NVIDIA Blackwell 50xx izdvojena tema

poruka: 2.881
|
čitano: 290.149
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
Re: NVIDIA Blackwell 50xx
Streetpunk kaže...

Cijena za sada nisu baš najbolje za 9070 XT no treba uzeti u obzir da je tek došla jučer...

https://www.nabava.net/search.php?q=rx+9070+xt

No 5070 Ti je od soma na dalje.

Ovdje imate updejtanu listu igara koje imaju support za Nvidia DLSS Transformer model, mora pisati NV, T pod Super Resolution u tabeli !

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/nvidia-rtx-games-engines-apps/

A kakva bi cijena trebala bit? Ako je 600 dolara msrp.

Najjeftinija 9070 XT je 850 eura.

Kad na msrp dodas visoki hrvatski porez i posrednike, 850 eura je dobra cijena.

15 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

S obzirom na cijenu i performanse, 7800XT još uvijek izgleda kao najbolja kupovina 

It is always darkest just before the dawn.
Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina

Cijena od 600$ uključuje Američki VAT (PDV u Americi) tako da nebi trebala bit ta cijena...

Strpite se trgovci su gamad.

Super Maria su stvorili Japanci, govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
11 godina
Rhodin kaže...

Ono što želim reći, sa ovim jako dugačnim postom, prije 10ak godina smo raspravljali o postizanju stabilnih 30+ fps u igrama. Shvaćam da je ganjati 120+ super, ali osim ako se profesionalno bavite egamingom, bacate pare apsolutno na sve preko 60-90 stabilnih fps u omiljenoj igri. Obično ima 1-2 naslova godišnje (Crysis anyone?!?!?! ) i APSOLUTNO!!!! se ne isplati raditi računalo oko takve igre. Spustite detalje u toj jednoj igri, ako vam baš ne ide na max, sve ostalo će vam letit.

ne bi vjerovao, ali ima nas i starijih koji se sjećaju kako je isto ovo što ti govoriš pričala ekipa i dosta prije tvoga vremena

meni su prijatelji sa spectrumima i komodrocima govorila da samo idiot može dati 'tolike pare' za 'filovanu vektorsku' grafiku (tada se mislilo na igricu elite, ako se itko sjeća tog izraza), kad sam kupovao amigu 500 

naime, amigu 500 si je u ono vrijeme moglo priuštiti vrlo malo ljudi, znam samo za dvoje klinaca u mojem kvartu, jednom je stari bio direktor neke velike firme, drugom je mama kupila od alimentacije ćaćana koji radi u njemačkoj ili ga je najebala da mu kupi ako želi vidit sina - ja sam svoju zaradio rmbajući mjesecima i mjesecima i mjesecima bilo kakve poslove koje sam uspio naći da ih mogu raditi uz školu + sam gladovao na velikom odmoru + sam se švercao u tramvaju do škole i naganjao se s kontrolorima karata

što ja hoću reći ovim podužim postom... nema potrebe da se ljude naziva idiotima zbog par iljada eura, pogotovo u vrijeme kad je nekima to kikiriki i ne moraju kao ja nekad crnčiti skoro godinu dana i doslovce svaki dinar staviti na stranu da bi si to priuštili

kad se može davati desetke i stotine tisuća eura za neke gušte poput automobila kojima pišu osmice po parkiralištima, brendirane torbice i robu i slično, ovo je za neke stvarno kikiriki i ako si to mogu priuštiti čemu prozivanje

zna se što je high end u bilo čemu, bar je u gejmanju kao hobiju taj iznos od par iljada eura možda i među nižima od nekih drugih 'high end' hobija, koliko god se mi gadili tolikog poskupljenja hardvera u zadnjih par godina - situacija je takva kakva je i ako hoćeš najbolje, par keka eura je cijena za najbolju grafu za gejmanje

jbte, pa torbice ili cipele koje sam znao viđati na zadarskoj špici koštaju više, pa si ih ženske itekako priušte, a za šta - da bi bile viđene

ekipe koja hoće najbolje iz bilo kojeg razloga ima koliko hoćeš, još je ova 'ekstravagancija' za gejmere i relativno dohvatljiva za obične ljude, za razliku od brendirane robe ili bijesnih automobila

klinac i bez roditeljskog ulaganja danas odradi sezonu na moru i bez problema kupi takvu karticu, da ne spominjemo ekipu koja iznadprosječno zarađuje, a voli gejmanje

niti ja ne bi dao tri ili pet soma eura za grafu, ali mi ne pada na pamet druge koji si to priušte zvati idiotima

16 godina

Djelomično se mogu složiti s tobom, ali nije u pitanju samo high end, nego i neki srednji rang u kojemu su cijene 1000+ eurića.

Dakle nije samo stvar ovih par entuzijasta koji moraju imati najbolje i najjače prije ostalih, nego i nas običnih smrtnika koji bi si uzeli neku srednju grafu, a kad ono kifla jer ista košta 1000 eura, umjesto nekih 600-700 što bi većini bilo prihvatljivo.

Po meni su i cijene automobila pretjerane, ali uvijek ima onih koji se lože na aute i imaju love, a onda pojedu vnugo i oni kojima je auto potreba, a nemaju toliko love da mogu birati što će kupiti.

Vezano je jedno za drugo, zato i jest velika većina nezadovoljna, jer zbog onih koji imaju puno i ne razmišljaju koliko troše, oni kojima nije materijalno prioritet u životu i manje zarađuju u dosta slučajeva si nešto ne mogu priuštiti baš zbog tog konzumerističkog načina razmišljanja.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2025 12:18 (lobotomac90).
17 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

igranje igri moze biti jako jeftini hobi, a moze biti i jako skupi

za 350e se moze kupiti polovni ps5/xbox i imas igri na bacanje

za recimo 600e se slozi solidan komp za 1080p s 5600/6700x

problem nastaje kada zelimo vise, kao svaki entuzijasti u nekom hobiju. zelis 4k, max detalje, oled ekran, mehanicke tipkovnice itd cifre samo idu gore

imam hrpu prijatelja koji igraju u 1080p, ili na ps5/switchu/steam decku i svi su prezadovljni a nisu puno ulozili love

nitko nas ne sili da kupujemo skupe proizvode

ja sam uzeo 9070xt jer mogu, i znam da je malo preplacena, ali sta je tu je. po prvi puta sam kupio novu grafu, a inace uvjek sam kupovao polovno u 25g igranja na kompu. znaci 10-15 grafi sam promjenio.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2025 12:30 (Gemmy).
Moj PC  
3 0 hvala 0
8 godina
Streetpunk kaže...

Cijena od 600$ uključuje Američki VAT (PDV u Americi) tako da nebi trebala bit ta cijena...

Strpite se trgovci su gamad.

Istina je obrnuta. MSRP je cijena bez poreza.

Kako bi uključivala VAT kad svaka američka država ima svoje zakone što se tog tiče?

11 godina
lobotomac90 kaže...

...nego i nas običnih smrtnika koji bi si uzeli neku srednju grafu, a kad ono kifla jer ista košta 1000 eura, umjesto nekih 600-700 što bi većini bilo prihvatljivo.

što danas znači prihvatljivo? prošle godine prvi sam put u životu vidio cijene od 30+ kuna zha 10 faking jaja

i nigdje u trgovinama, kod nas na moru, nije bilo jeftinije, a samo pola godine prije našlo ih se po 10-12 kuna

to je poskupljenje dosta jače od srednje grafe koja je tebi prihvatljiva

malo je reć da sam popizdio i da nisam mjesec dana kupio jaja, dok mi klinke nisu došle na vikend i za doručak oće onu finu tatinu kajganu

pa jbga, sve je ošlo gore i ono što je kotalo prihvatljivih 60 kuna, sad košta 100 kad preračunaš iz eura, neke stvari i dosta više

situacija je takva kakva je, uvijek imaš opciju slabijeg i jeftinijeg, u krajnjeem slučaju i polovnog - ova moja 3080 je prva polovna grafa koju sam kupio, ali sam je dobio za 6k kuna, dok su tada usporedive 4070 u novoj seriji koštale i preko 10k kuna kad su izašle - nije bilo druge nego plati ili se snađi s polovnim

nema, bojim se natrag, čak i da amd osvoji nešto tržišnog udjela, samo će to iskoristiti za stabilizaciju cijena da ne mora spuštat značajno ispod nevidije

a nevidija će spustit max 50 eura, plus treba pričekat da se ispušu prve cijene koje ciljaju na early adoptere koji ne mogu pričekat koji mjesec

EDIT

da, auto je potreba, ali pogledaj samo rast cijena u tom segmentu

prije pet godina kupio sam vw polo (2013 godište) za 5k eura, cijene su toliko otišle da sad, pet godina kasnije, za duplo stariji auto dobijem skoro iste te novce - koliko je onda tu narasla cijena i što nam je zapravo prihvatljivo

kako je rekao jedan lik kad su ga pitali da opiše život u tri riječi - uvijek neki kujac

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2025 13:18 (picajzla0707).
3 godine
NVIDIA Blackwell 50xx

Jedino je HZZO ostao u 2006 s naknadama za bolovanje nakon 42 dana.

Maks 565 € (navodno će ići prema gore, no biti (stvarno) bolestan u današnje vrijeme je luksuz kojega si malo tko može priuštiti.

合気道家 - Yondan
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Ide na 956€ ili nešto tako , ali da, sa time mi je nemoguće raditi kućni budžet trenutno, sa navedenih 546€ neću ni razmišljati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
picajzla0707 kaže...
lobotomac90 kaže...

...nego i nas običnih smrtnika koji bi si uzeli neku srednju grafu, a kad ono kifla jer ista košta 1000 eura, umjesto nekih 600-700 što bi većini bilo prihvatljivo.

što danas znači prihvatljivo? prošle godine prvi sam put u životu vidio cijene od 30+ kuna zha 10 faking jaja

i nigdje u trgovinama, kod nas na moru, nije bilo jeftinije, a samo pola godine prije našlo ih se po 10-12 kuna

to je poskupljenje dosta jače od srednje grafe koja je tebi prihvatljiva

malo je reć da sam popizdio i da nisam mjesec dana kupio jaja, dok mi klinke nisu došle na vikend i za doručak oće onu finu tatinu kajganu

pa jbga, sve je ošlo gore i ono što je kotalo prihvatljivih 60 kuna, sad košta 100 kad preračunaš iz eura, neke stvari i dosta više

situacija je takva kakva je, uvijek imaš opciju slabijeg i jeftinijeg, u krajnjeem slučaju i polovnog - ova moja 3080 je prva polovna grafa koju sam kupio, ali sam je dobio za 6k kuna, dok su tada usporedive 4070 u novoj seriji koštale i preko 10k kuna kad su izašle - nije bilo druge nego plati ili se snađi s polovnim

nema, bojim se natrag, čak i da amd osvoji nešto tržišnog udjela, samo će to iskoristiti za stabilizaciju cijena da ne mora spuštat značajno ispod nevidije

a nevidija će spustit max 50 eura, plus treba pričekat da se ispušu prve cijene koje ciljaju na early adoptere koji ne mogu pričekat koji mjesec

EDIT

da, auto je potreba, ali pogledaj samo rast cijena u tom segmentu

prije pet godina kupio sam vw polo (2013 godište) za 5k eura, cijene su toliko otišle da sad, pet godina kasnije, za duplo stariji auto dobijem skoro iste te novce - koliko je onda tu narasla cijena i što nam je zapravo prihvatljivo

kako je rekao jedan lik kad su ga pitali da opiše život u tri riječi - uvijek neki kujac

Slažem se da su cijene generalno otišle u nebesa, ali ne mogu povlačiti paralelu između hrane i komada hardvera koji služi isključivo za vlastitu satisfakciju, te na jajima stvarno neću i ne želim štediti, dok na grafičkoj hoću jer mi ista nije od životne važnosti.

Što se tiče cijene rtx 4070, bez ljutnje ali moram te ispraviti jer sam istu kupio 15 dana nakon izlaska za 780 eura, tako da ne znam otkuda cifre od 10 000 kn.

I tih 780 eura mi je bilo previše za grafu ali odlučio se počastiti i kupio, godinu dana poslije sam istu prodao jer sam skonto da mi je jednostavno nepotrebno toliko love trošiti na hardveraj i više si ne želim ni pokušavati pravdati neke cifre od 800,1000 pa naviše eura za grafičku, zato i kažem da mi je prihvatljivo do nekih 700 eura plafon plafona dati za grafu s obzirom na moje potrebe, a gdje bi se po meni trebao ukllopiti neki sredji rang grafa.

Da ne pričam da sam također po izlasku kupio i rtx 3070 za 4900kn (650 eur), pa istu uspio utopit za 1000 eura kada je bilo mining ludilo ono, što naprosto nisam mogao vjerovat kada mi je lik došao i izvalio lovu.

I sad nepune 3 godine nakon rtx 4070 dobili smo isti segment grafe, dakle rtx 5070 za još 100 eura gore, a prethodna serija je već digla ljestvicu cijena. 

Možemo pretpostaviti da će isto biti i sljedećom, pa onom iza i tako unedogled. Postavlja se pitanje onda dokle će to ići da kupac skonta da treba reći dosta je?

Po pitanju auta sam se također u prethodnom postu referirao na te basnoslovne cifre, koje smatram da su također uzrokovane kozumerizmom, jer lovatori mijenjau aute svake 2-3 godine i to one u koji koštaju 50 000 eura ili više, pa je shodno tome porasla i cijena nišžeg ranga automobila, pa sada jednu novu Škodu Fabiu plaćaš skoro punih 20 000 eura, dok si ju prije mogao kupiti za dosta manje,a cijene polovnih auta bolje da ne komentiram.

Novac je izgubio vrijednost zadnjih par godina i korporacije to koriste, a kupci im samo idu na ruku što svojom kupnjom podžavaju takve cijene, te dok god se grafa od 2000 eura kupuje kao da je ne znam što čim izađe, cijene će samo rasti...nekada jednostavno treba reći dosta je, stati na loptu, pa se možda nešto i promjeni, ali opet džabe to sve kada ćeš uvijek imati u svijetu ljude koji imaju love i boli ih ona stvar kolko što košta.

Prosječan čovjek može jedino komentirati situaciju negodovanjem, kao što i ja sam sada radim, te ne podržavati takve cijene.

Ja ću vjerojatno do kraja godine ubaciti neku grafu u svoj komp čisto da ga kompletiram i ne budem na integruši, ali ću dobro odvagati koju i po kojoj cijeni, vrlo vjerjatno uzmem neku polovnu iz starije generacije čisto da im nejdem na ruku.

10 godina

generalno ste sve u pravu i jedan i drugi, samo se opet vraćam na problem nepostojanja igre zbog koje ima smisla dati takve novce.

A jasno mi je da je većina gamera ljuta na ove što kupuju jer samo potiču Nvidiju da stalno ponavlja užasnu praksu "što manje za što više" 

Ali opet, tko hoće neka kupi.

13 godina
picajzla0707 kaže...
Rhodin kaže...

Ono što želim reći, sa ovim jako dugačnim postom, prije 10ak godina smo raspravljali o postizanju stabilnih 30+ fps u igrama. Shvaćam da je ganjati 120+ super, ali osim ako se profesionalno bavite egamingom, bacate pare apsolutno na sve preko 60-90 stabilnih fps u omiljenoj igri. Obično ima 1-2 naslova godišnje (Crysis anyone?!?!?! ) i APSOLUTNO!!!! se ne isplati raditi računalo oko takve igre. Spustite detalje u toj jednoj igri, ako vam baš ne ide na max, sve ostalo će vam letit.

ne bi vjerovao, ali ima nas i starijih koji se sjećaju kako je isto ovo što ti govoriš pričala ekipa i dosta prije tvoga vremena

meni su prijatelji sa spectrumima i komodrocima govorila da samo idiot može dati 'tolike pare' za 'filovanu vektorsku' grafiku (tada se mislilo na igricu elite, ako se itko sjeća tog izraza), kad sam kupovao amigu 500 

naime, amigu 500 si je u ono vrijeme moglo priuštiti vrlo malo ljudi, znam samo za dvoje klinaca u mojem kvartu, jednom je stari bio direktor neke velike firme, drugom je mama kupila od alimentacije ćaćana koji radi u njemačkoj ili ga je najebala da mu kupi ako želi vidit sina - ja sam svoju zaradio rmbajući mjesecima i mjesecima i mjesecima bilo kakve poslove koje sam uspio naći da ih mogu raditi uz školu + sam gladovao na velikom odmoru + sam se švercao u tramvaju do škole i naganjao se s kontrolorima karata

što ja hoću reći ovim podužim postom... nema potrebe da se ljude naziva idiotima zbog par iljada eura, pogotovo u vrijeme kad je nekima to kikiriki i ne moraju kao ja nekad crnčiti skoro godinu dana i doslovce svaki dinar staviti na stranu da bi si to priuštili

kad se može davati desetke i stotine tisuća eura za neke gušte poput automobila kojima pišu osmice po parkiralištima, brendirane torbice i robu i slično, ovo je za neke stvarno kikiriki i ako si to mogu priuštiti čemu prozivanje

zna se što je high end u bilo čemu, bar je u gejmanju kao hobiju taj iznos od par iljada eura možda i među nižima od nekih drugih 'high end' hobija, koliko god se mi gadili tolikog poskupljenja hardvera u zadnjih par godina - situacija je takva kakva je i ako hoćeš najbolje, par keka eura je cijena za najbolju grafu za gejmanje

jbte, pa torbice ili cipele koje sam znao viđati na zadarskoj špici koštaju više, pa si ih ženske itekako priušte, a za šta - da bi bile viđene

ekipe koja hoće najbolje iz bilo kojeg razloga ima koliko hoćeš, još je ova 'ekstravagancija' za gejmere i relativno dohvatljiva za obične ljude, za razliku od brendirane robe ili bijesnih automobila

klinac i bez roditeljskog ulaganja danas odradi sezonu na moru i bez problema kupi takvu karticu, da ne spominjemo ekipu koja iznadprosječno zarađuje, a voli gejmanje

niti ja ne bi dao tri ili pet soma eura za grafu, ali mi ne pada na pamet druge koji si to priušte zvati idiotima

Nedosanjani moj san.

Imao c64 i kazete.

Kod mene su bili elita koji su imali disketnu.

Defenders of the Crown

Za ovo zadnje sam skužio da zapravo tu radi samo dječačka ljubomora. Radim ko ćuko - kupim si ono što mislim da zaslužujem i što mi neće raditi fin. štetu.

Meni je OLED i 4k danas "must". Neću kompromis tu. 3 keka za 5090 nemam i ne dam, iako tko je piknuo 4090 za 1600 (@war) može bit miran još koju godinu.

Čekati ću 5080 - jučer je bio Giga Gaming za 1500 kratko na Amazonu. Kad dođe u domenu 4080 po cijeni onda ću je uzet.

lobotomac90  opet jebiga prodamo te grafe. Nije da baš gubimo tisuće eura na hobi.

Cansee kaže...

generalno ste sve u pravu i jedan i drugi, samo se opet vraćam na problem nepostojanja igre zbog koje ima smisla dati takve novce.

A jasno mi je da je većina gamera ljuta na ove što kupuju jer samo potiču Nvidiju da stalno ponavlja užasnu praksu "što manje za što više" 

E vidiš tu su dvostruki kriteriji - po Nvidiji se sere s pravom, ali po AMDu gotovo nikad i gotovo uvijek imaju generacijski lošiji proizvod.

Ova sranja sa cijenama je isti kc ko ovo što eNgridija radi.

Nikakve kritike osim od kupaca. Čak još i opravdavaju ovaj smradovski potez.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2025 14:37 (DarthMarkus).
10 godina
DarthMarkus kaže...
picajzla0707 kaže...
Rhodin kaže...

Nedosanjani moj san.

Imao c64 i kazete.

Kod mene su bili elita koji su imali disketnu.

Defenders of the Crown

Za ovo zadnje sam skužio da zapravo tu radi samo dječačka ljubomora. Radim ko ćuko - kupim si ono što mislim da zaslužujem i što mi neće raditi fin. štetu.

Meni je OLED i 4k danas "must". Neću kompromis tu. 3 keka za 5090 nemam i ne dam, iako tko je piknuo 4090 za 1600 (@war) može bit miran još koju godinu.

Čekati ću 5080 - jučer je bio Giga Gaming za 1500 kratko na Amazonu. Kad dođe u domenu 4080 po cijeni onda ću je uzet.

lobotomac90  opet jebiga prodamo te grafe. Nije da baš gubimo tisuće eura na hobi.

Cansee kaže...

E vidiš tu su dvostruki kriteriji - po Nvidiji se sere s pravom, ali po AMDu gotovo nikad i gotovo uvijek imaju generacijski lošiji proizvod.

Ova sranja sa cijenama je isti kc ko ovo što eNgridija radi.

Nikakve kritike osim od kupaca. Čak još i opravdavaju ovaj smradovski potez.

ja osobno nisam nikad namjerno napadao neku marku zbog marke same. Ima fanboyeva svuda, pa i ovdje na forumu, ali mislim da se ovdje na forumu sere i po jednima i drugima. Sigurno je da će biti po AMD-u manje jer su manje popularni.

3 godine
NVIDIA Blackwell 50xx

.

合気道家 - Yondan
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Nikad mi neće bit jasni ljudi koji imaju potrebu srati po tuđem komadu hobija.

Radiš ko konj, kupiš si ono što želiš i onda dođeš na forum gdje neki idiot pokreće Francusku revoluciju.

Dovoljno sam prekritičan prema vlastiom HW, ne treba mi neki debos još pojačavat stres. Zato je šit lista majka.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Moj PC  
6 0 hvala 0
12 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Kljuc sranja po Nvidiii je jebeni koznjak, on je lazov i prevarant svjetskog kalibra.

Ego mu je obrnuto priporcionalan rastu, a smije se kao da ce pare povest u grob.

Ne znam ljigavije lice ijedne korporacije, tako da uvik cu srat po NV iako sam i njihov kupac, a ne fanboj.

Lp

scion of the storm
Moj PC  
3 0 hvala 0
11 godina
lobotomac90 kaže...

Slažem se da su cijene generalno otišle u nebesa, ali ne mogu povlačiti paralelu između hrane i komada hardvera koji služi isključivo za vlastitu satisfakciju, te na jajima stvarno neću i ne želim štediti, dok na grafičkoj hoću jer mi ista nije od životne važnosti.

Što se tiče cijene rtx 4070, bez ljutnje ali moram te ispraviti jer sam istu kupio 15 dana nakon izlaska za 780 eura, tako da ne znam otkuda cifre od 10 000 kn.

ma nije samo hrana, apsolutno sve je poskupilo i za veću razliku od mid range grafi

ne kažem da ne treba grintat, grintam svakodnevno, samo ne treba kolege zvati idiotima, to je sve

a što se tiče cijene 4070, čekao sam mjesecima sa soma eura da izađe 4xxx serija i kad je izašla cijene su otišle u nebo

da, 4070 koje sam ja gledao poput msi gaming ili asus tuf su koštale preko 10k kuna

zato sam i uzeo 3080 12gb msi gaming z, koju je lik samo dva mjeseca prije platio 8,5k kuna

tak da je to bila super prilika, top grafa stara dva mjeseca uz uštedu 2.500 kuna, a skoro nikakva razlika u odnosu na 4070

16 godina

Ja sam uzeo tada najjeftiniji Msi Ventus x3 model za 780 eurića, rtx 3080 i rtx 4070 su maltane al pari grafe, sjećam se jer kada sm kupio 4070 gledao sam stalno neke usporedbe 

Što se tiče vrijeđanja, slažem se, ne treba nikoga nazivati idiotom niti bilo kako što može nekoga uvrijediti, ali jbg neki ljudi se jednostavno zanesu pa zato i imamo non stop cirkus na forumu i prepucavanja, a ne konstruktivnu raspravu.

Ja se iskreno veselim rtx 5060 modelima da vidimo što će Nvidia tu ponuditi i u kojoj mjeri ću se razočarati 

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2025 15:36 (lobotomac90).
13 godina

I ja sam se veselio 5060 ali bude racku kada grafa bude koštala na izlasku 511e a bit ce slabija od 2 godine stare 7800XT.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2025 15:47 (MGloc).
16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Vidim neku raspravu oko riječi "idiot" , pretpostavljam da se radi o onome što sam ja napisao.

U tekstu, rečenicu iza, rekao sam isto za samoga sebe .

Čovjeka ponese, svaki bedak ima svoje veselje i na što troši, ljudi koji puše doslovce pale novac... za sitno veselje, iz navike, iz ovisnisti, njihov izbor, ne ulazim.

Stvar je u tome da cijelo vrijeme hrpa vas gleda kako dobiti 5, 10, 15% booje performanse i spremni ste testirati nove tehnologije, neki uznu na firmu, pa prodaju za isto ili više, izvlače pare u svakom slučaju, a neki gube hrperinu para na to, a ne dobivaju puno, nekad skoro ništa .

Moj podsjetnik nije zamišljen kao uvreda, više kao savjet da presranete bacati pare, oni koji to čine.

Ima ih koji znaju što rade, kažem neki i zarade na tome, pogotovo sa obrtima, paušalci itd. Država gubi na porezu, recimo da nas briga za to.

Neki to gledaju, čitaju, pa ih ponese.

Niti kome govorim konkretno što da kupi ili ne kupi, niti ikoga imenom vrijeđam, imam svoje mišljenje o tome.

Nepopularna tema... sigurno nepopularno mišljenje. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2025 16:02 (Rhodin).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Ali bas to, ova prica o revolucijama i slicno mi je presmijesna, toliko su neki zagrizli na cijene i slicno samo zato sto sebi ne mogu opravdati taj trosak i to je doslovce ono stop having fun...

Ovo je 80% vremena hobi. Ako ja imam svoje novce jer sam odrasla osoba i odlucim potrositi 2000 eura za graficku karticu, i ta

graficka kartica mi svaku vecer na 2h pruzi zabavu i zadovoljstvo, ne vidim losu stavku? Imao sam 7900xtx prodao sam je i uzeo 5080. 

Osobno u igrama vidim bolje rezultate pogotovo kad upalim DLSS 4 i Frame Gen. Meni je dosta i opravdao sam svoj novac, sad jeli bilo

isplativo koga boli ..... Potrosio sam novac koji sam namjenio na hobi. Imam monitor od 240hz i ako meni pruza srecu onih 150 fpsa u igri 

to mi je sasvim dovoljno. Zivot je prekratak da brojis svaki cent i budes nesretan.

Lp

[url=http://profile.xfire.com/migok2903][img]http://miniprofile.xfire.com/bg/wow/type/0/migok2903.png[/img][/url]
Moj PC  
6 2 hvala 0
13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

I opet ćeš prodat tu grafu (Nvidia fino drži cijenu) i imat ćeš gubitak od možda par sto eura u dvije, tri godine !

Pitam mlađe kolege s kojima radim kolko zderu kad odu van u grad ? Vele mi  između 50 i 100eura !

Dakle s ovom inflacijom meni moj hobi nikako nije skup kad stalno vrtim pare u krug.

Moj PC  
4 0 hvala 0
13 godina
DarthMarkus kaže...

I opet ćeš prodat tu grafu (Nvidia fino drži cijenu) i imat ćeš gubitak od možda par sto eura u dvije, tri godine !

Pitam mlađe kolege s kojima radim kolko zderu kad odu van u grad ? Vele mi  između 50 i 100eura !

Dakle s ovom inflacijom meni moj hobi nikako nije skup kad stalno vrtim pare u krug.

A kolko će dat za novu seriju?

13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Ništa !

Al će popit mjesečno razliku, s kojom se ja zabavljam 2 godine.

Početna investicija - krajnja prodaja = meni podnošljiv gubitak 

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2025 21:04 (DarthMarkus).
Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
DarthMarkus kaže...

Meni dodje muka kad samo vele kolko trose na cigarete... pogotovo ovi koji deru 2 kutije na dan

3 godine
NVIDIA Blackwell 50xx

Da, smrdljive niškoristi cigarete, a neki još svaki dan u kafiću dvije kave, tri četiri alkoholne cuge, ilil smrdljive Coca Cole, pa ti vidi.

合気道家 - Yondan
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
picajzla0707 kaže...
Rhodin kaže...

Slažem se s tobom, pogotovo s činjenicom da nema smisla osuđivati ljude koji žele i mogu potrošiti svoj novac na stvari koje im pričinjavaju zadovoljstvo.

Ali mislim da je vrijeđanje ljudi koji imaju viška novaca potpuno nevažno jer je problem ipak malo drukčiji – a to je praksa proizvođača i trgovaca. Cijene su u posljednje vrijeme počele divljati upravo zato što proizvođači znaju da će uvijek biti kupaca, bez obzira na cijenu. I ovdje nije riječ o opravdanom povećanju troškova istraživanja ili proizvodnje, nego isključivo o maksimiziranju profita i čistoj gramzivosti.

Takva praksa nije ograničena samo na gaming. Sličnu situaciju možemo vidjeti i u autoindustriji, modi, prehrambenoj industriji, pa čak i svakodnevnim potrepštinama. Cijene rastu znatno brže od realnih troškova, što dovodi do pitanja kamo to sve vodi. Hoće li ova praksa pomoći svjetskoj ekonomiji da svima bude bolje ili će samo dodatno produbiti jaz između bogatih i siromašnih?

O tome treba voditi rasprave i propitivati sustav koji omogućava da profit nekolicine raste na račun većine.

PSN - darklydexter
14 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

The 12V-2x6 Power Cable Reaches a Whopping 150°C on the PSU Side Under Stress Test With NVIDIA's GeForce RTX 5090

Za seriju 50 treba zaštitu na radu položiti za baratanje aparatima za gašenje požara 

twice the pride double the fall
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Jeli i ovi koji su prepisivali ili završili u Mostaru mogu da je kupe??

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice