Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.892
|
čitano: 987.424
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

Trebao bi taj procesor moći ispratiti puno jače katice od 6650XT na FHD rezoluciji. Da ti nije problem s driverima grafičke? Ili neka nadogradnja za Windows? Mislim da ti je to softverski problem, počisti malo sustav, proskeniraj itd.

5 godina
Izzy kaže...

Trebao bi taj procesor moći ispratiti puno jače katice od 6650XT na FHD rezoluciji. Da ti nije problem s driverima grafičke? Ili neka nadogradnja za Windows? Mislim da ti je to softverski problem, počisti malo sustav, proskeniraj itd.

Iskreno neznam kaj više napravit, možda je samo taj Wildlands neoptimiziran. Win update do ibera, DDU driveri grafa, mobo driveri zadnji, zadnji bios, windows plan high performance,...Ako imaš kakvu ideju još, možda sam nešto propustio.

16 godina

Da, može biti da je problem u toj igri. Kako ti rade druge igre? Možda ima neka specifična postavka u igri koju moraš uključiti ili isključiti da bi ti fps bio visok i stabilan.

Evo ja sam primjetio na oba računala koja imam, da ako mi je u igri Battlefield 5 isključen tzv. "Future frame rendering", fps bude značajno niži. Kada ga uključim, fps skoči za 20-40 i manje varira.

5 godina
Izzy kaže...

Da, može biti da je problem u toj igri. Kako ti rade druge igre? Možda ima neka specifična postavka u igri koju moraš uključiti ili isključiti da bi ti fps bio visok i stabilan.

Evo ja sam primjetio na oba računala koja imam, da ako mi je u igri Battlefield 5 isključen tzv. "Future frame rendering", fps bude značajno niži. Kada ga uključim, fps skoči za 20-40 i manje varira.

Moguće. Ma mislim da bi bilo do igre.

6 godina
Zeppelin Graf kaže...
Izzy kaže...

Iskreno neznam kaj više napravit, možda je samo taj Wildlands neoptimiziran. Win update do ibera, DDU driveri grafa, mobo driveri zadnji, zadnji bios, windows plan high performance,...Ako imaš kakvu ideju još, možda sam nešto propustio.

ja sam tu igru špano na rx570 8gb, ryzen 5 1600, 16gb patriot viper, high detalji fhd i kolko se sjećam fluidno je radila, možda da probas neku verziju starijih drivera ili da ti nešto u pozadini ne radi tipa update win, kakvo skeniranje ili sl.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 18:41 (deev_zg).
9 godina
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

ili ti oc nije stabilan, to sto netko ima isti cpu ne znaci nista, svaki primjerak je drukciji.

sve dok cpu usage nije konstantno veci od gpu usage ja se nebih brinuo nista, iako nisam vidio da ijedna igra koju sam igrao mog koristi vise od 20-30%, osim kod loadinga sony portova, tad je usage 100% tu minutu-dvije

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
Pozdrav svima, imam problem s grafičkom karticom.
U meniju radi na oko 90% opterećenja, vuče oko 180 W i daje 250–300 FPS.
No, tijekom igranja opterećenje pada na 40–50%, potrošnja na oko 110 W, a FPS se spušta na 90–120 čak i na low postavkama.
Zanima me kako to mogu popraviti.
Igram BF6 na 1080p ista stvar kao i kod pubga I bude GPU Usage 30 - 45 %
Moja konfiguracija:
Ryzen 5700X
RTX 4070 Ti
16 GB RAM
PSU: MSI MAG A750GL

0 0 hvala 0
4 godine
ivanking kaže...
No, tijekom igranja opterećenje pada na 40–50%, potrošnja na oko 110 W, a FPS se spušta na 90–120 čak i na low postavkama.
Moja konfiguracija:
Ryzen 5700X
RTX 4070 Ti
16 GB RAM

Taj cpu je deeeeebelo prespor za rtx 4070ti pogotovo na toj rezoluciji. Vecina igara ima opciju za ogranicavanje fps u menijima jer u pravilu tamo gpu ispucava nepotrebno daleko veci broj fps-a leti i potrosnja u nebo!

Pomogla bi ti eventualno nabava najjaceg dostupnog am4 5700x3d, za 100% izvuci iz te grafe treba barem 7800x3d ako su u pitanju multiplayer igre!
32gb rama pod obavezno jer bf6 trazi barem 20gb.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 23:27 (Boris grozni).
7 godina
da li se isplati uzet ryzen 5950x posto jedan frend taj prodaje ili drugi cpu?
4 godine
ivanking kaže...

Neisplati ti se nista osim nekog x3d procesora

14 godina
ivanking kaže...
Moja konfiguracija:
Ryzen 5700X
RTX 4070 Ti
16 GB RAM

Za početak ti treba 2x16GB rama da ti radi bolje nego sada. Osim toga, ovako kako si rekao je teško reći nešto konkretno jer može biti hrpa stvari. Update BIOS-a matične, update chipset matične, update (clean install) GPU drivera i tako dalje. Ili na kraju, reinstall Windowsa pa vidjeti. Isto tako, da nemaš možda neki VSync aktivan?? Tako da, može biti svašta. Isto tako, da ti se CPU ne pregrijava pa throttla?

ivanking kaže...

U gamingu ti ne bi donjeo previše ili maltene ništa napredka jer igre ne koriste 16 jezgri. Napredak ti je R7 5700X 3D ili 5800X 3D. Ili naravno promjena komplet platforme. Ja bi definitivno, ako ne misliš odmah na novu platformu složio 2x16GB rama i onda ove software šeme redom. 

itomic009
13 godina
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

Kako ti voliš baljezgati gluposti to je prestrašno, o tome govorim stalno, možda te netko shvati ozbiljno kao dotični kolega. Ovo je forum gdje bi trebali nešto znati ako pišemo i savjetujemo drugo, a ne biti zadrte štetočine.

Znači ako je cpu i gpu na 50% usagea, gledaš dalje. Daj više info o setupu. Koje su temperature, kakvo hlađenje imaš? Jel se takvo što događa samo u ovoj igri ili? 

Pogledaj ram usage, ja sumnjam u njega. 16gb je debelo premalo danas za moderne igre, veoma je moguće da je to bottleneck, a ne cpu. 

Otkrit ćemo problem, taj cpu nikako nije bn za taj gpu do ove mjere. 

Uostalom, to je beta. Ima 2 mjeseca do releasea te će se znajući gaming industriju danas problemi rješavati mjesecima po izlasku. 

Ali prvo, ne slušaj ovog kvazistručnjaka čak i kad kaže da je nebo plavo 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 23:13 (maks0806).
Moj PC  
0 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice