Makro objektiv

poruka: 27
|
čitano: 15.114
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Makro objektiv

koji bi mi bio najbolji makro objektiv za moj K-m? onako neki best buy?

na google mi rezultat ispada PENTAX smc DFA 50mm / 2,8 Makro 3150,00 kn

to mi je malo puno

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2009 23:07 (damir_zg).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Makro objektiv

DFA 100mm f/2.8 macro je još bolja solucija, daje ti dodatnu udaljenost između tebe i subjekta. al i skuplja.

ili možda sigma 105mm f/2.8 macro, ili lester-a-dine 105mm f/2.8 dental macro, ili vivitar series 1 105mm f/2.8 macro...

macro objektivi su skupe zvjerčice, čak i stari manualci. no, ako te zanima macro objektiv, možda mogu smisliti neš za nešto manje od tih 3k kn...

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
17 godina
neaktivan
Makro objektiv

vidim da predlažeš ove sa 100 mm i više ali oni su redom svi skuplji a ja tražim neki best buy tako da bi pristao i na 50 mm a i na manje recimo ovaj PENTAX smc DA 35 mm / 2,8 Macro Limited mi se čini isto dobar (vidio sam slike s njim) a i povoljniji je (2 700,00 kn)

ali opet mi je to puno love

kakvo bi rješenje bio neki macro ring il nekaj tak kaj se montira na objektiv? kolko bi mogo povoljnije proći i koliko bi bolji bili rezultati (računaj da bi ga montiro na ovaj 18-55 kaj imam)

0 0 hvala 0
17 godina
Makro objektiv

A smijem li pitati za što ti treba taj makro objektiv?

Često ti proizvođači (nejčešće third party) znaju napisati da je makro objektiv jer ima veliko uvćanje (1:2, 1:2,5, 1:3), ali pravi makro objektiv bi terbao na čipu/filmu sliku veličine jednake kao i u prirodi (dakle 1:1).

90% mladih si piše gluposti u potpis. Ako si ti među onih 10%... zašto ovo uopće čitaš?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Makro objektiv

pa za slikanje kukaca, cvijeća, kapljica i čega svega ne ;)

pa šta nije bolje da može više uvećati? čito sam neke kao reviews i ekipa se zna žalit jer nema objektiv dovoljno veliko uvećanje, zašto se žale ako je najbolje 1:1?

http://damir-zg.deviantart.com/ - pogle kakve slike radim, htio bi takve samo sa više oštrine i detalja i htio bi se moći više približit subjektu

http://damir-zg.deviantart.com/

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
damir_zg kaže...

vidim da predlažeš ove sa 100 mm i više ali oni su redom svi skuplji a ja tražim neki best buy tako da bi pristao i na 50 mm a i na manje recimo ovaj PENTAX smc DA 35 mm / 2,8 Macro Limited mi se čini isto dobar (vidio sam slike s njim) a i povoljniji je (2 700,00 kn)

ali opet mi je to puno love

kakvo bi rješenje bio neki macro ring il nekaj tak kaj se montira na objektiv? kolko bi mogo povoljnije proći i koliko bi bolji bili rezultati (računaj da bi ga montiro na ovaj 18-55 kaj imam)

za macro fotografiju imaš nekoliko rješenja:
* macro predleće nisu loše privremeno rješenje, al nisu baš jeftine. ne ovise o objektivu, možeš ih staviti na razne objektive, al ne nude baš neko veliko uvećanje, i neku zavidnu oštrinu.
* macro prstenovi su super stvar, no muka ih je pronaći u bilokojem mountu. ja odustao od KAF varijante, čekam priliku, zadovoljan sam i s K verzijom.
* macro mijeh (+ focusing rail) je najbolja stvar koja postoji, pogotovo u kombinaciji s dediciranim macro objektivom, no s mijehom žrtvuješ prenosivost za fanstastično uvećanje. na listi želja mi je pentaxov Macro Bellows K + smc M 100mm f/4 Bellows objektiv.
* dedicirani macro objektiv je (mali) korak ispod macro mijeha, no, cijena je ograničavajući faktor.
* reversani objektiv je najjeftinije rješenje (a poprilično efikasno), pogotovo ako je pridržavan rukom.
* close-focus, aka "lažni macro" objektiv - objektivi s 1:3 i slabijim uvećanjem.

Kuv kaže...

A smijem li pitati za što ti treba taj makro objektiv?

Često ti proizvođači (nejčešće third party) znaju napisati da je makro objektiv jer ima veliko uvćanje (1:2, 1:2,5, 1:3), ali pravi makro objektiv bi terbao na čipu/filmu sliku veličine jednake kao i u prirodi (dakle 1:1).

1:2 već je macro. sigma i tamron su poznati po oznakama "macro" na skoro svim objektivima. u stvari se radi o close-focus objektivima, s 1:3 macrom u najboljem slučaju. nije ni to loše, recimo, imam 85-205 objektiv koji ima 1:3 macro, i moram priznati da je poprilično dobra stvar, pogotovo za 300-400 kn. Smijeh

damir_zg kaže...

pa za slikanje kukaca, cvijeća, kapljica i čega svega ne ;)

pa šta nije bolje da može više uvećati? čito sam neke kao reviews i ekipa se zna žalit jer nema objektiv dovoljno veliko uvećanje, zašto se žale ako je najbolje 1:1?

http://damir-zg.deviantart.com/ - pogle kakve slike radim, htio bi takve samo sa više oštrine i detalja i htio bi se moći više približit subjektu

100mm macro objektiv će ti dati puno bolje rezultate od 50mm macro objektiva, pogotovo ako imaš namjeru slikati kukce i slične plašljive živine - daju jednako uvećanje na puno većem razmaku od objekta. idealno za kukce bi bio pentax FA 200/4 macro objektiv - ako igdje vidiš kojeg za ispod 20k kn, kupi odmah, upravo si ulovio priliku života. Namigiva

moj savjet: okreni kit objektiv naopako, pa isprobaj.
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
17 godina
neaktivan
Makro objektiv

Prvo da ti se zahvalim jako puno si mi pomogao svojim odgovorom!

Vidim da rješenja ima samo treba imat love ;)

Za ovaj svoj sam na dpreview.com pročito da ima magnification 0.34x na 55mm to bi bilo 1:3 da?

znači ako bi kupovao novi objektiv išo bi da ima bolje uvećanje od toga

nekako mi se najbolje rješenje čini kupiti macro objektiv od 100mm  upravo zbog toga što se ne moram puno približiti, to je velika prednost ali nikako da nađem nekog jeftinog ili barem neke malo niže cijene, elkarrde?

dali macro ring daje veće uvećanje ili samo omogućuje da se više približiš? nisu skupi ali nemrem nać za KA mount

hahaha 20k kuna? e da ja imam te pare...

budem probo reversat objektiv pa ćemo vidit al nekak mi to nije... kaj ja znam... sad svaki put okretat objektiv kad bi sliko nešto izbliza. nije baš praktično.

SMC PENTAX DFA 100MM F2.8 MACRO mi se čini kao san snova ali je skup 4 500 kn

jooj šta sam se zakačio za ovu fotografiju i sad patim jer nemam para a sline mi cure kad gledam slike svih tih objektiva, pa ko će to sve pokupovat!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
damir_zg kaže...

jooj šta sam se zakačio za ovu fotografiju i sad patim jer nemam para a sline mi cure kad gledam slike svih tih objektiva, pa ko će to sve pokupovat!

oh, pa polako..kakva patnja, pa ima vremena, tek si fotić kupio!
nisu ovo pokemoni da "moraš skupit sve" !! Namigiva
17 godina
neaktivan
damir_zg kaže...

Prvo da ti se zahvalim jako puno si mi pomogao svojim odgovorom!

Vidim da rješenja ima samo treba imat love ;)

Za ovaj svoj sam na dpreview.com pročito da ima magnification 0.34x na 55mm to bi bilo 1:3 da?

znači ako bi kupovao novi objektiv išo bi da ima bolje uvećanje od toga

nekako mi se najbolje rješenje čini kupiti macro objektiv od 100mm  upravo zbog toga što se ne moram puno približiti, to je velika prednost ali nikako da nađem nekog jeftinog ili barem neke malo niže cijene, elkarrde?

dali macro ring daje veće uvećanje ili samo omogućuje da se više približiš? nisu skupi ali nemrem nać za KA mount

hahaha 20k kuna? e da ja imam te pare...

budem probo reversat objektiv pa ćemo vidit al nekak mi to nije... kaj ja znam... sad svaki put okretat objektiv kad bi sliko nešto izbliza. nije baš praktično.

SMC PENTAX DFA 100MM F2.8 MACRO mi se čini kao san snova ali je skup 4 500 kn

hahaha,  ovo mi je poznato. welcome to the club! Smijeh

za reversani objektiv ti treba samo reversing prsten - 52mm u K-mount. ak naiđem negdje na to, javim ti.
ovak, ak pridžavaš rukom, moraš još držati i ručicu blende u otvorenom položaju, jer u suprotnom blenda ostane ful zatvorena, dakle ful malo svjetla propušta, što je jako nezgodno za kadriranje. no zato na 18mm imaš brutalno povećanje.

DFA50/2.8 macro sam znao viditi rabljenog za cca. 2500-2800 kn, sigmu 105mm macro za nešto malo više, kolko se sjećam. mogu pitati, ako si zainteresiran...
draenei kaže...
 oh, pa polako..kakva patnja, pa ima vremena, tek si fotić kupio!
nisu ovo pokemoni da "moraš skupit sve" !! Namigiva
 huh, ne moram skupiti sve? oh. *skriva kolekciju takumar, K, M, A, F, i FA pedesetica iza leđa*
17 godina
neaktivan
Makro objektiv
elkarrde kaže...

ovak, ak pridžavaš rukom, moraš još držati i ručicu blende u otvorenom položaju, jer u suprotnom blenda ostane ful zatvorena, dakle ful malo svjetla propušta, što je jako nezgodno za kadriranje. no zato na 18mm imaš brutalno povećanje.
daljinski pod lampu, objektiv naopačke i neka igre započnu! ;)

:p

moraš skupit sve! moraš skupit sve!
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.4.2009 14:27 (draenei).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
damir_zg kaže...

Gledaj, pokušati ću ovo reći nježno, ali, ako ti je stalo do praktičnosti i jednostavnosti napraviti ćeš dvije stvari;
1.- Mani se SLR-a i slikaji kompaktom
2.- Okani se makra i nikad mu se više ne približuj.

Makro fotografiju (zapravo fotografiju općenito) shvati kao ribarenje (ili što već rade ljudi u kontinentalnim krajevima).
Naime, ljudi koji idu na ribe, ne idu na more radi ribe, vjerovali ili ne. Idu zbog gušta kojeg pruža odmak od svakodnevnice i civilizacije. Čekaju satima tu jadnu ribu i uopće ih nije briga hoće li uloviti štogod za večeru ili ne. A trude se svim silama i daju sve od sebe da cijeli proces bude što bliže savršenstvu.
Ako misliš slikavati milijun fotki dnevno i njima zatrpavati bespuća serverskih prostranstava diljem planeta, ok, to je tvoj izbor.
Ali ako želiš da ti fotografija bude hobi koji te ispunjava i veseli, slikaji polako, za svoj gušt, teži k savršenstvu i nadaj se da ćeš mu se jednom približti.
Rezultati ne dolaze odmah, ali nije bitno, bitno je da imaš mantru i da napreduješ. Bez presinga. 
Hiperprodukcija je zlo. Klikanje bez mozga ne vodi ničemu.
Ako ti je praktičnost bitna, znači da sve želiš napraviti na brzinu bez puno muke. A to tako ne ide. Tu nema poštovanja i potrebne ljubavi.

Oprostite ako sam malo off topic, ovo razmišljanje ne ide samo tebi. Boli me kad vidim što ljudi rade i na koji način siluju opremu.
Želim vam svima dobro svjetlo, ali također vam želim da ga znate prepoznati i prepustiti mu se, iskoristiti blagodati i ljepote koje vam Bog pruža (ili u što već tko vjeruje).

Pilim, znam to. Ali morao sam.
I ne nisam, ni pijan ni napušen.

Sretno s kupovinom opreme.

Vuk dlaku mjenja ali nikada!
17 godina
neaktivan
ksoric kaže...
Hiperprodukcija je zlo. Klikanje bez mozga ne vodi ničemu.
Ako ti je praktičnost bitna, znači da sve želiš napraviti na brzinu bez puno muke. A to tako ne ide. Tu nema poštovanja i potrebne ljubavi.

Oprostite ako sam malo off topic, ovo razmišljanje ne ide samo tebi. Boli me kad vidim što ljudi rade i na koji način siluju opremu.
Želim vam svima dobro svjetlo, ali također vam želim da ga znate prepoznati i prepustiti mu se, iskoristiti blagodati i ljepote koje vam Bog pruža (ili u što već tko vjeruje).

amen! apsolutno se slažem.

ovo može slobodno u svoj "tutorial". Osmijeh

17 godina
neaktivan
Makro objektiv

@dranei ma nisam mislio doslovno SVE već samo par komada objektiva a s obzirom na moje prihode neću ih baš brzo nabavit :/ (samo par onih boljih pokemona!)

@elkarrde nema potrebe da se raspituješ išta za mene nemam love sad, ali ipak hvala na ponudi ;)

@ksoric vidiš ja sam se odma zamislio kako se šećem kroz šumu nailazim na neki cvijet koji oću slikat i onda sad okretat objektiv pa mi ulazi prašina i još ga moram rukom pridržavat pa kakve tu koristi ima tripod ako ja moram rukom držat objektiv? (nisam znao za reversing ring)  moraš priznat da je nezgodno. nisam ja tip koji ako nemogu u roku 20 sec uslikat ono što sam htio odustat od slike, spreman sam se potrudit i ustrajat dok ne ispadne točno onako kako želim makar i trajalo cijeli dan. definitivno slikam za svoj gušt, volim fotografiju i uživam u njoj. znam da nisi ništa negativno mislio svojim komentarom, ne mislim ni ja svojim samo obrazložavam izjavu od prije.

pozdrav

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
damir_zg kaže...

@dranei ma nisam mislio doslovno SVE već samo par komada objektiva a s obzirom na moje prihode neću ih baš brzo nabavit :/ (samo par onih boljih pokemona!)

znam točno na šta si i kako si mislio ;)

nisam ni ja mislila na baš SVE već sam samo tako slikovito prikazala, to mi je česta asocijacija...osobni razlozi, kajćeš :)

17 godina
damir_zg kaže...

koji bi mi bio najbolji makro objektiv za moj K-m? onako neki best buy?

na google mi rezultat ispada PENTAX smc DFA 50mm / 2,8 Makro 3150,00 kn

to mi je malo puno

Neznam sta znalci kazu za Sigma 70-300mm F/4-5.6 APO DG Macro,nije preskup a kazu da je ok i da je omjer ulozeno/dobiveno dobar.Koliko znam cijena mu je negdje ispod 2k kuna
17 godina
neaktivan
Brada kaže...
 Neznam sta znalci kazu za Sigma 70-300mm F/4-5.6 APO DG Macro,nije preskup a kazu da je ok i da je omjer ulozeno/dobiveno dobar.Koliko znam cijena mu je negdje ispod 2k kuna
ta sigma nije macro objektiv (iako ima "macro" funkciju, to nije pravi macro, već close focus), a i nije baš nešto naročito oštar objektiv.
za manje od 2000 kn se dobije upravo onolko kolko je i plaćeno.

btw, senzor u K20D je poznat kao izrazito nemilosrdan prema manje kvalitetnim objektivima, na fotkama se vide sve mane optike. 10mpx senzori (K10D, K200D i K-m) su tu daleko manje zahtjevni, dok 6mpx senzori (K100D/Ds i *istD serija) daju fenomenalne rezultate i sa lošijim objektivima.
17 godina
neaktivan
Makro objektiv

meni se ta sigma čini kao odličan potez sa financijske strane, tele + macro u jednom objektivu!

a  recimo da ne budem pre zadovoljan sa time kako mi macro slike ispadaju uvijek će mi biti dobar objektiv kao tele? kaj ne? 300 mm mi je itekako dosta

joj ovo me privlači ;)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
damir_zg kaže...

meni se ta sigma čini kao odličan potez sa financijske strane, tele + macro u jednom objektivu!

a  recimo da ne budem pre zadovoljan sa time kako mi macro slike ispadaju uvijek će mi biti dobar objektiv kao tele? kaj ne? 300 mm mi je itekako dosta

joj ovo me privlači ;)

ta Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG macro nije uopće tak strašno loša. ima čak i 1:2 macro između 200 i 300 mm.

po testovima, malo je mutnjikava, poprilično je svjetlosno spora, izrada nije na nivou pentaxovih objektiva, macro je u biti close-focus (kolkogod da je 1:2), no zato je jeftina.

(btw, 1992 kn u optimumu)

17 godina
neaktivan
Makro objektiv

odlučeno je! sljedeći objektiv koji ću kupit bit će ta sigma!

sad samo treba skupit lovu :(

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Makro objektiv

Pozz!

Da li bi ta Sigma bila bolja opcija od Pentaxa DA 50-200mm, 4-5,6?

Mislim kako damir_zg kaže može biti i tele i macro(donekle).

I još nešto (malo off topicNevinašce) da li bi sigma 24-60/2.8 ex dg bila dobra zamjena za pentaxov kit 18-55, za recimo neke situacije gdje je manje svjetla? (skroz off topic  Sramim se)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
jozak kaže...

Pozz!

Da li bi ta Sigma bila bolja opcija od Pentaxa DA 50-200mm, 4-5,6?

Mislim kako damir_zg kaže može biti i tele i macro(donekle).

I još nešto (malo off topicNevinašce) da li bi sigma 24-60/2.8 ex dg bila dobra zamjena za pentaxov kit 18-55, za recimo neke situacije gdje je manje svjetla? (skroz off topic  Sramim se)

ta sigma nije loš izbor, ime veći doseg od DA50-200, ima i iskoristiv "macro" mod. neloš izbor.

sigma 24-60/2.8 je optički "brži" objektiv, bolji za lošije svjetlosne uvjete, ali taj raspon, 24-60 na aps-c senzoru ispada ekvivalentno 36-90mm, što je po meni puno manje upotrebljivo u zatvorenim prostorima, gdje ti primarno i treba blenda 2.8. 18-55 je ekvivalentno 27-82mm, što mi se čini kao puno korisnije. na širokom kraju je razlika takiovak u samo pola blende (2.8 vs. 3.5).
kolko uopće košta ta sigma 24-60/2.8?

17 godina
moderator
Makro objektiv

Zasto ne razmislite o tamron 70-300mm umjesto sigme 70-300mm? Citao sam testove, bolji je objektiv opticki, a kostaju isto, oko 130€.

Diplomirani istiskivač prištića

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Makro objektiv

Ta sigma je discontinued  i u Prizmi je bila oko 2500 kn na akciji, al sad sam skužio da nema više za pentaxa. Sad ima nekakva 24-70 al je i puno skuplja.

Ima rabljena http://www.njuskalo.hr/oglas425716

A gdje kupiti Tamron u Hrvatskoj?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
jozak kaže...

A gdje kupiti Tamron u Hrvatskoj?

Ja bi to kupio na ebay-ju.
Ne znam za HR, ali naletio sam na market.ba, lik prodaje nove 70-300mm tamrone za nikon, 280 KM/140 €. Mozda ih je i on kupio na ebay-ju pa preprodaje.
Diplomirani istiskivač prištića
16 godina
neaktivan
Makro objektiv

E da, ebay, ima jako zanimljivih stvari. Dal se plaća kakva carina za takve stvari, ne znam, nisam nikad kupovao preko ebaya Sramim se? Jel ima kakve razlike kad kupuješ rabljeno ili novo, mislim kad kupuješ od nekakve firme ili od privatnog prodavača? Zapravo, budem malo proguglo sam.

i samo još nešto, ima i PENTAX SMC DA 55-300 f4-5.8 za 2600 kn, jel on bolji izbor od sigme 70-300? Skuplji je 600 kn

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
jozak kaže...

E da, ebay, ima jako zanimljivih stvari. Dal se plaća kakva carina za takve stvari, ne znam, nisam nikad kupovao preko ebaya Sramim se? Jel ima kakve razlike kad kupuješ rabljeno ili novo, mislim kad kupuješ od nekakve firme ili od privatnog prodavača? Zapravo, budem malo proguglo sam.

i samo još nešto, ima i PENTAX SMC DA 55-300 f4-5.8 za 2600 kn, jel on bolji izbor od sigme 70-300? Skuplji je 600 kn

pentaxova optika je uvijek bolja opcija od sigme, sigme i tamrone kupuju canonaši i nikonaši koji nemaju love za canonove/nikonove objektive. Smijeh
dobro, okej su kad nema pentaxove alternative, recimo u slučaju sigme 30/1.4, ili sigme 50-500.
ako ništa drugo, sigmi fali pentaxov smc coating, samim time su lošiji.

al da, DA55-300 je odličan izbor, ako imaš love.

btw, kod rabljenih objektiva nema frke ako sve radi, ako nema ulja na blendi, ako fokus (i eventualno zoom) rade normalno, bez zapinjanja. skoro svi moji objektiv su kupljeni rabljeni, iz amerike/kanade/švedske, i nikad problema s njima.
17 godina
jozak kaže...

Imam iskustva s kupovinom preko e-baya. Situacija je ovakva. Placanje carinskih i ostalih troskova ovisi o trenutnom raspolozenju carinika i ako vas je zapalo da platite to ce iznositi otprilike 1/3 one cijene koju ste platili za robu.Objektive pogledajte na americkom e-bayu jer ima najvecu ponudu.Postoje neke firme koje prodaju rabljenu opremu i daju detaljan opis kao i garanciju oko 30 dana(ako niste zadovoljni).Inace PENTAX SMC DA 55-300 je oko 310$ i po meni se ne isplati kupovat tamo ali zato ima nekih objektiva koji su stvarno povoljni.Recimo Sigma 70-300mm 70-300 f/4-5.6 DG APO Macro moze se naci za otprilike 220$ sa postarinom(nova).
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.4.2009 10:55 (Brada).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice