Ako blenda kontrolise kolicinu svjetla koja pada na senzor, zasto se govori da je objektiv brzi za npr blendu i pol?
Ahaaa, znaci ima veci otvor blende, odnosno manji f.
Hvala puno :)))
ajme ajme... idem vam otvoriti help-temu, kad se već vi sramite....
Ahaaa, znaci ima veci otvor blende, odnosno manji f.
Hvala puno :)))

Malo pogresno, brkas ekspoziciju. Ekspozicija je kombinacija otvora blende i shuttera. Dakle odredjuje kolicinu svjetla koja ulazi na senzor (shutter odredjuje vrijeme koje ce senzor biti osvjetljen, a blenda kolicinu svjetla koja ulazi u nekom vremenskom periodu)

pa u biti može značit i jedno i drugo jer kraća ekspozicija u pravilu znači tamniju sliku, kaj ne?
EDIT: malo je to zeznuto na hrvatskom
kraća ekspozicija znači tamniju sliku samo ako ostaneš na istoj blendi. (ako si u shutter-priority-modu fotić će ti sam promjenit blendu kako on misli da bi trebali da bi slika bila pravilno eksponirana pa neće ispasti tamnija, zar ne?)
no, hoćemo li se premjestiti u novootvorenu temu ili vam je tu baš lijepo? ;)
Da, vrijeme eksopzicije znaci brzina shuttera. Sta je shutter brzi onda ti je vrijeme ekspozicije krace. Ali moras razlikovati vrijeme ekspozicije i ekspoziciju.
@Draenai ako hoces mogu ti pomoci sa tutorialom. Da ja uzmem dio, ti dio i skupusimo to u par dana? Dosta ljudi zeli kupiti SLR jer misli da ce sa njim bolje slikati ili nesto, ali neznaju zasto ce bolje slikati niti kako se pravilno sluziti sa njim. Ak kupis SLR i pustis da ti automatika radi svoje onda ti je isti vrag ko da si kupio "idiota", eventualno je razlika sta mozes kupiti siri objektiv od ovih sta idioti imaju (fisheye ili neki drugi wide) ili ces imati malo veci zoom (teleobjektivi) od idiota. Nije to to...
zapravo, znate li vi da ono što vi tražite i očekujete i trebate ima ime - zove se Tečaj i ima svoju cijenu...

a da samo malo proguglate...............
(ne prihvaćam izvlačenje da nema ništa kvalitetno na hrvatskom....)
evo, istina da se oslo offtopic ali moram reci da mi je puno toga jasnije sad,,,
fotic nisam kupoval cisto da bacim lovu, ili da mi cura zavidi, nego jer me zanima fotografija, imam ideje i sl, ali tehnicka strana mi felša, ipak se takve stvari ne uce u skoli (ok osim ak nejdes za fotografa)
mnogi pojmovi na koje nailazi covjek guglanjem su vise strucno pisani, tak da ovo puno pomaze, kad ti ljudi po naski vele i objasne
u svakom slucaju planiram siriti svoje znanje, posto se cesto susrecem s fotografijom u poslu, (obrada fotki, dizajn i sl)i zahvlajujem Vam na pomoci i savjetima, pocetnicima u slr fotografiji vjerujem da bude ovo pomoglo:D
nitko ništa ne kaže, osim da je očito lakše ići oftopik nego otvoriti novi topik :D
ali evo, imate jednu otvorenu temu, i jednu u izradi, za početak ;)
i da, nije istina da su pojmovi koje nalaziš guglanjem previše stručno pisani, pisani su kako treba, možda neki manje detaljno, neki više. za ostalo se treba sam potruditi ;)
no no, poanta je bila samo da osnove ipak morate sami naučiti (guglanjem, čitanjem wikipedije, čitanjem knjiga, isprobavanjem, taksvejedno), ne možemo vam ići sad objašnjavati sve iz temelja.
kad negdje zapnete, pitate. veri simpl. :)
ehh, da sam bar ja tak imao kog pitati...
Osnove sam isto sam naučio iz knjiga i sam sam eksperimentirao
Da, kuzim, (ili kuzimo u ime svih pocetnika)
hehe, ali eto, tu ste vi, imali smo koga pitati pa iskoristih priliku da saznam nekaj vise pez guglanja:D a vi ste tak dobri s odgovaranjem kaj bi vam cokolade kupiti trebalo:D ili bar memory card :D
a vi ste tak dobri s odgovaranjem kaj bi vam cokolade kupiti trebalo:D
znači tu smo mi?!?!?! da saznaš nešto više bez mučenja zvano guglanje?!?!?!?!
osjećam se glupo pribavljajući znanje onima koji ne žele sami uložiti u njega nego im je ljepše i lakše pitati nekoga da mu nacrta......

ajd daj, nisam imal nikakve lose namjere, zelim saznati vise o fotografiji samo!
a vi ste ljudi sa iskustvom
okej, vjerujem da nisi.... ali iritira me takav gotovanski pristup, sori...
trudim se ignorirati ali eto, trenutno mi je to nemoguće...
ma glej, kupujes fotic, pitas za savjet, dobis savjet i to dobar
kupis fotic
i sad imas malo miljun pitanja
normalno, pitas dalje
kopas
trazis i sl
izmejdu ostalog odes tamo di znas da je dobro
naravno, ako ja mogu kome pomoci po pitanjima mojeg podrucja, (graf dizajn i priprema fotke za tisak) rado budem uskocil!
s najboljim zeljama i namejrama
nisam gotovan, za fotic sam radil posteno i otpalcival ga budem jos neko vreme, i nije mi tesko guglati,, ali kao sto rekoh izmejdu ostalog odes tamo di znas da je dobro, a to je pohvala svima vama
nisam klinac kojem mama kupi slr jer mu se sprdnulo
Draenai da ti samo znas koliko sam ja upilao baru i elkarrdea :) Cudim se sta jos pricaju samnom :)
Draenai da ti samo znas koliko sam ja upilao baru i elkarrdea :) Cudim se sta jos pricaju samnom :)
a vi ste tak dobri s odgovaranjem kaj bi vam cokolade kupiti trebalo:D
akhenaten, sve pet, kažem sori
i da je netko drugi to napisao ja bih isto rekla.
jer tako mi je nekako ružno to zazvučalo to 'bez guglanja'
nisam time onda mislila da si ti gotovan nego sam se izrazila tako za pristup odnosno rečenicu, jer tako mi je zvučalo...
e da, a meni može onda čokolada neka fina, priti pliz... kad se već nudi, ne... 
EDIT: okej, ajde, odričem se čokolade jer sam ponekad možda preoštra

Ma sve 5, evo fala jos jednom pipls, covek odma zavoli fotkanje jos vise, kad su fotografi ovakvi:D