Odabir fotoaparata

poruka: 57
|
čitano: 15.191
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Odabir fotoaparata
Upravo je to moje mišljenje, taj je itekako dobar za mene i moje potrebe... Tnx na trudu i sad vidim kome ću se obratiti za pomoć, vezanu uz fotoaparate... :)
.-~-. rođen stoljeće prekasno .-~-.
15 godina
Help! Još nešto... Da li ja mogu, s obzirom da fotić ima HD snimanje, iste fotke hvatat kao da slikam?
Tj. npr. želim uhvatiti galeba u letu i ja ga idem snimati. Dok pregledavam snimku u oko mi upadne točno onaj kadar kojeg ja želim da mi bude fotka. Ako taj kadar, tj. frame, izdvojim iz snimke, hoće li on biti iste kvalitete kao i fotka? Valjda shvaćate pitanje...
17 godina

Neće.

Video snimke su lošije kvalitete nego fotografije (a čak i da jesu dobio bi sliku od jednog megapiksela), video se komprimira na drugačiji način, i kod videa detalji nisu toliko bitni kao kod slike.

Ne razmišljaj puno o videu, kod foto-aparata video je tu samo 'da se nađe'.

14 godina
neaktivan
teoretski da...

primjer..neka imaš simanje videa u full hd-u to je 1920x1080 px i 30fps

kada bi rezao video na 1fps odnosno jednu sličicu dobio bih sliku nešto mal više od 2mpx...ali maxym je u pravu nebih bila baš sa previše detalja kao kad bi istu "zamrznio" iliti zaustavio sa fotićem...negdje bi moglo funkcionirat a negdje ne...

to je s tehničke strane, drugo još npr snimat ćeš video ptice u letu...a imaš kompakt, koristit ćeš dost zoom-a a sa tim gubiš oštrinu pa to sve skupa nebih ispalo kak treba
samo krupno, ništa sitniš
15 godina

Da.... i mislio sam, ali slažem se i s Maxymom, "kod foto-aparata video je tu samo 'da se nađe'."
Zanima me nešto, kako se zove ona stvar što prikačim na objektiv... mislim, ne prikačim... ona 'valovita' stvar na objektivu... ma, evo slika.. http://static.trustedreviews.com/064aab%7C3fa9_13908-fz45main.jpg

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.5.2011 10:52 (tonchy).
17 godina

"Ona 'valovita' stvar" se zove sjenilo objektiva ili 'Lens hood', a prvenstveno služi za spriječavanje 'lens flare'-a.

'Lens flare' je naziv za efekt blještanja na fotografiji kao posljedica odbijanja sunca od leće. U većini programa za obradu fotografija imaš mogućnost dodavanja tog efekta pa mođeš vidjeti kako izgleda. Uglavnom, ako ne želiš taj efekt, a snimaš po jako sunčanom danu, onda staviš sjenilo na objektiv (naravno pod uvjetom da tvoj objektiv ili aparat to omogućuju, i da ga imaš).

Druga funkcija sjenila je to što pruža određenu dozu zaštite za leći, jer je fizički zaklanja (pogotovo kod tele-objektiva koji, za razliku od širokokutnih objektiva, imaju dosta duga sjenila) pa u slučaju pada ili udarca ublažava jačinu udara, a istovremeno štiti leću od prašine i kiše.

Neke od mana sjenila su to što se može dogoditi pojava vinjetirana (zatamnjenja na rubu slike), a zbog same prirode sjenila, u objektiv ulazi nešto manje svijetla nego inače.

Uglavnom, stvarćica možda cool izgleda, ali upitno je koliko često ti treba, a ukoliko nije u standardnoj opremi aparata (ili objektiva) zna biti nesrazmjerno skupa.

A što se tiče ideje snimanja videa, pa 'izrezivanja' jednog frame-a kao slike, zaboravi na to. Kamera je optimizirana za pokret, a slika foto-aparat za detaljnost. Slika objekta u pokretu na videu tj. frame-u će biti razmazana, a čak i slika statičnog objekta izgledati će puno bolje slikana apratom nego izdvojena iz video snimke.

14 godina
neaktivan
lumix-i znaju imat taj lens hood što je po meni odlično i veliki plus

kolega maxym je naveo što znači taj hood, daje više prednosti neg mana to je sigurno...a osim sveg toga poboljšava i izgled :D sve izgleda robusnije to je s estetske strane..

ako te još drži ideja o video snimanju pa rezanju frame-a...reći ću ti da nemoj previše očekivat od kompaktnog aparata za slikanje i zamrzavanje nešto velikih brzina...

postoje stvari u fotografiji namjenjene tome...a to su svjetlosno jaki i brzi objektivi fiksnih blenda...gdje je fokus astronomski brži neg bilo koji na kompaktu, gdje je oštrina nešto oštro poput žileta po većini raspona, gdje je još i dslr tijelo sa brzim uzastopnim okidanjem :D cijela stvar košta puno novaca, ali shodno tome takav je i rezultat dobar profesionalan

15 godina
samo, nigdje ne mogu naći taj lens hood... wtf? pronađem one adaptere za objektiv od 1500kn i slično, ali lens hood nigdje?
17 godina

Ne znam gdje tražiš, ali definitivno se može naći.

Doduše vodi računa o tome da nemaju svi apratati/objektivi mogućnost dodavanja sjenila. To se pogotovo odnosi na bridge modele koji imaju manji promjer objektiva i uglavnom nemaju (osim skupljih modela) navoj za navijanje filtera ili sjenila.

15 godina
neaktivan
Odabir fotoaparata

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16830120278

Pozdrav drustvo,nalazim se u USA i planiram si uzeti neki fotoaparat do jedno 500 dolara s objektivom,i tako sam naisao na ovaj,izgleda mi interesantan,zanima me dali je prihvatljiv i dali se isplati dati 500 dolara za ovakav uredjaj,zelio bi napomenuti da cu ga imati sigurno godinama,

I jedno jako vazno pitanje,dali kada se malo naucim fotografirati mogu promijeniti objektiv,ili kupiti jos koji,koji je malo kvalitetniji,tj dali bi ovaj uredjaj mogao biti dobar.

hvala najljepsa

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16830120278

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

eo ovako...ako uzimaš dslr, taj canon rebel xs/1000d je entry dslr (ulazni model)

-newegg cijena je sasvim uredu, tolko to i vrijedi

-aparat taj nije loš, poslužit će, dapače i kad se ufuraš i staviš bolji objektiv jako dobro on to radi vjeruj

-18-55mm objektiv koji dobiješ ima stabilizaciju nije obična ona verzija i nešto je bolji po kvaliteti, ako se nevaram koristi i DC micro motor isto dobra stvar

-iako će recenzije i korisnici reći da je taj KIT objektiv loš..u principu i nije tolko..pitanje je koliko očekuješ od svega toga...fotografija a pogotovo oprema je zlatno pravilo kolko para toliko muzike..

što se tiče objektiva, naravno da možeš na njega nakrljit bilo koji objektiv iz canon serije(odnosno tamron,sigma)..od najeftinijih do najskupljih...ako si prosječan korisnik, ovo će biti sasvim pristojan, već i malo ozbiljan aparat i vjerujem da ćeš biti zadovoljan...

kasnije si dokupi npr objektive raspona 70-200mm ili 70-300mm...zatim 50 mm f1.4 isto nije loš..tako da si možeš složit fino jedan set objektiva, neki ruksak torba i služit će to jako jako dobro..

gledaj uvijek prvo kolko misliš izdvojit za objektiv, pa poslje toga gledaj raspon, jel to je dslr, moraš imat par objektiva da pokriješ raspon (od širokog kuta pa do tele zoom-a)

pitaj slobodno ak te nešt zanima

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.5.2011 10:46 (oly570).
15 godina
neaktivan

ovo sto si napisao mene i zanima,da svaki objektiv mogu staviti,tj bolji,a da taj uredaj to moze podnesti,da nije los uredaj,

do sada sam se koristio obicnim digitalcima tipa casio,sony,i nikon,ali nisam udusevljen bio,jer kada je fokus 4.5 do 18mm to je za plakati,zato sam se odlucio za malo bolje,recimo da su to uvijek obiteljske fotografije,i ipak bi volio d budu malo bolje,volim spremati uspmene,

hvala ti puno na odgovoru,vidim da si se potrudio.

PS ako imas neki da je bolji recimo u tome rangu,da znas neku stranicu,slobodno sugestiraj,prihvacam pomoc

hvala jos jednom

PS malo sam se zagledao u jedan malo skupji uredajj

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16830180343

ovaj,de mi kazi dali je velika razlika i isplati li se dati 200 dolara vise za ovaj uredaj

hvalaa

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.5.2011 4:59 (gorki8701).
14 godina
neaktivan

ma nije uopće velika razlika da bi dao 200 dolara više..nemoj davat...

mislim taj panasonic i nije pravi dslr...prvo ni nema ogledalo, nema optički tražitelj nego elektronski to nikad nije kao optičko tražilo...touch screeen lcd šta će ti to..

evo šta piše na dpreview za panasonica  : SLR-style mirrorless

panasonic je 4/3 senzor, to je naravno manji senzor nego što canon ima (ovaj kojega si gledao)

nadalje uzmi 1000d i za 200dolara extra uzmi neki zoom ili tele objektiv za canona i bolje ćeš proći..

osim toga smatram da su za canona original objektivi pa i oni npr tamron, sigma pristupačniji za kupit, pod pristupačniji mislim da je veći izbor, dosta ljudi ih koristi, a daju se naći po oglasnicima za prihvatljive novce...kakva je stvar sa leica objektivima za panasonic nemam pojma..

panasonic ti je jedino bolji što ima 720p snimanje videa ako te to interesira...

i za kraj jesi gledao možda canon 550d kako se kreću tamo kod tebe cijene...taj bi ti uređaj možda najbolji bio za tebe..

15 godina
neaktivan

hvala

evo upravo sada kada si mi rekao,taj je od 600 do 1000,zavisi od objektiva koji dolazi s njime,bez objektiva je 600 dolara,e sada dali se moze za 200 dolara uzti dobar objektiv koji bi bio recimo za visenamjensku upotrebu jedno vrijeme,pa kasnije dodati koji,

dali su ovi objektivi do 50mm dostatni za takav rad,

mislim vjerujem da su fotografije duplo bolje od digitalaca po 1000 kuna.

to mi je najveci interes

15 godina
neaktivan

jos jedno pitanje,koje su glavn odlike kod fotoaparata,mislim pod karakteristike,

neznam kod racunala gledamo da je to primjer AMD proc,ili intel,i graf,

A sto se gleda kod ovih uredjaja,sto je najbitnjije,

razlog je da bi mozda pogledao i u DC u trgovininama,best buy ili slicnoooo,

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.5.2011 14:23 (gorki8701).
14 godina
neaktivan
pa to nemoš uopće uspoređivat, naravno da će fotke biti bolje neg sa digitalcem od 1000kn..

ja kada sam kretao u dslr svijet sam uzeo tamrona 70-300mm čisto zbog raspona...uzeo sam ga gotovo nogov za 800kn što su nikakvi novci...i npr 18-55mm + 70-300 mm nisu neki veliki novci i možeš se fino pokriti..

15 godina
neaktivan

jucer smo bili na graduationu,i trebao sam slike raditi,poludio sam,ako je losije svjetlo,samo sto je hlad,slika katastrofa,ako je prejako svjetlo ako tijela se vide kao nekakbe aure,

Uglavnom necu pogrijesiit ako uzmem ovaj canon,

i jos jednu lecu,

oK hvala ti puno

17 godina

Ako je slika u hladovini pretamna onda se vjerojatno ekspoziciju mjerio prema osunčanom dijelu slike. U ekstremnim uvjetima svjetline (kadar sa jako osvjetljenim i jako tamnim područjima) ako je ekspozicija podešena prema osvjetljnom dijelu, ono što je u hladovini će biti tamno, ako je podešena prema sjenovitom dijelu, onda će sunčani dio biti presvjetao. Za postizanje dobrih rezultata tu pomaže jedino HDR, ali za njega ti treba niz fotografija sa stativa i nepokretni objekti, ili odabir kadrova u kojima prevladavaju samo svijetla ili samo tamna područja.

Ovo za 'aure' mi baš i nije jasno, osim ako ti ovjektiv nije prljav ili orošen (ako je naglo mijenjana temperatura okoliša), ili si možda pogriješio u odabiru osjetljivosti (ISO vrijednost). Što je kadar svijetliji to je lakše postići dobru fotografiju, jer imaš na raspolaganju veću mogućnost odabira otvora blende i brzine zatvarača.

14 godina
neaktivan
nije stvar do same prljavosti leće...nego do refleksije sunca u objektiv..(lens flare) to mu se vjerovatno dogodilo...tu služi lens hood...

17 godina
neaktivan
tonchy kaže...
Help! Još nešto... Da li ja mogu, s obzirom da fotić ima HD snimanje, iste fotke hvatat kao da slikam?
Tj. npr. želim uhvatiti galeba u letu i ja ga idem snimati. Dok pregledavam snimku u oko mi upadne točno onaj kadar kojeg ja želim da mi bude fotka. Ako taj kadar, tj. frame, izdvojim iz snimke, hoće li on biti iste kvalitete kao i fotka? Valjda shvaćate pitanje...

olympus sz-30mr s kojim si krenuo u ovaj thread ima mogućnost istovremenog snimanja HD videa i fotografiranja jer ima dva senzora, pa možeš dok snimaš video i naiđeš na zanimljiv kadar opaliti i fotku. što se tiče vađenja kadra iz videa sumnjam da ćeš dobiti tako kvalitetnu fotku pa makar to bio HD video

17 godina
neaktivan
maxym kaže...

Ako je slika u hladovini pretamna onda se vjerojatno ekspoziciju mjerio prema osunčanom dijelu slike. U ekstremnim uvjetima svjetline (kadar sa jako osvjetljenim i jako tamnim područjima) ako je ekspozicija podešena prema osvjetljnom dijelu, ono što je u hladovini će biti tamno, ako je podešena prema sjenovitom dijelu, onda će sunčani dio biti presvjetao. Za postizanje dobrih rezultata tu pomaže jedino HDR, ali za njega ti treba niz fotografija sa stativa i nepokretni objekti, ili odabir kadrova u kojima prevladavaju samo svijetla ili samo tamna područja.

treba paziti i na White Balance, jer je različito ako snimaš nekaj u hladovini ili na suncu ili pod svjetlom žarulje ili neonke.

15 godina
neaktivan
Odabir fotoaparata

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Odabir fotoaparata

pozdrav svima

trebam pomoć u odabiru fotoaparata za potrebe fotografiranja u stomatološkoj ordinaciji, odnosno za fotografije zuba u ustima prije i poslije zahvata

zahvaljujem unaprijed

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Odabir fotoaparata

http://www.canon.hr/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_1100D/

isplati li se ovo uzeti,ovdje u americi je 600 dolara s lensom od 55-250 mm

dali je to dobar ulov ili,

nasao sam u best buy shopu

ali mene zanima dali je ovo dobar uredjaj,vidim da je kod nas oko 3500 kuna i da su to novi uredjaji,a meni se cini ok,saada,koliko sam upravu zamolio bi vas da mi pomognete

0 0 hvala 0
15 godina
Odabir fotoaparata

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.6.2011 0:17 (tonchy).

0 0 hvala 0
15 godina
Odabir fotoaparata

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.6.2011 0:18 (tonchy).

0 0 hvala 0
15 godina
Odabir fotoaparata

evo potrefilo mi se 1000kn više pa imam novca za jači fotić... :)

imam na umu ova dva-

panasonic lumix dmc fz100- http://panasonic.net/avc/lumix/compact/fz100/index.html

sony cybershot dsc hx100v- http://www.sony.hr/product/dsc-h-series/dsc-hx100v#pageType=TechnicalSpecs

sad trebam vaše mišljenje... kojeg?

hvala

edit: braćo moja, tripli post! o.O

2 sony
1 panasonic
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.6.2011 0:21 (tonchy).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice