Kao što rekoh, ganjaš mistični idealni signal koji ne postoji u stvarnosti, pogotovo ne u digitalnoj stvarnosti
Ma ne...Vid, ili guraš sugovorniku riječi u usta ili tvoj sugovonik (u ovom slučaju ja, jel) se ne izražava razumljivo, kako god, strpi se malo....zaključak sam donesao samo želim to sve složiti u jedan post s relevantnim izvorima koji potvrđuju korak po korak u objašnjenu ovog fenomena, falila mi je jedna komponenta, sada je sve tu samo da to složim. Što će biti u ned. navečer.
Eto, malo strpljenja molim.
Za M5 sam čuo tek nešto nakon što smo počeli dogovarati taj test, slažem da se je riječ o modelu s velikim potencijalom, no Canon je i dalje sramežljiv u mirrorless svijetu - mršav izbor fotoaparata (ni dalje nema 4K snimalice), a broj i raspon Canonovih objektiva za sustav su i dalje - u nedostatku bolje riječi - smiješni. 7 objektiva, od kojih jedan jedini ima blendu veću od f/3,5 - dakle, sustav je i dalje neupotrebljiv za ozbiljnu upotrebu. Canon nema čak ni 50mm f/1,8 - jedan od osnovnih objektiva! A sad, ako su najavili neke nove objektive - to ne znam.
Svojevremeno sam zakoračio ne malim prstom, rekao bi noktom u taj svijet recenzija i jedino što bi poručio svima koji prate takve stvari da izrazito kritično promatraju takve stvari.
Svi brendovi prema mom mišljenju rade poprilično dobar posao ali imaju različit put. Sony može graditi sistem iz 0, jer realno gledano njihov tržišni udio je zanemariv do pojave mirroles sistema(nazovemo ga M). Njihova ponuda objektiva je mala. Canon s druge strane ima ogromnu ponudu objektiva EF kao i EF-S. I to vrhunskih objektiva. E sad, toga se Canon, jasno ne želi odreć i za to postoji dobar razlog. Tony je napravio video o povijsti tog brenda i da bi se razumjelo o čemu je riječ tj. pristupu canona to bi trebalo pogledati, čisto da ne dužim.
I prije se mogla koristiti sva paleta objektiva canona na njihovim M sistemima ali tko je probao zna da to jednostavno ne radi kako treba, niti na Canonu niti na Soniju. Razvoj DP(dual pixel) je to promijenio i implementacija te tehnologije je to bitno promijenila prije svega jer stvar radi i radi dobro(mjesta za usavršavanje naravno ima). Zahvaljujući tome možemo koristiti svu paletu Canon objektiva na M5 bez degradacije u performansama, pa tako i 50mm f1.8 koji uzgred košta 950kn.