Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 5.622
|
čitano: 1.063.686
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
neaktivan
Re: Rasprava o grafičkim karticama
Kant kaže...

Gazi nevidiju!!!

Ko zeca!!!

\o/\o/

nvidija je otislo toliko daleko u GPU razvoju, da im do kraja desetljeca nemre nitko nista

nazalost svih nas gaming consumera, nista se nece promjeniti dok god imaju ovakve kupce  

umjesto kupnje bilo kakvih grafickih, predlazem kupnju i gomilanje nvidia dionica sto je vise moguce, i prodaju tamo negdje 2010. godine, i onda necete sigurno imati problema sa visokim cijenama grafickih 

16 godina
forumaš kaže...

Eto kolega objavio na drugoj temi, za 1500 kn, uz infalciju danas se kupi  bolji low end nego 2014. koji kolega spominje

ASRock Radeon RX 6600 Challenger D, 8GB GDDR6 (ibyte.hr)

Još izbiješ pdv i ispadne nešto malo više od 160 eura  Odlična ponuda + 36 mj jamstva.

It is always darkest just before the dawn.
9 godina
Rasprava o grafičkim karticama

Koji je idući frejm generator, amd ili intel? Trenutno najbolja tehnologija za gaming, 30fps postane kao 60fps - to bi bilo spas za konzole.

Fsr 3 nebude toliko dobar, najvjerojatnije sličan After Effects filterima. Nije nvidia bezveze zaključala feature na novu seriju, ne da imaju jedini realtime generator na gpu, nego općenito najbolji generator od bilo čega kaj postoji.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.7.2023 19:14 (win10pro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Dobro ga je imati svakako, samo kaj im ja to ne želim platiti. Budu se potrudili za moje novce. Ray tracing odjebitis i frame rate pojebitis, pare zadržitis.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Ma najbolje 720p low do daljnjega.

0 0 hvala 0
15 godina

Zakaj, uredno se igra 1440p i 4k, i to svakodnevnno sve igre po redu, neke i se i repriziraju više puta. A kožnati sa svojim prvomajskim parolama, što više kupuješ to više štediš, nek priča onome tko to želi slušati :D

9 godina

Kaj je imaju bolji marketing od AMD-a, i barem ne lažu sa brojevima koliko je nova serija brža. Nakon prezentacije o DLSS3 naručio sam njihov gpu. Nije uopće stvar u par frejmova više, nego stalno guraju gaming naprijed. Većinu tih tehnologija koja se koristi kao TAA, AO, RT, Upscale je izmislila nvidia. AMD ima jedino taj CACAO koji ajde izgleda ok u RE4, mada ne kužim zbog čega su izbacili global illumination a dobro je izgledalo u RE7. Novija igra i onda downgrade.

Moj PC  
1 1 hvala 0
12 godina
win10pro kaže...

Nije nvidia bezveze zaključala feature na novu seriju, ne da imaju jedini realtime generator na gpu, nego općenito najbolji generator od bilo čega kaj postoji.

nisu bezveze zaključali, nego koriste tensor cores kao specifični hardver za ai, koji u ovom slučaju koriste za rekonstrukciju nedostajućih piksela u upscalingu s niže na višu rezoluciju

grafe koje nemaju tensor cores nemaju dlss, a niti buduće fičre za koje mogu/namjeravaju koristiti ai

15 godina
win10pro kaže...

Kaj je imaju bolji marketing od AMD-a, i barem ne lažu sa brojevima koliko je nova serija brža. Nakon prezentacije o DLSS3 naručio sam njihov gpu. Nije uopće stvar u par frejmova više, nego stalno guraju gaming naprijed. Većinu tih tehnologija koja se koristi kao TAA, AO, RT, Upscale je izmislila nvidia. AMD ima jedino taj CACAO koji ajde izgleda ok u RE4, mada ne kužim zbog čega su izbacili global illumination a dobro je izgledalo u RE7. Novija igra i onda downgrade.

I onda izađe starfield koji nema niš od toga, tuga.

15 godina
picajzla0707 kaže...
win10pro kaže...

Nije nvidia bezveze zaključala feature na novu seriju, ne da imaju jedini realtime generator na gpu, nego općenito najbolji generator od bilo čega kaj postoji.

nisu bezveze zaključali, nego koriste tensor cores kao specifični hardver za ai, koji u ovom slučaju koriste za rekonstrukciju nedostajućih piksela u upscalingu s niže na višu rezoluciju

grafe koje nemaju tensor cores nemaju dlss, a niti buduće fičre za koje mogu/namjeravaju koristiti ai

Serija 5 će imati trasnor cors next level, tak da trenutna serija nebu podržavala DLSS 4. Frejm hgenerator 2.0 četiri lažna frjema na jedan pravi. Cijena 30% gore.

12 godina
forumaš kaže...

Serija 5 će imati trasnor cors next level, tak da trenutna serija nebu podržavala DLSS 4. Frejm hgenerator 2.0 četiri lažna frjema na jedan pravi. Cijena 30% gore.

meni je zasad sasvim dovoljan i dlss 2 zarez nešto, a nevidija će radit što hoće dok god nema poštenu konkurenciju

ako amd i intel izbace svoje verzije frame generation nezaključano kao i dosad, neće niti nevidija zaključavat dlss 4

vrlo jednostavno - konkurencija je sve

i amd je najavio zaključani smart access memory samo za 5xx seriju procesora i 6xxx seriju grafi, pa kad je nevidija uskočila s otključanim rebarom, odjednom je i amd otključao svoje

k o n k u r e n c i j a 

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.7.2023 21:42 (picajzla0707).
15 godina

Nebu nvidija imala konkurenciju, nema toga na vidiku. Na korsiniku je da važe kaj je bolje za njega između kompromisnih rješenja, ili da plati koliko nvida traži za svoje zatvoreno konzolaško rješenje.

Ako želiš ray path tracing cyberpunk i sl. nema ti druge nego platiti zadnju generaciju jačih nvidija, ovisno o rezoluciji ili igraš na 40 fpsa na 1440p i dlss perfomance

Intel je jako daleko od nvidije, AMD je fokusiran na konzole a PC kaj ide, ide. Ne vidim da će se pokušati boriti sa nvidijom, tak da me iskreno ćudi da su zadnjih godinu dana krenuli sa blokiranjem nvidia tehnikalija u dobrim igrama. Mislil sam da su skroz digli ruke...tak da sam moguće i u krivu.

Tko je nvidiji konkurencija? Kupci nvidja starijih grafa. Cilj je kako ih motivirati da kupe novu seriju a ne borba sa konkurencijom. I to bi se IMO nastavilo i dalje, sve dok imaju gdje trpati svoje grafe van gaminga.

A kako ih motivoraš? Najstarijim trgovačkim trikom. Stvoriš problem i ponudiš rješenje.

Samo kaj će se morati malo više potruditi oko ljudi koji ne vide problem. Za mene može nastati problem ako izađe igra u kojoj ne možeš isključiti ray tracing. E onda sam najebao.

22 mjeseca
protjeran
win10pro kaže...

Pa ljudi ili ne prate situaciju generalno ili imaju problem prihvatiti neke stvari.

AMD u stopu prati sve kaj Nvidia lansira... oces RT koji poboljsavaju, oces pandan DLSS-u (kojeg sam uvjeren dan danas nebi imali u vidu fsr 2 da Nvidia nije imala hakerski proboj i da se javno objavio sorce code za dlss i taman nedugo nakon eto Amd i Intel sa svojim varijantama ) pa svoju inacicu Frame Generatora koji kasni i tko zna kad ce a ni obican FSR ne radi najbolje, pa uz to rade i na svojoj verziji Reflexa...

Stvar je u tome da je Nvidia vizionar i gura nove stvari i tehnologije a ostali prate samo sta im je užasna egzekucija samog razvitka pa kasne jako puno za zelenima.

22 mjeseca
protjeran
forumaš kaže...

Tko je nvidiji konkurencija? Kupci nvidja starijih grafa. Cilj je kako ih motivirati da kupe novu seriju a ne borba sa konkurencijom. I to bi se IMO nastavilo i dalje, sve dok imaju gdje trpati svoje grafe van gaminga.

A kako ih motivoraš? Najstarijim trgovačkim trikom. Stvoriš problem i ponudiš rješenje.

Samo kaj će se morati malo više potruditi oko ljudi koji ne vide problem. Za mene može nastati problem ako izađe igra u kojoj ne možeš isključiti ray tracing. E onda sam najebao.

I tu si on point Mladene 

15 godina

Na žalost taj vizionar (kožnati), pesimistično mislim, nakon četrdeset godina igranja izgurat će me trajno sa PC platfome.

Najvjerojatnije mi je ovo zadnji PC i kupujem neku od konzola next generacije (PS6 ili budući BOX). Ne vidim kako ovo može drugačije završiti. 

PC sve više postaje elitistička platofma, pa makar i mijenja sve konzole na tržitu počinje mi se gaditi zbog nvidia pohlepe koja nema granicu.

Nije ni AMD ništa bolji, da može radio bi isto.

Moj PC  
0 0 hvala 0
22 mjeseca
protjeran
forumaš kaže...

PC sve više postaje elitistička platofma, pa makar i mijenja sve konzole na tržitu počinje mi se gaditi zbog nvidia pohlepe koja nema granicu.

Nije ni AMD ništa bolji, da može radio bi isto.

A zasto ljudi uopce ocekuju od ikakvih korporacija da im se nesto daje i ide na ruku, pa svatko tko malo poznaje biznis jasno je oko cega se sve vrti a da je kupac zadnji na listi, samo je pitanje tko je koliko visoko dosao ili treba doci da krene sa deranjem... i vi da imate firmu radili bi sve za svoju korist.

Svatko tko moze ce iskoristiti tržišnu poziciju da dize cijene(AMD i procesori, Nvidia grafe, intel procesori), pa onda podrske za starije komponente (AMD i B350 podrska zen 3, Nvidia i FG, intel i kratki vijek matičnih ploča).

Dobro ste vidjeli kako stoje stvari i kod Asusa i Soc voltage na spaljenim plocama, kod Gigabyte i strganih PCB na grafama di svaljuju na kupca itd...

Poanta je da ste sami za sebe i gledate kako proci najbolje za svoj đep, od polovnog do raznih akcija starijih serija pa naknadno snizenja novih itd.... od plakanja nema nista, sve je to biznis i potpuno razumijem kako i zasto su stvari kakve jesu i ne zanovijetam jer i sam da sam na celu takve firme bi radio isto jer MOGU, a ljudi kupuju ne bojkotiraju, cak nauštrb Nvidia redovno ruši rekorde po prodaji

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.7.2023 22:31 (Creme de la creme).
15 godina

Od njih očekujem da budu samo još gori, poglavito od nividije kao lidera. Zato velim, oko mojih para će se debelo potruditi, ili odo na konzolu. Meni je svejedno, tko ponudi bolje i jeftinije.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.7.2023 22:38 (forumaš).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
forumaš kaže...

Od njih očekujem da budu samo još gori, poglavito od nividije kao lidera. Zato velim, oko mojih para će se debelo potruditi, ili odo na konzolu. Meni je svejedno, tko ponudi bolje i jeftinije.

Konzole su već par godina jeftiniji način igranja, tako da ne vidim uopće razlog čekanja i gledanja kada će biti šta jeftinije. Pa PS5 košta kao RTX 4060Ti, šta dalje reći.

15 godina
MasterOfDisaster kaže...
forumaš kaže...

Konzole su već par godina jeftiniji način igranja, tako da ne vidim uopće razlog čekanja i gledanja kada će biti šta jeftinije. Pa PS5 košta kao RTX 4060Ti, šta dalje reći.

Već smo o tme raspravljali. Ja na svom PC-u igram igre sa XBOX, PS5/PS4, Nitendo platforme i PC ekskluzive te naravno multiplatfom naslove. I kompatibilan je unazad sa svim izašlim igrama. 

Imam arhivu igara...

Tak da mi nikako nije jeftinija konzola ili više konzola. Također biram na kojoj tržnici ću kupiti igru, tko ju ponudi jeftinije. Biram koju ću pretplatu uzeti na mjesec dana...npt. nedavno uzeo za 15 eura EA pretplatu i odigrao za 7 eura SW Jedi Survivor i za 7 eura "novi" Dead Space. Ili uzeo pretplatu za par eura na cdkeys za gammepass pa odigrao Forzu 5 i dr.

Ali sobzirom da Nvidia ima master plan da dovede pošto poto igrače u nekoj bližoj ili daljnoj budućnnosti, na svoju cloud geforce now platfomu, tj. ili plati puste pare za njihove chipove i softver ili dođi na cloud pretplatu što ti je "jeftino", biti će mi draže uzeti neku buduću konzolu i poslati veliki pozdrav kožnatom.

13 godina

A zašto uspoređivati PS5 sa RTX 4060Ti? Ako je PS5 zapravo bliže RX6600/RTX3060?

Za 500-600e se slozi više nego ok gaming komp koji vrti sve živo od igrica i veći mi je gušt igrati na PC sa tipk i mišem nego na konzoli.

Stvar je do korisnika, i osobno nikada necu se igrati na konzoli jer mi nikako ne paše gamepad.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
FakeDeath kaže...

A zašto uspoređivati PS5 sa RTX 4060Ti? Ako je PS5 zapravo bliže RX6600/RTX3060?

Za 500-600e se slozi više nego ok gaming komp koji vrti sve živo od igrica i veći mi je gušt igrati na PC sa tipk i mišem nego na konzoli.

Stvar je do korisnika, i osobno nikada necu se igrati na konzoli jer mi nikako ne paše gamepad.

Vidim nisi shvatio. Htio sam usporediti PS5 kao "cijeli komp", dok za tu cijenu dobiješ samo RTX 4060Ti, a gdje su ostale komponente i periferija koja ti treba za komp da bi igrao. 

Ovo podebljano sam i ja rekao kad sam bio mlad i naivan, sada sam se bez problema navikao na gamepad čak mi je bolji i prirodniji za igrat osim naravno pucačina koje mi nikako ne leže (čitaj nemam tu preciznost kao sa mišem) na gamepad-u.

15 godina

Igraš se nan konzoli sa mišem i tipkovnicom, to danas više nije problem.

What PS5 games support keyboard and mouse? (videogamer.com)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Kužim, ali trenutno je PC skuplji realno oko 100e...nije to neka razlika a dobivaš više, ne samo da se možeš igrati već možeš i ostale stvari raditi na njemu.

Samo sa PS5 ne mogu živjeti, dok samo sa PC mogu jer ga koristim i za ostale stvari...obradu videa, slika, programiranje, web, pisanje, skeniranje, printanje, nas itd itd :)

Garantirano da PC ima više prednosti i tih 100e više za njega bi uvijek dao.

Meni koji igram strategije, tipa SC2 i slično je nezamislivo to igrati na konzoli. Pa čak ni recimo Tomb Raider nisam mogao igrati onako kako mogu na PC i zahtjeva mi puno više vremena i živaca da bi nešto prošao. Jedino što mi je bilo ok su auti, motori i borilačke tipa mk i tekken...

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.7.2023 8:02 (FakeDeath).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
FakeDeath kaže...

Kužim, ali trenutno je PC skuplji realno oko 100e...nije to neka razlika a dobivaš više, ne samo da se možeš igrati već možeš i ostale stvari raditi na njemu.

Samo sa PS5 ne mogu živjeti, dok samo sa PC mogu jer ga koristim i za ostale stvari...obradu videa, slika, programiranje, web, pisanje, skeniranje, printanje, nas itd itd :)

PC da je 100€ skuplji od PS5   

Kakav je to PC za 600€?????? Pa samo grafa u mom kompu je koštala 800€ (ok moja grafa je visoka klasa i ne treba ti takva za igranje, možeš i sa jeftinijom, ali opet).

Šta ćeš na njemu igrat??? Tetris na 1080p. Ne budimo smiješni. Na PC-u od 600€, koji naravno mora i uključivati periferiju (monitor, miš, tipkovnicu, zvučnike) da bi komp bio funkcionalan nećeš maune igrati, osim navedenog tetrisa.

12 godina
forumaš kaže...

Ako želiš ray path tracing cyberpunk i sl. 

Za mene može nastati problem ako izađe igra u kojoj ne možeš isključiti ray tracing. E onda sam najebao.

dramiš bezveze i ponavljaš dramu koja je stara koliko i taj najstariji trgovački trik koji si spomenuo

kad je izašao crisis dramilo se, kad je izašao stalker dramilo se...

nitko te ne tjera uzimati ništa, ponajmanje kožnati, baba su i slični likovi

valjda imaš dovoljno godina da sam za sebe odlučiš što ćeš kupiti

ako moraš kupovat bling ko najbedastija šiparica, sam si si kriv

13 godina
MasterOfDisaster kaže...
FakeDeath kaže...

Kakav je to PC za 600€?????? Pa samo grafa u mom kompu je koštala 800€ (ok moja grafa je visoka klasa i ne treba ti takva za igranje, možeš i sa jeftinijom, ali opet).

Šta ćeš na njemu igrat??? Tetris na 1080p. Ne budimo smiješni. Na PC-u od 600€, koji naravno mora i uključivati periferiju (monitor, miš, tipkovnicu, zvučnike) da bi komp bio funkcionalan nećeš maune igrati, osim navedenog tetrisa.

Nesto tipa i5 10400f ili ryzen 3600 + rx6600

Periferija je realno 20e.... monitor ne racunam jer niti uz konzolu ga ne dobivaš gratis

Ja dan danas koristim rx 580 i gtx 1660...i igram sve na 1080p

9 godina
Pc za 600e? Pravo dobar.

Uostalom, i na cijenu ps5 ili neke druge konzole trebas racunati i cijenu tv-a, a ukoliko je argument - pa tv vec imam, samo spojim, onda iz jednadzbe o cijeni pc-a takodjer izbaciti monitor, jer isti mozes spojiti na spomenuti tv. Dakle.....

600e (plus 100 po potrebi) je sasvim korektan stroj za igranje. Ili zastarjeli model kalkulatora, ovisi kako se gleda na stvar.

4k, rt, ultra uber giga max teksture - to nije default za igranje, to je mindset. Koji kosta, i kojeg proizvodjaci maksimalno iskoristavaju. A tko zeli samo igrati, kad mu se igra, sto mu se igra, koliko ima vremena - cpu od 150e, graficka od 300e, i vise nego dovoljno za ugodno 1080 ili 2k igranje.

To sto se svim silama trude uvjeriti nas da je to zastarjelo ili nedovoljno - vratiti se ponovo na mindset. Tko ima novaca, zasto ne.

No mene nitko nece uvjeriti da nisam uzivao i kvalitetno odigrao xy igru, ako sam je igrao na bijednoj 1080p rezoluciji, na max detaljima, jer eto, trebao sam na 4k i ultra.

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Još sazrijevam, polako. Oko osamdesete brijem da ću biti infrmirani i proračunati kupac ha ha. Ovak ko šiparica kad vidim ray tracing skupljam u kasicu za kožnatog.

7 godina
neaktivan
MasterOfDisaster kaže...

a playstation inace dolazi sa televizorom?

PC za 600 EUR na kojem igras sve sto i na PS5

15 godina
FakeDeath kaže...
MasterOfDisaster kaže...
FakeDeath kaže...

Nesto tipa i5 10400f ili ryzen 3600 + rx6600

Periferija je realno 20e.... monitor ne racunam jer niti uz konzolu ga ne dobivaš gratis

Ja dan danas koristim rx 580 i gtx 1660...i igram sve na 1080p

Gamer sa periferijom od 20€ (miš, tipkovnica i zvučnik) - ne znam da li je to moguće, ali ne želim znati kvalitetu toga niti bi se ikada igrao na takvom nečem - bez ljutnje i ne smatram da sam umišljen, ali miš, tipkovnica i zvučnik za 150kn zajedno su žešće sranje (činjenica).

Monitor ne računaš, a jel ga imaš sa strane negdje, jer kad kupiš PS5 nitko ne mora kupiti TV jer ga već imaš doma, ja barem ne znam kućanstvo koje nema TV, dok monitor imaš jedino kada kupuješ ili imaš komp, tako da ta tvoja tvrdnja ne stoji.

Danas igranje na RX 580 i 1080p pogotovo novijih naslova je onako gadno smanjeni detalji, a PS5 na 4K i 60 FPS-a (većina igara) ne znam kako je to usporedivo.

Damir22 kaže...
Pc za 600e? Pravo dobar.

Uostalom, i na cijenu ps5 ili neke druge konzole trebas racunati i cijenu tv-a, a ukoliko je argument - pa tv vec imam, samo spojim, onda iz jednadzbe o cijeni pc-a takodjer izbaciti monitor, jer isti mozes spojiti na spomenuti tv. Dakle.....

600e (plus 100 po potrebi) je sasvim korektan stroj za igranje. Ili zastarjeli model kalkulatora, ovisi kako se gleda na stvar.

4k, rt, ultra uber giga max teksture - to nije default za igranje, to je mindset. Koji kosta, i kojeg proizvodjaci maksimalno iskoristavaju. A tko zeli samo igrati, kad mu se igra, sto mu se igra, koliko ima vremena - cpu od 150e, graficka od 300e, i vise nego dovoljno za ugodno 1080 ili 2k igranje.

To sto se svim silama trude uvjeriti nas da je to zastarjelo ili nedovoljno - vratiti se ponovo na mindset. Tko ima novaca, zasto ne.

No mene nitko nece uvjeriti da nisam uzivao i kvalitetno odigrao xy igru, ako sam je igrao na bijednoj 1080p rezoluciji, na max detaljima, jer eto, trebao sam na 4k i ultra.

Ako ćeš ići tim putem ok, ali jedino ne znam kako ćeš sa kompom od 600€ igrati na 4K TV-u. Sretno sa tim i javi kak je to bilo ugodno iskustvo.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice