Pozdrav , imam par nedoumica i molim eksperte da mi daju savjet .
Kroz koji dan mi stize sistem kucnog kina koji ce imati digitalni opticki ulaz i HDMI bez ARC funkcije .
TV ima opticki izlaz , i tu mi je sve jasno . Kada stigne, spojit cu ga s kk optickim kabelom , prebaciti audioizlaz TV-a sa TV zvucnika na vanjski zvucnik (optical) i sav zvuk s TV-a ( mreza , usb , tv program itd ) ce se reproducirati na zvucnicima od kk (ako grijesim , ispravite me ).
Ali , u kombinaciju ulazi i PC kojeg isto zelim digitalno spojiti s kk. PC je trenutno spojen sa TV-om preko HDMI kabela i zvuk s njega se zasad reproducira na zvucnicima od TV-a .
Pitao sam se da li je izvodivo kada spojim TV i kk optikom , audioizlaz na TV-u sa TV zvucnik prebacim na vanjski zvucnik (optical ), da dobijem zvuk i sa kompa posto TV vec dobija sliku i zvuk i na taj nacin ga samo prosljedim dalje i zavrsim stvar s jednim optickim kabelom ?
Dakle , samo mjenjam audioizlaz TVa i umjesto TVzvucnika (na kojem se audio signal s kompa poslan HDMI-em uredno reproducira), i reprodukciju zvuka prepustim drugom audioizlazu - vanjskom zvucniku (optical ) .
Po nekoj logici bi ovo moglo raditi , jel neko mozda probao ? Ili cu ipak morati kupiti jos jedan opticki kabel i iz zvucne kartice preko njenog SPDIF opt . izlaza poslati zvuk na kk ? Nadam se da ste razumjelii sta sam htio reci ,i da nisam previse zakomplicirao . Unaprijed hvala na odgovorima.