Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 6.967
|
čitano: 1.298.826
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
MEGATAMA kaže...
Mad Ant kaže...
MEGATAMA kaže...
picajzla0707 kaže...
MEGATAMA kaže...

Koji pc,postavio si to kao da postoji jedan pc i svi ga imamo?

Igra trazi jaci i noviji proc,mislim da bih na mom i7 definitivno imao probleme i to ne radi RT.

pa to i je jedan od problema, kod plejke se optimizira samo za jedan te isti hardver i developeri imaju jasne parametre

ali zato se i izgled igre razlikuje, na plejki moraju smanjivat dosta stvari da bi zastarjeli hardver to mogao tjerat

zato se za plejku koriste jeftine sjene, smanjuje se količina predmeta na ekranu, od samih sjena, broja vozila i prolaznika, do manjeg broja raznih čestica u zraku, poput pahuljica, a u ovoj igri koriste se i trikovi da se rejtrejsani odraz prikazuje u nekoliko puta manjoj rezoluciji kako bi plejka uopće mogla prikazati rt, kod pc-a se ti trikovi primjenjuju manje i ovisno o postavkama - one ultra su redovito detaljnije i sa više elemenata od istog prikaza na plejki

i baš zbg unificiranog hardvera, developeri na pčejki znaju točno koliko i što odrezati da bi slika izgledala što bolje, pogotovo na tri metra udaljenom televizoru kad i sama udaljenost od ekrana sakriva nedostatke

Ovaj tvoj post govori da uopce nisi pogledao tech analizu koju sam linkao,pogledaj koliko nam jaci CPU treba na PC strani za istu stvar kao na Ps5.

I najludje je sto su oba Spidermana radjena za Jaguar u Ps4,sta ce tek bit sa zahtijevima Spidermana 2 koji rade iskljucivo za Ps5....

Zato cu ja jos pricekat i uzet kompletno sve novo u 2024 jer ovi danasnji procesori su vec zastarjeli za jednu rtx4090 a sta ce tek bit sa 5xxx

Konzole uvijek koriste razne trikove, uvijek...

BTW, frame generation ne valja bas jer na npr. 120fps-a slike response je od 60fps-a i to osjetis. Drugo je sto ne valja bas ispod 60 i iznad cca 120fps-a.

Sad je bojazan da ce to objerucke proci jer vecina ekipe nije navikla na vise od 60 pa nece ni skuziti i mantrati kak je super...

HW Unboxed je bas radpravljao o tome...

A sta su DLSS i frame generation nego trikovi?

Pa poduplavanje frejmova nam je znano sa TVa vec godinama zar ne,ovo sto je Nvidia napravila je doslovno ista stvar.

I to je sad kao nacin kako optimizirat CPU bottleneck.....

Mozemo prihvatit ili ne,subjektivno.

Zadnjih nekoliko battlefilda tak nekaj nudi odavno, future frame renderig opcija 

12 godina
Rasprava o grafičkim karticama

Stavite na 22:33 da vidite zasto pisem da je cpu velik problem i bit ce jos veci,tu je Nvidia uskocila sa frame generiranjem ali posto ekipa pise da se osjeti da je u pitanju nizi fps od onoga sto pise na ekranu ne znam koliko cu to koristit kada cu imat grafu sa tom opcijom.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2022 9:55 (MEGATAMA).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
MEGATAMA kaže...
Mad Ant kaže...
MEGATAMA kaže...
picajzla0707 kaže...
MEGATAMA kaže...

Igra trazi jaci i noviji proc,mislim da bih na mom i7 definitivno imao probleme i to ne radi RT.

pa to i je jedan od problema, kod plejke se optimizira samo za jedan te isti hardver i developeri imaju jasne parametre

ali zato se i izgled igre razlikuje, na plejki moraju smanjivat dosta stvari da bi zastarjeli hardver to mogao tjerat

zato se za plejku koriste jeftine sjene, smanjuje se količina predmeta na ekranu, od samih sjena, broja vozila i prolaznika, do manjeg broja raznih čestica u zraku, poput pahuljica, a u ovoj igri koriste se i trikovi da se rejtrejsani odraz prikazuje u nekoliko puta manjoj rezoluciji kako bi plejka uopće mogla prikazati rt, kod pc-a se ti trikovi primjenjuju manje i ovisno o postavkama - one ultra su redovito detaljnije i sa više elemenata od istog prikaza na plejki

i baš zbg unificiranog hardvera, developeri na pčejki znaju točno koliko i što odrezati da bi slika izgledala što bolje, pogotovo na tri metra udaljenom televizoru kad i sama udaljenost od ekrana sakriva nedostatke

Ovaj tvoj post govori da uopce nisi pogledao tech analizu koju sam linkao,pogledaj koliko nam jaci CPU treba na PC strani za istu stvar kao na Ps5.

I najludje je sto su oba Spidermana radjena za Jaguar u Ps4,sta ce tek bit sa zahtijevima Spidermana 2 koji rade iskljucivo za Ps5....

Zato cu ja jos pricekat i uzet kompletno sve novo u 2024 jer ovi danasnji procesori su vec zastarjeli za jednu rtx4090 a sta ce tek bit sa 5xxx

BTW, frame generation ne valja bas jer na npr. 120fps-a slike response je od 60fps-a i to osjetis. Drugo je sto ne valja bas ispod 60 i iznad cca 120fps-a.

Sad je bojazan da ce to objerucke proci jer vecina ekipe nije navikla na vise od 60 pa nece ni skuziti i mantrati kak je super...

Pa poduplavanje frejmova nam je znano sa TVa vec godinama zar ne,ovo sto je Nvidia napravila je doslovno ista stvar.

Naravno da je, zato i svi pizde... Ajde smart scaling i sve to, ipak ima koristi (ja u Cyberpunku koristim FSR sa nvidia 1080FE na 1200p da dobijem 60fpsa), ali ovo duplanje... i to jos na nakaradno skupoj i velikoj top kartici... Kad sam vidio onu sluzbenu usporedbu sa i bez, a bez na cca 20 fps-a... To je doslovno gore od prvog Crysisa davno prije... super baseline.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2022 10:04 (Mad Ant).
12 godina
Mad Ant kaže...
MEGATAMA kaže...
Mad Ant kaže...
MEGATAMA kaže...
picajzla0707 kaže...
MEGATAMA kaže...

Naravno da je, zato i svi pizde... Ajde smart scaling i sve to, ipak ima koristi (ja Cyberpunku koristim FSR sa nvidia 1080FE na 1200p da dobijem 60fpsa), ali ovo duplanje...

Meni je izuzetno retardirano da su se performanse rtx4090 demonstrirale na DLSS performance 4k(znaci na 1080p) i uz frame generiranje pa su se ispucavale brojke od 200-300fps a kasnije kad je grafa dosla u ruke gamera pa ekipa krenula igrat bez dlss3 framerate jedva 60fps u tome sto su demonstrirali.

Isto tako i Alex Bataglia sa Digital Foundrya...lik od njih dobio rtx4090 i top end proc i sada on sve bencha na tome i kaze...tako se igra vrti na PCu 🤣🤣🤣

A 80% pc igraca ima mozda rtx3060 i visestruko slabiji CPU.

Sad umjesto da kaze da Witcher 3 treba hitnu cpu optimizaciju.....DLSS3 je spas....

16 godina
MEGATAMA kaže...

Stavite na 22:33 da vidite zasto pisem da je cpu velik problem i bit ce jos veci,tu je Nvidia uskocila sa frame generiranjem ali posto ekipa pise da se osjeti da je u pitanju nizi fps od onoga sto pise na ekranu ne znam koliko cu to koristit kada cu imat grafu sa tom opcijom.

U spidermanu DDR5 radi veliku razliku, očito je bitna propusnost u komunikaciji GPU/CPU jer konzola ni nema te komunikacije jer je u pitanju APU i sve se fila direkt sa brzog pciex ssd-a. 

12 godina
forumaš kaže...
MEGATAMA kaže...

U spidermanu DDR5 radi veliku razliku, očito je bitna propusnost u komunikaciji GPU/CPU jer konzola ni nema te komunikacije jer je u pitanju APU i sve se fila direkt sa brzog pciex ssd-a. 

Pogledaj video koji sam linkao od vremena koje sam naveo ako ti se ne gleda cjeli video.

12 godina
MEGATAMA kaže...

Ti konstantno pises o zastarjelom hardveru u konzolama gdje se sve mora rezat da bi radilo a ovdje se vidi da je Ps5 izvodjenje u rangu gtx2080 (sto nikako nije super slabo ili zastarjelo)ili bolje.I kao sto sam rekao ovo je radjeno za lastgen i prilagodjeno za Ps5 pa je za ocekivat jos bolje rezultate u Spidermanu 2 koji se radi od nule za Ps5. 

naravno da pišem o zastarjelom hardveru, jer je to ograničenje s kojim developeri na plejki moraju računati

zato i jest sve srezano u odnosu na pc verziju

da li su te razlike zamjetne, naravno da nisu previše, još jednom - zato jer je optimizacija za plejku lakša i učinkovitija i zato jer su rezanja manje vidljiva kad si odmaknut od ekrana

i nije to samo razlika u rejtrejsingu gdje na plejki odrazi idu na 4× manjoj rezoluciji, razlika je u osnovi igre, evo ti video koji to jasnije pokazuje 

dakle sve je srezano, od sjena, količine čestica u zraku, prometa, npc-a itd. itd.

da li su te razlike toliko bitne i vidljive, naravno da nisu, isto kao i razlika između ultra i very high na pc, baš se mora pauzirat i zadubit da bi se vidjele razlike

zato je najveća razlika u fps-u, ne u vidljivim grafičkim poboljšanjima, ali to ne mijenja na činjenici da pc i ps verzije nisu niti izbliza iste - po zahtjevima za hardver ps verzija je puno slabija, iako grafički razlika nije toliko zamjetna, pogotovo kad se uživiš u igru

ali to je sve već poznato, isto kao i besmislenost ultra postavki za pc

12 godina
picajzla0707 kaže...
MEGATAMA kaže...

Ti konstantno pises o zastarjelom hardveru u konzolama gdje se sve mora rezat da bi radilo a ovdje se vidi da je Ps5 izvodjenje u rangu gtx2080 (sto nikako nije super slabo ili zastarjelo)ili bolje.I kao sto sam rekao ovo je radjeno za lastgen i prilagodjeno za Ps5 pa je za ocekivat jos bolje rezultate u Spidermanu 2 koji se radi od nule za Ps5. 

naravno da pišem o zastarjelom hardveru, jer je to ograničenje s kojim developeri na plejki moraju računati

zato i jest sve srezano u odnosu na pc verziju

da li su te razlike zamjetne, naravno da nisu previše, još jednom - zato jer je optimizacija za plejku lakša i učinkovitija i zato jer su rezanja manje vidljiva kad si odmaknut od ekrana

i nije to samo razlika u rejtrejsingu gdje na plejki odrazi idu na 4× manjoj rezoluciji, razlika je u osnovi igre, evo ti video koji to jasnije pokazuje 

dakle sve je srezano, od sjena, količine čestica u zraku, prometa, npc-a itd. itd.

da li su te razlike toliko bitne i vidljive, naravno da nisu, isto kao i razlika između ultra i very high na pc, baš se mora pauzirat i zadubit da bi se vidjele razlike

zato je najveća razlika u fps-u, ne u vidljivim grafičkim poboljšanjima, ali to ne mijenja na činjenici da pc i ps verzije nisu niti izbliza iste - po zahtjevima za hardver ps verzija je puno slabija, iako grafički razlika nije toliko zamjetna, pogotovo kad se uživiš u igru

ali to je sve već poznato, isto kao i besmislenost ultra postavki za pc

I dalje ne kuzis apsolutno nista.

NXgamer je pokazao kakva je stvarna situacija ako zelis parirat PS5 postavkama,linkao sam video.

Alex Bataglia je srezao gustocu prometa,gustocu ljudi na ulici i udaljenost na kojoj se detalji iscrtavaju drasticno naspram ps5 verzije.Time se dobije gadan pop in svega koji na Ps5 verziji skoro ne mozes ni primjetit na Fidelity modu.

A valjda razumijes da ako srezes ljude i aute da onda imas i manje objekata za renderiranje u raytrace refleksijama.

Neka stavi sve na ps5 postavke pa ce dobit isto sto i NXgamer po pitanju performansi,taj procesor koji je on upario nece moc vrtijet igru na niti blizu 60 fps.

Uglavnom da zavrsimo sa ovim bezveznim natezanjem,nemoj usporedjivat srezane postavke tipa ovih od Alexa sa punim postavkama na konzoli,ja sam ti linkao kakva je situacija kad su jabuke vs jabuke.

U pokretu se draw distance razlika detalja,prometa i npca itekako vidi,pogotovo u ovim dugackim ulicama.

22:33

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2022 12:01 (MEGATAMA).
14 godina
MEGATAMA kaže...

NXgamer je pokazao kakva je stvarna situacija ako zelis parirat PS5 postavkama,linkao sam video.

Alex Bataglia je srezao gustocu prometa,gustocu ljudi na ulici i udaljenost na kojoj se detalji iscrtavaju drasticno naspram ps5 verzije.Time se dobije gadan pop in svega koji na Ps5 verziji skoro ne mozes ni primjetit na Fidelity modu.

A valjda razumijes da ako srezes ljude i aute da onda imas i manje objekata za renderiranje u raytrace refleksijama.

Neka stavi sve na ps5 postavke pa ce dobit isto sto i NXgamer po pitanju performansi,taj procesor koji je on upario nece moc vrtijet igru na niti blizu 60 fps.

Uglavnom da zavrsimo sa ovim bezveznim natezanjem,nemoj usporedjivat srezane postavke tipa ovih od Alexa sa punim postavkama na konzoli,ja sam ti linkao kakva je situacija kad su jabuke vs jabuke.

U pokretu se draw distance razlika detalja,prometa i npca itekako vidi,pogotovo u ovim dugackim ulicama.

Stvar nije u tome koje su opcije popaljene ili ne, konzole drugačije rendaju neke stvari što i da hoćeš nećeš moći "upaliti" na PC-u (osim preko nekog compatibility layera koji će usrat tvar), a kamoli da bi ih našao u opcijama. Mislim da ti to pokušava objaniti. Tako da je usporedba samo šatro ista, ili samo do neke mjere ako hoćeš tako...

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2022 12:10 (Mad Ant).
12 godina
MEGATAMA kaže...

mda, mislim da je rasprava završena

u pravu si, ps verzija je grafički bolja i 'punija', čarolijom to izvode na višekratno slabijem hardveru, ja naravno da ne kužim apsolutno ništa

12 godina
Mad Ant kaže...
MEGATAMA kaže...

Stvar nije u tome koje su opcije popaljene ili ne, konzole drugačije rendaju neke stvari koje i da hoćeš nećeš moći "upaliti" na PC-u (osim preko nekog compatibility layera koji će usrat tvar), a kamoli da bi ih našao u opcijama. Mislim da ti to pokušava objaniti. Tako da je usporedba amo šatro ista...

Pa zato sam linkao video od NXgamera gdje covjek objasnjava sta i kako utjece na performanse.

Uglavnom,pogledajte video.

12 godina
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
MEGATAMA kaže...
forumaš kaže...
MEGATAMA kaže...

Pogledaj video koji sam linkao od vremena koje sam naveo ako ti se ne gleda cjeli video.

Odigral ju udigral uzduž i poprijeko na ps4 u 30 fpsa i bila mi je super :D tak da sad na kompu nemam zamjerki, isključim RT, sve drugo maxaam, upalim vsync što nisam na ovom video i meni super.

Zbog RT-a ne namjeravam uložiti ni jedne kune, ako ide poput metro exosus/control super, ako ne ide poput witcherr3/cyberpunk/spiderman opet super, više od 60 fpsa imam bez RT-a i meni puna šaka brade.

Sve je stvar očekivanja, ja nikada nemam skupi komp tak da ne očekujem niš specijalno. Još imam lufta spuštati detalje sa max koji su i tak besmisleni na midium i prva liga :D

edit: snimanje uzme koji fps i doda pokoji stutter :D

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2022 12:48 (forumaš).
12 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
12 godina

DF toplista 10 najljepsih igara 2022

Odigrao ili zaigrao sve osim Calista i Warhamera

Takodjer sam i ja odigrao Dying Light na PCu te Witchera 3 igram na pcu radi grafickih prednosti naspram verzija za konzole.

Slazem se sa listom.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina

WAU!! Tako treba, krepajteklosari.

20 year lowest sales!!!

Survivor - eye of the tiger
Moj PC  
14 0 hvala 4
12 godina

Nvidia reze cijene prije izlaska ali daleko realnija cijena bi bila 599eu posto je rtx3080 kostala 700eu na izlasku.

https://wccftech.com/nvidia-settles-on-799-msrp-for-the-geforce-nvidia-rtx-4070-ti/

Ali AMD nazalost nikako ne pomaze da se Nvidia drzi zemlje sa cijenama,kud su isto preskupi onda jos....

https://wccftech.com/amd-radeon-rx-7900-xtx-temperature-issues-continue-to-rise-powercolor-steps-in-to-help-consumers/

Moj PC  
1 0 hvala 2
16 godina

Ma samo nek krene lavina kurcobolje za nove grafičke, nek dotaknu dno :D

Moj PC  
9 0 hvala 0
17 godina
MEGATAMA kaže...

Nvidia reze cijene prije izlaska ali daleko realnija cijena bi bila 599eu posto je rtx3080 kostala 700eu na izlasku.

https://wccftech.com/nvidia-settles-on-799-msrp-for-the-geforce-nvidia-rtx-4070-ti/

Ali AMD nazalost nikako ne pomaze da se Nvidia drzi zemlje sa cijenama,kud su isto preskupi onda jos....

https://wccftech.com/amd-radeon-rx-7900-xtx-temperature-issues-continue-to-rise-powercolor-steps-in-to-help-consumers/

Kada bi barem išla po MSRP cijeni kupio bih ju odmah, ali kada ovi naši opale cijenu od 9000 kn mogu zaboravit 

Polažem još nade jedino u običnu rtx 4070 da će biti jača od rtx 3080, te da će se moći kupiti za manje od 1000 eurića, inače mislim da ću rasprodat komp i ostat na PS 5, jer ovo nema smisla jednostavno. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.12.2022 11:07 (lobotomac90).
14 godina

Ne treba kupovat ništa, pogotovo kod nas. Ja evo spreman s parama za grafu/monitor i nema ničega poštenog, a kamo li da su cijene OK. Zapravo već dižu cijene i to za nedobavljive stvari :-) Npr. ADM RX 6800 sa 4600kn na 5000kn, a cijelo vrijeme je "po narudžbi" (a nema je zapravo)... LoL

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
Mad Ant kaže...

Ne treba kupovat ništa, pogotovo kod nas. Ja evo spreman s parama za grafu/monitor i nema ničega poštenog, a kamo li da su cijene OK. Zapravo već dižu cijene i to za nedobavljive stvari :-) Npr. ADM RX 6800 sa 4600kn na 5000kn, a cijelo vrijeme je "po narudžbi" (a nema je zapravo)... LoL

meni je isto dopizdilo čekati, a čekam već dvije godine da se skrši hebeni majning i sad bi opet trebao čekati da gamadi dođe iz guzice u glavu da su im grafe preskupe kad nema majnera

zato sam nedavno pregrizao govno, uzeo aoc q27g2u 1440p/144hz monitor i polovnu 3080 12g, staru tri mjeseca

s monitorom sam izuzetno zadovoljan, a bogme i sa grafom na toj rezi

što da čekam, 4070ti će koštat bar 50% više od ove 3080, ima istih 12gb vrama, a bit će jača možda 15-20%

ili da čekam još godinu dana za običnu 4070 koja neće biti jača skoro ništa i koštat će opet više

ko ih hebe, nek si mami prodaju nove grafe po tim cijenama

12 godina

Pokusavaju postavit DLSS3 tojest frame generiranje kao nuzni ljek za CPU bottleneck.

Meni je suludo da ne postoji CPU koji ne bottlenecka rtx4090 an 4k rezi....ajde 1080p pa cak i 1440p ali 4k......

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
MEGATAMA kaže...

Pokusavaju postavit DLSS3 tojest frame generiranje kao nuzni ljek za CPU bottleneck.

Meni je suludo da ne postoji CPU koji ne bottlenecka rtx4090 an 4k rezi....ajde 1080p pa cak i 1440p ali 4k......

ma ne mora to biti nužno samo lijek za cpu bn, to je jednostavno tehnologija koja daje 'besplatne' perfomanse, isto kao i obični dlss prije toga

jedino da ga uštimaju kako spada i to je to

nemam ništa protiv njihovih tehnologija, imam protiv cijena i banditskog zaključavanja tih tehnologija isključivo na najnoviju seriju

no, vjerujem da će sve to doći i na ostale rtx grafe, s vremenom

16 godina
picajzla0707 kaže...

i polovnu 3080 12g, staru tri mjeseca

Taj netko ti je prodo grafu tri mjeseca od kupnje, neobično.

kradem mine iz minskog polja
12 godina
dery kaže...

da, uletila sasvim slučajno i to u šibeniku, tako da sam mogao skočit po nju iz zadra autom

dečko kupio 4090 kratko nakon što je kupio ovu

16 godina
picajzla0707 kaže...
dery kaže...

da, uletila sasvim slučajno i to u šibeniku, tako da sam mogao skočit po nju iz zadra autom

Nevjerovatno dokle ide neskromnost i nezadovoljstvo. Ne mislim na tebe nego primjer je taj lik kojem će ta 4090-ka postati nebitna dan nakon kupovine. 

14 godina
dery kaže...
picajzla0707 kaže...
dery kaže...

Nevjerovatno dokle ide neskromnost i nezadovoljstvo. Ne mislim na tebe nego primjer je taj lik kojem će ta 4090-ka postati nebitna dan nakon kupovine. 

Bitno da je naš picajzla0707  sretan. RTX 3080 će ga služiti vjerno godinama.

12 godina
picajzla0707 kaže...
MEGATAMA kaže...

ma ne mora to biti nužno samo lijek za cpu bn, to je jednostavno tehnologija koja daje 'besplatne' perfomanse, isto kao i obični dlss prije toga

jedino da ga uštimaju kako spada i to je to

nemam ništa protiv njihovih tehnologija, imam protiv cijena i banditskog zaključavanja tih tehnologija isključivo na najnoviju seriju

no, vjerujem da će sve to doći i na ostale rtx grafe, s vremenom

Nazalost mislim da Nvidia sa razlogom nije podrzala 3xxx seriju sa frame generacijom,sto je grafa slabija/nizi fps to su rezultati gori.Upitno je kako ce to uopce radit i na 4xxx seriji ispod rtx4070.

16 godina

Onda ništa, čekamo 4090ti da nam umjetni fps-ovi budu umjetniji nezamjetniji.

Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice