Software za video obradu - pitanja&odgovori izdvojena tema

poruka: 1.976
|
čitano: 671.269
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Software za video obradu - pitanja&odgovori
Arnold Layne kaže...

znaci ako napravis na dnu crop od 16 piksela i na vrhu onda isto toliko moras napravit i sa obje strane 

Ovo ti nema smisla. Dvije stvari:

• Ako to napraviš, vrlo vjerojatno ćeš poremetiti omjer stranica (osim u slučaju da je slika kvadratičasta, što u pravilu nikad nije). Ako se već ide kropat tako da se zadrži omjer stranica, onda treba treba izračunati za koliko piksela treba kropati lijevo/desno tako da se zadrži omjer stranica, a to sigurno nije ista vrijednost za koju ćeš kropati gore/dolje.
  • Ako su pikseli kvadratičasti (kod HD-a obično jesu ako nije riječ o anamorfnoj slici), dakle ako se ne forsira određeni omjer - ako ne prisiliš player da ti sliku rastegne na 16:9 ili 2:35:1 ili koliko već, onda je omjer stranica slike najvjerojatnije nebitan, jer se slika u pravilu skalira proporcionalno. Dakle, bitan je format piksela, oblik piksela. Znači, ako imaš kvadratičaste piksele i kropaš sliku u nekom x/y omjeru, slika će i dalje biti ispravno prikazana (neće biti rastegnuta), osim ako ne prisiliš player da rastegne sliku na neki unaprijed zadani omjer stranica.

El_Nino_09 kaže...

Kada to odradim i dobijem video sa crnim trakama, kako razvuci taj video, tako da u YouTube playeru ne budu crne trake, nego da bude 'fit to screen'. 

Kao što je kolega rekao, video se ne razvlači, nego se kropa (reže višak). YouTube sliku prikazuje u formatu 16:9, s kvadratičastim pikselima. Znači odreži crne trake i onda odreži sliku s lijeve i desne strane toliko da imaš rezoluciju omjera stranica 16:9, te onda resizeaj na najbližu podržanu rezoluciju - ili na FullHD (1920x1080) ili na HD (1280x720).

12 godina
neaktivan
Software za video obradu - pitanja&odgovori

Poštovanje ekipa,

imam par pitanja i nadam se da ću dobiti potrebne odgovore,savjete s obzirom da sam pročitao barem 5 puta kompletnu temu i jednostavno se nemogu odlučiti koji software koristiti za svoje potrebe pa da ne duljim napisat ću za što mi treba software..prva i najbitnija stvar je ta da radim u medijima već nekih 6,7 godina,konkretno montažu nisam radio ali snimam i produciram određene projekte već godinama,imao sam prilike u par navrata radit sa montažerom u cs5 i program kao takav ne djeluje strašno komplicirano ali mislim da kao početniku mi takav ne treba,moj posao se bazira na snimanju SD materijala,snimam emisije,priloge i kratke reklame i za takve trebam software da ih sam montiram,isto tako snimam svadbe također,ne u HD-u jer smatram da je to nepotrebno...dakle trebam software sa kojim ću moći montirati materijale sam a ne da plačam nepotrebno montažu....

E sad imam pitanje za hardware ekipu,pričam sa ljudima iz branše oko konfiguracije odnosno koju da si složim pa me zanima šta mislite o ovoj konfiguraciji s obzirom da ne mislim još neko vrijeme radit HD materijal pa mi niti netreba godlike CPU što ne znači da ga sa vremenom neću upgradeat,hvala svima koji su voljni pomoč!

Matična ploča ASRock Z77 PRO4

INTEL CPU Desktop Core i5 3570 (3.40GHz, 6MB, 77W, S1155)

Memorija Kingston DDR3 1600MHz 8GB HyperX Blu (2x4GB) ,

9-9-9-27, KHX1600C9D3B1K2/8GX

Chassis SILVERSTONE Redline RL01B Midi Tower, ATX, 7 slots,

USB3.0, Headphones, Microphone-In, PSU optional, Black

Napajanje 550W OCZ ZS series 550W SLI-Ready, Active PFC, 80

Plus Bronze, 135mm fan, EU cable

HDD SATA III 2000 GB WD Caviar Green, 3,5", IntelliPower rpm,

64MB, WD20EARX

SSD SATA III 128 GB OCZ Vertex 4, 2.5", VTX4-25SAT3-128G

Grafička kartica Sapphire HD7850 GDDR5 2GB

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.3.2013 12:00 (MantiCore).

0 0 hvala 0
16 godina
MantiCore kaže...

..imao sam prilike u par navrata radit sa montažerom u cs5 i program kao takav ne djeluje strašno komplicirano ali mislim da kao početniku mi takav ne treba,..

-to je zapravo jednako manje-više u svim aplikacijama, automobilima.. sve je 'isto' (ipak nije isto).

-druga sitnica, kad se gleda profesionalca sve izgleda lako, izgled zna zavaravati. Jednako je 'teško' kao svaki drugi posao uz različite filozofije pojedinih aplikacija.

-konfiguracija koju navodiš zadovoljava 90% aplikacija, tako da je stvarno stvar izbora koji soft ćeš korisiti, ali tu ide i par dodataka...

CPU je bitan, ne toliko po brzini koliko po generaciji-podržanim MMXima. Danas sve aplikacije koriste DirectX-VGA, pa čak i browser-flash.. tako da CPU+VGA je bitno za novije verzije (zato možeš npr CS2, nedavno postao free..). Većinu apliakcija možeš isprobati barem trial 30 dana (ili onaj jeftini iTorrentStore, za upoznavanje), to je jedini konkretan naćin da vidiš prednosti pojedinog programa (ili paketa). CS je paket i to ima neke prednosti, nekad je Pinnacle bio popularan za home potrebe inače je to sad pod Corelom (VideoStudio) i Sonyjem (Vegas), uz njih uvjek i windowsov MuvieMaker, samo kao usporedba. Teoretski sa svakim možeš napraviti jednak video. To su praktički svi popularni programi.

Edius, DaVinci Resolve (potrebno još toliko RAMa).. spadaju u profi alate (ne all-in-one) i filozofija je drugačija, nisu teži nego drugačiji.

Sve aplikacije su optimizirane za pristojan PC (i5 i VGA), možda je samo nVidia-CUDA ono što ti nedostaje (može se dodati npr GT630-640 koja ja OK za takve potrebe).

Svakako probaj CS2 Premiere+AE (ako je stvarno free, od prije par mjeseci, nisam provjeravao), CS3 je 99% identičan osim optimizacija pa je brži. CS4-5 su samo novije verzije, dok CS6 je samo na x64 ugašen XP-x32.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.3.2013 12:56 (ihush).
15 godina

Ovako:

Izračunaj koliko bi uštedio da izbaciš SSD, prepoloviš zapremninu HDD-a, odabereš najjeftiniju kantu ali sa rupičastim stranicama radi dobre ventilacije, umjesto skupe Asrokice odabereš nešto jeftinije i stavi sve te pare na hrpu pa uloži u jači procesor!

Još nešto, umjesto AMD uzmi nVidijinu grafičku karticu u sličnom cjenovnom razredu zbog šire podrške CUDA tehnologije u Video Editing programima koji bi mogli iskoristiti Hardware Acceleration!

Eh zaboravih da si pitao za program...meni je jako dobar "CyberLink-PowerDirector 11" sa kojim možeš napraviti sve kaj ti padne na pamet i imaš jako dobru TUT podršku!

Some people are so poor... all they have is money!
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.3.2013 21:11 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

probat cu za pocetak sa cs2 i PD11,s obzirom da ce mi trebat licencirani program poradi firme(moram ga kupit,free programe takve vrste mogu zaboravit),nekako mi onda bolje zvuci PD11 jer koliko vidim ogromna je razlika u cijeni između PD11 i recimo cs5,cs2 cu za sad isprobat s obzirom da nije zahtjevan za moju trenutnu konfiguraciju a i da se malo treniram za pocetak na tome,imam nekakkvih 6 mjeseci za naucit radit pa ce mi trenkanje na CS2 u prvih par tjedana dok ne dodje novi komp dobro doci...

s obzirom da sam procitao cijelu temu vidim da se javljalo dosta ljudi koji niti neznaju sta zele niti poznaju terminologiju izraza sto smatram da je za pocetak najbitnije u ovom poslu, ja ipak neke stvari znam jer mi posao tako nalaze da iz dana u dan ucim i trazim po netu sve sto mi nije jasno,sto ne znaci da vas neke stvari necu ispitivat i bit dosadan ako nemogu pronaci konkretno na netu :)

sto se konfiguracije tice,slazem se sa tim da bi mogao uzeti 1TB umjesto 2 i izbacit ssd pa ulozit u jaci procesor ali razmisljam o tome da ipak trebam kvalitetni disk za sistemske fajlove i programe da mi se ne dogodi sranje kao na mnogim montazama koje sam imao prilike vidjeti di nisu koristili kvalitetnu opremu i na kraju su sve sveli na to da nadogradjuju kompove svaki mjesec jer su u startu pogrijesili.

video materijali koji mislim montirati bit ce u istim formatima tako da opcenito montaza ne bi trebala biti komplicirana jer recimo montaza emisije koja ide u 4:3 TV broadcast sadrzava materijale u SD kvaliteti,ali me zanima jedna stvar,opcenito sam upoznat sa SD kvalitetom i TV broadcastom jer trenutno niti jedna televizijska kuca ne emitira u 16:9 i fullHD ali koliko vidim na maxTV da se vecina reklama na nekim televizijama vrti u 16:9 visoke rezolucije(ili me oko vara),tako da me jedna stvar zanima,ako bi ja snimao reklamu,spot ili emisiju(tako svejedno) u 16:9 HD i kao takvu ju importao kao projekt i exportao u isti,koliko ce materijal izgubit na kvaliteti ako se prije pustanja u eter bude konverziralo u 4:3?odnosno da li se vise isplati snimat takav materijal u 4:3 SD bez obzira sto nece samo biti emitirano na TV-u?koliko se moze popravit kvaliteta slike u montazi takve vrste materijala?

0 0 hvala 0
15 godina

Napravis si sistemsku C particiju od 30Gb na kojoj nek ti budu winsi i sve neka ti bude updejtano (pogotovo svi driveri), tada na particiju D (na kojoj imas ostalih 970Gb) spremis "disc image" sistemske particije da ju mozes restorat ako se nesto desi. Umjesto SSD-a si radije zemi jos jedan HDD na kojeg mozes staviti i sistem image i backup svojih projekata pa cak i u slucaju kvara jednog HDD-a sve mozes restorat sa drugog!    Sto se tice snimanja, najidealnije je snimati u onom formatu i rezoluciji kakva ce ici u eter i tada nema pada kvalitete koja se javlja prilikom konverzije!    Kaj se tice 16:9 ili 4:3 na domacem eteru ja mislim da skoro svaki program salje u 16:9 jer kada gledam telku na 16:9 plasmi,sve je lijepo proporcijalno ali kada ukljucim stari 4:3 onda dobijem (ne na svim programima) crne crte gore i dole a namjesten je na "Auto format slike"!

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.3.2013 10:45 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

hmmm ne bih se sa tobom kladio da salju sliku u 16:9,standardni format slike je 4:3,odredjene reklame se pustaju u 16:9 ali samo one koje su snimane u HD 16:9,sve drugo ide van u 4:3,pricamo o HRT,RTL,NOVA i lokalne televizije...

sto se hardware-a tice sve stoji pa cu jos razmislit o tome...

ti si preporucio CL power director pa mi molim te reci da li se efekti mogu kupiti u paketu kao npr za cs5,6 i koliki fond efekata imaju?

15 godina
MantiCore kaže...

hmmm ne bih se sa tobom kladio da salju sliku u 16:9,standardni format slike je 4:3,odredjene reklame se pustaju u 16:9 ali samo one koje su snimane u HD 16:9,sve drugo ide van u 4:3,pricamo o HRT,RTL,NOVA i lokalne televizije...

sto se hardware-a tice sve stoji pa cu jos razmislit o tome...

ti si preporucio CL power director pa mi molim te reci da li se efekti mogu kupiti u paketu kao npr za cs5,6 i koliki fond efekata imaju?

Ne znam zasto onda na staroj 4:3 telki imam crne crte gore i dole ako se emitira u 4:3?  Kaj se tice PD-a, naravno da imaju pakete sa efektima ali i osnovni  skroz zadovoljavaju ako bas ne trazis neke kerefeke {#} Gle, imas potpuno funkcionalni trial od 30 dana sto ti je cisto dovoljno da ga isprobas i vidis kakve mogucnosti ima a sve kaj ti nije jasno pogledas na "PDtoots"   Isprobao sam sve i svasta i PD mi je najkompletniji program od svih!

17 godina
moderator
andi.cro kaže...
Ne znam zasto onda na staroj 4:3 telki imam crne crte gore i dole ako se emitira u 4:3?

Uslikaj ekran televizora s HRT1 kojega loviš putem DVB-T-a, da i mi vidimo to čudo.

13 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
andi.cro kaže...
Ne znam zasto onda na staroj 4:3 telki imam crne crte gore i dole ako se emitira u 4:3?

Uslikaj ekran televizora s HRT1 kojega loviš putem DVB-T-a, da i mi vidimo to čudo.

bas
LCD razvuce sliku ,a ono kaj vidi on na 4:3 ekranu sa crnim crtama je isto 4:3 samo hrt il vec tko nije htio cropat sliku sastrane da napravi 4:3 sa nje
pa se zato na 4:3 prijenosu manifestira sa crnim crtama (neki film vjerojatno)

Nek si dnevnik provjeri dal ce bit 16:9 il 4:3 :)

http://revohd.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.3.2013 10:44 (Arnold Layne).
12 godina
neaktivan

radim na TV projektima vec godinama i znam da sve nase a i europske TV kuce emitiraju program u 4:3,sav materijal koji se kani emitirat na bilo kojoj nasoj TV postaji mora proci kroz montazu i bit konvertiran u 4:3,znam to jer sam i trenutno zaposlen na jednoj od nasih TV kuca,navodno se polako svi pripremaju za prelazak na 16:9 samo sto je to strasno skupa investicija i zahtjeva pripremu i do 3 godine unaprijed,mozda zvuci nerealno ali tako je nazalost...

no ugl. da se tu ljudi nepotrebno ne prepiru,mene zanima jos necije iskustvo sa CL power directorom?

0 0 hvala 0
15 godina

Nije mi do nikakve prepirke i ne kazem da sam ja u pravu a ti/vi niste nego nije mi bilo jasno to sa crtama na 4:3 ekranu pa sam postavio pitanje a ne tvrdnju! Budem uslikao telku navecer kad dodjem doma.    Pozz{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
andi.cro kaže...

Nije mi do nikakve prepirke i ne kazem da sam ja u pravu a ti/vi niste nego nije mi bilo jasno to sa crtama na 4:3 ekranu pa sam postavio pitanje a ne tvrdnju!

Ona je rečenica možda imala upitnik na kraju, ali nije bila upitna, nego izjavna, dakle kao da ti upravo to tvrdiš. {#} Ako je to trebalo biti pitanje, onda je iza "Ne znam" trebao ići zarez ili crta. Ili si mogao napisati dvije rečenice. Ne razumijem zašto ljudi na webu škrtare s interpunkcijskim znakovima.

Nisu te u školi učili da nije svejedno gdje staviš (ili ne staviš) zarez? Promotri primjere:

• Ubiti ne, pomilovati.
  • Ubiti, ne pomilovati.

Razlika je nebo i zemlja, odnosno život ili smrt.

Uglavnom, prilično sam siguran da je riječ o onome što je napisao Arnold Layne.

15 godina

Ja stvarno ne vidim moju recenicu na ni jedan drugi nacin nego kao upitmu!  Nema veze,necemo sad offtopic radi te gluposti a i tesko mi je jer sam preko moba! Pozz{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

ok ok decki :D mene i dalje zanima jedna jedina stvar a to je software,ok odlucio sam se za CL power D i zanimaju me sva moguca iskustva u svezi istog? :D 

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
MantiCore kaže...

ok ok decki :D mene i dalje zanima jedna jedina stvar a to je software,ok odlucio sam se za CL power D i zanimaju me sva moguca iskustva u svezi istog? :D 

a cuj najbolje da probas sam
mozda ima kakav trial ja ti nemogu puno rec o njemu kad ga nisam koristio nit koristim programe tog tipa

16 godina
neaktivan
ihush kaže...

Svakako probaj CS2 Premiere+AE (ako je stvarno free, od prije par mjeseci, nisam provjeravao), CS3 je 99% identičan osim optimizacija pa je brži. CS4-5 su samo novije verzije, dok CS6 je samo na x64 ugašen XP-x32.

Ne, CS2 nije besplatan. Iako ga se može skinuti s neta zajedno sa serijskim brojem, korištenje bez valjane licence nije dopušteno. Dov Isaacs iz Adobea je na (Adobeovom) forumu napisao:

On behalf of Adobe Systems Incorporated …

You have heard wrong! Adobe is absolutely not providing free copies of CS2!

What is true is that Adobe is terminating the activation servers for CS2 and that for existing licensed users of CS2 who need to reinstall their software, copies of CS2 that don’t require activation but do require valid serial numbers are available. (Special serial numbers are provided on the page for each product download.)

Lightworks je open source profesionalni nelinearni editor videa - osnovna verzija je besplatna, dok Pro verzija (50 eura godišnje) donosi dodatne mogućnosti - pa bi ga mogao isprobati. Na službenim stranicama su dostupni videotutoriali o korištenju programa. Lightworks je korišten pri montaži velikih holivudskih filmova - npr. Nemoguća misija, Batman (verzija '89.), Svemogući Bruce, Pakleni šund, Braveheart, Kraljev govor, ... 

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.3.2013 15:33 (hrx).
15 godina

Evo slika sa starog TV-a kao što sam obećao...

HRT1

HRT2

HRT3

RTL

RTL2

Nova i Doma su dok sam uslikavao bili preko cijelog ekrana ali i ovi gore znaju biti ovisno o emisiji.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Samo ovo na RTL-u i RTL2 su 16:9 formati, ostalo je 16:9 materijal letterboxiran u 4:3.

15 godina
Ord Mantel kaže...

Samo ovo na RTL-u i RTL2 su 16:9 formati, ostalo je 16:9 materijal letterboxiran u 4:3.

Znači sadržaj je ipak 16:9 ali većina TV kuća ga preoblikuje za gledanje u 4:3, pa koja je to glupost!!!

12 godina
neaktivan

mozes ti dofurat sadrzaj kakav god hoces ali eto pravilo nalaze da se po zakonu svaki materijal baca u 4:3 i kao takav emitira,nemozes si pojmit kakva je to muka i nepotrebno trosenje vremena jer za svaki 5 minutni materijal je potrebno pol sata za prebacivanje,nepotrebno sranje..

imam jos jedno pitanje,s obzirom da sa dosta razlicitih strana slusam razlicite price o konfiguraciji kompa cisto me zanima sa kojim problemima se mogu suocit u slucajevima montiranja materijala od 30 minuta na vise,jednostavno sam s vise pogubio u svim silnim pricama o grafickim,video karticama,procesorima i ramima,pa me cisto zanima na sta da pazim kod uzimanja komponenti,isto tako citam tu na forumu da se moze ubrzat sami rad enkodiranjme samog materijala u drugi format pa me zanima misljenje?u kratko,najvise cu radit krace jednostavnije spotove i imam jedan malo ozbiljniji projekt sa podosta efekata koje planiram koristiti te takodjer u tom projektu ce mozda i najvecu ulogu imati photoshop

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.3.2013 23:09 (MantiCore).
12 godina
neaktivan

@hrx-prvi izbor opcenito mi je bio Lightworks s obzirom na to da nije nesto pretjerano zastupljen kod nas a za njih sam znao odprije i slucajno naletio u novom Vidi-u pa se sjetio :) s obzirom da takodjer moram pazit na cijenu samog programa i opcenito priljev novaca od strane projekata def mi se CS6 ne isplati,redovna cijena mu je enormna makar svi kazu da je Premier najlaksi program za pocetnike al opet nije da nisam nikad ista montirao,Lightworks i Cyber link su mi za sad najbolje opcije bez obzira sto CS6 ima najbolji backup za sve sto mi treba,ne mislim radit kojekakve komplicirane animacije,mislim radit jednostavnu ali kvalitetnu montazu zato mi je i bilo prvo pitanje da li je itko radio sa Lightworksom

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
MantiCore kaže...

mozes ti dofurat sadrzaj kakav god hoces ali eto pravilo nalaze da se po zakonu svaki materijal baca u 4:3 i kao takav emitira,nemozes si pojmit kakva je to muka i nepotrebno trosenje vremena jer za svaki 5 minutni materijal je potrebno pol sata za prebacivanje,nepotrebno sranje..

Ma nije to po zakonu, već je volja TV kuće, a što se toga tiče HRT je u tome trom, tvrd i debilan. Baci oko na upute o dostavljenom materijalu:

2.1. Standard Definition (SD) format

Sav materijal namijenjen emitiranju u SD formatu mora zadovoljiti sljedeće uvjete:

-rezolucija 702x576 piksela, 16:9 omjera stranice slike, 
-frekvencija izmjene slika 25 Hz (576i/25 formata),
-4:2:2 poduzorkovanje boje.

Iznimno, program može biti isporučen u 4:3 formatu slike, ali samo uz prethodno odobrenje HRT-a.

Znači, obveza je dostavljanje materijala u 16:9 formatu, a u 4:3 samo ako ti odobre. A oni to na kraju sve prebace u 4:3. Ništa drugo, nego debilizam.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.3.2013 23:23 (Ord Mantel).
15 godina
MantiCore kaže...

... sa kojim problemima se mogu suocit u slucajevima montiranja materijala od 30 minuta na vise...

...pa me cisto zanima na sta da pazim kod uzimanja komponent...

Meni se znalo desiti da mi se program ( ne govorim o PD-u ) jednostavno smrzne i ako mi nije bilo namješteno da "auto-sejva" svakih 5min., bio sam u problemu ( doduše,tada sam imao i slabiji komp )

Kod obrade HD materijala je potrebno jako puno prostora na disku ( tak da pripazi da ga ne zatrpaš ) i min.6-8GB RAM-a!

Osim svega što sam ti već savjetovao, pazi da su ti sve komponente relativno ujednačene kategorije/snage i instaliraj si win7 x64 jer ti x32 podrzava samo do 4GB RAM-a!!!

MantiCore kaže...

...s obzirom da takodjer moram pazit na cijenu samog programa i opcenito priljev novaca od strane projekata... 

Naišao sam na jako jeftin proizvod koji nisam koristio ali mi se čini dosta dobar i jako je jednostavan, također imaš 15day trial pa ga probaj...

trakAxPC

16 godina
neaktivan
MantiCore kaže...

navodno se polako svi pripremaju za prelazak na 16:9 samo sto je to strasno skupa investicija i zahtjeva pripremu i do 3 godine unaprijed,mozda zvuci nerealno ali tako je nazalost...

Meni zvuči ne nerealno, nego debilno. Pa ne govorimo o promjeni rezolucije, već o omjeru piksela. Mogu oni to prodavati masama, ali ja se kladim da se radi isključivo o politici..

Ord Mantel kaže...

Ma nije to po zakonu, već je volja TV kuće, a što se toga tiče HRT je u tome trom, tvrd i debilan. Baci oko na upute o dostavljenom materijalu:

2.1. Standard Definition (SD) format

Sav materijal namijenjen emitiranju u SD formatu mora zadovoljiti sljedeće uvjete:

-rezolucija 702x576 piksela, 16:9 omjera stranice slike, 
-frekvencija izmjene slika 25 Hz (576i/25 formata),
-4:2:2 poduzorkovanje boje.

Iznimno, program može biti isporučen u 4:3 formatu slike, ali samo uz prethodno odobrenje HRT-a.

Znači, obveza je dostavljanje materijala u 16:9 formatu, a u 4:3 samo ako ti odobre. A oni to na kraju sve prebace u 4:3. Ništa drugo, nego debilizam.

Hm, siguran si da si radio c/p njihovih uvjeta ili bubaš iz glave? Nekako ne vjerujem da traže 702 piksela po horizontali.. A bolno fali informacija veličine slike u odnosu na rezoluciju. Video može biti leterbox-an na različite načine i sami omjer piksela bez te informacije ne znači ništa. Mene, začudo, tv- kuće ne traže isključivo 16:9, već to može biti 16:9 FF ili 4:3 FF. Nikada nitko nije inzistirao da materijal bude interlacean, jer to neki materijali po nastanku ne mogu niti biti. A da ne kažem da takvom materijalu u hedaeru kontejnera možeš promijeniti informaciju ili ga u nle programu tretirati kao interlaced stream i dobiti ćeš istu stvar kao da si radio 'splitanje field-ova' i taj materijal nanovo kodirao (apropos posta s prošle strane). Isto tako ne vjerujem da su tražili 4:2:2 chroma subsampling, a nisu tražili nekakav bitrate. Zapravo, da su uopće tražili pojedinačno te specifikacije, a ne neki format koji je po defaultu tih specifikacija. Kao IMX 30, apple prores i sl..

16 godina
MantiCore kaže...

..

imam jos jedno pitanje,s obzirom da sa dosta razlicitih strana slusam razlicite price o konfiguraciji kompa cisto me zanima sa kojim problemima se mogu suocit u slucajevima montiranja materijala od 30 minuta na vise,jednostavno sam s vise pogubio u svim silnim pricama o grafickim,video karticama,procesorima i ramima,..

-prvo pravilo, provjeriš na stranicama proizvođača, minimum req. i recomended. U pravilu proizvođač za recomended deklarira sistem na kojem glatko radi aplikacija. Više od tog nije potrebno, ali može se iskoristiti, što ovisi o samoj aplikaciji i konkretnom projektu.

- ne slušaj 'stare majstore' jer se pravila konstantno mijenjaju, npr prije digitalije je bio važan Matrox, Canopus.. danas je važna VGA (preporučljivo nVidia-CUDA) jer sad svi koriste directx ispod haube. Pošto RAM nije skup, ako ostatak HWa dozvoljava možeš pokušati s Resolve-DaVincijem, lite free verzija je dovoljna, pro je 30.000$ naviše. ako složiš po tim spec. tad će svaki soft glatko raditi na takvom HWu (smao je pitanje dali može iskoristiti npr dodatnu VGA za CUDA kao što to radi Resolve).

- do SSDa je RAID bio uobičajen. Ako pametno složiš sistem tad je SSD zgodna stvar, ali cijena-kapacitet je još uvjek na strani klasičnog HDDa. Također se to nađe u req. npr transfer (konstantan) od 40+MBs -> pa do 200-500MBs za 4k i sl. Imaju i mali utils za HDD speed test. Na diskovima se ne smije škrtariti, npr WD-Green nije za to. Radije uzmi par manjih-bržih, nego veći jeftiniji. pogotovo zbog kompatibilnosti i sl. problema, zadrži se do 1TB (2x2TB MBR-GPT itd suzuju izbor BIOSa, OSa, mogućnost spašavanja ..). Nekad su samo Raptor/Cheetah bili za to, danas bilo koji (osim green). Ako se korisit SSD, treba vidjeti gdje staviti OS, aplikacije (i sys sitnice koa fontovi) i podatke. U ovom slučaju je najvažnija brzina prema podatcima, ali sys-dio uvjek nešto radi.. idealno, dva SSDa sys-work ili dva odvojena diska i kombinacije RAIDova. Tu se brzina najkonkretnije osjeti u editiranju. Kodiranje je pak dio za CPU ili GPGPU koji to radi daleko brže (kao što su nekad radile specijalizirane video kartice), u tom trenu je manje važan disk, više procesorska snaga i donekle količina RAMa odnosno resursi OSa (nepotrebno smeće, utilsi, antivirus itd..) koji mogu rasipati resurse umjesto da ih koristi aplikacija. Do te mjere, da bi takav PC mogao biti isključivo Video-work (npr bez interneta, AVa i sl.), kao sportski automobil. ... ili katica za sve ali tad i proporcionalno više mogućih problema (ako znaš s PCjem, nije problem kao kod kućnih ŠteficaTM).

Današnji CPU su zvijeri za nekadašnje kriterije. Napomena, uvjek je npr Pentium bio osjetno jači od Celerona mada su im jezgre i clockovi isti, manjak cachea, propustnost, onemogućene MXX funkcije jednostavno nije za takve aplikacije. Intel ima prednost, neki i3-5-7 s AVXom i sl.

U pravilu, starije app. (verzije) su optimizirane za tadašnje top-workstatione, iskoristivo na današnjem 'prosječnom' računalu, dok najnovije verzije zahtijevaju i odgovarajući današnji top model. Pronađi neki kompromis između tog i bit ćeš zadovoljan radom.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.3.2013 12:56 (ihush).
12 godina
neaktivan

iskreno...sve informacije izvan ovog foruma dobivam od strane old school montazera koji uporno i uporno govori da za video materijal duzi od 15 minuta (ja cu radit materijale cca 20-30 min.) je potrebna video kartica,ultra jak procesor,minimum 16GB rama,da mi netreba graficka i obavezno koristenje Premier CS6..najiskrenije ne zelim radit u cs6 jer prvenstveno sami licencirani program kosta 13k kn,AE kosta nekih 15k kn i PS je nekih 5k kn,prva stvar je ta sto trebam kupit licencu za sve sto mi treba a omjer mi definitivno ide u minus,kuzim spiku koju svi govore kako je jednostavnije koristit adobe paket radi brzine prijenosa file-ova ali relano kad cu radit lajsne u PS si necu pucat u glavu radi minute koje bi ustedio ako nemoram sejvat file...dalje,logicki gledano ja necu radit 12 sati dnevno u montazi,necu imat deadline za isporuku materijala tako da usteda u nekih pola sata do sat u izradi samog materijala mi ne igra ulogu,bitno mi je samo da program ne trza,da mogu vidjeti materijal u real time-u bez trzajeva,da sve sto napravim vidim tako kako je a ne da naknadno moram provjeravat materijal na razno raznim playerima da li sam nesto zeznuo ili ne,jasno mi je da ako radim duzi materijal od 5 min da sve to samo po sebi uzima dodatnu snagu i vrijeme(logicno),strpljenja imam,deadline nemam :D

0 0 hvala 0
15 godina
MantiCore kaže...

...bitno mi je samo da program ne trza,da mogu vidjeti materijal u real time-u bez trzajeva,da sve sto napravim vidim tako kako je... 

MIN:

8GB DDR3 RAM

100GB slobodnog prostora na disku za rad sa HD materijalima

Što snažniji šestojezgreni proc

Što snažnija grafa sa min. 256bitnom sabirnicom i što više GDDR memorije

Grafa je bitna za "Hardware Acceleration" i sigurno je da ti je potrebna!

Najbitniji je procesor pa u njega najviše uloži!!!

Znaš onu: "Kolko para, tolko muzike" {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.3.2013 13:44 (andi.cro).
13 godina
odjavljen
andi.cro kaže...
MantiCore kaže...

...bitno mi je samo da program ne trza,da mogu vidjeti materijal u real time-u bez trzajeva,da sve sto napravim vidim tako kako je... 

MIN:

8GB DDR3 RAM

100GB slobodnog prostora na disku za rad sa HD materijalima

Što snažniji šestojezgreni proc

Što snažnija grafa sa min. 256bitnom sabirnicom i što više GDDR memorije

Grafa je bitna za "Hardware Acceleration" i sigurno je da ti je potrebna!

Najbitniji je procesor pa u njega najviše uloži!!!

Znaš onu: "Kolko para, tolko muzike" {#}

Pa dal taj cyberlink uopce moze koristit graifku ? Ako ne onda mu je nepotrebna
Ja sam uvijek za jaci procesor

12 godina
neaktivan

za Lightworks treba graficka to sigurno znam,ali gle ako cu ikad radit zahtjevnije efekte,animacije itd uzet cu si Blackmagic karticu ali sad pretpostavljam da mi def netreba!!evo stavit cu konfig. koju najvjerojatnije kupujem s obzirom da ona koju sam stavio od protisa izgleda a i je dosta slabija!i uzet cu def jace napajanje i najvjerojatnije 4x8 rama

CPU i7-3770 3.4GHz/1155 Ivy kom 1

Asrock Z77 Pro3 - Intel Z77 kom 1

MSI GTX650 1GB GDDR5 OC kom 1

DVDRW LG 24x GH24NS90 black kom 1

Napajanje Corsair 500W CX kom 1

DDR3 8GB (1x8GB) Kings 1600 HX kom 2

ZALMAN Z9 Plus kom 1

SCYTHE Katana3 SCKTN-3000Intel kom 1

WD 1TB SATA3 64MB EZEX blue kom 1

Crucial M4 SSD 64GB SataIII kom 1

0 0 hvala 0
Nova poruka