GTX 10xx (Pascal) klub (2016)

poruka: 15.735
|
čitano: 1.558.739
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: GTX 10xx (Pascal) klub (2016)
Tonči kaže...

Ne bih znao, zaista... postoji milijun razloga zašto bi brzina mogla biti manja. Niži proizvodni proces omogućava više taktove; zato Pascali (i Polarisi) jesu skočili na ~2GHz odnosno ~1,5GHz, otprilike 50% brže nego je bilo ranije na pojedinoj arhitekturi. Ja se arhitekturom procesora bavim najviše teoretski, jer nemam priliku raditi s takvim high-tech procesima (32nm je najfinije čemu sam ikad imao pristup za dizajn i proizvodnju), ali pravilo je takvo i smanjenje procesa osim višeg takta omogućava i manju potrošnju.

E sad. FinFET tranzistori u dizajnu imaju jedan mali problem: podložni su tzv. toplinskim žarištima, vrućim elektronima, degradaciji gate-oxida i sl. što utječe na mogućnosti u dizajnu... kako su riješeni 1050 i 1050Ti, nemam pojma, neću nikad ni saznati jer Nvidia neće te detalje dati vani... moguće je da su štedjeli na nekim stvarima da bi dobili jeftiniji čip... to su kompleksne stvari i nisu baš ni tema za forum niti bi kome pomoglo da ih i znamo.

ma ja konkretno o toj temi znam još manje

ali čisto pretpostavki radi, ako već imaš primjer kako 1050 radi sporije na samsungovom finfet procesu, ako i amd grafe ne postižu bogzna kakve brzine na istom tom samsungu, onda je za pretpostaviti da niti 1080ti na samsungu ne bi bolje radila nego na tsmc-ovom 16nm

ne kužim otkud bi gp102 mogao raditi bolje na samsungovih 14nm, kad sve dosad pokazuje da grafe na tsmc rade brže

istina da je riječ o samo jednoj seriji 1xxx, istina je i da je 1050ti jedini izuzetak pascala koji radi na samsungu, istina da i amd nema istu arhitekturu i pitanje je bi li profitirao od tsmc-a što se tiče brzine, ali je to bar neki pokazatelj da bi trebalo biti obrnuto

na čemu onda ti temeljiš ovu dolje tvrdnju, samo me to zanimalo

Tonči kaže...

Da je nekim slučajem riječ o GP102 čipu na novom Sam 14nm procesu mogli bismo govoriti o mogućem višem taktu pa da GP102 uhvati 50-100MHz više, ali to ovdje nije slučaj.

16 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...
Tonči kaže...

Ne bih znao, zaista... postoji milijun razloga zašto bi brzina mogla biti manja. Niži proizvodni proces omogućava više taktove; zato Pascali (i Polarisi) jesu skočili na ~2GHz odnosno ~1,5GHz, otprilike 50% brže nego je bilo ranije na pojedinoj arhitekturi. Ja se arhitekturom procesora bavim najviše teoretski, jer nemam priliku raditi s takvim high-tech procesima (32nm je najfinije čemu sam ikad imao pristup za dizajn i proizvodnju), ali pravilo je takvo i smanjenje procesa osim višeg takta omogućava i manju potrošnju.

E sad. FinFET tranzistori u dizajnu imaju jedan mali problem: podložni su tzv. toplinskim žarištima, vrućim elektronima, degradaciji gate-oxida i sl. što utječe na mogućnosti u dizajnu... kako su riješeni 1050 i 1050Ti, nemam pojma, neću nikad ni saznati jer Nvidia neće te detalje dati vani... moguće je da su štedjeli na nekim stvarima da bi dobili jeftiniji čip... to su kompleksne stvari i nisu baš ni tema za forum niti bi kome pomoglo da ih i znamo.

ma ja konkretno o toj temi znam još manje

ali čisto pretpostavki radi, ako već imaš primjer kako 1050 radi sporije na samsungovom finfet procesu, ako i amd grafe ne postižu bogzna kakve brzine na istom tom samsungu, onda je za pretpostaviti da niti 1080ti na samsungu ne bi bolje radila nego na tsmc-ovom 16nm

ne kužim otkud bi gp102 mogao raditi bolje na samsungovih 14nm, kad sve dosad pokazuje da grafe na tsmc rade brže

istina da je riječ o samo jednoj seriji 1xxx, istina je i da je 1050ti jedini izuzetak pascala koji radi na samsungu, istina da i amd nema istu arhitekturu i pitanje je bi li profitirao od tsmc-a što se tiče brzine, ali je to bar neki pokazatelj da bi trebalo biti obrnuto

na čemu onda ti temeljiš ovu dolje tvrdnju, samo me to zanimalo

Tonči kaže...

Da je nekim slučajem riječ o GP102 čipu na novom Sam 14nm procesu mogli bismo govoriti o mogućem višem taktu pa da GP102 uhvati 50-100MHz više, ali to ovdje nije slučaj.

Fora je da su Samsungov 14nm i TSMC 16nm zapravo iste veličine. Razlika uvijek ima, ali dosadašnje informacije govore da se Samsung s 14nm nosi bolje i od Intela.

Nitko ne može znati dok ne vidimo.

Uglavnom, nisu ništa mijenjali pa tako ni 1080Ti ne može biti bolja. Sami čip je isti, odnosno 1080Ti su TitaniX s defektnim mem. kanalom i ROP-ovima. 

Nažalost, već znamo da custom PCB, power delivery itd. ne pomaže i da sve ovisi o lutriji s čipovima.

Jedino što možemo reći je da će serija čipova za nove 1080Ti biti bolja od starih Titana i bolje se clockati, ali to je slučaj i s novim Titanima... :)

prodajem jednu od mašina (onu za veš)
12 godina
neaktivan

meni to smrdi na jako los plasman Titan X i sranje koje su napravili sa time sto nema AIB Titanica

pa sada pokusavaju sa 1080Ti napraviti veci "sell out" tih chipova.

ne bih se uopce iznenadio da 1080Ti bude brza od Titanice, u igrama

i ova fora sa 11Gb memorije, GTX 970 memory  v2.0 

jer ako ista mozemo nauciti iz proslosti, to je da su nvidia smradovi koji seru i lazu non stop i rade svasta sa svojim proizvodima

vidjet cemo kada dodu na trziste 1080Ti i netko ih rastavi i pokaze sta su to napravili tocno da je brza od Titana u igrama

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Tonči kaže...

Fora je da su Samsungov 14nm i TSMC 16nm zapravo iste veličine.

Razlika uvijek ima, ali dosadašnje informacije govore da se Samsung s 14nm nosi bolje i od Intela.

Nitko ne može znati dok ne vidimo.

Uglavnom, nisu ništa mijenjali pa tako ni 1080Ti ne može biti bolja. Sami čip je isti, odnosno 1080Ti su TitaniX s defektnim mem. kanalom i ROP-ovima. 

Nažalost, već znamo da custom PCB, power delivery itd. ne pomaže i da sve ovisi o lutriji s čipovima.

Jedino što možemo reći je da će serija čipova za nove 1080Ti biti bolja od starih Titana i bolje se clockati, ali to je slučaj i s novim Titanima... :)

najprije kažeš da bi samsung trebao biti brži jer je 14nm niži proizvodni proces od tsmc 16nm, a sad su zapravo isti???

naravno da ima razlika, dosadašnje informacije govore da grafe na tsmc 16nm rade brže nego na samsungu 14nm, o intelu nismo pričali

opet mi nisi odgovorio, zašto misliš da bi 1080ti bila brža "da je nekim slučajem riječ o GP102 čipu na novom Sam 14nm procesu", ako je prema dosadašnjim pokazateljima sam 14nm inferiorniji

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.3.2017 12:59 (picajzla0707).
15 godina
protjeran
Timo kaže..

vidjet cemo kada dodu na trziste 1080Ti i netko ih rastavi i pokaze sta su to napravili tocno da je brza od Titana u igrama

Pa to je bar cisto, brza je minimalno i to je zbog nesto viseg takta i brze memorije koja vise nego nadoknadjuje uzu sabirnicu..

16 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...

najprije kažeš da bi samsung trebao biti brži jer je 14nm niži proizvodni proces od tsmc 16nm, a sad su zapravo isti???

naravno da ima razlika, dosadašnje informacije govore da grafe na tsmc 16nm rade brže nego na samsungu 14nm, o intelu nismo pričali

opet mi nisi odgovorio, zašto misliš da bi 1080ti bila brža "da je nekim slučajem riječ o GP102 čipu na novom Sam 14nm procesu", ako je prema dosadašnjim pokazateljima sam 14nm inferiorniji

Odgovorio sam ti gore, ne znam što ti čitaš? Opet cjepidlačiš cjepidlačenja radi?

Tonči kaže...
Niži proizvodni proces omogućava više taktove.

Dakle, odgovoreno ti je. 

Zato što teoretski, manji tranzistori mogu biti korišteni na višim frekvencijama; Samsung 14nm (isti kao GF 14nm koji je licencirani SM) je nešto mrvicu fizički manji od 16nm TSMC-a, ali samo po jednoj dimenziji. Praktički su isti po drugoj...

Nevezano za grafičke kartice, Samsungova druga generacija 14nm procesa je pokazala da je bolja od prošle i od 16nm TSMC-a. Sve ovisi o tome kako se pojedini dizajn ponaša na kojoj arhitekturi. Pascali se clockaju na preko 2GHz, Polarisi ne preko 1,4, na sličnim procesima, dakle, naravno da je teško znati unaprijed, ali napredak koji Samsung ima, a TSMC nema je indikator da poboljšanja može biti; ono što je dodatni pokazatelj je i da je Nvidia pokrenula suradnju sa Samsungom za 14nm LPE/LPP, a to ne bi radili da nemaju od toga benefita. Volta se sad najavljuje ne za 14nm, nego za 12nm i to Samsungovih... nepotvrđeno naravno.

Dok ne dobijemo, ne testiramo, nećemo znati. Možda će čak i ova serija GP102 na 16nm imati bolje karakteristike (usavršeni proces na istoj veličini) pa se clockati na 2,2GHz, a ne 2,1GHz standardno. Tu 1080Ti možda dobije štogod. Za VRAM znamo da uspješno ide na "11GHz", što daje prostora da ga clockamo na "12GHz", kao što se aktualni može clockati na "11-11,5GHz".

ansha kaže...
Timo kaže..

Pa to je bar cisto, brza je minimalno i to je zbog nesto viseg takta i brze memorije koja vise nego nadoknadjuje uzu sabirnicu..

Da, samo što se i Titani i 1080 sada clockaju na 11GHz i više bez ikakvih problema. Ništa još ne znamo o 1080Ti da bismo sa sigurnošću mogli reći da se clocka više od aktualnih mem. čipova. A to "zbog višeg takta" ne znači ništa sve dok se ne pokaže da se generalno 1080Ti GP102 clockaju više od TXP GP102, što je moguće, ali malo vjerojatno jer se radi o nepromijenjenom procesu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.3.2017 14:35 (Tonči).
12 godina
Tonči kaže...

Odgovorio sam ti gore, ne znam što ti čitaš? Opet cjepidlačiš cjepidlačenja radi?

cjepidlačim zato što dosad nisi odgovorio na jednostavno pitanje kojem sam postavio u startu, a to je na čemu zasnivaš tvrdnju da bi 1080ti na samsungovom 14nm bila brža nego na 16nm tsmc

pitao sam te jednostavno pitanje na koje nisi odgovorio jer nemaš konkretnog razloga za tu tvrdnju, osim što bi 14 u odnosu na 16 trebao dati malko bolje perfomanse i zato se cijelo vrijeme igraš technobabble lovice

problem je u tome što se samsung 14nm nije pokazao niti blizu dobrim kao 16nm tsmc jer:

1. amd gcn arhitektura silaskom sa 28 n samsungova 14nm dobila je pišljivih cca 17% plusa u brzini (390x je išla na 1200, 480 ide na 1400 = 16,6% veća brzina)

2. polaris silaskom na tscm 16nm dobiva cca 40% na brzini (sam si rekao da je pascal šrinkani maxwell, pa se može zaključiti je dakle najveći razlog veće brzine proizvodni proces)

3. dva polarisa na samsungovom 16nm (aka 1050/1050ti) su dobila na brzini puno manje od ostalih grafa iz serije (idu na max 1900 naspram 2100 koje mogu postićo ostale 1xxx), što je još jedan dokaz da je samsungov proces inferioran

dakle, tvoja tvrdnja je apsolutno netočna i bez ikakvih temelja, osim što bi 14nm teorietski trebao biti bolji za brzinu od 16nm, samo što to očito nije

zato sam te to pitao jer netko s tvojim znajem ne bi trebao koristiti teoretske pretpostavke za tvrdnju, nego provjerene informacije koje u tri različita primjera pokazuju suprotno od tvoje tvrdnje, dok baš niti jedan primjer iz prakse ne podržava tvoju teoriju

hoće li samsung u 2. gen biti bolji od tsmc također tek treba vidjeti (ili je izašla grafa na 2-gen samsungu?)

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.3.2017 20:22 (picajzla0707).
16 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...
Tonči kaže...

cjepidlačim zato što dosad nisi odgovorio na jednostavno pitanje kojem sam postavio u startu, a to je na čemu zasnivaš tvrdnju da bi 1080ti na samsungovom 14nm bila brža nego na 16nm tsmc

pitao sam te jednostavno pitanje na koje nisi odgovorio jer nemaš konkretnog razloga za tu tvrdnju, osim što bi 14 u odnosu na 16 trebao dati malko bolje perfomanse i zato se cijelo vrijeme igraš technobabble lovice

problem je u tome što se samsung 14nm nije pokazao niti blizu dobrim kao 16nm tsmc jer:

1. amd gcn arhitektura silaskom sa 28 n samsungova 14nm dobila je pišljivih cca 17% plusa u brzini (390x je išla na 1200, 480 ide na 1400 = 16,6% veća brzina)

2. polaris silaskom na tscm 16nm dobiva cca 40% na brzini (sam si rekao da je pascal šrinkani maxwell, pa se može zaključiti je dakle najveći razlog veće brzine proizvodni proces)

3. dva polarisa na samsungovom 16nm (aka 1050/1050ti) su dobila na brzini puno manje od ostalih grafa iz serije (idu na max 1900 naspram 2100 koje mogu postićo ostale 1xxx), što je još jedan dokaz da je samsungov proces inferioran

dakle, tvoja tvrdnja je apsolutno netočna i bez ikakvih temelja, osim što bi 14nm teorietski trebao biti bolji za brzinu od 16nm, samo što to očito nije

zato sam te to pitao jer netko s tvojim znajem ne bi trebao koristiti teoretske pretpostavke za tvrdnju, nego provjerene informacije koje u tri različita primjera pokazuju suprotno od tvoje tvrdnje, dok baš niti jedan primjer iz prakse ne podržava tvoju teoriju

hoće li samsung u 2. gen biti bolji od tsmc također tek treba vidjeti (ili je izašla grafa na 2-gen samsungu?)

Odgovoreno ti je gore. To što ti se ne sviđa je druga stvar.

Dakle, GCN arhitektura koju možemo uspoređivati je Fury čip vs Polaris, a ne stariji GCN u 300 seriji. S obzirom da su to osnove, ne znam kako si to propustio. RX480 je uhvatio 1,5GHz u odnosu na 1,1GHz na Furyju, što je oko 36%. Pascali su u odnosu na Maxwell skočili na oko 2,2GHz s 1,6Ghz što je oko 37%. Oba prijelaza uzrokovana su direktno skokom na 14/16nm FinFET tranzistore i bez većih promjena u samoj arhitekturi čipova. Ne moraš biti dobar s matematikom, ali ovo su ipak osnove.

Polaris nikad nije išao na 16nm Samsunga jer niti Samsung ima 16nm niti Polaris radi na tome, a ni modeli 1050/1050Ti ne postoje na Polarisu, već Pascalu. Također, Pascal modeli 1050/1050Ti su niži rang proizvoda pa je posve irelevantno što mogu.

Pretpostavljam da je ta zbunjenost oko terminologije vezana za uzbuđenje u trolanju? :)

Ono što znamo, a znamo jer možemo naučiti nešto o arhitekturama mikroprocesora, je da je Samsung dosad imao tri iteracije 14nm procesa u različitim proizvodima, što uz teoretske činjenice o ponašanju čipova kod optičkog sažimanja, nikako ne mogu biti pobijene time da jedan proizvod iz najnižeg segmenta tržišta ne pokazuje očekivane karakteristike.

Idući proces je ili TSMC 12nm ili već korišteni (Snapdragon) Samsung 10nm. Koliko znamo, 14nm korišten za 1050/1050Ti je prva generacija od tri koje je Samsung imao za 14nm. S obzirom da su 1050 i 1050Ti namjerno strujno/naponski ograničene kartice, uopće ne možemo govoriti o procjeni procesa na osnovu tih modela.

Možda Volte dobijemo na 10nm Samsunga umjesto 12nm TSMC pa dobijemo 40% manju potrošnju struje. Samsung trenutno ima najnapredniji proces u masovnoj primjerni. :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.3.2017 21:29 (Tonči).
15 godina
13 godina
protjeran

Taman se rijesio grafe prije pojeftinjenja i zaradio cak 500kn(kaj su ti nvidia fanbojevi), treba sad cekati 1080ti ali u Lightning izvedbilp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.3.2017 21:31 (Stjepanj).
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
Tonči kaže...

1. Odgovoreno ti je gore. To što ti se ne sviđa je druga stvar.

2. Dakle, GCN arhitektura koju možemo uspoređivati je Fury čip vs Polaris, a ne stariji GCN u 300 seriji. S obzirom da su to osnove, ne znam kako si to propustio. RX480 je uhvatio 1,5GHz u odnosu na 1,1GHz na Furyju, što je oko 36%. Pascali su u odnosu na Maxwell skočili na oko 2,2GHz s 1,6Ghz što je oko 37%. Oba prijelaza uzrokovana su direktno skokom na 14/16nm FinFET tranzistore i bez većih promjena u samoj arhitekturi čipova. Ne moraš biti dobar s matematikom, ali ovo su ipak osnove.

3. Polaris nikad nije išao na 16nm Samsunga jer niti Samsung ima 16nm niti Polaris radi na tome, a ni modeli 1050/1050Ti ne postoje na Polarisu, već Pascalu. Također, Pascal modeli 1050/1050Ti su niži rang proizvoda pa je posve irelevantno što mogu.

4. Pretpostavljam da je ta zbunjenost oko terminologije vezana za uzbuđenje u trolanju? :)

5. Ono što znamo, a znamo jer možemo naučiti nešto o arhitekturama mikroprocesora, je da je Samsung dosad imao tri iteracije 14nm procesa u različitim proizvodima, što uz teoretske činjenice o ponašanju čipova kod optičkog sažimanja, nikako ne mogu biti pobijene time da jedan proizvod iz najnižeg segmenta tržišta ne pokazuje očekivane karakteristike.

Idući proces je ili TSMC 12nm ili već korišteni (Snapdragon) Samsung 10nm. Koliko znamo, 14nm korišten za 1050/1050Ti je prva generacija od tri koje je Samsung imao za 14nm. S obzirom da su 1050 i 1050Ti namjerno strujno/naponski ograničene kartice, uopće ne možemo govoriti o procjeni procesa na osnovu tih modela.

1. nije da mi se ne sviđa, nego to nije odgovor, osim da bi teoretski samsung trebao biti brži od tscm... ali praksa pokazuje da nije

2. nije li fury ostao na 1,1 u odnosu na ranije gcn zato jer su mu bile ograničene oc mogućnosti zbog hbm-a? nisu li obećavali "oveclockers dream", pa se to ispušilo u praksi?

da se fury mogao klokati kao ranija gcn arhitektura odnosno više od pišljivih 5%, išao bi do 1.3, a onda bi ovaj napredak šrinkanjem bio opet na onih 17% kao što sam rekao

zato sam uzeo za primjer 390x, jer nisu ograničenih oc mogućnosti, isto kao i 4xx serija

3. radi se o mojoj pogrešci, krivo sam se izrazip

ne vidim zašto bi 1050ti bila irelevantna (osim što tebi tako odgovara), obzirom da jest ista arhitektura kao i jača braća, a jedina je razlika samusng - po tvojoj teoriji, onda su i 1060 i 1070 irelevantni jer su slabiji od recimo 1080

4. nisam uzbuđen i ne trolam, samo sam uporan, kao što si i ti uporan u izbjegavanju odgovora, odnosno u izbjegavanju priznanja da si u krivu

5. nije samo 1050ti prvoj gen samungovog 14nm, 4xx serija je izašla prije, pa je onda i ona očito na prvoj gen

a kako se može zaključiti iz onoga gore, napreak u brzini samsungovog 14nm je definitivno manji nego kod tscm 16nm

o 2 i 3 gen samsunga ćemo pričati kad izađu grafe na njima

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.3.2017 21:55 (picajzla0707).
16 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...

1. nije da mi se ne sviđa, nego to nije odgovor, osim da bi teoretski samsung trebao biti brži od tscm... ali praksa pokazuje da nije

2. nije li fury ostao na 1,1 u odnosu na ranije gcn zato jer su mu bile ograničene oc mogućnosti zbog hbm-a? nisu li obećavali "oveclockers dream", pa se to ispušilo u praksi?

da se fury mogao klokati kao ranija gcn arhitektura odnosno više od pišljivih 5%, išao bi do 1.3, a onda bi ovaj napredak šrinkanjem bio opet na onih 17% kao što sam rekao

zato sam uzeo za primjer 390x, jer nisu ograničenih oc mogućnosti, isto kao i 4xx serija

3. radi se o mojoj pogrešci, krivo sam se izrazip

ne vidim zašto bi 1050ti bila irelevantna (osim što tebi tako odgovara), obzirom da jest ista arhitektura kao i jača braća, a jedina je razlika samusng - po tvojoj teoriji, onda su i 1060 i 1070 irelevantni jer su slabiji od recimo 1080

4. nisam uzbuđen i ne trolam, samo sam uporan, kao što si i ti uporan u izbjegavanju odgovora, odnosno u izbjegavanju priznanja da si u krivu

5. nije samo 1050ti prvoj gen samungovog 14nm, 4xx serija je izašla prije, pa je onda i ona očito na prvoj gen

a kako se može zaključiti iz onoga gore, napreak u brzini samsungovog 14nm je definitivno manji nego kod tscm 16nm

o 2 i 3 gen samsunga ćemo pričati kad izađu grafe na njima

1. Jest, brži i bolji je. Koja praksa?

2. Ne, čip nema veze s HBM-om, odvojeno se clockaju. Čak se HBM clockao daleko bolje od čipa, s 500MHz bez muke na 600MHz. Čip ne preko 1,1. 

3. Opet ti. Pa lijepo ti piše: 1050 i 1050Ti su izgladnjele kartice.

4. Nisam u ničemu ovdje u krivu.

5. Ne.

Pokušat ću iznova:

Node shrink = viši takt

Samsung 14nm > TSMC 16nm. Također, zbog nezrele tehnologije i slabog yielda Pascali su kasnili, a Titani (GP102) mjesecima su bili ograničeni na prodaju direktno od Nvidije i nikad nisu dobili AIB dozvolu.

1050 i 1050Ti su osnovno namijenjeni laptopima, strujno su podkapacitirani. NISU usporedivi s drugim čipovima.

Ukratko: 14nm za 1080Ti donio bi vjerojatno nešto bolje performanse. 12nm za Voltu sigurno hoće. 10nm za Vegu 2 svakako.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.3.2017 22:19 (Tonči).
12 godina
Tonči kaže...

1. Jest, brži i bolji je. Koja praksa?

2. Ne, čip nema veze s HBM-om, odvojeno se clockaju. Čak se HBM clockao daleko bolje od čipa, s 500MHz bez muke na 600MHz. Čip ne preko 1,1. 

3. Opet ti. Pa lijepo ti piše: 1050 i 1050Ti su izgladnjele kartice.

4. Nisam u ničemu ovdje u krivu.

5. Ne.

Pokušat ću iznova:

Node shrink = viši takt

Samsung 14nm > TSMC 16nm. Također, zbog nezrele tehnologije i slabog yielda Pascali su kasnili, a Titani (GP102) mjesecima su bili ograničeni na prodaju direktno od Nvidije i nikad nisu dobili AIB dozvolu.

1050 i 1050Ti su osnovno namijenjeni laptopima, strujno su podkapacitirani. NISU usporedivi s drugim čipovima.

Ukratko: 14nm za 1080Ti donio bi vjerojatno nešto bolje performanse. 12nm za Voltu sigurno hoće. 10nm za Vegu 2 svakako.

1. nije, na 1050 nije bolji, na 4xx također nije bolji. praksa dosadašnjih kartica po kojima konkretno, a ne teoretski možeš gledati usporedbu samsunga i tscm, valjda

2. čak i da čip nema veze s hbm-om, fury se ne kloka kao prijašnje gcn - dakle, fury je irelevantna u tom slučaju, jer da se kloka kako spada i da je kao ostale gcn išla bi na 1,3 i opet bi razlika bila 15-20%

3. kako misliš izgladnjele? osim što su na samsungu i samim time slabije brzine, jednako kao i 4xx koji je također na samsungu

strujno su podkapacitirane verzije bez dodatne struje, moja ima dodatni 6-pin i bolji vrm, imaš usporedni test msi oc bez 6-pin i gaming verzije sa 6-pinom gdje ova bez 6-pina spušta takt zbog manjka struje, dok ova moja drži 1911 zakucanih, preko ne ide, ali niti ne pada ispod i sigurno nije podkapacitirana osim umjetno - možda zato jer je nvidia skužila da samsung nema potencijala za više, ili ju je namjerno zakinula makar je mogla dobiti za bar 200mhz bržu karticu.... yeah right

4. jesi

5. da, jer 4xx je izašla prije 1050 i rađene su na istom procesu, isti gen

samsung 14 jest mrvu manji od tsmc, ali jesi li siguran je to jedino mjerilo i da razlika u proizvodnji i tehnologiji samsunga i tsmc ne postoji ili nema nikakvog utjecaja na krajnji rezultat?

opet, ako i ima greške u 1050ti i ako jesu umjetno ograničene, opet imaš 4xx seriju od amd-a na samsungu koja je jako slabo profitirala od šrinkanja

gcn arhitektura do fury se jako dobro klokala, dobro se kloka i 4xx serija, što znači da je fury anomalija i ne možeš na osnovu nje natezati postotke napretka u brzini koji je donio samsung 14nm

ponavljam, da se fury klokala na 1,3 kao prijašnje gcn grafe, dobio bi razliku u brzini 15% - to ti je ključni dokaz da je samsung lošiji od tscm, čak i da ignoriraš 1050

daj barem vidi jednu stvar - tscm ima sigurnih 40% dobitka, bez sumnje, ima to na 1060, 1070 i na 1080

samsung je fail na 1050, fail je i na 4xx seriji jer je rast manji od 20% - nemoj natezati opet statistike sa fury radi njenih fejlanih 1,1ghz

da, možda će gen 2 ili 3 samsunga biti bolji, ali o tom potom, to ćemo tek vidjeti jer zasad nema nitijedne grafe na "popravljenom" samsungu

14 godina
neaktivan
I have a clon
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.3.2017 0:23 (planety).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...

13 godina
planety kaže...

Duplo vece performanse od 980 za tri puta vecu cijenu 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
12 godina
Tonči kaže...

rasprava je prestala biti zanimljiva, jer se koristiš dvostrukim mjerilima i natezanjem postotaka

to se inače zove intelektualno nepoštenje i osim što nije fer, još nije ni dozvoljeno forumskim pravilima

iako ti znaš o čemu govorim, pojasnit ću konkretno kako ne bi ispalo da te optužujem za nepoštenje bez dokaza

1. dvostruka mjerila

kod nvidije diskvalificiraš 1050/1050ti i nazivaš ih irelevantnim jer su "niži rang proizvoda " i jer su "namjerno strujno/naponski ograničene kartice"

to je ok argument, makar je ograničenje kod onih bez dodatnog napajanja napravljeno kako ne bi vukla više od 75w koliko je dozvoljeno preko pcie što je netom prije izazvalo sranje kod amd-a i morali su na to pripaziti, ali modeli s dodatnim 6-pinom su isto ograničeni i čak je msi odgovorio recenzentima da će vidjeti da se to ispravi, što nije nikad napravljeno i ostale su na 1911mhz sve

s druge strane, iako je fury također ograničena na 5% ocanja i ne ide preko 1,1ghz, što je razočaralo sve recenzente koji su očekivaki 1,2-1,3 obzirom na gcn generacije prije nje, a i 4xx se kloka očekivano dobro pa znači nije problem u niti jednoj drugoj gcn grafi nego isključivo u fury, nju koristiš kao relevantnu i nećeš je izbaciti iz jednadžbe isključivo zato jer ti njezinih 1,1ghz odgovara i daje dobru razliku u odnosu na 4xx seriju, a da bi to potvrdilo tvoju teoriju kako je samsung dobar kao ili bolji od tcsm

2. natezanje brojki

čak i kad koristiš fury sa njezinih 1,1 u izračunavanju koliki je gain kod samsunga opet ti je bilo nedovoljno, a s druge strane kod tsmc ti je preveliki dobitak i zato si malo nategnuo brojke kako bi više odgovarale tvojoj teoriji

tvoja prve tvrdnje:

"zato Pascali (i Polarisi) jesu skočili na ~2GHz odnosno ~1,5GHz, otprilike 50% brže nego je bilo ranije na pojedinoj arhitekturi"

"Pascali se clockaju na preko 2GHz, Polarisi ne preko 1,4, na sličnim procesima"

no, u zadnjoj poruci kad ideš izračunavati postotke, dobio si prevelike razlike da bi ti teorija i dalje držala vodu

2,1 u odnosu na 1,5 rasta brzine kod tsmc je postotak od 40%, što ti je bilo previše pa si u zadnjem izračunu koristio 2,2 pascal u odnosu na 1,6 maxwell gdje dobivaš malo prihvatljivijih 37,5% (iako mi se čini da većina maxwela ne ide baš preko 1,5 niti pascali preko 2,1 - no radi natezanja brojki koristiš te više vrijednosti, makar si ranije koristio niže)

čak i tako, s druge strane kod izračunavanja napretka kod samsunga ovih gore 1,4 na polarisima koje sam ti navodiš u odnosu na fury 1,1 ispada tek 27% napretka što ti je nedovoljno da bi mogao tvrditi kako je samsung šrinkanje isto kao i tcms šrinkanje, pa si i tu u posljednjem izračunu malo nategnuo polaris na 1,5 da dobiješ 36%

na koncu si nekako uspio dobiti 37,5% rasta brzine kod tcms procesa i 36,3% kod samsunga što opet ne dokazuje da je samsung bolji

a kad uzmeš u obzir da se fury trebala klokati kao ranije grafe za bar 10-15% i ići na 1,2-1,3ghz onda ispada da je rast perfomansi kod samsunga bijednih 17% naspram tsmc-ovih 40% što nikako ne odgovara tvojoj teoriji da je samsung bolji od tsmc

eto zato se ti uporno držiš te fury i zato si natezao postotke kako bi dobio slične rezultate rasta brzine, a to je, moj tonči, intelektualno nepoštenje i zato više neću polemizirati s tobom

16 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...

rasprava je prestala biti zanimljiva, jer se koristiš dvostrukim mjerilima i natezanjem postotaka

Sad si već i bezobrazan, no vjerujem da si se opet zbunio (s obzirom da si ranije mislio da su GTX 1050/Ti Polaris kartice) pa ti je oprošteno.

Postoji razlika između napajanja kartice i napajanja čipa. To nisu iste stvari.

Kao što ti, očito, nije poznato ono što je već i ovdje spomenuto milijun puta i pokazalo se da nikakav poseban dizajn PCB-a nije pomogao Pascalima s overclockom. Koji god AIB primjerak imali, max overclock se ne mijenja. Ograničen je čip i zato se EVGA Classified i 1080 Founders Edition clockaju u prosjeku jednako.

Posve je nebitno što je koji recenzent očekivao. Može svaka baba s placa očekivati 4 GHz pa to ne znači ništa. Zapravo, nakon 380X na 1150MHz samo idiot može očekivati da se isti čip (FuryX) clocka na 1400. Dapače, 1150 kao oc Furyja sasvim je u skladu s istim taktom 380X. Odgovara ti da iz nekog razloga ignoriraš Fury, iako je Fury/380X (GCN 1.3) prethodnik Polarisa (GCN 1.4), a ne starija arhitektura 200 serije (GCN 1.2). Nema smisla da raspravljamo ako ti biraš "alternativne činjenice" kao polazište.

Dakle, prihvati da su RX480 nasljednici R9 380X i FuryX, a NE Serije 200.

Kao što se fantomski 1080 clocka na 2,2GHz, tako se fantomski RX480 clocka na 1,6GHz. Oboje rijetko viđeno u stvarnosti i primarno se vidi 1,5GHz i 2,1GHz kao maksimum.

Ono što je činjenica je da Samsung trenutno ima napredniji proizvodni proces, ne samo na 14nm (licenciran GF-u), nego su već na 10nm, što je otprilike ono što ima Intel na 14nm i naprednije je od svega ostalog. TSMC tek dogodine Voltu tiska na 12nm, što je napredak do kojeg će Samsung sve tiskati na 10nm već u drugoj generaciji. Volta sigurno neće biti na 16nm TSMC-a.

12 godina

umpf, već sam rekao da neću više raspravljati, ali ne da mi vrag mira

naljutilo me što stvarno natežeš brojke da bi postotci odgovarali tvojoj teoriji, tako si natezanjem razlike brzina maxwela i pascala sa 1500 vs 2100 (koje si sam ranije koristio) na 1600 vs 2200 postigao to da si dobitak u brzini kod tsmc spustio sa 40% na tebi donekle prihvatljivijih 37,5%

s druge strane fury 1,1 vs polaris 1,4 (koje si također ranije koristio tvrdnjom da polarisi nejdu preko 1400) digao na 1,1 vs 1,5 kako bi dobio 36% za samsung

ovo sa 380x ti je dobar argument, no postoji tu jedan problem - fury i 380x kao generacija očito su promjenom arhitekture izgubili na sposobnosti klokanja na 5-10% i time krajnje brzine koju postižu

u isto vrijeme 4xx serija sa 1500mhz (ako ćemo po tvome) dobiva 18% klokanjem (sa stock kloka 1266 na 1500 =18%), što znači da su novom gcn generacijom vratili sposobnost kloka koju su imali prije fury

a to pak znači da je razlika krajnje ocane brzine između fury i polarisa dijelom zasluga proizvodnog procesa, a dijelom i promjena u arhitekturi, no to ti nećeš priznati jer se ne slaže s tvojom tvrdnjom

da 480 ima istu sposobnost klokanja kao fury - do max 10%, onda bi krajnji rezultat bio fury 1,1 naprama polaris 1,4 i to bi značilo da je samsungov proizvodni proces bez razlike u promjeni arhitekture dao 27% plusa u brzini

tu je još jedna začkoljica, gore dižeš klokove maxwella, pascala i polarisa kako bi dobio na postotcima, no fury ostavljaš na 1,1 - a prema ovom testu fury x ide na 1,15

ne čini se velika razlika, no 1,5-1,15=0,35ghz, nadalje 0,35:1,15×100=30,4% - dakle, po tvojim kriterijima i ako ne uzmemo u obzir mogući napredak u arhitekturi, čista dobit samsung šrinkanja je 30,4% veće brzine

znači tscm 16nm šrinkanje je rezultiralo sa 37,5% većom brzinom, a samsung 14nm sa 30,4% po tvojim kriterijima

s tim da si sam rekao kako je pascal šrinkani maxwell čime dakle nema sumnje da je dobit u brzini isključivo rezultat tsmc proizvodnog procesa, dok kod samsunga postoji velika mogućnost da je dio veće brzine polarisa u odnosu na prijašnju generaciju dijelom zasluga i unaprijeđenja u arhitekturi, što znači da je samsungovih 30% vrlo vjerojatno još manje

kako god okrenuo i natezao, samsungov 14nm rezultirao je (na dosad izdanim grafama) slabijim rezultatom od tscm 16nm, po čemu se može zaključiti da je inferiorniji, odnosno "less mature" proizvodni proces od tscm-a

zasad naravno, ali ja i nisam pričao o tome što će možda biti, nego što se dosad pokazalo

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

A velika je razlika između 40% i 37%?? -- Mo'š mislit. Dakle, opet smo došli na moje: 37,5% i 30,4% je vrlo blisko.

Svakako, daj mi sad objasni, koja je svrha tvoje priče? Što točno želiš istaknuti? Kakve to veze ima s 1080Ti, već sam zaboravio...

11 godina
chaselol kaže...
planety kaže...

Duplo vece performanse od 980 za tri puta vecu cijenu 

Nema kaj statistika ti je jača strana...

Nisi jedini...

https://i.redd.it/e18f8931ul5y.gif
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.3.2017 21:11 (ZGamer).
12 godina
Tonči kaže...

A velika je razlika između 40% i 37%?? -- Mo'š mislit. Dakle, opet smo došli na moje: 37,5% i 30,4% je vrlo blisko.

Svakako, daj mi sad objasni, koja je svrha tvoje priče? Što točno želiš istaknuti? Kakve to veze ima s 1080Ti, već sam zaboravio...

37,5 je od 30,4 za točno 23,3 posto bolji rezultat, što je u bilo čemu velika razlika

u svakom slučaju je pokazatelj da je tsmc bolji proizvodni proces od samsunga

to je ono što od konkretnih rezultata imamo, no ti se rezultati protežu kroz nekoliko pascal i kroz nekoliko polaris kartica pa su stoga vjerodostojni

ah da, svrha moje priče je tvoja tvrdnja da bi 1080ti na samsungovom šrinkanju postigla veću brzinu, a ja sam te samo pitao na čemu temeljiš takvu tvrdnju kad ono što je dosad izdano na tim proizvodnim procesima pokazuju suprotno

i onda je nastala beskrajna rasprava u kojoj si ti nastavio tvrditi suprotno od ovih dokazanih rezultata

eto to je bila svrha rasprave od početka

znam da si malo zbunjen ovime, pa valjda zaboravljaš da se možeš i sam pogledati svoju prvu poruku oko koje je nastala rasprava, ali oprošteno ti je

13 godina
ZGamer kaže...

Nisi jedini...

nije statistika nego matematika i ona je 100% ispravna 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
14 godina
neaktivan
chaselol kaže...
ZGamer kaže...

Nisi jedini...

Ne košta tri puta više a za performanse će se tek vidjeti.

I have a clon
16 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...

u svakom slučaju je pokazatelj da je tsmc bolji proizvodni proces od samsunga

i onda je nastala beskrajna rasprava u kojoj si ti nastavio tvrditi suprotno od ovih dokazanih rezultata

Ali apsolutno ništa nisi dokazao. :) Uspoređuješ dvije različite arhitekture po sirovom taktu, što je automatski pogrešno jer je nemoguće, s time da sam ja već davno rekao da su TSMC 16nm i Samsung 14nm vrlo slični procesi, ali da je Samsungov napredniji.

Uostalom, TSMC je u problemima još od Pascala, zbog čega Nvidia i jest koristila Samsungo 14nm za 1050/1050Ti i mobilne čipove. Također, već znamo da Samsung ima uz Intel najbolje tvornice na tržištu. Zbog toga i rastura s Exynosima i Snapdragonom koji je već na 10nm. :)

15 godina
protjeran
chaselol kaže...
ZGamer kaže...

Nisi jedini...

Statistika je grana matematike, sjedni jedan....

13 godina

Ček, ubij me al ja sam statistiku slušao na numeričkoj i diskretnoj matetematici...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Evo i EVGA-inog konja za utrku, jasno s novom iCX tehnologijom i u posljednjih nekoliko godina, po prvi put s 3 ventilatora.

link

Batllelog: sudy_freak
Moj PC  
4 0 hvala 2
15 godina
neaktivan

EDIT: Kriva tema.

LoL acc THCJoshi
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.3.2017 11:20 (Jonja).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Cak mi se svidja 3 venta, 2 su izgledala na oko malo a kartica velika.. 

steam: mr. saxo™ | origin: saxomr | uplay: saxomr
Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice