AMD Radeon R9 300/Fury Series

poruka: 6.870
|
čitano: 629.635
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Cek, sto ti nazivas i poredis 970 i 290 jer su to dvije razlicute generacije, a 970 je poluproizvod 

Po toj logici sto bi sad jedan prosjecan kupac kupio 970 a ne 290?

Glavna razlika potrosnja? *ebala vas potrosnja, koliko glup razlog vi stavljate na vagu a ignorisete cinjenicu da je nvidia naguzila svoje korisnike prodavajuci im poluproizvod? Smijesan si zaista.

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Moj PC  
4 17 hvala 1
14 godina
Re: AMD Radeon R9 300 Series
AMD malo kalkulira i očito če sljedeče godine prestaviti nove gpu u 14nm s HBM2 memorijom,ovi fury i fury x su samo prijelazno i eksperimentalno riješenje da dokažu sirovu snagu.Uostalom AMD bivši Ati je prvi probio led s HD4870 i GDDR5 memorijom to isto danas čini sa HBM memorijom.
17 godina
neaktivan
3n3m1 kaže...
AMD malo kalkulira i očito če sljedeče godine prestaviti nove gpu u 14nm s HBM2 memorijom,ovi fury i fury x su samo prijelazno i eksperimentalno riješenje da dokažu sirovu snagu.Uostalom AMD bivši Ati je prvi probio led s HD4870 i GDDR5 memorijom to isto danas čini sa HBM memorijom.

S prvim dijelom se slažem, HBM je budućnost i pravi rat koji će donijeti puno dobrog za sve nas će biti kad i nvidia i amd prijeđu u 14/16nm i budu imali HBM2. A drugi dio, i nvidia je prva počela koristit GDDR3.. jako bitno za današnju situaciju. 

17 godina
Penryn kaže...
rambox kaže...

Ti očito nemaš poima kaj je to AMD GCN arhitektura.Ti bi htio neku novu GPU ahritekturu, a niti sam ne znaš kaj bi zapravo htio u praksi.AMD GCN GPU arhitektura, ona je zamišljena da se nadograđuje novim kerefekama i poboljšanjima.Nema tu nikakve potrebe za ništa novo..

Nisam ti mislio odgovorit, al ovo boldano je presudilo. Kako nema potrebe za ničim novim? Evo usporedit ćemo dva trenutna best buya, R9 290 i GTX970.

- cijena proizvodnje: AMD-a slobodno možemo reći ispadne skuplje napraviti R9 290 nego nvidiji GTX970, jer sama jezgra je veća, 438mm u odnosu na 398mm, ima širu(skuplju) sabirnicu i cijeli VRM mora biti bolji, skuplji zbog veće potrošnje. Al ajmo reći da to nije problem AMD-a već onog tko sklapa kartice(Sapphire, XFX itd), no zauzvrat im AMD mora dati GPU dovoljno jeftino da bi se njima isplatilo zezati s tim tj. da u konačnici zarade.

- performanse: Možemo reći da su u globalu R290 i GTX970 praktički identične po performansama.

- potrošnja: GTX 970 u prosjeku cucla 80 do 100W manje, što je ogromna razlika s obzirom da su obje na 28nm, po performansama su identične i cjenovno jako blizu.

- cijena kartice:najjeftinija GTX970 2659knnajjeftinija R9 290 2588kn (vani je razlika i veća, oko 500kn najjeftinija vs najjeftinija)

Znači AMD karticu koja ga ispadne skuplje(a i njegove vendore), koja troši minimum 80W više za iste performanse, mora prodavati primjetno jeftinije da bi ih uspio prodati. I sad opet rade rebrand istog tog proizvoda.. pa stvarno misliš da nema potrebe za nečim novim?

Vjerojatno mislite da sam protiv AMDa, al zapravo sam protiv "osrednjih" proizvoda.. i HD 2900XT sam "pljuvao" u njeno vrijeme, al zato kad je izašla HD3850 512MB uzeo sam je čim je postala dostupna jer je bila jednostavno potpun proizvod.

Potrošnja struje nije presudna stavka, kad za neku grafu platiš 2500kn+ i to je realnost u praksi dakle 100W više to je nebitno.Ti bokca pa pegla za veš potroši tri puta više struje, u odnosu na najaču AMD grafu.Dakle dok muž ili dečko igra na AMD 290X, žena ili cura če preko pegle potrošit struje do plafona.

Pa neka AMD radi rebrend stare GPU serije, pa neče valjda malo starije grafe samo tak pobacat u smeče.

Kako AMD nema novo fučkaj ga sad, pa kupi najeftiniji AMD Fiji GPU+HBM i eto ti novo. Dakle ko baš mora imat novo, jer bez toga ne može živit eto ti novo plati i nosi.

AMD i Nvidia GPU arhitekture se bitno razlikuju, i to zato jer za Nvidia pojam APU znači onako kao Zdravku Mamiču tokarski stroj.

3n3m1 kaže...

Kaj se tiče HBM memorije, to sam več pojasnil na prošloj stranici dakle negdje mora bit početak.AMD ionako ima naviku ili praksu, da u puno toga budi prvi znači oni utabaju stazu za budučnost, zato jer razmišljaju daleko u budučnost to sigurno.

http://www.bug.hr/forum/topic/vijesti-by-forumasi/amd-radeon-r9-300-series/207128.aspx?page=6&jumpto=4685877&sort=asc&view=flat

Ako je neko slučajno zaboravil, na ovom dolnjem linku na toj fotki je pokusni AMD GPU sa ondašnjom ranom verzijom HBM memorije.

https://semiaccurate.com/2011/10/27/amd-far-future-prototype-gpu-pictured/

http://www.radiocrash.net/category/category/ekipa
Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 17:04 (rambox).
14 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Ljudi nemojmo baljezgat previše i raspravljat što bi bilo kad bi bilo. Situacija je takva da kod CPU Intel ima apsolutnu prednost u high endu, a AMD ima pokoji best buy u ostalim segmentima. Istina je da ima dobre APUe i da owna u konzolama, ali ta mu prednost očito ne donosi i dovoljan profit da pomete konkurenciju u gpu ili cpu segmentu. Što više priznali su da se nemogu natjecat s Intelom po pitanju CPUa. Nadalje vi raspravljate o tome da li je AMD GPU donio što novo. Najskuplje kartice donose HBM, ali i da nisu donjele apsolutno ništa od novih tehnologija nije bitno. Bitno je samo da imaju bolji omjer performansi i cijene od starog modela, odnosno konkurencije. Trenutno Nvidia i AMD daju podjednake performanse uz podjednake cijene (razlika u par posto) s time da Nvidia ima nižu potrošnju i dodatne efekte u nekim igarama tipa physx itd. Prema tome trentno je uglavnom ispativije uzet Nvida gpu nego AMD. Ali moramo i uzet u obzir da je Nvidia nedavno izbacila novu liniju kartica, dok AMD tek treba nove najaviti za 2 dana. Jedina stvar što AMD treba napraviti je ponuditi bolje performanse po sličnoj cijeni, ili slične performanse po nižoj cijeni.

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 16:54 (axos).

1 1 hvala 0
15 godina
protjeran
AMD Radeon R9 300 Series

Jel imamo na ovom forumu nvidia fanboya Rambox-ovog kalibra? Cini mi se nedodirljiv...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ansha kaže...

Jel imamo na ovom forumu nvidia fanboya Rambox-ovog kalibra? Cini mi se nedodirljiv...

Dado_ZG je tu negdje, samo je manje aktivan od ramboxa

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
13 godina
neaktivan
ansha kaže...

nixass kaže...
ansha kaže...

Čekaj malo, a Vlada

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
16 godina
neaktivan
Ikarus01 kaže...
ansha kaže...

nixass kaže...
ansha kaže...

Čekaj malo, a Vlada

Vlada je only Evga xD.

Frajer ima  5233 postova na Evga forumu.  http://forums.evga.com/Evga-supernova-g2-750w-m2344317.aspx 

PC gaming a minute to learn a lifetime to master ( Wildstar: Hazzak-EU Exile - Nick: Loo)
Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 17:57 (f1lt3r).
14 godina
Vlada je stvarno bio legenda na ovom forumu,baš me uveseljavao s uvrnutim komentarima na račun EVGA brend opsesije.Čovjek živi u Evga svijetu.
16 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Nezz zašto bi netko bio fanboy ako iznosi činjenice. Može bilo tko rec nvidia ili amd je bolji. A li ljudi ovdje se potrude napisati cijeli sastav i argumentiraju svaku tvrdnju. Ljudi pišu o potrošnji, proizvodnom procesu, zagrijavanju, cijeni i kad se na kraju utvrdi na temelju činjenica da je npr nvidia bolja odmah ga svi razapnu i proglase fanboy-em.

3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
3n3m1 kaže...
Vlada je stvarno bio legenda na ovom forumu,baš me uveseljavao s uvrnutim komentarima na račun EVGA brend opsesije.Čovjek živi u Evga svijetu.

Jel se itko sjeća Evga sladoleda

Sladoljed Sladoljed
17 godina
odjavljen
zeroname kaže...

Nezz zašto bi netko bio fanboy ako iznosi činjenice. Može bilo tko rec nvidia ili amd je bolji. A li ljudi ovdje se potrude napisati cijeli sastav i argumentiraju svaku tvrdnju. Ljudi pišu o potrošnji, proizvodnom procesu, zagrijavanju, cijeni i kad se na kraju utvrdi na temelju činjenica da je npr nvidia bolja odmah ga svi razapnu i proglase fanboy-em.

Fanboy si ako stalno navlačiš "činjenice" na jednu od strana, jer to jednostavno ne odgovara istini.

16 godina
neaktivan
XXX kaže...
zeroname kaže...

Fanboy si ako stalno navlačiš "činjenice" na jednu od strana, jer to jednostavno ne odgovara istini.

Nešto je ili nije. Ako nvidia kartice troše manje onda troše manje. Ako imaju podjednake rezultate u testovima onda se nema o čemu dalje pričat. Ako se manje griju to je netko izmjerio nema daljnje rasprave. Ako je amd jeftiniji onda je jeftiniji. Nemože bit jednostavnije. Na kraju treba povuć crtu i vidjet gdje koja kartica odstupa i kojja je bolja.

17 godina
odjavljen
zeroname kaže...
XXX kaže...
zeroname kaže...

Nešto je ili nije. Ako nvidia kartice troše manje onda troše manje. Ako imaju podjednake rezultate u testovima onda se nema o čemu dalje pričat. Ako se manje griju to je netko izmjerio nema daljnje rasprave. Ako je amd jeftiniji onda je jeftiniji. Nemože bit jednostavnije. Na kraju treba povuć crtu i vidjet gdje koja kartica odstupa i kojja je bolja.

Ha normalno, ali to ne ovisi da li je nešto nvidia ili amd nego od konkretne situacije. Ako tvrdiš da je npr. Nvidia u svemu i uvijek bolji izbor onda si neobjektivan, neznalica i fanboy. Vrlo jednostavno:D

16 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Nemože sad netko doć i počet pisat kako je neka kartica bolja ili lošija. Da li je netko fanboy tko postavi realne testove dvije kartice iste cijene jedne amd i jedne nvidia-e. AMD ima svoje prednosti u mid range segmentu ali kad vec govorimo o high end segmentu što je najčešće na ovom forumu onda je realno nvidia bolja. Opet u drugoj sitaciju je AMD bolji za mining.

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
zeroname kaže...

Da li je netko fanboy tko postavi realne testove dvije kartice iste cijene jedne amd i jedne nvidia-e.

U principu nije ako kraj rečenice ne završi kako su bolji driveri od npr. prve kartice iz čisto vlastitih iskustava a ne ono što su zaključili na tom testu i sl.

14 godina
neaktivan
XXX kaže...

Ha normalno, ali to ne ovisi da li je nešto nvidia ili amd nego od konkretne situacije. Ako tvrdiš da je npr. Nvidia u svemu i uvijek bolji izbor onda si neobjektivan, neznalica i fanboy. Vrlo jednostavno:D

Problem je što malo tko vrednuje argumente i laprda se bezveze a za to je kriv marketing pogotovo od stane Nvidie. Financiraju sve živo i stekao se dojam da ako postoje 2 kartice koje imaju iste iste rezultate u igrama AMD mora biti bar 20-30% jeftinija da bi ju se uopće uzelo u obzir. Kad se pita zašto odgovor je potrošnja struje. Ako kažemo da je cijena 1kn  za kw/h (a zavisno o tarifi može biti manja) to znaći da ako radimo 8 sati na pc-u a razlika je 100w, svaki mjesec potrošimo 24 kune više. Ali to je samo ako govorimo o 100% opterećenju. Ako imamo neku jeftiniju tarifu, ili igramo par sati dnevno i ne svaki dan razlika je možda 5 kuna mjesečno. Na godišnjoj razini to je 60-288 kn razlike.  Ispada da je razlika u potrošnji neznačajna svima osim onima koji igraju po cijele dane igre i to svaki dan. Druga stvar koja se može uzet u obzir kod nvidie je Physx. Ali ni to ne dolazi besplatno jer za Physx smanjuje performanse za 15%-20% Prema tome s istim performansama u igrama AMD treba imati niže cijene za 1-2% za one koji ne igraju puno do 10% za one koji cijele dane pale GPU. I tu je pitanje physx kome koliko vrijedi. Ukoliko se ne radi o high end kartici tehnologija nije potrebna jer ruši i onako upitne performanse, a i problem je mali broj igara koje to podržavaju. Prema tome možemo reći da u prosijeku Grafička koja daje isti FPS od AMDa mora biti oko 6% niža od Nvidie. Do sad su bile niže i 20% i zato su mi bile best buy izbor. Trenutno je stanje da je većina kartica Nvidie i AMDa  daje podjednak omijer cijene i kvalitete i zato bi uzeo Nvidiu da kupujem danas, ali siguran sam da će se situacija promijeniti s novom serijom od AMDa.

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 19:57 (axos).
11 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Kao stari gamer koji voli svoj hoby,ne mogu i necu kupit Nvidia karticu.

Jer Nvida šteti gamingu sa svojim closed source smećem,i sve dok je tako ne dolaze u obzir.

Dzaba im sve,da ih dzaba dijele,pa čak i da proizvode struju dok igram,da mogu da griju/hlade kao klima uredjaj,opet ih nikad na svijetu i planetu necu kupiti/podržati Nvidiu.

Kao sto ne kupujem i ne podržavam razna smeća od igara/izdavača.

3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Imperator01 kaže...

Jer Nvida šteti gamingu sa svojim closed source smećem,i sve dok je tako ne dolaze u obzir.

Dzaba im sve,da ih dzaba dijele,pa čak i da proizvode struju dok igram,da mogu da griju/hlade kao klima uredjaj,opet ih nikad na svijetu i planetu necu kupiti/podržati Nvidiu.

Ima i to svoju težinu, ali ne kad se govori o performansama. Sebi to mogu uzet u obzir, ali ne kad radim preporuku.

17 godina
Imperator01 kaže...

Za kraj još si mogel malo žešče naglasit svoj stav. 

http://www.radiocrash.net/category/category/ekipa
17 godina
neaktivan
axos kaže...

Ispada da je razlika u potrošnji neznačajna..

Mislim da nitko ne gleda potrošnju grafičkih zbog minimalnih ušteda na računu za struju, već jednostavno zato što to direktno pokazuje koliko je GPU arhitektura efikasna i koliko će se kartica grijati, kakav VRM i hlađenje treba, kakvo napajanje traži itd.

Osobno kad tražim karticu prvo gledam performanse općenito, pa onda performanse pojedinačno u igrama koje preferiram, pa temperature/potrošnju i na kraju cijenu. Eto recimo R9 290 i GTX970 su po performansama li-la, onda pogledam potrošnju i razlika je minimum 80W. Svih 80W se praktički gubi na toplini. Imao sam jedno vrijeme R9 290 i količina topline koju ta kartica generira je jednostavno previše za moj ukus. Računao sam undervoltat ću je pa će to bit dobro, al vraga. Kad R9 usporedim s GTX970 jednostavno pregrmim i tih 300-400kn, dobijem karticu koja se dosta manje grije, koju mogu i clockat bez da se puno poveća zagrijavanje, a i usput "nagradim" nvidiju jer je odradila dobar posao, s istih 28nm i za iste performanse složila čip koji traži 80W manje. Da je to AMD uspio uzeo bih njegovu karticu, kao što sam nekada HD3850 i HD4850.

17 godina
odjavljen
Penryn kaže...
axos kaže...

Ispada da je razlika u potrošnji neznačajna..

Mislim da nitko ne gleda potrošnju grafičkih zbog minimalnih ušteda na računu za struju, već jednostavno zato što to direktno pokazuje koliko je GPU arhitektura efikasna i koliko će se kartica grijati, kakav VRM i hlađenje treba, kakvo napajanje traži itd.

Osobno kad tražim karticu prvo gledam performanse općenito, pa onda performanse pojedinačno u igrama koje preferiram, pa temperature/potrošnju i na kraju cijenu. Eto recimo R9 290 i GTX970 su po performansama li-la, onda pogledam potrošnju i razlika je minimum 80W. Svih 80W se praktički gubi na toplini. Imao sam jedno vrijeme R9 290 i količina topline koju ta kartica generira je jednostavno previše za moj ukus. Računao sam undervoltat ću je pa će to bit dobro, al vraga. Kad R9 usporedim s GTX970 jednostavno pregrmim i tih 300-400kn, dobijem karticu koja se dosta manje grije, koju mogu i clockat bez da se puno poveća zagrijavanje, a i usput "nagradim" nvidiju jer je odradila dobar posao, s istih 28nm i za iste performanse složila čip koji traži 80W manje. Da je to AMD uspio uzeo bih njegovu karticu, kao što sam nekada HD3850 i HD4850.

Ti si napravio odličan izbor sa GTX 970. I sam sam ju pikirao kupiti ali je uletila jeftino trenutna GTX 770. Također si odlično odabrai sa 3850 i 4850 jer sam i sam kupovao baš te grafe :D. 3850 na prvi dan izlska koštala je 1150 kn a tjerala je sve živo.

17 godina
neaktivan
XXX kaže...

Ti si napravio odličan izbor sa GTX 970. I sam sam ju pikirao kupiti ali je uletila jeftino trenutna GTX 770. Također si odlično odabrai sa 3850 i 4850 jer sam i sam kupovao baš te grafe :D. 3850 na prvi dan izlska koštala je 1150 kn a tjerala je sve živo.

Da, HD3850 je bila jedno od najljepših iznenađenja otkad ja znam za ATI i nvidiju, nakon neutješne HD2xxx serije, bez puno marketinga i odmah po odličnim cijenama. HD4850 nije bila toliko iznenađenje al je za svoju cijenu bila zvijer, toliko da je nvidia prošli high-end morala rebrandirat i opet nije mogla baš konkurirat performansama a kamoli cijenom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 21:05 (Penryn).
13 godina
Moj PC  
7 0 hvala 6
14 godina

375W!!!???????

Nadam se kako je ovo greška...

17 godina
neaktivan
Tiby kaže...

375W!!!???????

Nadam se kako je ovo greška...

To je teoretski maksimum koji kartica može dobiti preko dva 8pin PCIe konektora(svaki po 150W) i 75W preko PCI express X16 slota. A sad koliko će ona zapravo povući.. vjerojatno blizu tome ako se žešće clocka.

Npr. MSI R9 290X Lightning s 1x6pin + 2x8pin povuče oko 400W u Furmarku.

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 22:24 (Penryn).
14 godina
AMD Radeon R9 300 Series
Vjerojatno zbog ovih dodanih 4gb memorije. Ali svejedno, 375w je nenormalno mnogo
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Većini nije bitna efikasnost arhitekture nego rezultat/cijena, a temperatura je bitna samo ako se želi OCat i to malo žešće. Cijena najmanje bitna? Mora da onda imaš Titan X u SLI izvedbi. Jer mislim da je to većini hrvata prva stavka koju gledaju (nisam ni ja izuzetak). R9 290 i Gtx 970 bi se dalo raspravljat. Da li 80W razlike opravdava 20% višu cijenu i 0,5GB RAMa manje?

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 23:15 (axos).
13 godina
protjeran
AMD Radeon R9 300 Series

kaj s ovim "nitro hladenjem", to nisam prije vidio? nema nikakve slike

https://www1.sapphiretech.com/catapage_tech.asp?cataid=197&lang=eng

jel to ovo hladenje sto ce biti na fury karticama?

edit. aha sad sam procitao takoder i bolje el.komponente itd

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 23:22 (Stjepanj).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice