AMD Serija 400 (Polaris)

poruka: 9.707
|
čitano: 825.325
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: AMD Serija 400 (Polaris)
JozoBozo121 kaže...
XXX kaže...

da HBM zbog velike propusnosti efikasnije kešira podatke iz sistemskog rama što može nadoknaditi manju količinu samog vrama

Nema tu ništa brže, nemozes ti brže od PCI-E sabirnice koja je 16GB/s i tu nikakav tip memorije ne moze pomoći. Ništa ne nadoknađuje manju količinu nego se driver postavlja tako da se ne kešira vise od 4GB i to je to. Nije HBM ništa superiorniji od GDDR-a, nego je njegova evolucija u stackove s širom sabirnicom.

Pročitao sam negdje da može, nemam pojma gdje. Ja to kompariram sa sitemskim ramom i CPU-om gdje si prelakom na dvokanalnu memoriju imao duplo brže učitavanje podataka u CPU ali i duplo brže učitavanje podataka u RAM sa HDD-a/SSD-a ako ne pričam gluposti. Jasno je meni da PCI sabirnica ima svoje ograničenje a da ona postaje usko grlo, ali po nekooj mojoj zamisli ako HBM memorija ima veliku brzinu čitanja tj, ako ekspersno prebacuje podatke u GPU da ih maksimalno moguće brzo i zapisuje...pretpostavljam brže nego DDR 5? 

Zakopavam li se previše :D?

16 godina
odjavljen
4mal kaže...

Tonchi isto drobi ponekad a inache opisuje i pise prestrucno tj nama laicima nerazumljivo ...tako da se ne povodi snjim i uzmi u rzwevu sto pise...sam istrazuj googlaj ne oslanjaj se sam na njega i ovu temu ;-)

Dosta oštar termin; možeš li izdvojiti konkretno nešto? 

I više mi smeta ovo "prestručno"... da je stručno, pisalo bi nešto u stilu "GM podaci se prebacuju SIMT-om u L2C na SM-n u L1/SMEM i reg. s tim da su u 5.0 warpovi na 32T s time da ide 1I/warp; kod ctx sw-a imaš problem ako stallaš, jer FctxSw funkcionira na per-block principu (aktivnom). Glavni cilj je da imaš saturiran bus transakcijama da smanjiš vidljivu latenciju koristeći ILP. Jako je važno dobiti occup. (2/3 je dovoljno) jer reg/SM broj (ovisno o arhitekturi), a uvijek imaš n regova+1 implicitni".

XXX kaže...

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.7.2016 22:13 (Tonči).
17 godina
AMD Serija 400 (Polaris)

Oprosti ali meno je i ovo nekad prestrucno ..zato sam te pitao da mi objasnis ACE ali mi niso odgovorio ..ppd drobit aam mislio da si nekad na amd strani nekad na nv pa me to zna zbunit nista vise...

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
XXX kaže...

10 godina
neaktivan

Jebemu XXX pa kakva ti logika kaže da ako HDD ima brzinu čitanja recimo 100MB/s i ti imaš SATA 3 (600MB/s bez overheada) i imaš RAM koji zapisuje single chanel s 12.8 GB/s kako će onda yebemu duplo brže pisat u RAM ako ti sa sa diska čitaš 100MB/s bez obzira jel ti RAM radi na 12.8 ili 25.6 GB/s 

Povjerenje zahtijeva godine za izgradnju, sekunde za uništenje i vječnost za popravak
12 godina
4mal kaže...

Oprosti ali meno je i ovo nekad prestrucno ..zato sam te pitao da mi objasnis ACE ali mi niso odgovorio ..ppd drobit aam mislio da si nekad na amd strani nekad na nv pa me to zna zbunit nista vise...

pa problem i jest što ti postavljaš stvari nvidia vs amd, čisti fanboy pristup i jebe te još od početka 4 vs 6 gb na fury i 980ti, pa silom prodaješ priču kako je 4gb tvojeg vrama isto što i 6gb na nvidiji

u tome je cijeli problem

a onda još kurca ne kužiš, ali imaš obraza drugima reći da drobe

malo smiri doživljaje

10 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

4mal Laički rečeno za memoriju, da sad na Fury X zamijenimo HBM za GDDR5 na 8GHz sa 512 bitnom sabirnicom, kapaciteta 4GB, to bi ti dalo 512GB/s propusnosti znaci isto kao na HBM-u (fizikalno to je nemoguce jer čipovi nemaju tako široku konfiguraciju, za tako nešto bi trebali imati čini mi se 8 ili čak 16GB). Imao bi približno iste performanse (razlika bi vjerojatno bila unutar 1%) kao i na HBM-u zato jer je način funkcioniranja memorije isti a driver bi u tih 4Gb GDDR-a pospremio iste podatke na isti način na moji bi i u HBM.

Povjerenje zahtijeva godine za izgradnju, sekunde za uništenje i vječnost za popravak
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.7.2016 22:50 (JozoBozo121).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
AMD Serija 400 (Polaris)

Ja  isam fanboy nikakv jer sam imao nv i ati matrox 3dfx pa i cirus ok ...to nestrucno halo ovo je forum nismo svi isli u skolu da znamo kao vi IT ekipa da kuzimo sve u potnako...

Smirim se ja lako bez brige samo nisi onako trebao napisat da sam se sjebo radi 4gb  svoj cf jer to nije istina...

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.7.2016 22:27 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...
XXX kaže...

ha ha 

Ma nema veze, nisam ni prvi ni zadnji koji je bubnuo 

12 godina
Penryn kaže...
XXX kaže...

Meni je i dalje logično da HBM zbog velike propusnosti efikasnije kešira podatke iz sistemskog ramašto može nadoknaditi manju količinu samog vrama.

Velike propusnosti prema čemu?

Prema GPU chipu.

HBM je efikasniji od GDDR5 zbog toga sto se nalazi blize GPU chipu znači manje troši , veće propusnosti (da je na GDDR5 znači opet veča potrošnja) i načina kako je rasporedjen tj. memori chipovi su složeni jedan na drugi kako spratovi. Nema tu nVidia vs AMD jer  i GDDR5 i HBM je AMD-ov inovacija tako da AMD zna šta koji može i zašto prelazi na HBM a najviše zbog low power consumption.

http://www.pcper.com/reviews/General-Tech/High-Bandwidth-Memory-HBM-Architecture-AMD-Plans-Future-GPUs

http://hwbot.org/signature/u135800.png
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.7.2016 22:40 (mirzet1976).
16 godina
odjavljen
AMD Serija 400 (Polaris)

HBM - veća propusnost po čipu, stackanje, potrošnja. Da samo znaš što će Intel sa svojom novom memorijom SSD-ovima napraviti krajem godine... 

Inače, hajdemo izbjeći ružne izraze poput "kurca ne kužiš", nije lijepo i morao bih reagirati kao moderator, a to ne volim. Držimo se "neznanja", iako je i to u slučaju GPU-a ovdje uglavnom pravilo s obzirom da znam samo za 3 osobe s foruma koje to stvarno kuže. :)

U pravilu: HBM može propusnošću kompenzirati indirektno na način da uštedi vrijeme tamo gdje može, a onda će ukupno utrošeno vrijeme biti manje. Samu količinu podataka ne može uštedjeti, može samo driver raditi tako da bolje upravlja memorijom, tj. da mu je čišćenje VRAM-a agresivnije. To je moguće i s GDDR5-om, ali HBM je znatno brži po operaciji pa je i to "žongliranje  resursima" možda brže. Driveri se optimiziraju i po igrama pa se može profiliranjem doznati kako skoro-pa-idealno upravljati memorijom za pojedinu igru.

No, 6 litara vode ne stane u bocu od 4 litre pa da se na glavu postaviš. Dobra je stvar što većina igara ne treba ni 4GB.

Moj PC  
12 0 hvala 3
17 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
Tonči kaže...

I više mi smeta ovo "prestručno"... da je stručno, pisalo bi nešto u stilu "GM podaci se prebacuju SIMT-om u L2C na SM-n u L1/SMEM i reg. s tim da su u 5.0 warpovi na 32T s time da ide 1I/warp; kod ctx sw-a imaš problem ako stallaš, jer FctxSw funkcionira na per-block principu (aktivnom). Glavni cilj je da imaš saturiran bus transakcijama da smanjiš vidljivu latenciju koristeći ILP. Jako je važno dobiti occup. (2/3 je dovoljno) jer reg/SM broj (ovisno o arhitekturi), a uvijek imaš n regova+1 implicitni".

Nešto slično sam slušao na digitalnoj kod Ožegovića (Splitski studenti će znat), on me random accesnim semaforom na mikrokontroloru digne, pukne tako nešto sročeno i postavi pitanje, ja mu odgovaram : "SMEĐE !!!"

10 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Uh, to izgleda dosta sprženo. Ne znam odakle toliko (koja je hrvatska riječ za residue?)? Po izgledu nije neka high-end ploča, ali teško je zamišljati da bi ljudi s takvim pločama kupovali karticu za 200 usd.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.7.2016 23:17 (JozoBozo121).
13 godina
AMD Serija 400 (Polaris)
Penryn kaže...

Znači Rađa Kutrapali nije bezveze držao gpu-e na 50% kad je benčao mega popularni Ashes

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Penryn kaže...

Fejk!  Mislim, gle, ima ploču s PCI slotovima 

DarthMarkus kaže...

Nešto slično sam slušao na digitalnoj kod Ožegovića (Splitski studenti će znat), on me random accesnim semaforom na mikrokontroloru digne, pukne tako nešto sročeno i postavi pitanje, ja mu odgovaram : "SMEĐE !!!"

Julije je jedan od boljih 

12 godina
Penryn kaže...

Ovo je neka prastara matična i to za AMD CPU neznam kako je mislio upariti sa RX480.

13 godina
protjeran
AMD Serija 400 (Polaris)

a bez obzira, izgoreno je izgoreno, razlog znamo...

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
AMD Serija 400 (Polaris)

I da eto potvrđeno je, driver "fix" za 480 je toggle opcija u novom driveru koja ce throtlat performanse te ju moze upalit tko zeli, ali po defaultu ce biti ugasena. Nije bilo ni upitno da drugacije mogu to riješiti, HW problem.

Battlelog: D3lBoy-00
Moj PC  
2 1 hvala 0
13 godina
protjeran
Tonči kaže...
Penryn kaže...

ja cak 2x!

16 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...
Tonči kaže...
Penryn kaže...

ja cak 2x!

Dobro, za tebe znamo da si se istrošio na GTX 970 i da ti je ploča bila manje bitna. .)

9 godina
protjeran
Penryn kaže...

Skeptican sam prema ovoj slici, bas mi netko na maticnu iz doba krede stavljao GPU od 2 soma, pitaj boga koja je to uopce platforma... Ovo mi vise lici na neki pokusaj diskreditacije AMD-a tako sta je sam unistio neku staru plocu koju ej nasao na tavanu, pa krenuo širiti flame po internetu da je za to kriva RX 480.

12 godina
D3lBoy kaže...

I da eto potvrđeno je, driver "fix" za 480 je toggle opcija u novom driveru koja ce throtlat performanse te ju moze upalit tko zeli, ali po defaultu ce biti ugasena. Nije bilo ni upitno da drugacije mogu to riješiti, HW problem.

Može link te potvrde.

17 godina

kuzim ja dosta samo volim vodit stvari na svoj mlin pa ako prodje prodje ...

ne treba ovo preozbiljno shvacat i svadjat ...bitnoje druzenje rasprava informacija i naravno gaming 

12 godina
Lucidius kaže...
Penryn kaže...

Skeptican sam prema ovoj slici, bas mi netko na maticnu iz doba krede stavljao GPU od 2 soma, pitaj boga koja je to uopce platforma... Ovo mi vise lici na neki pokusaj diskreditacije AMD-a tako sta je sam unistio neku staru plocu koju ej nasao na tavanu, pa krenuo širiti flame po internetu da je za to kriva RX 480.

A uništio i RX480 zbog sveg onoga sto je našao na internetu o njoj i nije znao što je istina a što ne i rekao sebi fuck this netreba meni ovo i uništio je jer drugačije nemože dobiti drugi GPU.

9 godina
Penryn kaže...

jako ćudna slika, da je bar rezolucija bolja bilo bi super .ovako izgleda previše ne uvjerljivo.

a šta se tiče ovog o hbm, mislim da je fizićka udaljenost ćip-memorija jako bitna za sam bandwidth ,tj latenciju.

12 godina
D3lBoy kaže...

Opcija koju mozes iskljucit ili ukljucit je nesto drugo i ima drugu namjenu a fix je po defoltu ukljucen u drivere i nemozes ga ukljucit ili iskljucit.....cemu ta laganja i sranja...sad se lagano prisjecam zasto nisam ovdje bio mjesecima.

Bug je rvacka verzija WCCFa zahvaljujuci ovakvim fejkerima...

13 godina
protjeran
dabar_solta_V2 kaže...
Penryn kaže...

jako ćudna slika, da je bar rezolucija bolja bilo bi super .ovako izgleda previše ne uvjerljivo.

ovaj veli da je uspio skuriti oba:

https://community.amd.com/servlet/JiveServlet/download/2732933-49247/20160701_144937.jpg

https://community.amd.com/servlet/JiveServlet/download/2732933-49246/20160701_144201.jpg

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.7.2016 0:06 (Stjepanj).
13 godina

Ja mislim da su se takva kucista zadnji put prestala proizvoditi 2003 ili tako nesto 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
17 godina
protjeran
AMD Serija 400 (Polaris)

Čini se da nVindijin marketinški odjel radi prekovremene 

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
Moj PC  
9 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice