Ali da li se slazete sa tonijem? Jer nisam vidio da je neko dokazao da je pogrijesio ;) Onaj angry bla bla je totalno antipatican lik koji samo prica...
Po meni je Tony taj koji manipulira. Pogledao sam dio videa u kojem priča o veličini senzora, kasnije je prešao na PDAF.
Da, on je rekao da veći senzor skupi više svjetla, ali je bio dužan pojasniti, kao što smo mi ovdje razjasnili da na nivou sensela/pixela kao najmanjoj/nedjeljivoj jedinici površine to nema razlike, jer svaki sensel dobije onoliko koliko mu treba za dobru ekspoziciju, neovisno što će povećanjem broja sensela odnosno površine rasti i potreba za količinom svjetla (onaj MORA iz mog prvog posta).
Debeli ćelo se bazirao na taj nedostatak pojašnjenja kod Tonyja (bar sam ga ja tako shvatio) i to pokušao kreativno objasniti analogijama sa tepihom i kartonom, odnosno on je pokušao obajsniti razliku između ukupne količine svjetla i svjetla po senselu.
Možda sam nešto i fulao jer sam paralelno radio druge stvari, ali mislim da je to suština.
Mbaksa je onda počeo o veličini printa/prikaza da bi ilustrirao razlike između formata (nešto što nije vezano za senzore, već za fotografske formate općenito), kad mu je dokazano da je na nivou piksela/sensela sve isto (elkarrdeov primjer Sonyjevih ff senzora) jer je to jedino gdje je u ovoj temi ustanovljena prednost većeg formata.
Još jedna stvar koju je Tony ''baljezgao'' je što optužuje Canon da treba napraviti senzor iste veličine kao ostali, što je čisto izdrkivanje na nebitnu razliku. Ako je već trebao prozivati Canoz za senzore, mogao je kritizirati tehnologiju izrade, odnosno kaskanje za tim istim konkurentima po kvaliteti, a ne po veličini.
Ali, kako sam i pretpostavio, videi i ova tema je čisto measurbiranje, over&out.
Enjoy