R9 290/X club

poruka: 1.726
|
čitano: 266.125
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
suspendiran
R9 290/X club

moze mi neko rec jel se r9 290 tri x da otkljucat u 290x ili ne, hvala

Compatible adapters detected: 1
Adapter #1 PCI ID: 1002:67B1 - 174B:E289
Memory config: 0x500013A9 Elpida
RA1: F8010005 RA2: 00000000
RB1: F8010005 RB2: 00000000
RC1: F8800005 RC2: 00000000
RD1: F8040005 RD2: 00000000

EDIT: Nemože.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.12.2015 0:40 (Cryogenic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
R9 290/X club

Pozdrav ljudi! Raspitujem se za frenda i ujedno za kolegu sa foruma.

Rijec je o XFX 290x, sa stock hladnjakom je u normalnom radu bila 40/50C, dok pod opterecenjem ide do 95C. To je za onu zujalicu normalno. No stavljen je aftermarket hladnjak ( Raijintek Morpheus). Na njemu takoder ide do 95C, sto ne vjerujem da je normalno (ipak su to ekstremne temperature za aftermarket hladnjak). Malo surfajuci internetom moj frend je naisao na trik, naime u catalistu se nastelaju dvije sitnice i onda kartica ne ide preko 60C, ali onda se performanse doslovno prepolove. Imate na slici o cemu je rijec (target GPU temperature se postela na 50/60, dok se fan stavi na 100%, memory clock se ne dira on ostaje stock). Ima li iko ikakvu ideju sto bi ovo moglo biti i koje je rijesenje?

Izvolite link na sliku:

https://www.dropbox.com/s/qfzezz108b9xh0i/IMG-20160103-WA0006.jpg?dl=0

Hvala i LP

1 0 hvala 1
12 godina
Re: R9 290/X club

Neznam kakav je taj hladnjak al to je definitivno prevelika temperatura i ne isplati ti se petljat po catalistu jer to joj spušta takt pa možeš slobodno kupit hd 7870 jer će ti bolje radit nego tako "ugušena" 290-ka. Moja r9 290 koja po defaultu radi na 947/1250MHz i kojoj sam stavio bios od R9 290x modela i još joj sam modificirao taj bios da radi na 1030/1250MHz ne prelazi 65 stupnjeva ni usred ljeta s ovim mojim Accelero hybridom.

Sami sebi smo najveci neprijatelji
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.1.2016 20:02 (nicky.sl).
14 godina
odjavljen
R9 290/X club

Dakle moglo bi biti do hladnjaka? Hmm jer graficka je 100% ispravna

0 0 hvala 0
12 godina

Jel 100% ispravna to ja nemogu znat al pretpostavljam da je jer i moja referentnjača je s stock hladnjakom s lakoćom hvatala 95c

14 godina
R9 290/X club

Jeli ti grafička s tim hladnjakom na dodir vruća, da nije greška senzora? Ako je, probajte skinut cooler i ponovno ga montirati

Ako sam nešto progriješio, ispravite me. :D Mlad sam, još učim! :D
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
odjavljen
Tony1999 kaže...

Jeli ti grafička s tim hladnjakom na dodir vruća, da nije greška senzora? Ako je, probajte skinut cooler i ponovno ga montirati

Da, na dodir jako vruca, osjeti se visoka temperatura

13 godina
protjeran
MARKOZD15 kaže...
Tony1999 kaže...

jel vruc pcb ili pasivni hladnjak od Morpheus-a? nisam skuzio na sta tocno mislis? moze koja slika s boka i sl.??

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
16 godina
Stjepanj kaže...
MARKOZD15 kaže...
Tony1999 kaže...

jel vruc pcb ili pasivni hladnjak od Morpheus-a? nisam skuzio na sta tocno mislis? moze koja slika s boka i sl.??

Evo da se uključim u raspravu:

Znači radi se o sljedećoj grafi:  http://xfxforce.com/en-us/products/amd-radeon-r9-200-series/amd-radeon-r9-290x-black-edition-r9-290x-edbd

Na koju je namontiran sljedeći aftermarket cooler: http://www.raijintek.com/en/products_detail.php?ProductID=11

Kartica je bila spojena na moj setup ( MBO + CPU -> pogledati pod Moj PC) te je u 3D Marku te u još par igara pod full loadom bila zakucana na 94°C

Ventovi aftermarket coolera su bili spojeni na MBO jer nismo imali Molex na 3 pin konvertere.

Takodjer je u BIOS-u stavljeno da se ventovi vrte u full speedu ali tek nakon što 

sam se uvjerio da se GPU pregrijava.

Ta promjena brzine okretaja ventova nije dala nikakav pozitivan rezultat.

Takodjer u Catalyst Crimsonu su potavke GPU poriktavane, no ponovno bez pozitivnog pomaka u temp.

Zatim sam deinstall Crimson i install zadnje Catalyste prije Crimsona što nije podjednako dalo nikakvih rezultata.

Kartica je vrela na PCB-u, približavao sam ruku s gornje strane ali se nisam usudio spustit ruku na nju jer bih se sigurno spekao.

MSI Afterburner kao i gadget na desktopu nisu u stanju očitat broj okretaja ventova iako se isti očito vrte, vidljivo je.

Moram napomenuti da se kartica  u svim 3D aplikacijama i pod full opterećenjem najnormalnije ponaša kako performansama tako  

ne pokazuje nikakve throtlle-ove niti ima artefacta, radi kao urica i razvaljuje performansama ali je temp. od 94°C i pogotovo pod aftermarket collerom jednostavno neprihvatljiva.

Zato se čekaju ti famozni molexi da stignu sutra iz Zadra ( s još nekim stvarčicama) pa je trenutak istine blizu.

Kartica je kupljena od provjerenog forumaša (ustvari od njegovog frenda) preko mene za mojeg kuma i namjera je upogonit istu da radi kak' Bog zapovijeda.

Ali, ako ne bude pomaka sa snižavanjem temp. onda neće biti druge nego će se vratit vlasniku s povratom novca kumu.

LP svima, nadam se da se uskoro vidimo u R9290/X Clubu 

Tigar Krezumica
12 godina
R9 290/X club

a jel morpheus namontiran kako treba na r9 290 i hladili VRM

http://valid.canardpc.com/cache/banner/gru6mh-4.png
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
R9 290/X club

Momentalno mi grafa nije pri ruci ( kod kuma je doma)

tako da ne mogu sa sigurnošću ustvrdit da jest,

ali mi se čini da je sve dobro namontirano.

Ipak, znat ću Vam reći više o cijeloj situaciji negdje navečer.

Do tad, još jedared LP & laku noć ;)

Tigar Krezumica
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
R9 290/X club

Ok to sto si drzao prst/ruku iznad pcb-a nis ne znaci, grije se kao i svaka!

Dali je pak hladnjak vrel na dodir?

jer ako je hladnjak vrel( dotakni heat pipe sto nize i na kraju izvoda), dobro lijeze na gpu a kartica/hladnjak i dalje gori ocigledno su heat pipovi "izgorili" od prevelike topline!

Koliko sam citao deklarirano standardni vodeno-bakreni heat-pipovi rade na maximalnih 150°c!

Ako je netko pretjerivao i recimo nedovoljno hladio pasivni hladnjak vjerojatno je unisten, tocnije unutarnje stijenke!lp

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2016 1:09 (Stjepanj).
Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
R9 290/X club

Ma garant taj hladnjak nije namontiran kako triba i to bi prvo tribalo provjerit.

Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina
protjeran
Ako je vrel onda je vjerojatno ovo sto sam rekao! Ja sam nedavno sklapao na 280x stock pasivac s dva 100mm venta koji se jedva vrte i grafa je bila na cca 56c, ovaj bi bez venta trebao imati toliko s obzirom na kolicinu cijevi i aluminija..samo tesko je ovako kad hladnjak nije kod njega pa se natezemo!lp
11 godina
neaktivan
R9 290/X club

Toliko slučajeva sam vec vidio gdje su stavljali coolere na 290X i onda bi im bacalo artifakte ko ludo, a na memoriji i vrmu 0 heatsinka

Battlelog: D3lBoy-00
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
R9 290/X club

Morpheus koliko se sjecam ima pasivce za VRM a Arccelero nema tj ima al sa druge strane PCB-a.

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
R9 290/X club

Evo, paket iz Zadra je stigao a uskoro i grafa stiže pa se bacam na posao.

Da, koliko se sećam pasivci ( ježići) su namontirani na VRM tako da

s te strane nema govora o krivo namontiranom cooleru.

No o tome te o svemu drugome vezano uz grafu ipak malo poslje. LP

Tigar Krezumica
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
R9 290/X club

New Polaris vs GTX950 in power consuption 85W vs 140W

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
protjeran
mirzet1976 kaže...

razlika je drasticna, izgleda da bu AMD ovog puta razorio nvidiju

12 godina
Stjepanj kaže...
mirzet1976 kaže...

razlika je drasticna, izgleda da bu AMD ovog puta razorio nvidiju

Tako kazu ako ne slazu:

In terms of power consumption Nvidia have had a great lead with their Maxwell architecture, though AMD have still been able to deliver great performing alternatives. With the Polaris architecture AMD promised a 2X improvement in power consumption over Fiji, meaning that AMD will not just beat the Maxwell architecture's efficiency, but destroy it.

14 godina
R9 290/X club

Pa ne bi li ovaj Polaris trebao biti konkurencija Pascalu a ne Maxwellu?

Kako god lijepe vijesti za gejmere.

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
protjeran
vrinho kaže...

Pa ne bi li ovaj Polaris trebao biti konkurencija Pascalu a ne Maxwellu?

Kako god lijepe vijesti za gejmere.

Pascal? nikad cuo...

14 godina
R9 290/X club

A jebi ga onda

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
R9 290/X club

Evo ga, testiranje grafe je odradjeno i rezultati su nepromjenjeni. Znači u full loadu je zakucana na 94°C i ne mrda!

Ventovi aftermarket collera su spojeni direktno na napajanje putem molex to 3 pin konvertera.

Heatpipe-ovi aftermarket coolera su nevjerojatno topli i to sam provjeravao što bliže početku, kod  GPU chipa.

Nažalost uz najbolju volju stanje grafičke kartice uz sve performanse koje daje je nezadovoljavajuće pa ćemo tražit povrat novca od prodavača.

Testirano je u 3 D Marku i s Furmarkom.

A evo i screenshotova:

Tigar Krezumica
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
R9 290/X club

Koliko ste ju platili ?

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
R9 290/X club

Grafa je plaćena 1600 Kn. Prodavač je osobno isporučio ali pošto je bio u žurbi nazad doma testirana je tek nakon toga.

Rezultati su opisani i u mojem prvom postu a u prošlom i potkrepljeni screenshotovima.

Tigar Krezumica
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
R9 290/X club

Dobro ste rekli najbolje ju vratit prodavaču. Taj hladnjak očito nije sposoban hladit ju il nije dobro namontiran a može lako bit da je i čip kriv za to, tko će ga znat. Da ste mi blizu rado bi ju proba pod mojim hybridom da vidim kako on to radi al ovako ništa. Kako ste rekli povrat novca i točka na slučaj.

Moj PC  
2 0 hvala 2
11 godina
neaktivan
R9 290/X club

Meni nije jasno to spojeni su ventovi na napajanje ? Pa onda nije ništa cudno jer nemaju nikakav kontroler fanova kao kada se spoji na grafi (ne molexom). Tj. fanovi rade vjerojatno na naj nižem rpmu

Battlelog: D3lBoy-00
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2016 23:19 (D3lBoy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
R9 290/X club

Jbg, ja drumom ti šumom.

Ventovi aftermarket collera su bili prvo spojeni na MBO no to sam već prije pisao,

da te je ono baš zanimalo pročitao bi i sad ovi komentari ne bi bili potrebni.

Poanta je da se grafa puno i previše zagrijava da bi bila pouzdana za

duže korištenje a pogotovo uzveši u obzir da nema nikakvu garanciju.

Tigar Krezumica
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Kad namontiras takav hladnjak,za ocekivat je da ce biti i ekstremnog overclockinga pod velikim naponom.Stoga kupit takvu grafu za te novce i jos dobit hladnjak uz nju,mora biti sumnjivo.Grafa je vjerovatno pri kraju i stoga takve temp.A mozda je i cackano po biosu.Flashanje biosa bi mozda pomoglo.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice