ATI Catalyst - opcija Overdrive

poruka: 17
|
čitano: 5.771
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Pretpostavljam da vjerojatno nisam jedini koji se susreo sa tim problemom, a to je da prilikom instalacije ATI drivera i to od verzije 8.3 pa na gore sve do najnovijih 9.1, ne pojavljuje mi se u catalystima taj gumb (ATI Overdrive). Naime u stroju imam grafu Sapphire HD 3870 x2 i moja pretpostavka je da je razlog tomu što je grafa spojena sa dva 6 pinska konektora po pitanju dodatnog napajanja s time da grafa ima 1x6 pinski i 1x8 pinski konektor.  Pošto u kompletu dolaze samo dva 6 pinska tako sam i spojio. Negdje sam pročitao da ako se grafa želi klokat, onda ju svakako treba spojit u kombinaciji sa 8 pinskim konektorom, dakle 1x6 pinski + 1x8 pinski konektor dodatnog napajanja. Dali sam u pravu ili ne i dali je samo to razlog što se ta opcija ne pojavljuje nakon instalacije istih , ima li tko takvih iskustva, htio sam imati tu opciju u sklopu CCC-a , a radi kontrole temperature i eventualno malog dizanja frekvencije GPU-a. Znam da za to postoji i hrpa drugih programčića, ali ovo sa Catalystima me baš iritira. Molio bi za savjet, preporuku u rješenju tog mog problema !! 

ATI CCC sa uključenom opcijom Overdrive ATI CCC sa uključenom opcijom Overdrive
MBO Asus P5Q-Pro (P45) I Proc. Intel C2D E8600 (2x3,33GHz) I RAM OCZ PC8500 (1066MHz) 2x1GB SLI Ready I VGA Radeon HD3870 x2 1GB I HDD Samsung SpinPoint F1 750GB I DVD R/W 18x Samsung I PS Chieftec 550W I Monitor ViewSonic 2226w 5ms I OS Triple Boot - WinXP & WinVista & Win7
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.1.2009 13:50 (logan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

ATi Overdrive je mogućnost koja je uvedena hoš od Radeona 9600XT i 9800XT a služi tako što smanjuje takt GPU-a kkada kartica nije pod opterećenjem te se tako smanjuje temperatura i potrošnja. Ne radi se o nikakvmo overclockiranje, već dok radiš u windowsima, kartici se automatski takt smanjuje.

0 0 hvala 0
17 godina
RE: ATI Catalyst - opcija Overdrive
Kapetan Price kaže...

ATi Overdrive je mogućnost koja je uvedena još od Radeona 9600XT i 9800XT a služi tako što smanjuje takt GPU-a kada kartica nije pod opterećenjem te se tako smanjuje temperatura i potrošnja. Ne radi se o nikakvom overclockiranju, već dok radiš u windowsima, kartici se automatski takt smanjuje.

Overdrive služi za ručno podizanje taktova. To znam sigurno, no ne znam kako se zove ta "stvar" što smanjuje taktove.
92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis. Gigabyte EP35-DS3 | Intel C2D E8200 @3.2 GHz | Gigabyte HD4850 | 2 GB Kingmax PC 6400 | Chieftec 550 W
17 godina
Kapetan Price kaže...

ATi Overdrive je mogućnost koja je uvedena hoš od Radeona 9600XT i 9800XT a služi tako što smanjuje takt GPU-a kkada kartica nije pod opterećenjem te se tako smanjuje temperatura i potrošnja. Ne radi se o nikakvmo overclockiranje, već dok radiš u windowsima, kartici se automatski takt smanjuje.

Kolega nismo se razumjeli, klikni na sliku ispod teksta pa češ vidjeti na što mislim, dakle meni su dostupne sve opcije iz CCC-a (sa lijeve strane na slici) osim zadnje (Overdrive). Mislim da bi moj problem mogao riješit netko iskusniji tko koristi ATI-jeve kartice i često stavlja (mijenja) drivere !!
ATI CCC sa otvorenom opcijom Overdrive ATI CCC sa otvorenom opcijom Overdrive
MBO Asus P5Q-Pro (P45) I Proc. Intel C2D E8600 (2x3,33GHz) I RAM OCZ PC8500 (1066MHz) 2x1GB SLI Ready I VGA Radeon HD3870 x2 1GB I HDD Samsung SpinPoint F1 750GB I DVD R/W 18x Samsung I PS Chieftec 550W I Monitor ViewSonic 2226w 5ms I OS Triple Boot - WinXP & WinVista & Win7
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.1.2009 14:15 (logan).
17 godina

Evo, pošto za sada nitko nema neko konkretno riješenje dao sam si malo truda, pa sam našao odgovor na problem koji me malo muči...mislim grafa radi ok, ali je nemoguće koristiti ATI-jev CCC Overdrive, a zašto..u nastavku je odgovor

The power adapter cables each convert a 4-pin drive cable to a 6-pin PCI Express connection. This struck me as odd since the card has one 6-pin connection and one 8-pin connection. I contacted Sapphire and they informed me that you can use the two 6-pin connectors anyway, but that the Overdrive features in the Catalyst Control Center are locked out unless you use one 6-pin and one 8-pin connector. I'm not sure why they just don't give you the connectors you need, but honestly, if you are buying a video card like this you should do yourself a favor and be sure you have an appropriate power supply first!

......izvadak iz jednog reviewa VGA Sapphire HD 3870x2

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.2.2009 1:29 (logan).
16 godina
neaktivan
logan kaže...

Evo našao sam i sam odgovor na moje pitanje..., a sve sami experti na forumu...malo morgen (puno pametovanja, a konkretnog znanja jako malo) !!!

The power adapter cables each convert a 4-pin drive cable to a 6-pin PCI Express connection. This struck me as odd since the card has one 6-pin connection and one 8-pin connection. I contacted Sapphire and they informed me that you can use the two 6-pin connectors anyway, but that the Overdrive features in the Catalyst Control Center are locked out unless you use one 6-pin and one 8-pin connector. I'm not sure why they just don't give you the connectors you need, but honestly, if you are buying a video card like this you should do yourself a favor and be sure you have an appropriate power supply first!

Po ovom tekstu pretpostavljam da si jedan od onih koji se kuže u takve stvari i da imaš razloga reči takvo nešto(a sve sami experti na forumu...malo morgen (puno pametovanja, a konkretnog znanja jako malo) !!!
Ali sad se pitam kako može netko tko se razumije u sastavljanje računala kupit grafu koja ima takve energetske zahtjeve(1x6pin i 1x8pin),a da ne provjeri dal ima odgovarajuče napajanje. Jer poznato je da kvalitetnija napajanja od 550W(KOLIKO JE MINIMALNO ZA TAKVU GRAFU)imaju barem dva 6pin konektora tako da nema potrebe spajat konvertore koji se dobe uz grafu.A pošto vidim iz tvog prvog pitanja da si spojio baš upravo te konvertore koji se dobe sa grafom.A to znači da nemaš odgovarajuče napajanje koje može pogoniti ovakvu grafu i da se očito baš i nerazumiješ u takve stvari i zato drugi puta nemoj pisati takve IZJAVE nego samo ljepo i pristojno napišeš HVALA VAM SVIMA ALI NAŠAO SAM RIJEŠENJE.A ne prvo postavit takvo pitanje,a onda se pravit pametan i reči da ljudi na forumu nemaju KONKRETNOG ZNANJA.

microman
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.1.2009 18:26 (microman).
16 godina
neaktivan

Zanima me dali kad se na ATI Catalyst Overdrive sve digne na najviše (GPU Clock i Memory Clock), dali to utječe nesto na brzinu grafke ili ništa se time ne dobije.

AMD 6000+ 3,1 GHz ATI 3850 512 ddr3 WD 750 GB 400 W 4 GB DDR2 1000GHz Muskin red line
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ne dobijes max taktove.dobije se 7,8 fps kako na kojoj igrici i kako sa kojom ati karticom,kazem za svoju samo znam da oko 7,8 fps dobijes.

inace ti se graficke clockaju sa riva tunerom(program) da se dobiju bolji rezultati.

q6600 H2O @3GHz, 6GB DDR2,ati radeon 3870x2
16 godina
neaktivan
ivan262 kaže...

Zanima me dali kad se na ATI Catalyst Overdrive sve digne na najviše (GPU Clock i Memory Clock), dali to utječe nesto na brzinu grafke ili ništa se time ne dobije.

Utječe na brzinu grafike(Ovisi koliko digneš takt GPU-a i Memorije)
Ali isto tako utiječe na stabilnost rada Grafičke,a ako pretijeraš sa taktovima može se desit da trajno oštetiš grafu.
Zato nemoj se previše igrat sa time ako nemaš previše iskustva sa OC-om
microman
17 godina

Graficka tesko da ce pregorit, ako se previse oc-a samo se slika freeza ili pocne izbacivat artefakte, ja comp samo restartam i to je to...

A ak se oc-a grafa temperatura se neznantno digne(naravno ako nije neki ogromni OC), dok to kod procesora nije slucaj.

Konfa: athlon x2 5000+ BE @3,0Ghz / HD4870 2D(300,250)- 3D(780,950) / 2x2GB kingmax 800MHz / corsair TX650W / WD 6400AAKS blue edition / Pioneer 215-DBK / ASUS M2N-privremena/ logitech x-530 LAPTOP - ACER 5630G ( t5800, hd3470,2GBram ,320GB hdd) MSN- drazen016@net.hr
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
microman kaže...
logan kaže...

Evo našao sam i sam odgovor na moje pitanje..., a sve sami experti na forumu...malo morgen (puno pametovanja, a konkretnog znanja jako malo) !!!

Po ovom tekstu pretpostavljam da si jedan od onih koji se kuže u takve stvari i da imaš razloga reči takvo nešto(a sve sami experti na forumu...malo morgen (puno pametovanja, a konkretnog znanja jako malo) !!!
Ali sad se pitam kako može netko tko se razumije u sastavljanje računala kupit grafu koja ima takve energetske zahtjeve(1x6pin i 1x8pin),a da ne provjeri dal ima odgovarajuče napajanje. Jer poznato je da kvalitetnija napajanja od 550W(KOLIKO JE MINIMALNO ZA TAKVU GRAFU)imaju barem dva 6pin konektora tako da nema potrebe spajat konvertore koji se dobe uz grafu.A pošto vidim iz tvog prvog pitanja da si spojio baš upravo te konvertore koji se dobe sa grafom.A to znači da nemaš odgovarajuče napajanje koje može pogoniti ovakvu grafu i da se očito baš i nerazumiješ u takve stvari i zato drugi puta nemoj pisati takve IZJAVE nego samo ljepo i pristojno napišeš HVALA VAM SVIMA ALI NAŠAO SAM RIJEŠENJE.A ne prvo postavit takvo pitanje,a onda se pravit pametan i reči da ljudi na forumu nemaju KONKRETNOG ZNANJA.

Logan smiri se malo - ti imaš konkretnog znanja?
A ljudi koji programiraju u C# i barataju sa pojmovima instantno - oni nemaju konkretnog znanja?
Kladim se da pola pojmova sa foruma ne prepoznaješ
Rjatko ko gleda jel napajanje podržava karticu - i inače za takvu je karticu dovoljno 450W,a ne 550W kako kažeš - eto ti tvog konkretnog znanja.
Once i rose above the noise and confusion,just get a glimpse beyond this illusion.I was souring ever higher but i flew too high.Though my eyes could see i still was a blind man,Tough my mind could think i still was a mad man.
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.1.2009 19:37 (Zippo).
16 godina
neaktivan

A ljudi koji programiraju u C# i barataju sa pojmovima instantno - oni nemaju konkretnog znanja?
Rjatko ko gleda jel napajanje podržava karticu - i inače za takvu je karticu dovoljno 450W,a ne 550W kako kažeš - eto ti tvog konkretnog znanja.
 Prijatelju moraš znati da programirati stvari i sastavljati stvari nije isti POJAM.
Ako češ takvu grafu stavljati na 450W napajanje možeš svakodnevno molit boga da ti ne ode u PAKAO.
A to što kažeš Rijetko ko gleda dal napajanje podržava grafu naravno da je tako kad nigdje na napajanju ne piše koja grafa se može stavit.
Ali oni koji znaju svoj posao isto tako gledaju koju grafu stavljaju i koje napajanje nema samo NAZIVNU SNAGU nego i koliko AMPERA IMA NA 12v RAILU.
I za tvoju informaciju cijela konfiguracija uključujući HD3870 X2 troši nekih 370W kada pod opterečenjem i sada na to spoji napajanje koje ima 450W tipa Forton,Chieftec.
I vjeruj mi bit če jako vruče.Moraš računati isto tako da nijedno napajanje nemože iskoristiti nazivnu snagu(u ovom slučaju 450W).
Neka KVALITETNA NAPAJANJA bi otprilike dala 400W.A to znači da bi se napajanje JAKO GRIJALO pogotovo ako radi po cijele dane.
microman
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.1.2009 20:09 (microman).
17 godina
microman kaže...

Prijatelju moraš znati da programirati stvari i sastavljati stvari nije isti POJAM.
Ako češ takvu grafu stavljati na 450W napajanje možeš svakodnevno molit boga da ti ne ode u PAKAO.
A to što kažeš Rijetko ko gleda dal napajanje podržava grafu naravno da je tako kad nigdje na napajanju ne piše koja grafa se može stavit.
Ali oni koji znaju svoj posao isto tako gledaju koju grafu stavljaju i koje napajanje nema samo NAZIVNU SNAGU nego i koliko AMPERA IMA NA 12v RAILU.

HD4850 trosi 110W u full loadu.

Za hd4850 i quad core je dosta corsair CX400W, a ako ipak zelis stabilniji napon na 12V railu onda corsair VX450W, naravno tu imaju jos i chieftec 550w,fortron 500w,ocz 500w...
Konfa: athlon x2 5000+ BE @3,0Ghz / HD4870 2D(300,250)- 3D(780,950) / 2x2GB kingmax 800MHz / corsair TX650W / WD 6400AAKS blue edition / Pioneer 215-DBK / ASUS M2N-privremena/ logitech x-530 LAPTOP - ACER 5630G ( t5800, hd3470,2GBram ,320GB hdd) MSN- drazen016@net.hr
16 godina
neaktivan
Hyperion kaže...
microman kaže...

HD4850 trosi 110W u full loadu.

Za hd4850 i quad core je dosta corsair CX400W, a ako ipak zelis stabilniji napon na 12V railu onda corsair VX450W, naravno tu imaju jos i chieftec 550w,fortron 500w,ocz 500w...
 Je upravu si što se toga tiče.Ja osobno imam HD4850 na Chieftecovom napajanju od 400W.Ali tu nije u pitanju HD4850 nego HD3870 X2 koja troši mnogo više.
Za koju bi trebal neki 450W Seasonic,Antec ili Tagan.A ta napajanja se jako teško nabave u hrvatskoj i po dosta višim cijenama nego neko tipa Forton ili Chieftec.A nevijerujem da Autor ove teme ima takva napajanja jer ta imaju po dva 6pin PCI-E konektora.A on je spajao na konvertore koje dobi uz grafu.
microman
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.1.2009 20:32 (microman).
16 godina
neaktivan
microman kaže...

Utječe na brzinu grafike(Ovisi koliko digneš takt GPU-a i Memorije)
Ali isto tako utiječe na stabilnost rada Grafičke,a ako pretijeraš sa taktovima može se desit da trajno oštetiš grafu.
Zato nemoj se previše igrat sa time ako nemaš previše iskustva sa OC-om
 digao sam na svojoj club 3d 3850 sa tvornićkih 668 MHz GPU Clock digo na 700 MHz, i Memory Clock 700 MHz do 730MHz. TO je max. na Overdrivu kod mene dali je to previše.
AMD 6000+ 3,1 GHz ATI 3850 512 ddr3 WD 750 GB 400 W 4 GB DDR2 1000GHz Muskin red line
16 godina
neaktivan

Pa ako nemaš nikakvih problema onda je dobro.

microman
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Gospodo, samo da rezimiramo neke stvari i pojmove vezano za moj upit, jer čitajući gornje postove došao sam do zaključka da nitko od vas nije shvatio bit problema koji to u stvari i nije ako se radi o korisniku kojeg uopće ne zanima dizanje taktova grafičke kartice, i opet je bilo nesuvislih odgovora od gospode koja misle da puno znaju, a ja ništa. O mom znanju i razumjevanju pojmova na ovom forumu ne želim diskutirat jer to i nije predmet mog pitanja, a koje je riješeno. Poanta svega je da neki od vas ne čitaju dobro, pa odgovaraju nasumice, netko spominje PSU od 450w i dali je to dobro, odnosno dovoljno, pa u mom sigu piše lijepo koja je konfa, PSU Chieftec od 550w sasvim dobro zadovoljava moju konfu, a njega sam kupio dok još i nisam razmišljao o HD 3870 X2. Stvar je u tome da proizvođači grafičkih kartica (konkretno Sapphire) nije dao u kompletu 1x6pin + 1x8pin konektor nego 2x6pinska konektora sa kojim grafa sasvim normalno radi, ali se je ne može klokati iz ATI CCC Overdrive-a iz razloga što je ta opcija omogučena samo ako se grafa spoji onako kako je predviđeno...dakle jedna vrsta bezobrazluka od Sapphire-a da u kompletu ne daje ono, a za što je grafa po specifikacijama predviđena. Naravno može se ona klokati bez problema iz Riva Tuner-a, ali ja sam se isključivo napenalio na ATI CCC. Što se tiče spajanja ona 2 6pinska kabla iz kompleta, sasvim je svejedno dali je spojena njima ili 6 pinskim konektorima sa PSU-a, koji naravno postoje na mom napajanju, ali zato nema 8 pinskog, a isto tako taj kabel, dakle molex na 8pin ili 6pin adapter na 8 pin je gotovo nemoguće kod nas nabavit, jedino možda naručit negdje vani, ali meni se to ne isplati i uopće se više neću tim kablom zamarati. Shvatili su to i oni sami (proizvođači) nakon velikog broja pritužbi, a što se je moglo isčitati na raznim forumima i review-ovima, pa da se ne ponovi nova greška sljedeća generacija HD 4870 ima 2 6pinska konektora, a za 4870 X2 nisam siguran, pa bi bilo dobro da se neki vlasnik iste javi i napiše koji su konektori u pitanju i dali su isporučeni odgovarajući dodatni naponski konektori, a u skladu sa specifikacijom !!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice