4080s su već na 1350-1500, a vidim da su kao 7900xtx na dosta mjesta unavailable(da ih ima za hiljadarku napravile bi dar mar trenutno), sve je postavljeno tako da mogu ložiti cijene kako treba....
NVIDIA Blackwell 50xx
- poruka: 2.884
- |
- čitano: 292.911
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
vidim prva stvar ujutro, prije svega... po novi gpu :)

He he čestitke na ovim kupovinama, bude to još i skuplje kad sve ode 🤭
Kvaliteta košta 💪
A i taj Šaban se okreće u grobu, koliko si platio? Btw koji Šaban iz potpisa? Jedini pravi Šaban Bajramović je umro 2000 i neke ukoliko se ne varam... Edit: 2008g.
Jedan legendarni off topic.
brate imas akciju gledaj ovo iu naruči si ASUS za 957 eura
https://www.alternate.de/ASUS/Radeon-RX-7900-XTX-TUF-GAMING-OC-Grafikkarte/html/product/1884511
Salju li u Hrvatsku ili Austriju ?
Koju si imao prije? Sretno.
Voodoo 5 5500 AGP
Intergrirana Intel HD

Situacija s cijenama ide totalno van svake pameti. Dakle, nova RTX 5000 serija - cijene su katastrofa. RTX 5090 za preko $3000? To kupuješ ako imaš doma zlatni rudnik.
Kupio sam ASUS RTX 4090 TUF prošle godine, u listopadu, za cca 2100 eura. Iskreno, tada mi je to izgledalo kao kocka jer je bilo pred sam izlazak nove generacije. Ai trebao sam novi komp i nije mi se više čekalo. Sad kad gledam cijene novih modela, vidim da je to bila dobra odluka. RTX 4090 je zvijer od kartice, a razlika između nje i ovih novih 5000 modela nije ni blizu tolika da opravda ovako sulude cijene. Platio jesam puno, ali ovo danas je drugi svijet.
A tek profi kartice, e tu me NVIDIA baš iznervira. Gledam cijene RTX A6000 i sličnih - 3 do 5 puta skuplje od gamerskih kartica, a hardver skoro pa isti. U nekim slučajevima čak slabiji. I sve to samo zato što imaju drukčije fancy drivere i certifikate za softvere poput AutoCAD-a. Realno, nema šanse da te funkcije ne bi mogle raditi i na gamerskim karticama. NVIDIA nas tu samo pegla jer zna da firme to mogu platiti, pa deru do maksimuma.
Sretan sam s RTX 4090. Nije savršena za profi rad, ima tu nekih frustracija s driverima, ali ništa što bi me stvarno zakočilo. Kad vidim ove nove cijene, osjećam da sam ubo najbolji trenutak za kupnju. Ali stvarno, ove politike cijena - gamerske kartice su postale neopravdivi luksuz, a profi kartice su još iracionalnije skuplja varijanta luksuza.
Tko je ono govorio kako će cijene gpu kad izadje nova serija padati.
Boris prevario si se kad si rekao da će cijene zacementirat jer cijene rastu. Možeš svoju prodat za 900€ ili počekaj možda dobaciš 1000.
Situacija s cijenama ide totalno van svake pameti. Dakle, nova RTX 5000 serija - cijene su katastrofa. RTX 5090 za preko $3000? To kupuješ ako imaš doma zlatni rudnik.
Kupio sam ASUS RTX 4090 TUF prošle godine, u listopadu, za cca 2100 eura. Iskreno, tada mi je to izgledalo kao kocka jer je bilo pred sam izlazak nove generacije. Ai trebao sam novi komp i nije mi se više čekalo. Sad kad gledam cijene novih modela, vidim da je to bila dobra odluka. RTX 4090 je zvijer od kartice, a razlika između nje i ovih novih 5000 modela nije ni blizu tolika da opravda ovako sulude cijene. Platio jesam puno, ali ovo danas je drugi svijet.
A tek profi kartice, e tu me NVIDIA baš iznervira. Gledam cijene RTX A6000 i sličnih - 3 do 5 puta skuplje od gamerskih kartica, a hardver skoro pa isti. U nekim slučajevima čak slabiji. I sve to samo zato što imaju drukčije fancy drivere i certifikate za softvere poput AutoCAD-a. Realno, nema šanse da te funkcije ne bi mogle raditi i na gamerskim karticama. NVIDIA nas tu samo pegla jer zna da firme to mogu platiti, pa deru do maksimuma.
Sretan sam s RTX 4090. Nije savršena za profi rad, ima tu nekih frustracija s driverima, ali ništa što bi me stvarno zakočilo. Kad vidim ove nove cijene, osjećam da sam ubo najbolji trenutak za kupnju. Ali stvarno, ove politike cijena - gamerske kartice su postale neopravdivi luksuz, a profi kartice su još iracionalnije skuplja varijanta luksuza.
Još kada vidis da amd radeon 7000 serija daje bolje ili iste performanse od skupocjenih Rtxica u specview : Creo,Maya i Catia..
Nista drugo ovo nije nego prodavanje mfga i DLSS-a.Ima budala koje mogu i hoće ostavit plaću za karticu ja ne želim max bi dao 1100e za 4080s sve ostalo nema smisla barem meni.
Boris prevario si se kad si rekao da će cijene zacementirat jer cijene rastu. Možeš svoju prodat za 900€ ili počekaj možda dobaciš 1000.
A rastu zbog dolara ovo ono sad je sve po cca 100€ više nego prije par tjedana, prijetnje Trumpa cijelom svijetu, nije vise nis na prodaju to sam bio dobre duše no vidio da vecini ne paše cijena od 800€ pa reko mozda sam lud bolje da to maknem
Na Sony uređaje od 2013e kad je izašla Xperia Z koju sam nosio na servis bezbroj puta do sad kad sam nosio bt zvučnik. Uvijek ista priča - 90 dana od preuzimanja sa servisa ili do kraja garantnog roka originalnog proizvoda. I nisu jedini s tim. Iz mog iskustva to ovisi o proizvođaču. HTC je davao uvijek 2g na novi uređaj, gtx 780ti zamijenili za 1080 sa 2g garancije itd.
Rado bih ti dao link koji sam nekada imao u bookmarks o tome gdje je točno navedeno, no nemam ga, a teško je to naći.
to smo još prije deset godina vrtili na Anderlonovom forumu
Vjerojatno se to lako može pronaći u Udruzi za zaštitu potrošača (savjetovalište) , jer njihov pravnik to mora znati, no 100% je provjereno točno.
Edit;
Sad vidim da je kolega sosta riješio problem.
Spominjes da su cijene katastrofa a kupio si 4090 za 2100€?đizskrajst
ostale budalastine da ne spominjem
zadnjih par generacija je bila ista stvar
3xxxx je bio mining boom, 4xxxx su digli cijene, jer su isli iskoristiti dok ide ide, i opet se sve prodavalo(4090 i 4070, ove ostale su bile meh dok nije stigao refresh), i sada opet isto
ali ovo kupuju firme, ili hardware fanatici koji moraju imati najnovije i najbolje
kada oni to pokupuju nakon prvog vala, cijene ce padat, ili ce stajat na policama.
cijene su ovakve jer nema ih puno , pa mogu diktirat cijene. zakon ponude i potraznje. ispod 1k dostupnih grafi za cijeli svijet
ako amd ponudi 9070xt slicnih performansi kao 4080s, a kosta ispod 800usd, a ova 1500, nitko ih nece kupovat.
Klasika, uvijek se nađe netko tko ne shvaća širu sliku. Da, platio sam RTX 4090 2100 eura i svjestan sam da je to veliki iznos – ali to je bila racionalna odluka s obzirom na moje potrebe i tadašnje tržišne uvjete. Kartica mi je prvenstveno za posao u profesionalnim aplikacijama, uglavnom Autodeskovim. A eksperimentiram i sa AI. Trebao mi je hardver koji može pratiti zahtjevne radne procese, a RTX 4090 je bio najbolji izbor u tom trenutku. Profi kartice od 6000 usd sam prekrižio.
S obzirom na trenutne cijene RTX 5000 serije, jasno je da je odluka bila i više nego opravdana. Osim toga, ako nisi upoznat s time koliko profesionalni softver može zahtijevati, vjerojatno ti ova tema nije baš poznata. Moj osvrt je bio usmjeren na sulude politike cijena i segmentaciju tržišta od strane Nvidije, ne na to je li RTX 4090 skupa – jer je skupa, ali nudi izniman omjer cijene i performansi u usporedbi s trenutnom situacijom.
Ako ti kartica te cijene ne treba ili ti je previše, to je sasvim ok, ali nemoj zaključivati bez da razumiješ kontekst.
To su 10000000% namjerno izrezirali nestasicu/ paper launch da zadrze sto duze visoke cijene ili ih jos dignu. Jer znaju da proizvod nije konkurentan cak ni u klimi di konkurencija ne postoji
Sve ide kako sam se nadao, da bi riječ rekao ha ha, čak i bolje 🤭
Stigla PNY dan prije, isprobat cu je kad dodjem doma sa posla
Ček, pod moj pc ti je 4090, nekidan si prodao 4070 ti, a sad kupio 4080 s
Kviz pitanje za pc entuzijaste;
Gdje je završila 4090 ?
Stigla PNY dan prije, isprobat cu je kad dodjem doma sa posla
Ček, pod moj pc ti je 4090, nekidan si prodao 4070 ti, a sad kupio 4080 s
Kviz pitanje za pc entuzijaste;
Gdje je završila 4090 ?
Na wishlisti stoji još uvijek
Optimizacija je očito stvar daleke prošlosti....
Malo sam dublje ušao u "analizu" Alan Wake 2 sa DLSS4....
Postavke su mi....nativno 1080p upscale na 4k(performance mode)
Globalne grafičke postavkem...medium
Raytrace postavke...low
Igra radi na oko 20fps u šumskim djelovima tojest sa puno vegetacije,30+ fps u "jednostavnijim" djelovima
Također mogu reći da u ovom slučaju DLSS oerformance daje baš lošu sliku,motion rezolucija je loša....i onda Nvidia i neki recenzenti tvrde da je ovo kao DLSS quality ili bolje od nativnog 4K....Kriste.
Nvidia će sabit u zemlju pc gaming.....
Naravno ovo je tek jedna igra ali rtx3080 u ovom slučaju ispada kompletno za smeče,također niti u Cyberpunku dlss performance ne izgleda kao dlss quality iliti native 4k,hrpa laži i obmana.
121 ms...to stisneš x na gamepadu, odeš si skuhat kavu i lik na ekranu pukne kad se vratiš sa kave.
A rastu zbog dolara ovo ono sad je sve po cca 100€ više nego prije par tjedana, prijetnje Trumpa cijelom svijetu, nije vise nis na prodaju to sam bio dobre duše no vidio da vecini ne paše cijena od 800€ pa reko mozda sam lud bolje da to maknem
Trebamo utopit ove 4070/4070ti i capnut jednu 4080 super sad dok drze cijenu :D
Raytrace postavke...low
Igra radi na oko 20fps u šumskim djelovima tojest sa puno vegetacije,30+ fps u "jednostavnijim" djelovima
Također mogu reći da u ovom slučaju DLSS oerformance daje baš lošu sliku,motion rezolucija je loša....i onda Nvidia i neki recenzenti tvrde da je ovo kao DLSS quality ili bolje od nativnog 4K....Kriste.
Naravno ovo je tek jedna igra ali rtx3080 u ovom slučaju ispada kompletno za smeče,također niti u Cyberpunku dlss performance ne izgleda kao dlss quality iliti native 4k,hrpa laži i obmana.
E, hvala ti.
To pitanje sam postavio i jutuberima i po forumima.
Zamolio sam ih da stave igru koja se jedva vuče na 15-20 FPS, pa da uključe DLSS4 i da im igra "prodiše" relativno (znam da to nije "prodihavanje pravo, ali, , nego da ne štuca, ne zapinje )"punim plućima", odn. da ode bar na igrivih 40 FPS
NI JEDAN se nije usudio.
Korektno od tebe, razbijmo mitove i legende.
...S obzirom na trenutne cijene RTX 5000 serije, jasno je da je odluka bila i više nego opravdana.
problem je u tome što uspoređuješ grafu koju si kupio na isteku generacije s grafama koje su tek izašle i nema ih u prodaji, zbog čega cijene luduju
cijene 5xxx serije će se smiriti kad počnu stajati na policama, ako nešto drugo u međuvremenu ne bude utjecalo
i ja sam se odlučio na rabljenu 3080 za 6k kuna kad je izašla 4xxx serija koju sam čekao, ali tada su usporedive 4070 koštale preko 10k kuna
sad ih se da naći za 700 ojra u trgovini
Raytrace postavke...low
E, hvala ti.
To pitanje sam postavio i jutuberima i po forumima.
Zamolio sam ih da stave igru koja se jedva vuče na 15-20 FPS, pa da uključe DLSS4 i da im igra "prodiše" relativno (znam da to nije "prodihavanje pravo, ali, , nego da ne štuca, ne zapinje )"punim plućima", odn. da ode bar na igrivih 40 FPS
NI JEDAN se nije usudio.
Korektno od tebe, razbijmo mitove i legende.
Tu je ogroman problem...kako ćemo koristit multi frame gen ako ne možemo postići da nam framerate ne pada ispod 60fps...kako su to oni uopće zamislili?....
Šta moram na rtx5080 stavit nativno na 720p da bi upscale na 4k davao lock 60fps da bi mi frame gen radio kako su oni zamislili...btw 720p je ultra performance dlss na 4k outputu.
Tu se referiram na AW2 za kojega mislim da na high postavkama niti 5080 ne može postići lock 60fps bez ultra performance dlss....ovo sad nagađam.
Poanta je...tko kupuje 5080 za medium postavke...nitko.
Klasika, uvijek se nađe netko tko ne shvaća širu sliku. Da, platio sam RTX 4090 2100 eura i svjestan sam da je to veliki iznos – ali to je bila racionalna odluka s obzirom na moje potrebe i tadašnje tržišne uvjete. Kartica mi je prvenstveno za posao u profesionalnim aplikacijama, uglavnom Autodeskovim. A eksperimentiram i sa AI. Trebao mi je hardver koji može pratiti zahtjevne radne procese, a RTX 4090 je bio najbolji izbor u tom trenutku. Profi kartice od 6000 usd sam prekrižio.
S obzirom na trenutne cijene RTX 5000 serije, jasno je da je odluka bila i više nego opravdana. Osim toga, ako nisi upoznat s time koliko profesionalni softver može zahtijevati, vjerojatno ti ova tema nije baš poznata. Moj osvrt je bio usmjeren na sulude politike cijena i segmentaciju tržišta od strane Nvidije, ne na to je li RTX 4090 skupa – jer je skupa, ali nudi izniman omjer cijene i performansi u usporedbi s trenutnom situacijom.
Ako ti kartica te cijene ne treba ili ti je previše, to je sasvim ok, ali nemoj zaključivati bez da razumiješ kontekst.
Upravo sam ti gore napisao za Maya,Catiu i Creo 7900xtx za 1000e puno bolja kupnja nego RTX 4090 za 2100e.Evo slika dolje 7900XTX 20% sporija od 4090 ali razlika u cijeni je 100% 1000e vs 2100e.
Ispravite me ako griješim.
Tu je ogroman problem...kako ćemo koristit multi frame gen ako ne možemo postići da nam framerate ne pada ispod 60fps...kako su to oni uopće zamislili?....
Šta moram na rtx5080 stavit nativno na 720p da bi upscale na 4k davao lock 60fps da bi mi frame gen radio kako su oni zamislili...btw 720p je ultra performance dlss na 4k outputu.
Tu se referiram na AW2 za kojega mislim da na high postavkama niti 5080 ne može postići lock 60fps bez ultra performance dlss....ovo sad nagađam.
Poanta je...tko kupuje 5080 za medium postavke...nitko.
ne treba pretjerivat, to su iznimke
isto to se moglo reći svojevremeno za crysis, pa nitko nije pravio dramu od toga jer se znalo da je to iznimka
...S obzirom na trenutne cijene RTX 5000 serije, jasno je da je odluka bila i više nego opravdana.
problem je u tome što uspoređuješ grafu koju si kupio na isteku generacije s grafama koje su tek izašle i nema ih u prodaji, zbog čega cijene luduju
cijene 5xxx serije će se smiriti kad počnu stajati na policama, ako nešto drugo u međuvremenu ne bude utjecalo
i ja sam se odlučio na rabljenu 3080 za 6k kuna kad je izašla 4xxx serija koju sam čekao, ali tada su usporedive 4070 koštale preko 10k kuna
sad ih se da naći za 700 ojra u trgovini
Jasno mi je da su cijene novih serija uvijek napuhane odmah nakon izlaska. Ali mi se trenutna situacija s RTX 5000 serijom čini ipak malo ekstremnija nego inače. 5090 za 3400 usd?