SLR do 4.000 kn

poruka: 93
|
čitano: 14.997
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: SLR do 4.000 kn
DrNasty kaže...

Ako blenda kontrolise kolicinu svjetla koja pada na senzor, zasto se govori da je objektiv brzi za npr blendu i pol?

u istoj jedinici vremena, "brži" objektiv će propustiti više svjetla - brži je. :D
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
17 godina
moderator

Ahaaa, znaci ima veci otvor blende, odnosno manji f.

Hvala puno :)))

17 godina
neaktivan

ajme ajme... idem vam otvoriti help-temu, kad se već vi sramite....

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.4.2009 12:27 (draenei).
17 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Ahaaa, znaci ima veci otvor blende, odnosno manji f.

Hvala puno :)))

takje. "brži" objektiv = veći otvor blende = manji f-broj = kompliciranija konstrukcija = veći i teži objektiv = skuplji objektiv. :)
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...
u istoj jedinici vremena, "brži" objektiv će propustiti više svjetla - brži je. :D
 joooj to me mučilo, a sad kužim zakaj je f1.4 brže od f2.8

ova tema je zlata vrijedna!
17 godina
neaktivan
damir_zg kaže...
ova tema je zlata vrijedna!
 je, i totalno je otišla offtopic, svima bi podjelio žute (zlatne? hehe) kartone za nepoštivanje topica. Smijeh
17 godina
moderator
elkarrde kaže...
 je, i totalno je otišla offtopic, svima bi podjelio žute (zlatne? hehe) kartone za nepoštivanje topica. Smijeh
 Zuti karton je mala cijena u usporedbi sa stecenim znanjem ;)

EDIT: Vracam se na read-only mod :)
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.4.2009 12:40 (DrNasty).
17 godina
tnakir kaže...

Malo pogresno, brkas ekspoziciju. Ekspozicija je kombinacija otvora blende i shuttera. Dakle odredjuje kolicinu svjetla koja ulazi na senzor (shutter odredjuje vrijeme koje ce senzor biti osvjetljen, a blenda kolicinu svjetla koja ulazi u nekom vremenskom periodu)

Imas pravo. Al mislim da je hrvatska terminologija ovdje malo cudna. Ekspozicija je to sto si napisao, ali "vrijeme ekspozicije" je "shutter speed", zar ne? Iznenađen
Dakle, ako kazes "kraca ekspozicija", sto to onda znaci, da je ukupna ekspozicija manja (dakle tamnija slika), ili da je "shutter speed" kraci (recimo 1/250 umjesto 1/100)?
Think locally, act globally...
17 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

pa u biti može značit i jedno i drugo jer kraća ekspozicija u pravilu znači tamniju sliku, kaj ne?

EDIT: malo je to zeznuto na hrvatskom

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.4.2009 13:01 (damir_zg).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

kraća ekspozicija znači tamniju sliku samo ako ostaneš na istoj blendi. (ako si u shutter-priority-modu fotić će ti sam promjenit blendu kako on misli da bi trebali da bi slika bila pravilno eksponirana pa neće ispasti tamnija, zar ne?)

no, hoćemo li se premjestiti u novootvorenu temu ili vam je tu baš lijepo? ;)

17 godina
SLR do 4.000 kn

Da, vrijeme eksopzicije znaci brzina shuttera. Sta je shutter brzi onda ti je vrijeme ekspozicije krace. Ali moras razlikovati vrijeme ekspozicije i ekspoziciju.

@Draenai ako hoces mogu ti pomoci sa tutorialom. Da ja uzmem dio, ti dio i skupusimo to u par dana? Dosta ljudi zeli kupiti SLR jer misli da ce sa njim bolje slikati ili nesto, ali neznaju zasto ce bolje slikati niti kako se pravilno sluziti sa njim. Ak kupis SLR i pustis da ti automatika radi svoje onda ti je isti vrag ko da si kupio "idiota", eventualno je razlika sta mozes kupiti siri objektiv od ovih sta idioti imaju (fisheye ili neki drugi wide) ili ces imati malo veci zoom (teleobjektivi) od idiota. Nije to to...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

zapravo, znate li vi da ono što vi tražite i očekujete i trebate ima ime - zove se Tečaj i ima svoju cijenu...

Namigiva

a da samo malo proguglate...............

(ne prihvaćam izvlačenje da nema ništa kvalitetno na hrvatskom....)

16 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

evo, istina da se oslo offtopic ali moram reci da mi je puno toga jasnije sad,,,

fotic nisam kupoval cisto da bacim lovu, ili da mi cura zavidi, nego jer me zanima fotografija, imam ideje i sl, ali tehnicka strana mi felša, ipak se takve stvari ne uce u skoli (ok osim ak nejdes za fotografa)

mnogi pojmovi na koje nailazi covjek guglanjem su vise strucno pisani, tak da ovo puno pomaze, kad ti ljudi po naski vele i objasne

u svakom slucaju planiram siriti svoje znanje, posto se cesto susrecem s fotografijom u poslu, (obrada fotki, dizajn i sl)i zahvlajujem Vam na pomoci i savjetima, pocetnicima u slr fotografiji vjerujem da bude ovo pomoglo:D

Grjesiti je ljudski ali za potpun kaos ipak treba kompjuter
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.4.2009 15:43 (Akhenaten).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

nitko ništa ne kaže, osim da je očito lakše ići oftopik nego otvoriti novi topik :D

ali evo, imate jednu otvorenu temu, i jednu u izradi, za početak ;)

i da, nije istina da su pojmovi koje nalaziš guglanjem previše stručno pisani, pisani su kako treba, možda neki manje detaljno, neki više. za ostalo se treba sam potruditi ;)

17 godina
neaktivan

no no, poanta je bila samo da osnove ipak morate sami naučiti (guglanjem, čitanjem wikipedije, čitanjem knjiga, isprobavanjem, taksvejedno), ne možemo vam ići sad objašnjavati sve iz temelja.

kad negdje zapnete, pitate. veri simpl. :)

ehh, da sam bar ja tak imao kog pitati...

16 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

Osnove sam isto sam naučio iz knjiga i sam sam eksperimentirao

Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30 f1.4, FL-50R, HLD-4 Intel Core2Duo E6600, Intel DG965WH, 2x 2GB PQI DDR2 800MHz, Gainward HD4870 Golden Sample (790MHz GPU, 1100MHz memorija) , Seagate 320GB i 500GB, Coolermaster CM-690, Raptoxx 750W Windows Vista Ultimate Service Pack 1 32-bit
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

Da, kuzim, (ili kuzimo u ime svih pocetnika) 

hehe, ali eto, tu ste vi, imali smo koga pitati pa iskoristih priliku da saznam nekaj vise pez guglanja:D a vi ste tak dobri s odgovaranjem kaj bi vam cokolade kupiti trebalo:D ili bar memory card :D

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Akhenaten kaže...

a vi ste tak dobri s odgovaranjem kaj bi vam cokolade kupiti trebalo:D

hahaha, zadovoljit ću se i s kavom/kolom. :D
17 godina
neaktivan

znači tu smo mi?!?!?! da saznaš nešto više bez mučenja zvano guglanje?!?!?!?!

osjećam se glupo pribavljajući znanje onima koji ne žele sami uložiti u njega nego im je ljepše i lakše pitati nekoga da mu nacrta......

Neodlučan

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.4.2009 16:50 (draenei).
16 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

ajd daj, nisam imal nikakve lose namjere, zelim saznati vise o fotografiji samo!

a vi ste ljudi sa iskustvom

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

okej, vjerujem da nisi.... ali iritira me takav gotovanski pristup, sori...

trudim se ignorirati ali eto, trenutno mi je to nemoguće...

16 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

ma glej, kupujes fotic, pitas za savjet, dobis savjet i to dobar

kupis fotic

i sad imas malo miljun pitanja

normalno, pitas  dalje

kopas

trazis i sl

izmejdu ostalog odes tamo di znas da je dobro

naravno, ako ja mogu kome pomoci po pitanjima mojeg podrucja, (graf dizajn i priprema fotke za tisak) rado budem uskocil!

s najboljim zeljama i namejrama

nisam gotovan, za fotic sam radil posteno i otpalcival ga budem jos neko vreme, i nije mi tesko guglati,, ali kao sto rekoh izmejdu ostalog odes tamo di znas da je dobro, a to je pohvala svima vama

nisam klinac kojem mama kupi slr jer mu se sprdnulo

0 0 hvala 0
17 godina
SLR do 4.000 kn

Draenai da ti samo znas koliko sam ja upilao baru i elkarrdea :) Cudim se sta jos pricaju samnom :)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Draenai da ti samo znas koliko sam ja upilao baru i elkarrdea :) Cudim se sta jos pricaju samnom :)

Možda ja još pričam sa tobom šta sam ja upila tebe zbog nekih drugih stvari?
17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...
Akhenaten kaže...

a vi ste tak dobri s odgovaranjem kaj bi vam cokolade kupiti trebalo:D

hahaha, zadovoljit ću se i s kavom/kolom. :D
 Elkarrde jesi ti možda kronični ovisnik o kofeinu?
17 godina
Bara kaže...
tnakir kaže...

Možda ja još pričam sa tobom šta sam ja upila tebe zbog nekih drugih stvari?
 Ahaaaaa... a da nije toga nebi prica samnom... Hvala hvala :(((((
I'm going woo woo
17 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

akhenaten, sve pet, kažem sori Osmijeh i da je netko drugi to napisao ja bih isto rekla.

jer tako mi je nekako ružno to zazvučalo to 'bez guglanja' Mršti se nisam time onda mislila da si ti gotovan nego sam se izrazila tako za pristup odnosno rečenicu, jer tako mi je zvučalo...

e da, a meni može onda čokolada neka fina, priti pliz... kad se već nudi, ne... Namigiva

EDIT: okej, ajde, odričem se čokolade jer sam ponekad možda preoštra Šutim Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.4.2009 19:27 (draenei).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bara kaže...
 Elkarrde jesi ti možda kronični ovisnik o kofeinu?
 nope.  kavu ekšli jako rijetko pijem.
16 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

Ma sve 5, evo fala jos jednom pipls, covek odma zavoli fotkanje jos vise, kad su fotografi ovakvi:D  NevinašceBelji se

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
SLR do 4.000 kn

Evo, nije nesto, ali posto ste mi pomogli sa savjetima o kupnji fotica i svim ostalim, evo 2 fotke s koncerta napravljene Pentaxi-om... :D meni zgledaju okej, vjerujem da imate sigurno neke zamjerke, ali eto:D za pocetnika :D

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice