Kavoljupci i kavoživci, imate li preporuku koje masovno dostupne (trgovački centri) srednje-pržene kave u zrnu?
Za french press, pour over i drip aparat. Po mogućnosti Arabica ili mješavina Arabice i Robuste.
Prešao sam s instant kave i Dolce Gusto na nešto malo bolje (jer sam nabasao na YT kanale tipa James Hoffmann, MorganDrinksCoffee i sl.)
Radio sam kao barista jedno kratko vrijeme, najbolji su mi je bili espresso i cappuccino koje sam si sam pravio, ali to ima već 9 godina...
Zrna su bila Franck espresso, plava ambalaža.
Dakle, treba mi blaže pržena, srednje pržena kava. Porijeklo mi nije jako bitno (iako preferiram južnoameričko), ali bi valjalo da je jedinstveno porijeklo.
Preferiram arome lješnjaka, kakaovca i slične, dakle kontra od voćnih aroma, tobacco i drvenastih. No ni to nije bitno koliko ne volim gorčinu i kiselinu.
Najbolja koju sam, za sada, pronašao je Boncampo Classico mješavina Robuste i Arabice. Nabavio iz Švicarske, nije mi baš opcija koju mogu često nabaviti.
Iz French press kada si napravim asocira jako na čaj od brusnice. Nije baš idealna aroma, ali je jako pitka. Preporučam onome tko voli voćne arome.
Meljem na električni mlinac s žrvnjem (dakle nije sjeckalica nego baš mlin) i na ručni (starinski) mlin ponekad.
Definitivno mogu preporučiti male električne mlince s žrvnjem s AliExpressa, na bateriju, pune se preko USB-C, melju do 30g kave odjednom, cijena cca 20€.
Dodajem šećera jer preferiram slatko. I dodajem bezlaktozno kravlje mlijeko jer imam želučanih problema (sklonost žgaravici). Mogu i bez, ali kava stvarno mora biti dobra.
Što vi pijete? Što preporučate?