Problem - Powercolor Radeon X1650Pro

poruka: 13
|
čitano: 3.911
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Prije par dana kupio sam Powercolor Radeon X1650Pro, AGP, 512 MB, GDDR2, 128 - bit, DVI/CRT/TV grafičku karticu po 379 KN. Do tada sam imao ATI Rage 128 Pro, 32 MB, SDRAM, AGP (stara oko 8 godina). Deinstalirao sam stare drajvere i instalirao nove zajedno s Catalyst Control Center.

Problem je u:

napajanje se brzo zagrijava, izlazi vrući zrak. Grafika se počinje lagano urušavati (nestaju icone s desktopa, kad surfam preko Firefoxa počinju se brisati slova ili se počinju razlijevati, pa nastanu vodoravne crte, start menu djelomično pocrne, nestanu icone instaliranih programa, shutdown nije moguć jer se ne vidi. Ako i uspijem ugasiti računalo na monitoru se pojavi mali prozorčić da se Windowsi gase, nije riječ o onom standardnom prozoru koji se pojavljuje prilikom startanja ili gašenja Windowsa.

Instalirao sam Everest. Primjetio sam da je frekvencija memorije 796 Mhz (original 400 Mhz), informacije o memorijskoj sabirnici: osnovna frekvencija 796 Mhz DDR, original 400 Mhz.    Da li je to uredu?

Bojim se da grafička ili sve ne pregori. Ne znam što trebam učiniti. Grafička je pod garancijom. Ne mogu u Catalyst Control Center očitati temperaturu grafičke kartice.

Konfiguracija:

CPU: Amd Atlhlon Xp 1600+, 1.4 Ghz/256 kb/266 Mhz, Socket A

RAM: DDR 1Gb Pc 3200 (400 Mhz) Buffalo

Napajanje: NEON PL-RPEGN 400 W, ATX2

VGA: Powercolor Radeon X1650Pro, 512 Mb, GDDR2, 128-bit.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Što se tiče memorije, ja mislim da je everest malo zbunio. Naime, DDR400 memorija (kakva je u tebe) radi na 2x 200Mhz, dakle efektivno 400Mhz. Probaj instalirat najnoviju verziju everest-a ili skini CPU-Z i pročtitaj takt memorije s njime.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Podaci koje je očitao CPU-Z

Podaci CPU-Z Podaci CPU-Z
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.1.2009 13:43 (Henry).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zar nitko ne zna u čemu je problem.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

mislim da se Kapetan Price malo zabunio, pa bi ponudio ispravak. nisam informatičar, ali ako me pamćenje služi pojašnjenje za DDR i everestovo iščitavanje bi išlo u stilu: realni takt rama na grafulji je 200 MHz, a kako može slati/primati duplu količinu informaciju u svakom koraku, onda bi efektivni bio 400 MHZ. mislim da je ovih 796 MHZ jer je dvokanalni ili tak nekaj... u BUG-u je jednom bio opširniji tekst o tome zakaj se brzina rama na grafulji prikazuje kao 4X veća od realne. uglavnom, sličan je princip kao i kod DDR2 na 800 MHz, kojem je realni takt i dalje 200 MHz (evo, npr. Wikipedia). u principu, ne brini zbog everesta, ne prikazuje ništa loše (ajmo bit sitničavi, pa reć da ti ram zapravo šljaka na 199 MHz)

eh sad, kaj se tiče tvog problema, meni to jako liči na slabo napajanje. jer, iako ova radeonka i nije neki potrošač, pogledaj marku svog napajanja: NEON. čisti no-name koji nikako ne daje 400W, čak ni kad je bilo novo. druga stvar, pretpostavljam da ga imaš već dulje vrijeme, kaj ne? u tom slučaju, ne moraš se brinut da ćeš previše novaca frknut za novo napajanje, mislim da bi ti čist dovoljno bilo neko jeftikanersko (do 150 kn), ali da je 500-550W. problemi koje navodiš bi isto mogli značiti da ti se grafička pregrijava. probaj premjestit neke bliže PCI kartice u druge utore da oslobodiš mjesta za "disanje" njenog ventilatora.

šanse da ti grafulja izazove pregaranje drugih komponenti je skoro pa ništavna, tak na oko toga ne moraš brinut.

btw, uzmi u obzir da ti je najvjerojatnije i CPU malo preslab za tu grafulju (zapravo, čak i čitav sustav), tako da bi svi ti artefakti u prikazu slike mogli bit posljedica kaj grafulja ne dobiva podatke na vrijeme.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

TripperNX hvala.

Što se tiče napajanje istina je da je starije nekih 3-4 godine. Grafička je pod garancijom i ne bih htio izgubiti istu zbog gluposti. Znam da je CPU slab, ali nisam do sada nažalost imao novaca za novi, kao ni za novu matičnu ploču. Sve u svemu morati ću sve mijenjati (matična, procesor i napajanje).  Bojao sam se ovog, ali tako je kako je. Samo kad bih uspio naći matičnu koja ima agp i novi pcie utor, a odgovara mojoj grafičkoj (može preporuka, i procesor također). Sramim se

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Koju matičnu ploču i procesor preporučate za ovu grafičku karticu. Riječ je o kartici s agp utorom. Bilo bi dobro da matična ima i agp i pci-e utor.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Takvih je malo, i teško da češ ih nać čak i polovne. Moja preporuka ako ti se dočepa šaka bi bila ASRock 939Dual-SATA2, i sam sam ju imao. Ta ploča ti AGP iskoristi do kraja i upari s najboljim procesorom tog vremena (4200+). Ne obaziri se što je ASRock, to je malo glupa predrasuda neukih ljudi; ploča toliko dobro iskorištava hardware da se ponekad zapitaš čemu PCI-e 1.0.

Why so serious???

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Henry, nije baš da ti je preporučljivo samo zbog grafičke nadograđivat matičnu, CPU, RAM i napajanje. ali, kad već želiš ostat na AGP-u, ova ASRock-ova matična ti je jedina koja podržava AM2 i AGP (Link). mislim da će ti bilo koji jednojezgreni AM2 CPU bit dovoljno jak, počevši od Athlona LE, ili čak možeš upiknut najjeftiniji dvojezgreni. provjeri na ASRock-ovoj stranici koje novije procesore ta matična podržava. mislim da ćeš ukupno proć sa oko 1000 kn ako se odlučiš na nadogradnju svih tih komponenti. inače, kombinacija AGP i PCI-E utora je bila kratko živa samo dok su bili aktualni socket 939 procesori, tak da ne znam da li ćeš uspjet nekaj nać, barem ne u dućanima

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.2.2009 2:31 (TripperNX).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

A da zapocetak samo uzme napajanje? Uzmi si corsair CX400w ili fortron 400W. Ovo neon ima da je staro 5-6godina? Sto je napajanje starije to vise gubi svoju pocetnu snagu.

Konfa: athlon x2 5000+ BE @3,0Ghz / HD4870 2D(250,237)- 3D(800,781) / 2x2GB kingmax 800MHz / corsair TX650W / WD 6400AAKS blue edition / Pioneer 215-DBK / Gigabyte MA 770-ds3 rev2.0/ logitech x-530 LAPTOP - ACER 5630G ( t5800, hd3470,2GBram ,320GB hdd) MSN- drazen016@net.hr
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hvala svima na savjetima. Zbog već ranije opisanog problema najvjerojatnije će biti potrebno izvršiti nadogradnju PC (nova matična, procesor i novo napajanje jače od postojećeg). Hvala na preporuci za matičnu ploču, procesor, te napajanje. Ovih dana ću se otići raspitati pa ću kupovati makar komponentu po komponentu. Ako i kad složim, javim.

Hvala još jedanput. Smijeh

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Obećao sam da ću se javiti!

PC bio na servisu tjedan dana. Rekli su da je hardware ok i da radi, problem je bio u Widndowsima, koji su reinstalirani. Zasad sve radi, nadam se da neće biti novih problema.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Problem - Powercolor Radeon X1650Pro

Koji si drivere koristio?

Meni se isto događa. Probao skoro sve verzije i dobivam blue screen. FYI windowsi xp sp3 su nanovo instalirani.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice