Ne bih znao, zaista... postoji milijun razloga zašto bi brzina mogla biti manja. Niži proizvodni proces omogućava više taktove; zato Pascali (i Polarisi) jesu skočili na ~2GHz odnosno ~1,5GHz, otprilike 50% brže nego je bilo ranije na pojedinoj arhitekturi. Ja se arhitekturom procesora bavim najviše teoretski, jer nemam priliku raditi s takvim high-tech procesima (32nm je najfinije čemu sam ikad imao pristup za dizajn i proizvodnju), ali pravilo je takvo i smanjenje procesa osim višeg takta omogućava i manju potrošnju.
E sad. FinFET tranzistori u dizajnu imaju jedan mali problem: podložni su tzv. toplinskim žarištima, vrućim elektronima, degradaciji gate-oxida i sl. što utječe na mogućnosti u dizajnu... kako su riješeni 1050 i 1050Ti, nemam pojma, neću nikad ni saznati jer Nvidia neće te detalje dati vani... moguće je da su štedjeli na nekim stvarima da bi dobili jeftiniji čip... to su kompleksne stvari i nisu baš ni tema za forum niti bi kome pomoglo da ih i znamo.
ma ja konkretno o toj temi znam još manje
ali čisto pretpostavki radi, ako već imaš primjer kako 1050 radi sporije na samsungovom finfet procesu, ako i amd grafe ne postižu bogzna kakve brzine na istom tom samsungu, onda je za pretpostaviti da niti 1080ti na samsungu ne bi bolje radila nego na tsmc-ovom 16nm
ne kužim otkud bi gp102 mogao raditi bolje na samsungovih 14nm, kad sve dosad pokazuje da grafe na tsmc rade brže
istina da je riječ o samo jednoj seriji 1xxx, istina je i da je 1050ti jedini izuzetak pascala koji radi na samsungu, istina da i amd nema istu arhitekturu i pitanje je bi li profitirao od tsmc-a što se tiče brzine, ali je to bar neki pokazatelj da bi trebalo biti obrnuto
na čemu onda ti temeljiš ovu dolje tvrdnju, samo me to zanimalo
Da je nekim slučajem riječ o GP102 čipu na novom Sam 14nm procesu mogli bismo govoriti o mogućem višem taktu pa da GP102 uhvati 50-100MHz više, ali to ovdje nije slučaj.