I shvatili sam da si ti gradski biciklist commuter koji vozi po trotoarima, čestim preprekama, prijelazima, ciglama, stijenama..., bicikl koristiš meščini kao gradski prijevoz, što znači da ne koristiš bicikl kao većina koja traži pomoć kod kupovine.
Vjerujem da tebi je tako najbolje i najudobnije, sa downhill biciklom voziti po gradu. Imati ogromnu amortizaciju i složio bih se da je to najudobnije na neke kratke relacije, ali totalno pogrešan izbor klase bicikla imaš. I smatran da nije uredu takav bicikl savjetovati, jer tko bi se taljigao s time po lijepoj cesti više od cca. 10km. Ako netko zatraži commute klasu po gradu tvoj savjet nije loš.
Za sic nisi baš stručan, pitaj tko ima više problema sa prostatom na biciklu ovi što voze i leže na trkaćim biciklima ili oni što su zavaljeni u sic, nakon 30-50 ili 100 km neki na običnom sicu na MTB pišaju krv. A da ne spominjemo koliko vremena više trebaš biti na sicu na sporijem biciklu od bržeg cestovnog za isti prevaljeni put, plus ono već rečeno što te sam položaj na cestovnom, gravelu i trkaćem tjera da koristiš noge a ne sic. I kupujte siceve sa rupom za prostatu tako da dodatno smanjite taj neželjeni pritisak. Ideala širina za prosječnog čovjeka za sic je 145mm, a ne oni što dolaze uz bicikl od 140 i uže (ali za preciznu analizu izmjerite razmak sjednih kostiju).
Kočnice, ono što je kolega spomenuo staru tiagru zaista je loša, imao sam nekad shimano claris kočnice na trkaćem i zaista Petar je tu upravu, to je opasno koliko loše koče i kojom snagom moraš stisnuti ručice kočnice da bi uspio izvući zavoj na spustu.
Ali današnje kvalitetne kočnice su i previše dobre za gume na trkaćem ili gravelu. Ne moraju biti diskovi ali veća klasa (105 i veće) izvrsno koče za razliku od jeftinog škarta (mislim bezobrazno su skupe ali šit su, za razliku od onih bezobrazno preskupih koje izvrsno koče).
Jel to znači da sam za samo jednu klasu promašio dovoljno dobre kočnice?? Tiagra -> 105.
I koliko staro je ta "stara" Tiagra? Moja je iz cca 2020. ili 2021.
Moze i tiagra kocit dobro samo treba kvalitetne pakne.
Plave swissstop su super.
https://www.bike24.com/p28894.html
Trenutno sam u alpama sa curom i ona se na rimbrake cestovnjaku spusta jednako dobro ko ja na diskovima