lol pa 490x ce ubijat onda
AMD Serija 400 (Polaris)
- poruka: 9.707
- |
- čitano: 802.523
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Jao daj boze... iako ovaj 480 bome po svemu sa te slike izgleda kao uspjeh, pogotovo ovih 150W sa obzirom na performanse. Koji je to preokret spram predhodne serije
To su skroz iste spekulacije kao od prije jedno 2 tjedna. 480X ce imati 4 CU vise, tj. 2560 SPs, ako je tocna informacija za 480 jer su informacije procurile iz istog izvora.
Mislim da ce ogroman faktor pored naravno cijene biti kako se clockaju. Npr. 1200Mhz bi bio solidan startni clock, 1300-1350Mhz overclock AIB kartica, 1500Mhz moguci OC potencijal bi bio super pomak s obzirom na sadasnje AMD grafe, pogotovo ako ce se to moci postici sa npr. 1x8pin.
jep tko ima 290/x moze na polarisa prec
Ma ne, kakvo povlačenje. Nvidia će iduću arhitekturu složiti u korist DX12 i to je to. Ali trenutno je situacija kakva jest, moraju se sirovom snagom boriti za performanse koje AMD ima bez toliko muke.
mislim da je je ovo amdu već 4ta ili 5ta generacija dx12 ready arhitekture,sve je manje više usavršeno već odavna dok nvidia mora odradit sve od nule,e tu će nastat problem jer amdu ostaje samo optimizacija potrošnje šta je relativno jednostavno s tehnićke strane i šta je nvidia napravila davno, dok nvidia mora cjelu arhitekturu optimizirat/mjenjat. dođe sve na naplatu,kad tad,pogotovo kad shvatiš da ako mjenjaš arhitekturu treba opet radit optimizacije s strane potrošnje.
To su skroz iste spekulacije kao od prije jedno 2 tjedna. 480X ce imati 4 CU vise, tj. 2560 SPs, ako je tocna informacija za 480 jer su informacije procurile iz istog izvora.
Mislim da ce ogroman faktor pored naravno cijene biti kako se clockaju. Npr. 1200Mhz bi bio solidan startni clock, 1300-1350Mhz overclock AIB kartica, 1500Mhz moguci OC potencijal bi bio super pomak s obzirom na sadasnje AMD grafe, pogotovo ako ce se to moci postici sa npr. 1x8pin.
Ja ne znam što ste svi nabrijani na taj klok gpu-a? Pa svaka čast amd-u ako s 1000mhz bazne frekve pojedu konkurenciju u istom rangu performansama i cijenom. To je za mene efikasan čip. Nizak tdp, niska potrošnja, nizak klok, visoke performanse.
Jednostavno je takvo moje ocekivanje, da nizi proizvodni proces, nove delta kompresije, puno puno manja potrosnja omogucuju vecu frekvenciju rada jezgri, tj. jos vece performanse. Zasto bi visoke performanse nuzno isle uz nizak clock grafe, cim veci clock to bolje.
Ako ce biti ovakve performanse, Nvidia bi trebala fino iskonkurirati sa 1060/Ti pa sam u tom kontekstu mislio da bi OC uz cijenu trebao presuditi da se ljudi odluce za AMD pored tog jeftinijeg rjesenja Nvidie koje mislim da isto necemo dugo cekat.
TDP ne bi trebao posebno rasti s clockom, ako ce biti slican slucaj kao kod Nvidijnog Pascala.
Ja ne znam što ste svi nabrijani na taj klok gpu-a? Pa svaka čast amd-u ako s 1000mhz bazne frekve pojedu konkurenciju u istom rangu performansama i cijenom. To je za mene efikasan čip. Nizak tdp, niska potrošnja, nizak klok, visoke performanse.
Istina, ali kada uzmeš u obzir da sam u nekim igrama dobivao i po 10-15fpsa samo zato sto sam podigao core clock za 25-30mhz to je dosta velika stvar, neke igre cak (The Town of Light) i na memoriju gdje sam sa 90fpsa skocio na 120 uz samo podizanje memorije sa 1250 na 1450, a za memoriju cesto niti ne treba podizati voltazu jer je ugl. stabilno podici 100-200mhz na vecini boljih kartica
Istina, ali kada uzmeš u obzir da sam u nekim igrama dobivao i po 10-15fpsa samo zato sto sam podigao core clock za 25-30mhz to je dosta velika stvar, neke igre cak (The Town of Light) i na memoriju gdje sam sa 90fpsa skocio na 120 uz samo podizanje memorije sa 1250 na 1450, a za memoriju cesto niti ne treba podizati voltazu jer je ugl. stabilno podici 100-200mhz na vecini boljih kartica
Ne protivim se višem kloku ali nisam na njega fokusiran. Ne kupujem grafu po tome koliko se može klokati nego po tvorničkim performansama. Istina da klok poveća performanse bez dodatnih troškova ali to je samo bonus koji proizvođači nisu dužni omogućiti. Da ne ispadnem dvoličan, i ja kloknem i proc i grafu i ram povremeno kad hoću da mi render brže prođe ali više volim kad mi hw ima što više performanse uz što manje muke ( potrošnje struje, grijanja). Ovih dana sam vrtio neki bench pa dignuo proc na 4.5. I znam da bi uredno uz vodeno mogao raditi 24/7 bez muke, ali kad sam vidio da mi u idleu ne spušta ispod 2ghz jezgre, a normalno mi je 1.2, to me tolko kopalo, da sam spustio klok poslje.
po toj dojavi rx480 jednako flopsa kao gtx980ti
Podrazumijeva se da su tvornicke specs najbitnije.
Velim ti, mislim da ce OC biti kljucan faktor u igri vs Nvidije jer smo vec vidli da se 1070 i 1080 fino clockaju na AIB karticama uz vec visok takt. Vrlo vjerojatno ce doci 3. GP104 chip, znaci derivat 1070. Ljudi su ionako dosta privrzeni Nvidiji, tako da bi r9 480/X u najmanju ruku trebao biti izjednacen ili jaci od tog 3. chipa kako stock tako u OC izdanju, inace ja ne vidim kako se misli obistiniti onaj AMD Master Plan i ne znam ni ja kakav povrat trzista.
Mislim da tek onda, ako 480/X u vecini scenarija, OC, stock, ovako onako, bude bio jaci od 1060/Ti da ce ljudi u obzir uzeti i bolju DX12 podrsku.
EDIT: cini mi se da ce 480 biti konkurencija 1060, a 480X 1060Ti, nadajmo se 1070 / 980Ti, ali sumnjam..
Ovo boldano je valja samo kod tebe slučaj jer kod ama baš nikog nisam vidio takvo skaliranje FPS s tako malo podizanja core clocka. Osim možda ako inače imaš 650 fps pa dizanjem za 25Mhz dobiješ još 15 fps.

znachi neki 480x / 490 je u igri kojem vdish masti
Ma ne, kakvo povlačenje. Nvidia će iduću arhitekturu složiti u korist DX12 i to je to. Ali trenutno je situacija kakva jest, moraju se sirovom snagom boriti za performanse koje AMD ima bez toliko muke.
mislim da je je ovo amdu već 4ta ili 5ta generacija dx12 ready arhitekture,sve je manje više usavršeno već odavna dok nvidia mora odradit sve od nule,e tu će nastat problem jer amdu ostaje samo optimizacija potrošnje šta je relativno jednostavno s tehnićke strane i šta je nvidia napravila davno, dok nvidia mora cjelu arhitekturu optimizirat/mjenjat. dođe sve na naplatu,kad tad,pogotovo kad shvatiš da ako mjenjaš arhitekturu treba opet radit optimizacije s strane potrošnje.
Ne mora baš Nvidia od nule na DX12, jer njihove trenutne grafe imaju tu i tamo neke sitnice koje pašu za DX12.Bez obzira na to Nvida mora potrošit još puno DX12 cementa i vapna, da bi došla na DX12 razinu današnjih najnovijih AMD grafa.
AMD GCNarhitektura je dizajnirana za DX12, ali prvenstveno je napravljena da složno radi sa CPU djelom u AMD APU procesorima.Prve GCN grafe izašle su pod kraj 2011 godine ili početkom 2012 godine, kao recimo poznate slabije grafe HD7750 ili HD7770.
Ovo boldano je valja samo kod tebe slučaj jer kod ama baš nikog nisam vidio takvo skaliranje FPS s tako malo podizanja core clocka. Osim možda ako inače imaš 650 fps pa dizanjem za 25Mhz dobiješ još 15 fps.
Rekao sam u nekim igrama, dok sam memoriju probao samo u kako sam napisao The Town of Light jer sam iskljucio OC i vidio koliki je dip nastao kad sam spustio memoriju na stock. A za core neke igre itekako vrijedi, probaj u nekoj gpu zahtjevnoj igri si podic core za 30mhz, ja u dosta vidim po 10 do 15fpsa boost
Samo što će onda sa Fury karticama ? Pa ovo bi trebao biti ekvivalent Fury/980 ...U biti nije me briga, samo šišaj
Ma kaj ti je, kakav faking ekvivalent Fury, 480X mozda, vjerojatnije izmedju Fury i 980, a 480 izmedju 390 i 390X, ako je vjerovat onim benchmarcima isto sa videocardz stranice. Kako got bilo, ako ce biti 200 dolara tesko da cemo se moc pozalit.
Za RX 480 je isključivo cijena faktor za to hoće li uspjeti ili ne. Ova od 200 dolara mi je malo sumnjiva ako će biti brza kao R9 390/390X ali daj Bože da bude točna . Ako bude točno da je brza toliko koliko se nadamo i po glasinama i da starta za 200 dolara ja kupujem instant, a kontam da bi bio to pun pogodak i odlična prodaja.
AMD FUCK YEAH
Glasina kaže da su dvije (crossfire) RX 480 jače od GTX 1080,
to znači da je RX 480 jednaka ili malo jača od GTX 980.
Ako je RX 480 stvarno $200, onda nam božić dolazi rano ove godine.
Ako izbace karticu koja je u rangu 980ke po cijeni od 200$, bit će pun pogodak. Nego, njima što prije treba kartica u high endu da parira ovoj 1080ki. Ovaj mid segment polaris će im donijeti puuuno para, ali da se tržište iznivelira, trebaju obje firme imati proizvode za svaki segment. Trenutno, amd još uvijek nema čime konkurirati high end segmentu, a ipak on diktira cijene ostatka piramide. Ovaj potez bi mogao uzburkati trenutno stanje sa cijenama, al ne previše jer jednostavno nvidia i dalje stoji na vrhu "hranidbenog lanca", barem do Vege. Što znači da Vega treba što prije na tržište!
edit - ovo gore od kolege nisam uzimao u obzir. Da, definitivno bi pomutnja u cijenama trebala biti veća ako bi recimo dva polarisa parirala 1080ki! Jao kakva fešta!
Za RX 480 je isključivo cijena faktor za to hoće li uspjeti ili ne. Ova od 200 dolara mi je malo sumnjiva ako će biti brza kao R9 390/390X ali daj Bože da bude točna . Ako bude točno da je brza toliko koliko se nadamo i po glasinama i da starta za 200 dolara ja kupujem instant, a kontam da bi bio to pun pogodak i odlična prodaja.
Sumnjam, slaba ti je zarada po primjerku da tako jaku karticu po toj cijeni prodajes. Da to ide za 200 eura ljudi bi se tukli pred ducanima...
Ako izbace karticu koja je u rangu 980ke po cijeni od 200$, bit će pun pogodak. Nego, njima što prije treba kartica u high endu da parira ovoj 1080ki. Ovaj mid segment polaris će im donijeti puuuno para, ali da se tržište iznivelira, trebaju obje firme imati proizvode za svaki segment. Trenutno, amd još uvijek nema čime konkurirati high end segmentu, a ipak on diktira cijene ostatka piramide. Ovaj potez bi mogao uzburkati trenutno stanje sa cijenama, al ne previše jer jednostavno nvidia i dalje stoji na vrhu "hranidbenog lanca", barem do Vege. Što znači da Vega treba što prije na tržište!
Zasto bi im uopce bio bitan high end, prosjek prodaje tih kartica je zanemariv naspram srednjeg segmenta.
EDIT:
Koliko znam na vrhu hranidbenog lanca je Radeon Pro Duo
Ta glasina je vjerojatno hype glasina, ali treba i toga kod AMDa. R9 480 je medium range nove generacije kak joj ime veli. 2 u CF bi u najboljem slucaju trebale biti jednake kao 1080, ako su perfektno skalirane, ali cist sumnjam. r9 480x mozda, tko zna.
Ako je cijena tocna onda bi trebalo ici ovako:
r9 480 - 200 USD
r9 480x - 250 USD
r9 490 - 300-350 USD ?
r9 490x - 350-400 USD ?
Zasto bi im uopce bio bitan high end, prosjek prodaje tih kartica je zanemariv naspram srednjeg segmenta.
EDIT:
Koliko znam na vrhu hranidbenog lanca je Radeon Pro Duo
Nije njima bitan high end segment, već nama! AMD će se nakupit love, što od konzola, što od procesora i grafičkih. No ako nvidija ima najjaču single gpu karticu na tržištu i cijeni je 700$, onda će amd kad izbaci karticu sličnih performansi vjerojatno staviti i sličnu cijenu, a kad se to dogodi, tržište će učiniti svoje: netko će morat spustiti cijenu. Ko' na pazaru, kad baba vidi da je ova druga baba stavila blitvu jednu kunu jeftinije, pa će onda spustit svoju za dvi da proda...
Ta glasina je vjerojatno hype glasina, ali treba i toga kod AMDa. R9 480 je medium range nove generacije kak joj ime veli. 2 u CF bi u najboljem slucaju trebale biti jednake kao 1080, ako su perfektno skalirane, ali cist sumnjam. r9 480x mozda, tko zna.
r9 480 - 200 USD
r9 480x - 250 USD
r9 490 - 300-350 USD ?
r9 490x - 350-400 USD ?
Recimo, nakon toga bi redosljed mogao ici ovako:
Ja bi ovako stavio:
r9 480 - 250 USD
r9 480x - 300 USD
r9 490 - 400 USD
r9 490x - 450 USD
r9 Fury 2 - 550 USD
r9 fury X 2 - 650 USD
Ala šta smo se nabrijali, još par sati i stvari će bit kristalnije. Nego, mene hebe što neću moći popratit uživo :(
r9 480 - 200 USD
r9 480x - 250 USD
r9 490 - 300-350 USD ?
r9 490x - 350-400 USD ?
r9 Fury 2 - 550 USD
r9 fury X 2 - 650 USD
to ti je Vega high end
a mid-high ce bit 580,580x,590,590x etc...