Denon AVR-X520BT sa starim zvučnicima od linije

poruka: 8
|
čitano: 1.863
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Denon AVR-X520BT sa starim zvučnicima od linije

Ovako, nedavno sam kupio  Sony XD85 55" tv i zaista uživam u slici koju pruža, no zvuk bi mogel bit i zeru boljši. I sad se ja koji nemam pojma o zvučnim sustavima i kvalitetnom zvuku namjerio to bar malo nadogradit kombinirajući kaj imam i kaj mogu kupit. Ono što imam su stari panasonic zvučnici od linije, nekih 20 godina stari, ide vrijeme nažalost, ali su još potpuno očuvani, dobri i funkcionalni. Znači to su zvučnici od max 180 w i ravno 6 Ω koji daju bass, tj niske tonove sami. Ja sam to mislil spojit sa ovim denonom iz naslova x520bt i nekakvim subwooferom. E sad veli frend da je to niskotonski overkill, te da radije bacim zvučnike u smeće :-(  i uzmem sve novo kak treba.  a meni je žao da oni čame u podrumu il da ih bacim ako za MOJE potrebe mogu ok poslužit, pošto sam daleko od nekakvog audiofila. Daj mi malo Bassa dok se natjeravaju u akcičima i to je to. No njeogve riječi me sad  ipak kopkaju. Pa si mislim da bi možda samo uzeo nekakav centralni zvučnik za visoke tonove u denona i ova dva kao L i R kao jedini izvor niskih, bez subwoofera? Kaj vi ljudi mislite? neki savjet. Ne da mi se lova trošit bezveze.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Re: Denon AVR-X520BT sa starim zvučnicima od linij

Daj napiši koju su to zvučnici (točna oznaka modela, ako piše na njima).

Kruha i igala...
15 godina
neaktivan

Ako ti ionako stoje bezveze, spojiš ih i to je to. Ako neće valjati, kupiš druge i zamijeniš. Šta možeš izgubiti? 

Ako možeš, možda da se protegneš do jačeg x1300. x520 nema Audio Return Channel što bi ti mogao biti problem, a ovaj jači ima i bolju automatsku kalibraciju, tj. ekvilizaciju i svašta drugo. Svakako mislim da se isplati. Onda ti ne bi ni bio toliki problem s niskim tonovima jer bi ih on sam bolje uskladio. Također, ako misliš i subwoofer uzimati odredit ćeš neki crossover za zvučnike i onda neće ni svirati niske tonove ako ne želiš. Itd. da ne kompliciram puno, žena nešto hoće od mene... 

11 godina
neaktivan
Mirko935 kaže...

Ako ti ionako stoje bezveze, spojiš ih i to je to. Ako neće valjati, kupiš druge i zamijeniš. Šta možeš izgubiti? 

Ako možeš, možda da se protegneš do jačeg x1300. x520 nema Audio Return Channel što bi ti mogao biti problem, a ovaj jači ima i bolju automatsku kalibraciju, tj. ekvilizaciju i svašta drugo. Svakako mislim da se isplati. Onda ti ne bi ni bio toliki problem s niskim tonovima jer bi ih on sam bolje uskladio. Također, ako misliš i subwoofer uzimati odredit ćeš neki crossover za zvučnike i onda neće ni svirati niske tonove ako ne želiš. Itd. da ne kompliciram puno, žena nešto hoće od mene... 

Linija je bila SC-AK47.

Znači, subwoofer bi tuko bass sam, aha, aha. Hmm, još moram prosnifat malo te recievere i pojačala i kak bi bilo najbolje nekaj sklepat. Fala lepa na savjetu.

15 godina
neaktivan
Baldrick76 kaže...

Linija je bila SC-AK47.

Znači, subwoofer bi tuko bass sam, aha, aha. Hmm, još moram prosnifat malo te recievere i pojačala i kak bi bilo najbolje nekaj sklepat. Fala lepa na savjetu.

AK47... hahaha, super im je ime.

Pa možeš namjestiti da ti bas ide samo na subwoofer ako su ti prednji zvučnici "mali", bilo fizički, bilo da ih samo želiš "rasteretiti" pa tako ručno postaviš. Ako su veliki i sposobni svirati dovoljno duboko, može se bez problema koristiti i bez odvojenog subwoofera pa će zvučnici određeni kao "veliki" onda reproducirati bas iz LFE kanala kod filmova koji je inače namijenjen subwooferu. Možeš staviti i da bas uvijek ide i na subwoofer i na glavne zvučnike, ručno odrediti crossovere ako se ne slažeš s onim što je on sam detektirao itd. Svašta se može s dobrim receiverom.

Eto ti manual onog gore X1300 pa proučavaj: http://manuals.denon.com/AVRX1300W/NA/EN/index.php

Koliko su realno kvalitetni ti zvučnici, to ne znam. Vjerojatno nisu na ne znam kakvoj audiofilskoj razini, ali kad god budeš pri parama kupiš nešto bolje, zamijeniš ih, pokreneš opet kalibraciju receivera i dalje rokaš.

Btw, kakve konektore imaju ti zvučnici? Ako ja dobro gledam, oni se bi-ampaju, tj. imaju dva para žica po zvučniku? Mislim da ih tako ne možeš spojiti na onaj X520, on ima samo 5 kanala i nema opciju za bi-amping. Bi li se moglo spojiti samo jedne i druge žice na jedan izlaz, tj. koliko bi to bilo pametno će fer-de-lance moći bolje reći.

9 godina
neaktivan
Mirko935 kaže...

Btw, kakve konektore imaju ti zvučnici? Ako ja dobro gledam, oni se bi-ampaju, tj. imaju dva para žica po zvučniku? Mislim da ih tako ne možeš spojiti na onaj X520, on ima samo 5 kanala i nema opciju za bi-amping. Bi li se moglo spojiti samo jedne i druge žice na jedan izlaz, tj. koliko bi to bilo pametno će fer-de-lance moći bolje reći.

Može ih spojiti zajedno na isti izlaz, ali onda mora paziti da im impendancija (zbog paralelnog spoja) ne bude manja od dozvoljene.

U ovakvoj konfiguraciji je ionak čudna impendancija pojedinog zvučnika (jer su po tri komada u jedinici, sa skretnicama), pa bi bilo najbolje mjeriti instrumentom, osim ako mu piše na zvučniku točna vrijednost.

P.S. slažem se, ime je fenomenalno.

Ziher  su liniju zvali mala Kalašica  

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.3.2017 12:34 (fer-de-lance).
11 godina
neaktivan

Da. Bi ampaju se. Damn. Mislim da mi je frend bio u pravu kad je reko da bacim te zvučnike u smeće il ih prodam za 50 kuna na njuškalu, ak će itko kupit. Malo je bedasto gradit oko toga nekakv zvučni sustav. Nemam baš vremena oko kemijanja kak spojit, kak ovo kak ono. Ugl, hvala na savjetima. Mozda i uzmem ovaj x1300, pa kasnije bolje zvučnike.

Inače na pozadini zvučnika piše 6ohma impendance i 160w.

15 godina
neaktivan
Baldrick76 kaže...

Da. Bi ampaju se. Damn. Mislim da mi je frend bio u pravu kad je reko da bacim te zvučnike u smeće il ih prodam za 50 kuna na njuškalu, ak će itko kupit. Malo je bedasto gradit oko toga nekakv zvučni sustav. Nemam baš vremena oko kemijanja kak spojit, kak ovo kak ono. Ugl, hvala na savjetima. Mozda i uzmem ovaj x1300, pa kasnije bolje zvučnike.

Inače na pozadini zvučnika piše 6ohma impendance i 160w.

hahaha

A koliko bi ti para uopće davao? Pretpostavljam što manje, to bolje, ali ono, cifra neka okvirno.

Btw, ako si za polovne zvučnike, naletih na ovo: http://www.njuskalo.hr/zvucnici/wharfedale-diamond-9.5-oglas-21745672

Novi su bili 4-5 hiljada prije par godina, tako da nije ni loša ponuda IMO. To i x1300 i za 5 'iljada imaš super sustav.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice