moraš pravdat kupnju i treba ti račun, obzirom da za mjesec dana izlaze nove grafe, obzirom da imaš godinu dana za iskoristit tu opciju...

strpi se mjesec-dva i uzmi novu 5070ti koja će ti taman biti u budgetu

13 godina

Pa tako sam i mislio

sad, koji proc/mbo/napajanje uzeti za to?

ne pratim hardver vec duze vrijeme pa nisam u toku

pa da uzmem to prije nove grafe

3 godine
exer1234 kaže...

Pa tako sam i mislio

sad, koji proc/mbo/napajanje uzeti za to?

ne pratim hardver vec duze vrijeme pa nisam u toku

pa da uzmem to prije nove grafe

Obrati se forumašu ibme74 na nekoj od tema Slaganje PC konfiguracija zavisi od budžeta koji si spreman potrošiti, teme koje te interesiraju na linku su izdvojene na vrhu stranice.

11 godina
suspendiran
Rasprava o grafičkim karticama

prvi prikaz fsr4, čini se da su poprilično popravili kvalitetu

samo je pitanje hoće li ostati kod odluke da ga zaključaju samo za novu seriju radeonki... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
picajzla0707 kaže...

samo je pitanje hoće li ostati kod odluke da ga zaključaju samo za novu seriju radeonki... 

Bilo bi iznimno bedasto da zaključaju na rasterom slabije kartice rx90x0 a da brže 7900xt i xtx ostanu bez fsr4, to nema nikakvog smisla ukoliko ne misle izdavati kartice brže od rx9070xt

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 9:36 (notloB).
13 godina

Bilo bi bedasto da ali vjerovatno da ne zele forsirati RDNa 3 arhitekturu više i ako RDNa 4 (9070XT) stvarno ima peformanse slicne 4080 u raytrace za 550-600e budu itekako konkurirali Nvidiu u tom midnrange segmentu pa pogledjate samo 7600XT 16gb za 350e ta kartica ima potencijala zamislite da AMD napravi zvjerku od 9060 za 400e.

3 godine
MGloc kaže...

Bilo bi bedasto da ali vjerovatno da ne zele forsirati RDNa 3 arhitekturu više i ako RDNa 4 (9070XT) stvarno ima peformanse slicne 4080 u raytrace za 550-600e budu itekako konkurirali Nvidiu u tom midnrange segmentu pa pogledjate samo 7600XT 16gb za 350e ta kartica ima potencijala zamislite da AMD napravi zvjerku od 9060 za 400e.

Ne znam, još uvijek mislim da ukoliko ne izdaju brže kartice od 9070xt, to zaključavanje bi bilo iznimno tupo, jedino ukoliko rdna3 hw ne može podnijeti fsr4, u što sumnjam.

11 godina
suspendiran
notloB kaže...

Bilo bi iznimno bedasto da zaključaju na rasterom slabije kartice rx90x0 a da brže 7900xt i xtx ostanu bez fsr4, to nema nikakvog smisla ukoliko ne misle izdavati artice brže od rx9070xt

naravno da nema smisla, to bi im bio još jedan skok u vlastiti želudac sad kad je nevidija odustala od takve politike i omogućuje dlss4 na svim grafama od 2060 do 5090, uz ograničenje multi frame gen, ali sa svim ostalim bells and whistles uključenim

samo je pitanje je li fsr4 bolji od fsr3 zbog samog sebe ili se ipak pokazuje da je bolja opcija decidirani hw u grafi - kojeg su konačno ubacili u novoj seriji - i kojim i nevidija pokreće svoj dlss 

ako je ovo drugo, onda imaju problem što starije grafe nemaju taj hardver i zato se čeka način na koji će biti omogućen 

a jel iznimno bedasto na umjetan način zaključavati neke mogućnosti samo na novi proizvod je pitanje zašto je nevidija radila to isto iz generacije u generaciju - vrlo jednostavno, nadaju se time potaknuti prodaju novih grafičkih kartica, jer ih boli kujac za stare kupce, bitno je prodati novo

amd na taj način radi isto što i nevidija prije njih, jer su korporacija i boli ih kuki za nas

u krajnjem slučaju, nije im to prvi put, tako su namjeravali zaključati sam isključivo za nove 5xx matične i nove 5xxx procesore jer je navodno hardverski bilo nemoguće napraviti na starijem hardveru, pa kad je kratko zatim nevidija izbacila rebar otvoren za sve platforme, odjednom su odustali od navodno hardverske nemogućnosti podrške

isti je to kujac kod svih, služe se svim mogućim govnastim trikovima da povećaju profit i prodaju novog hardvera i boli ih kujac za one kojima su već nešto prodali, nije baba su bezveze naplaćeniji ceo - treba to opravdat dioničarima, a kupce ko jebe

15 godina
picajzla0707 kaže...

FSR4 ce imati isti problem kao i FSR 3.1 - broj igara koje ga podrzavaju.

DLSS 3.x podrzavaju valjda sve igre koje podrzavaju upscaling tehnologije. Istovremeno vecina je na FSR 2.0, a onih koje podrzavaju FSR 3.1 je relativno malo, puuuuno manje nego onih koje podrzavaju DLSS 3.x.

Evo za DLSS4 je Nvidia na prezentaciji rekla da ce biti 75 igara koje ce ga odmah u startu podrzavati. Vjerojatno u roku godinu dana broj ce biti na stotine.

Cak i da na kraju FSR 4.x ispadne i bolji od DLSS 4.x badava to sve dok AMD ne osigura implementaciju u velikom broju igara.

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
3 godine
picajzla0707 kaže...
notloB kaže...

Bilo bi iznimno bedasto da zaključaju na rasterom slabije kartice rx90x0 a da brže 7900xt i xtx ostanu bez fsr4, to nema nikakvog smisla ukoliko ne misle izdavati artice brže od rx9070xt

naravno da nema smisla, to bi im bio još jedan skok u vlastiti želudac sad kad je nevidija odustala od takve politike i omogućuje dlss4 na svim grafama od 2060 do 5090, uz ograničenje multi frame gen, ali sa svim ostalim bells and whistles uključenim

samo je pitanje je li fsr4 bolji od fsr3 zbog samog sebe ili se ipak pokazuje da je bolja opcija decidirani hw u grafi - kojeg su konačno ubacili u novoj seriji - i kojim i nevidija pokreće svoj dlss 

ako je ovo drugo, onda imaju problem što starije grafe nemaju taj hardver i zato se čeka način na koji će biti omogućen 

a jel iznimno bedasto na umjetan način zaključavati neke mogućnosti samo na novi proizvod je pitanje zašto je nevidija radila to isto iz generacije u generaciju - vrlo jednostavno, nadaju se time potaknuti prodaju novih grafičkih kartica, jer ih boli kujac za stare kupce, bitno je prodati novo

amd na taj način radi isto što i nevidija prije njih, jer su korporacija i boli ih kuki za nas

u krajnjem slučaju, nije im to prvi put, tako su namjeravali zaključati sam isključivo za nove 5xx matične i nove 5xxx procesore jer je navodno hardverski bilo nemoguće napraviti na starijem hardveru, pa kad je kratko zatim nevidija izbacila rebar otvoren za sve platforme, odjednom su odustali od navodno hardverske nemogućnosti podrške

isti je to kujac kod svih, služe se svim mogućim govnastim trikovima da povećaju profit i prodaju novog hardvera i boli ih kujac za one kojima su već nešto prodali, nije baba su bezveze naplaćeniji ceo - treba to opravdat dioničarima, a kupce ko jebe

Ali je prvi put i kod nv i amd etc. da moram kupovati slabiju karticu kako bi gledao ljepšu sliku, to je debilana ostalo je stara pjesma, kapitalizam i ostala sranja... Ovo je plain and simple glupost koja nema veze ni sa kavkom tržišnom logikom, imo

13 godina

FSR radi na Nvidiji ako se ne varam to je jedini razlog koji mogu razumjet da zakljucaju FSR 4.0 za RDNa 4 jer zasto bi netko koristio RTX 5070 i FSR 4.0 a ne 9070XT i FSR 4.0.

E a sta ti kazes ne izdaju brzu karticu od 9070XT, vjerujem da nemaju takav GPU koji bi se uhvatio u kostac sa 5090 no nemojmo se varati da AMD ne bi mogao izbacit do kraja godine ili iducoj godini takav GPU.Ipak 7900XTX ako se ne gleda raytrace i ako se gleda samo FPS brojka nije toliko puno losija od 4090 u rasterizaciji su skoro u dlaku.
Ipak ja vjerujem glavni problem kod Amd-a ce biti konkuriranje cijenom, jer kao sto vidite Amd ima najbolji Gaming CPU (7800x3d i 9800x3d) jedan je 500e a drugi  preko 600e, zato i je cijena paprena a ako budu nekakav HEDT GPU kao recimo 9080XT ili 9090XT to ce kostat kao sam đavo.

11 godina
suspendiran
notloB kaže...

Ali je prvi put i kod nv i amd etc. da moram kupovati slabiju karticu kako bi gledao ljepšu sliku, to je debilana ostalo je stara pjesma, kapitalizam i ostala sranja... Ovo je plain and simple glupost koja nema veze ni sa kavkom tržišnom logikom, imo

ne MORAŠ kupovati ništa što ne želiš, to je ono najljepše kad skužiš da se možeš oduprijet nagovaranju, marketingu i ostalim sranjima potrošačkog društva

isto tako možeš ne kupovati i ono što želiš ako se možeš suzdržati i ovladati vlastitim porivima ako su u suprotnosti s mogućnostima

3 godine
picajzla0707 kaže...
notloB kaže...

ne MORAŠ kupovati ništa što ne želiš, to je ono najljepše kad skužiš da se možeš oduprijet nagovaranju, marketingu i ostalim sranjima potrošačkog društva

isto tako možeš ne kupovati i ono što želiš ako se možeš suzdržati i ovladati vlastitim porivima ako su u suprotnosti s mogućnostima

Praviš emphasis na pogrešnu riječ, ako želim gledati ljepšu sliku od amd onda moram kupiti slabiju karticu... moram umrijeti

11 godina
suspendiran
MGloc kaže...

FSR radi na Nvidiji ako se ne varam to je jedini razlog koji mogu razumjet da zakljucaju FSR 4.0 za RDNa 4 jer zasto bi netko koristio RTX 5070 i FSR 4.0 a ne 9070XT i FSR 4.0.

E a sta ti kazes ne izdaju brzu karticu od 9070XT, vjerujem da nemaju takav GPU koji bi se uhvatio u kostac sa 5090 no nemojmo se varati da AMD ne bi mogao izbacit do kraja godine ili iducoj godini takav GPU.Ipak 7900XTX ako se ne gleda raytrace i ako se gleda samo FPS brojka nije toliko puno losija od 4090 u rasterizaciji su skoro u dlaku.
Ipak ja vjerujem glavni problem kod Amd-a ce biti konkuriranje cijenom, jer kao sto vidite Amd ima najbolji Gaming CPU (7800x3d i 9800x3d) jedan je 500e a drugi  preko 600e, zato i je cijena paprena a ako budu nekakav HEDT GPU kao recimo 9080XT ili 9090XT to ce kostat kao sam đavo.

za fsr ćemo brzo vidjet o čemu se radi, jel pokušaj umjetnog zaključavanja u stilu nevidije ili je stvarno neki hw problem

a što se tiče ograničavanja na mid range... nije im prvi put, svojevremno nisu imali ništa jače od rx 580, koja je bila mid range

jednostavno se radi o situaciji da moraju ići na damage control, očekivanja od prodaje ne opravdavaju investiciju u jače grafe

a to je posljedica prijašnje kratkovidnosti - da su išli na povećanje tržišnog udjela umjesto na kratkoročni profit, ne bi sad bili u takvim govnima

13 godina

Evo 3dmark 9070XT.

Moj PC  
2 0 hvala 1
11 godina
suspendiran
MGloc kaže...

Evo 3dmark 9070XT.

odlično, u rangu 4070ti super

neka izađu s dobrim cijenama i eto konkurencije u mid/high segmentu

15 godina
Da li 3D mark podržava lažne frejmove?
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine

Bila bi prava šteta da ne izdaju rx9080xt ili kako bi se već zvala, pogotovo što fsr4 izgleda ok po onome što se da vidjeti u hu videu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Prema ovome benchmarku izgleda da ne, jer da podrzava 4080s bi presisala sve.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 10:55 (MGloc).
12 godina

Vidjet ćemo gdje što stoji tek kad izađu testovi. Nebi bilo prvi puta da se ti "leakovi" i pravo stanje stvari ne podudaraju.
ono najbitnije - kakva će biti cijena, pogotovo kod nas.

Kako sada stvari stoje interesantno zvuče RX9070/9070XT, RTX5070 u startu križam zbog 12GB VRAM-a.

Fascinatno mi ja i dalje jedu go*na sa tim VRAM-om, izbacuju RTX5070 sa 12Gb a onda će kasnije na slabijim RTX5060Ti nakrljit 16GB.

6 0 hvala 0
13 godina
MGloc kaže...

Evo 3dmark 9070XT.

Koja je razlika izmedu ta 2 bencha? Timespy rezultat izgleda jako ohrabrujuce, al u Speedwayu je ipak ispod 4080, iako opet ne puno

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
13 godina

Speedway je puno relevantniji , zato sto je TimeSpy je dosta stariji tako mi je barem rečeno.

ibme, pa da.kada gledaš:

RTX 3060 12 gb upgrade 4070 12gb (nova 3060 12 gb je išla prosjek 280e a nova 4070 oko 500e)

RTX 4060ti 16gb  upgrade 5070ti 16gb ( nova 4060ti 16gb danas košta oko 400e a sada ćete za 5070ti dati duplo više 900e koja je ubiti 5060ti)

Kako danas kazu jel oni nama pokosuavaju podvalit rtx 5080 kao X080 karticu a zapravo je to X070 kartica.

Pisao vam je Picajzla o tim naming shemama kako je isto 4060 ubiti X050 kartica 8gb i ovo je postalo odvratno deranje ovaca.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 11:21 (MGloc).
3 godine
ibme74 kaže...

Vidjet ćemo gdje što stoji tek kad izađu testovi. Nebi bilo prvi puta da se ti "leakovi" i pravo stanje stvari ne podudaraju.
ono najbitnije - kakva će biti cijena, pogotovo kod nas.

Kako sada stvari stoje interesantno zvuče RX9070/9070XT, RTX5070 u startu križam zbog 12GB VRAM-a.

Fascinatno mi ja i dalje jedu go*na sa tim VRAM-om, izbacuju RTX5070 sa 12Gb a onda će kasnije na slabijim RTX5060Ti nakrljit 16GB.

Izgleda mi da bi se moglo ostvariti predviđanje Ivan(4) o cijeni koja bi se mogla vrtiti negdje oko rtx 5070 ili niže ovisno o usporednim testovima performansi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 12:05 (notloB).
3 godine
ibme74 kaže...

izbacuju RTX5070 sa 12Gb a onda će kasnije na slabijim RTX5060Ti nakrljit 16GB.

Nakeljiti, a ne nakrljiti.

To je staroslavonska riječ, starih panonskih pomoraca.

Inače, i ja im psujem kevu zbog tih 12 GB 

合氣道
12 godina
Zaporožac kaže...
ibme74 kaže...

izbacuju RTX5070 sa 12Gb a onda će kasnije na slabijim RTX5060Ti nakrljit 16GB.

Nakeljiti, a ne nakrljiti.

To je staroslavonska riječ, starih panonskih pomoraca.

Inače, i ja im psujem kevu zbog tih 12 GB 

Inače, "R" stoji kraj "E" a u brzini pisanja greške se događaju.

3 godine

Evo... i onda sam ja nervozan, pola foruma psuje, što majke, što keve

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

ovo nije psovanje iz nervozne nego od milja 

2 0 hvala 0
3 godine
ibme74 kaže...

ovo nije psovanje iz nervozne nego od milja 

koliko ono milja qurca majci kožnatog? retoričko i bezobrazno

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 11:30 (notloB).
3 godine

Unaprijed kupujem polovnu RTX 5070 TI 16 GB.

Nudim 700 €, može bez garancije.

合氣道

0 0 hvala 0
15 godina

SpeedWay rezultati nisu nesto super impresivni, posebice ako je to kartica koja cilja na 70 seriju Nvidia-e.

Bolji RT bench od 4070Ti, ali losiji od 4080. Znaci negdje izmedju.

Pa i 7800XT (koja je isto pucala na 70 seriju) je u RT brza od 3070Ti, ali sporija od 3080. Ali problem ja bila 40x0 serija Nvidie koja je bila znacajno brza.

Ovo je OK ako RTX 50x0 serija ne donese nikakav znacajan pomak u RT performansama u odnosu na RTX 40x0 seriju, ali ako bude osjetnog povecanja RT performansi u odnosu na 40x0 seriju onda ce opet u svim revieowima naglasavati losije RT performanse u odnosu na konkurenciju.

RT performanse u odnosu na konkurenciju i DLSS su uvijek naglasavane kao najvece mane 7000 seriji kartica.

A RDNA4 nece konkurencija biti RTX 40x0 serija nego RTX 50x0. 

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice