Kava u zrnu

poruka: 44
|
čitano: 7.223
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Kava u zrnu

Kavoljupci i kavoživci, imate li preporuku koje masovno dostupne (trgovački centri) srednje-pržene kave u zrnu?

Za french press, pour over i drip aparat. Po mogućnosti Arabica ili mješavina Arabice i Robuste.

Prešao sam s instant kave i Dolce Gusto na nešto malo bolje (jer sam nabasao na YT kanale tipa James Hoffmann, MorganDrinksCoffee i sl.)

Radio sam kao barista jedno kratko vrijeme, najbolji su mi je bili espresso i cappuccino koje sam si sam pravio, ali to ima već 9 godina...

Zrna su bila Franck espresso, plava ambalaža.

Dakle, treba mi blaže pržena, srednje pržena kava. Porijeklo mi nije jako bitno (iako preferiram južnoameričko), ali bi valjalo da je jedinstveno porijeklo.

Preferiram arome lješnjaka, kakaovca i slične, dakle kontra od voćnih aroma, tobacco i drvenastih. No ni to nije bitno koliko ne volim gorčinu i kiselinu.

Najbolja koju sam, za sada, pronašao je Boncampo Classico mješavina Robuste i Arabice. Nabavio iz Švicarske, nije mi baš opcija koju mogu često nabaviti.

Iz French press kada si napravim asocira jako na čaj od brusnice. Nije baš idealna aroma, ali je jako pitka. Preporučam onome tko voli voćne arome.

Meljem na električni mlinac s žrvnjem (dakle nije sjeckalica nego baš mlin) i na ručni (starinski) mlin ponekad.

Definitivno mogu preporučiti male električne mlince s žrvnjem s AliExpressa, na bateriju, pune se preko USB-C, melju do 30g kave odjednom, cijena cca 20€.

Dodajem šećera jer preferiram slatko. I dodajem bezlaktozno kravlje mlijeko jer imam želučanih problema (sklonost žgaravici). Mogu i bez, ali kava stvarno mora biti dobra.

Što vi pijete? Što preporučate?

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
13 godina
Kava u zrnu

I mene zanimaju preporuke. Radim sve isto kao i ti. Sweetspot mi je Costa 10. Ali trošim sve od onih jeftinih iz Kauflanda do skupljih.

Steam: nuketown | PSN: berologic | Facebook: Bernard Šaško
15 godina
Kava u zrnu

Quahva u ZG ima webshop i prodaju u kafiću.

Elis cafe također ima prodaju u kafiću i narudžbu preko FB.

Rvat katolik!
12 godina
Kava u zrnu

Pio sam dugo Montecristo i Brown/Blue Diamond iz Quahwe, a isprobao sam i sve ostale njihove, al ove dvije su mi najbolje. Isto nisam fan vocnih nota u kavi. Al kad su previse poskupili, presao sam na Lavazzu, Qualita Rossa. Nade se na akciji za 105-120 kn/kg i gotovo je dobra kao Quahwine. Koristim Jura aparat i moku.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
2 godine
Re: Kava u zrnu
Minneyar kaže...

Pio sam dugo Montecristo i Brown/Blue Diamond iz Quahwe, a isprobao sam i sve ostale njihove, al ove dvije su mi najbolje. Isto nisam fan vocnih nota u kavi. Al kad su previse poskupili, presao sam na Lavazzu, Qualita Rossa. Nade se na akciji za 105-120 kn/kg i gotovo je dobra kao Quahwine. Koristim Jura aparat i moku.

Odlično.

Mislim se prebaciti na kavu u zrnu.

Koji "Jura" aparat koristiš pa je dobar ?

合氣道 Skidoše s njega mrtvačko platno. Ali ne i s lica blijedoga sjenu. Bezdanu tugu on u sebi nosi, svoju smrt nedovršenu.
12 godina
Zaporožac kaže...
Minneyar kaže...

Odlično.

Mislim se prebaciti na kavu u zrnu.

Koji "Jura" aparat koristiš pa je dobar ?

E6 doma, WE8 na poslu :D isti su vise manje svi, jedina razlika im je kapacitet/ use case. Kava ista iz oba, iako je drugi preko duplo skuplji.

15 godina
Minneyar kaže...

Ne blizu. Quahva i Elis prže kavu svako par dana, imaš svježu kavu.

Lavazze i ostale dućanske kave su pržene pitaj boga kada. Razlika u okusu je očita.

Druga stvar, Q i E prže isključivo kvalitetnu arabicu, dok dućanske kave koriste blend sa robustom zbog kreme i tijela.

Što se tiće voćnosti, uvijek možeš ići na J. Američke kave (Brazil itd.) koje imaju jači body i nisu voćne kao visinske kave Afrike (Etiopija, Kenija).

Ja svoju kuham na La Pavoni Europicolla uparenu sa Eureka Mignon Silenzio mlincem.

Rvat katolik!
12 godina
tnakir kaže...
Minneyar kaže...

Ne blizu. Quahva i Elis prže kavu svako par dana, imaš svježu kavu.

Lavazze i ostale dućanske kave su pržene pitaj boga kada. Razlika u okusu je očita.

Druga stvar, Q i E prže isključivo kvalitetnu arabicu, dok dućanske kave koriste blend sa robustom zbog kreme i tijela.

Što se tiće voćnosti, uvijek možeš ići na J. Američke kave (Brazil itd.) koje imaju jači body i nisu voćne kao visinske kave Afrike (Etiopija, Kenija).

Ja svoju kuham na La Pavoni Europicolla uparenu sa Eureka Mignon Silenzio mlincem.

Znam sve to i sve stoji, ali sto se tice samog okusa/ pitkosti/ stila kave koji mi pase, ova konkretna Lavazza mi je vrlo blizu odnosno odgovara mi, a kosta na akcijama gotovo trostruko manje po kg. Quahwa vise ni nema akcije vec jako dugo, a ne daje mi se bas 250+ kn/ kg kad imam alternativu koja mi je gotovo jednako dobra za triput manje para...

15 godina
Minneyar kaže...

Znam sve to i sve stoji, ali sto se tice samog okusa/ pitkosti/ stila kave koji mi pase, ova konkretna Lavazza mi je vrlo blizu odnosno odgovara mi, a kosta na akcijama gotovo trostruko manje po kg. Quahwa vise ni nema akcije vec jako dugo, a ne daje mi se bas 250+ kn/ kg kad imam alternativu koja mi je gotovo jednako dobra za triput manje para...

Ja sa tim dućanskim kavama nikad ne dobijem jednako dobar espreso kao sa friško prženim kavama iz E i Q. Inače uzimam etiopiju iz Q.

Rvat katolik!
14 godina
Kava u zrnu

Osobno trenutno koristim Philips 54 seriju, jer mi bitna i mliječna sekcija( pogotovo jednostavno održavanje iste kao i cijelog aparata ), a kave su Dallmayr, Lavazza, Jacobs....

Sviježe pržene nisam probao (ali vjerovatno ću uzet da probam ) jer nema smisla ako se većinom koristi mliječna sekcija, pa to ubije okus koji bi trebao biti navodno bolji kad je u pitanju cisti espreso....

Vani kupujem kave jer su i do 50% jeftinije nego kod nas.....

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/ http://www.mcsi-design.net/
15 godina
Kava u zrnu

Koristio sam DeLonghi i Juru no vratio sam se na dezvu.

Stalno kupovao Lavazzu Crema inteziteta 8/10 no sad sam na Gloria-a mljevenoj.

Uredaji nisu bili moji no imao sam mogucnost koristenja.

Uglavnom ne daje mi se 3k kn za kava aparat... Dezva je mnogo zahvalnija, a i kava nije tolko finija iz aparata da bi vrijedilo tolike pare.

Truth in engineering.
12 godina
Kava u zrnu

svako jutro iz džezve, kava je simply turkish iz quahwe. od kako sam je probao, sve ostale iz trgovačkih lanaca ne dolaze u ozbir :D

Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi!
13 godina
Kava u zrnu

Evo ja cu samo preporucit jednu stranicu sa brdo izbora kave mozda nekome bude od koristi, ne znam ima li u HR ili negdje blize ovakav shop. Preko 100e je besplatna postarina, ispod toga je 7,95e.

roastmarket

Trenutno pijem Lavazza Espresso Barista Gran Crema, ali moram pohvaliti Anamaria Vendi espresso ( crno zuto pakiranje ), izvrsna kava za aparat.

13 godina
Kava u zrnu

uzeo nekidan illy i segafredo kavu u konzuma, illy dosta skupa, ok okus ali nakon probanja ove segafredo koja je 16 €/kg stvarno se vidi da illy ne opravdava cijenu. Ova segafredo je def u top 3 kave koje sam probao ove godine, evo slika ove segafredo za dupli espresso u Sage barista pro aparatu

Segafredo Selezione Espresso kava u zrnu 1 kg - Konzum

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.6.2023 11:06 (BlackEagle).
11 godina
freshkava.hr - od njih nabavljam Pelini Vivace pakete od 6kg...
Od konzumnih jeftinijih kava, Spar ima ok zrna, ali kvalitetom odskače Eurospinova Don Jerez...
14 godina
Corto_1973 kaže...
freshkava.hr - od njih nabavljam Pelini Vivace pakete od 6kg...
Od konzumnih jeftinijih kava, Spar ima ok zrna, ali kvalitetom odskače Eurospinova Don Jerez...

Bome da , bio sam iznenađen, uzeo samo da protjeram u startu kroz aparat 15-20 kava( bacim ), da bi na kraju cijelu kilu potrošili jer se pokazala jako dobra.

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/ http://www.mcsi-design.net/
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.6.2023 13:51 (kostolomac).
15 godina
Kava u zrnu

Od sutra u Lidlu Bellarom Brazil i Bellarom Columbia kave u zrnu, pakiranja od 250g.

Ima tko iskustva s njima? Jesu Brazil njihove suha obrada i okus koji asocira na lješnjak/kakaovac/badem?

12 godina
Prva fotka na novom S23 :D
Inače ova green diamond je baš lagana, nema gorčine, sviđa mi se
15 godina
BlackEagle kaže...

uzeo nekidan illy i segafredo kavu u konzuma, illy dosta skupa, ok okus ali nakon probanja ove segafredo koja je 16 €/kg stvarno se vidi da illy ne opravdava cijenu. Ova segafredo je def u top 3 kave koje sam probao ove godine, evo slika ove segafredo za dupli espresso u Sage barista pro aparatu

Segafredo Selezione Espresso kava u zrnu 1 kg - Konzum

E dobro, imamo isti aparat, pa me zanima koje su ti inače top kave čisto da znam da li trebam probati tu Segafredo ili ne.

12 godina
Kava u zrnu

Naruči kavu iz Hug & punch, bio sam nedavno na festivalu kave i probao zaista svašta no njihova kava je bila skroz drugi svemir.

Naša je tvrtka iz Istre, vidi se da su ljubitelji kave i osim prodaje vrše i edukaciju o kavi.

15 godina

Gle, probao sam sve zg pržione kave, sve je to ok, nema do svježe pržene! E sad, 40€ za 1kg mi je iskreno postalo previše. 

ovo je ok pržiona koja je osjetno jeftinija od naših: https://www.zlatezrnko.sk/kategoria/kava/kava-na-espresso/

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.6.2023 9:39 (zdgrunf).
15 godina
zdgrunf kaže...

Gle, probao sam sve zg pržione kave, sve je to ok, nema do svježe pržene! E sad, 40€ za 1kg mi je iskreno postalo previše. 

ovo je ok pržiona koja je osjetno jeftinija od naših: https://www.zlatezrnko.sk/kategoria/kava/kava-na-espresso/

Ima dostava u HR?

Rvat katolik!
15 godina
tnakir kaže...
zdgrunf kaže...

Ima dostava u HR?

8€

15 godina
Od nedavno koristim ručni mlinac, Timemore C3, naručen preko Alija
Kavu radim u moki
A zrna stavljam Ethiopian Mocha Djimmah
11 godina
Don Jerez u Eurospinu od danas akcija - 7.5 eura kg. Tko ima poluautomat ili automat, nek ju slobodno isproba, za tu cijenu best buy.
15 godina
191x7 kaže...

Od sutra u Lidlu Bellarom Brazil i Bellarom Columbia kave u zrnu, pakiranja od 250g.

Ima tko iskustva s njima? Jesu Brazil njihove suha obrada i okus koji asocira na lješnjak/kakaovac/badem?

Ova Bellarom Brazil od Arabice žuti burbon, pripremljena pourover metodom, ... ja sam si našao kavu.

Pogriješio sam što sam dodao šećera (po defaultu; trebao sam prvo probati!).

15 godina
Kava u zrnu

U Nikasu imaju izvrsnu akciju, 60% na određene Diemme kave. Obuhvaćena su pakiranja od 500 g kave u zrnu Puro Bio, Brazil, Ethiopia, Columbia i Brasile. Već više puta sam uzeo njihovu Zambiu, koja sada nije obuhvaćena akcijom, izvrsna voćkasta kava, meni paše. Upravo sam napravio narudžbu, uzeo sam 2.5 kg kave za kojih 160 kn (21 €), što je uz današnje cijene na tržištu gotovo smiješno. Potrebno je pri narudžbi u košarici upisati kod DIEMMESUMMER, ne znam mora li se raditi korisnički račun, ja ga imam od prije i s Nikasom imam samo dobra iskustva. Link:

https://shop.nikas.hr/kategorija-proizvoda/kava/kava-mljevena/?min_price=0&max_price=20

Isprika moderatorima ako u ovoj temi nisam smio promovirati firmu, činilo mi se ipak boljim nego na dobrim ponudama za hardver 

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
12 godina
Kava u zrnu

Ja sam se navukao na MonteCristo Brazil od Quahwe, fakat ima okus tamne čokolade. Uzeo sam za probu Dota Costa Rica, ta je isto blaga, ali malo kiselkastija, meni to ne paše, al žena je našla svoju kavu. Za mjesec kad rješim ovu, probat ću iz Etijopije, vidim da imaju na lageru, ali je i dosta skuplja... Al opet, svi moramo imat neki svoj gušt :D

15 godina
Piše li na tim kavama datum prženja ili rok trajanja barem?
Mislim na Nikas, thx!
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.7.2023 12:59 (zdgrunf).
15 godina
zdgrunf kaže...
Piše li na tim kavama datum prženja ili rok trajanja barem?
Mislim na Nikas, thx!

Nemam trenutno originalno pakiranje, jer uobičajeno premjestim zrna u limenku ili bačvicu. Zasigurno ima rok trajanja, evo, kad stignu napisat ću ovdje što piše.

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice