Prijevremeni raskid ugovora

poruka: 35
|
čitano: 23.042
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
neaktivan
offline
Prijevremeni raskid ugovora
U 4. mjesecu 2020. istekao nam je ugovor i otplaćena su dva mobitela. Budući da smo htjeli nove mobitele, zatražili smo tada produženje ugovora na još 24 mjeseca, taj ugovor istječe u 4. mjesecu 2022. Međutim, u tom trenutku nisu imali na zalihi Sonyjeve mobitele (mi smo navikli na Sony)) i dogovorili smo se s njima da će nam u toku tih novih 24 mjeseca naknadno ponuditi nove mobitele, ako dobiju Sony super, ako ne, onda neki drugi. No, nisu nam se nikad javili s ponudom za nove mobitele tako da privodimo kraju razdoblje ugovorne obveze bez otplate uređaja, bez ikakvih popusta na uređaje i usluge, i dalje koristimo uređaje stare sad već 4 godine. Koje penale nam operater u tom slučaju ima pravo naplatiti budući da je iznos popusta na usluge i proizvode jednak nuli? Pitam najviše zato jer nam kao alternativu plaćanju preostalih mjesečnih naknada nude plaćanje "popusta na priključak i aktivacijske usluge" u visini od 1.586,01 kn po broju (dva su broja u paketu)? O kakvom se priključku i aktivacijskim uslugama radi ako smo samo produžili ugovor kao postojeći korisnici, s istim brojevima mobitela (koje smo usput rečeno prenijeli k njima od prošlog operatera)? Nigdje se, ni u ugovoru ni u mjesečnim računima putem otplate ni bilo gdje drugdje, ne spominje ništa ni nalik na priključak i aktivacijske usluge ni popust na iste.
 
0 0 hvala 0
4 godine
offline
Prijevremeni raskid ugovora

Ako u ugovoru stoji obveza operatera da ponudi nove mobitele po povoljnijoj cijeni na otplatu, tada se trebaš pozvati na to da isti nisu ispunili svoj dio ugovora pa ukoliko želiš niti ti nisi dužan ispuniti rok ugovorne obveze od 24 mjeseca...

u svakom slučaju, nazovi ih ili im se obrati mailom i zatraži objašnjenje.....

 
0 0 hvala 1
2 godine
neaktivan
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
Mobiteli se ne spominju u ugovoru, nego u mailovima koje smo razmijenili s njima u vezi s produžetkom ugovora. Na stranu to što ih nismo dobili, u prvom redu me zanima što nam sad imaju pravo naplatiti kao penale. I kakvi su to popusti na priključak i aktivaciju? Što uopće prilikom produžetka ugovora može biti priključeno i aktivirano? Poslali smo prigovor, ali nisu baš revni u odgovaranju. Od traženja izračuna penala do dobivanja povratne informacije prošlo je mjesec i pol dana. Prigovor na iznose poslali smo prije Božića, još čekamo odgovor. U međuvremenu nam je ponuda drugog operatera na dužem čekanju. A dok čekam da nam oni objasne tu stavku s aktivacijom i priključkom, raspitujem se okolo ... :D
4 godine
offline
Prijevremeni raskid ugovora

Kod kojeg si operatera?

Inače, priloži im mailove u kojima su ti obećani mobiteli uz ugovor pa vidi što će reći te malo provjeri da li ti je cijena koju sada plaćaš povoljnija od redovne cijene.....

 
0 0 hvala 1
2 godine
neaktivan
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
Kod A1 smo, s njima želimo raskinut ugovor. Tarifa koju imamo više nije u ponudi. No, recimo da smo imali popust na tarifu, kakve to veze ima s famoznim popustom na aktivaciju i priključak? Aktivacija i priključak čega ako smo novim ugovorom produžili postojeći pretplatnički odnos?
 
0 0 hvala 0
4 godine
offline
Prijevremeni raskid ugovora

Operater će se uvijek pozvati na to da je povoljnija cijena dana uz ugovor na 24 mjeseca nego bez ugovora....a to što ste vi samo nastavili koristiti uslugu mislim da nije bitno u ovom slučaju.... bitniji su ti mailovi gdje su oni obećali ( ako su obećali ) dati nove mobitele uz produljenje ugovorne obveze.... na to bi se trebali fokusirati ako želite izaći iz ugovorne obveze bez plaćanja penala....

 
0 0 hvala 0
2 godine
neaktivan
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
Pa svega je tu bilo. Što se mobitela tiče, postoji crno na bijelo, u mailovima, kako smo tražili mobitele, i kako smo prihvatili ugovor bez mobitela uz traženje da nam ih ponude naknadno, na što su oni također pismeni odgovorili da hoće (ponuditi ih naknadno.
Također, ima i to da smo sad prvo tražili nekakvo prijevremeno produljenje ugovora (ili što je već moguće u ovom trenutku) iz razloga što nam baš trebaju novi mobiteli (ovi su 4 godine stari, počinju štekati). Taj upit su ignorirali.
Zatim smo, kad su ignorirali prvi upit, pitali za uvjete raskida ugovora. Na to su nam odgovorili mjesec dana kasnije, i to tvrdnjom da nam ne mogu ništa nuditi ni odobravati jer kao mail s kojeg smo pisali nije kod njih verificiran kao naš službeni. Tražili su da ispunimo neki formular u kojem ćemo verificirati kontakte, dakle mail i brojeve mobitela koje imamo kod njih.
Ali, ima i to da smo upravo putem tog istog maila sklopili ugovor. Kako onda može biti da nije verificiran. Po tome onda ni ugovor nije važeći valjda.
Uglavnom, ima tu stvarno svega.
12 godina
offline
Prijevremeni raskid ugovora

Nova "čestitka" iz A1 nakon poskupljenja Homeboxa..

 

 

NOVO POSKUPLJENJE MOBILNIH OPERATERA: A1 diže cijene svih tarifa! Evo što će biti s pretplatama...

 

A1 Hrvatska kontinuirano ulaže u poboljšanje svoje ponude i usklađivanje s potrebama korisnika za pouzdanim pristupom, sve većim brzinama i količini prijenosa podataka. Zbog nepovoljne situacije na tržištu koja se odražava u poskupljenju energenata i sirovina, sva navedena poboljšanja zahtijevaju povećana ulaganja, a samim time rastu i troškovi poslovanja.
 

Iz navedenih razloga mijenja se i iznos  mjesečne naknade A1 mobilnih pretplatničkih govornih tarifa za privatne i poslovne korisnike. Od 1. kolovoza 2022. uvećava se iznos mjesečne naknade za 6 kuna mjesečno (PDV je uključen u navedenu cijenu) na tarifnim modelima: 

•   za privatne korisnike – Mala, Mala+, Dobra, Dobra+, Savršena i Bezbrižna 
•   za poslovne korisnike – Start Biz, Mala Biz, Mala+ Biz, Dobra Biz, Dobra+ Biz, Savršena Biz, Bezbrižna Biz i Premium Biz 


Postojeći ugovoreni popusti i dalje će se primjenjivati, a u tarifnom modelu Mala+ i Mala+ Biz povećana je količina Internet prometa na 5GB. Također, korisnici navedenih tarifa za privatne korisnike od 1. srpnja 2022. na 12 mjeseci mogu bez naknade aktivirati A1 SafeNet uslugu koja štiti vaše mobitele i ostale uređaje od špijunskog softvera, mrežnih prijevara i zlonamjernih web adresa.


S obzirom na to da će se novi cjenik primjenjivati od kolovoza 2022., prvi račun s uvećanim iznosom zaprimit ćete u rujnu. Ako zbog navedene promjene želite iskoristiti pravo prijevremenog raskida postojećeg ugovora bez naplate naknade, možete to napraviti najkasnije do 17. srpnja 2022. U slučaju raskida ugovora, uređaji se nastavljaju otplaćivati po uvjetima koji su ugovoreni prilikom kupnje


Sve dodatne informacije za privatne pretplatnike saznajte na najbližem prodajnom mjestu ili pozivom na broj 0800 900 830, dok za poslovne korisnike saznajte na najbližem prodajnom mjestu, kontaktom prema dodijeljenom prodajnom predstavniku ili pozivom na 0800 091 091.

 
1 0 hvala 0
12 godina
offline
Prijevremeni raskid ugovora

Ajde barem se bez ikakve naknade može ugovor raskinuti hahaha

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
FileFicho kaže...

Ajde barem se bez ikakve naknade može ugovor raskinuti hahaha

 -obrnuto.. korisnik može tražiti (i dobiti) nakanadu-trošak ili tažiti ispunjenje ugovorenog. Korisnik s ugovornom ekšli nema razlog raskidati za sebe povoljan ugovor i zato to operater 'galantno dozvoljava'.. mada to ne daje on nego zakon a korisnik bira..

-što će reć, nije cilj, besmisleno je korisniku raskidati ugovor koji je za njega povoljan ili povoljniji od novog, dot to recimo želi operater kako bi po višoj cijeni prodao isti proizvod i koristi app metodu pogotovo u ljetnim mjesecima (30 dana obavijest i sl. ako se zakasni gubi se pravo itd.) 

-upravo neki dan sam sklopio novi ugovor na 24mj.. i naravno da ću ga dobiti-tražiti, ugovoreno, cijenu-uslugu.. odnosno neću platiti ni lipe iznad a operater ako ne isporuči ugovoreno nakon 15 dana plaća penale 10kn sat.. pa što se mene tiče može.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora

@ihush

Ne utvaram si (što bi rekao Ćiro) da mogu promijeniti tvoje mišljenje po ovom pitanju (ili bilo kojem drugom, što se toga tiče). 

Stoga shvati moj odgovor više kao informaciju usmjerenu kolegama forumašima, dovoljno naivnima da se povedu tvojim primjerom, a ne debatu s tobom osobno, što bi bilo, smatram, beskorisno. 

 

Prije nego se počnemo nabacivati s penalima, tužbama i slično, bilo bi dobro pročitati taj ugovor koji si sklopio s A1, posebno sitna slova. 

 

Prvo, Opći uvjeti poslovanja u čl. 5.1.2 kažu: "Zahtjev prihvaćen od A1 zajedno s ovim Općim uvjetima, uvjetima korištenja odabranih usluga i Cjenikom čini Ugovor o pretplatničkom odnosu (dalje u tekstu: Ugovor).

 

Dalje, isti OUP, čl. 6.1.1: "Cijene javnih komunikacijskih usluga, kao i sve druge naknade na koje A1 ima pravo temeljem ovih Općih uvjeta, utvrđene su Cjenikom A1 koji bude na snazi u vrijeme korištenja usluga. A1 je ovlašten mijenjati Cjenik te se obvezuje objaviti ga i učiniti dostupnim na uobičajen i pristupačan način."

 

Čl. 6.1.2 zatim definira što se događa prilikom promjene Cjenika, mogućnost raskida Ugovora, bla bla. 

 

Poanta je da A1, kao i svaki drugi ponuđač usluga (Microsoft, Google, Revolute, Zaba...) može u svakom trenutku promijeniti cijenu svoje usluge ili neke dijelove Uvjeta korištenja. 

 

Ne moraju te ništa pitati, tražiti tvoje dopuštenje ili mišljenje po tom pitanju. 

 

Samo ti kažu (obavijeste): tada i tada nastupaju slijedeće promjene u Uvjetima i/ili Cjeniku. 

Ako ti odgovara, super, ne moraš ništa poduzeti. 

Ako ti ne odgovara, javi... pa da se ne ljubimo, svatko na svoju stranu. 

Ili kako se to kaže po naški - oš, neš, Bangladeš. 

 

7 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora

Gokage , pogodio si srž načina na koji djeluju kompanije ( sve a ne samo teleoperateri ... ) .


Operatere čak niti ne zabrinjava odljev korisnika jer im dosadašnje statistike pokazuju da koliko im ugrubo ode toliko im i dođe od drugih operatera...
Bunker
15 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora

-brkaš osnovni ugovor o pružanju usluge, bez ugovorne, važeći-tekući cjenik.. i ugoornu na rok u kojoj je neovisno o tekućem cjeniku ugovorena usluga i cijena. Tad taj ugovor, dodatni, nema više veze s tekućim cjenikom do isteka.

-svaki ugovor je dvostrana obveza itd.

-ima li operater pravo promjena cijena? -ima, po pravilima prvo obavijest-odobrenje hakoma 30 dana i obavijest korisniku, što će reći teoretski mogu promijeniti cijenik 12 puta godišnje.

-cjenik, tekući cjenik se odnosi na osnovni ugovor, korisnika bez dodatnog ugovora na rok-termin.. korisnik koji može kad želi raskinuti, promijeniti paket itd.. to nema veze s dodatnim ugovorom na rok koji je upravo dodatni-zaseban ugovor s određenim uvjetima kao usluga i cijena koje nisu iz tekućeg cjenika nego neki dodatni popust ili 'cjenkanje' .. ta cijena nema veze s tekućim cjenikom.

-tko god neopravdano (bez više sile ili po nekoj pravnoj osnovi) raskida ili krši ugovoreno snosi posljedice, tzv penale.. penali su u ugovoru kojeg generički pripremi operater vjerojatno navedeni ili pod ostalim uvjetima, dok je penalizacija operatera nešto što je proizveo zakon, sabor-hakom-institucije, iznad općih uvjeta koji da bi bili važeći moraju biti u skladu sa zakonom itd..

-korisnik u primjeru promjene bilo čega, ima pravo po toj osnovi neškodljivog raskida, no može jednako tražiti ispunjenje ugovorenog .. pitanje je samo što se to mijenja, što se može ili ne može isporučiti.. npr neka usluga može postati nedostupna, npr neki tv program, naprosto ugašen .. tad je to iz više sile, tad operater nije više dužan isporučiti taj sadržaj jer ga ne može isporučiti.. no ako može tad mora jer je to ugovoreno a cijena je stvar tog ugovora tj konkretno operater nastavlja s istim uslugama no želi podići cijenu.. može s cjenikom, može za svaki novi ugovor kojeg od dana važenja sklopi... ali ne može s postojećim jer taj ugovor kako obvezuje korisnika tako i operatera koji ako ugovoreno može isporučiti tad to i mora isporučiti. Ako on želi takav neopravdani raskid tad jednako kao što bi korisnik plaćao penale operater plaća penale, ekvivalencija, osnova svakog zakona, ugovora itd..

-zakon, korisnik jedini ima pravo raskida ugovora, operater nema to pravo, znaš to? Jer to su javni-dostupni servisi, ne miješati privatno-osobno vlasništvo i sl. ovo se odnosi na usluge, kao ceste, kafići, kino itd.. javne površine, sve mora jednako vrijediti za sve građane, nema segregacije, nema rasizma tj ako iz bilo kojeg takvog razloga operater (ili konobar) odbije pružiti uslugu tad slijedi kazna, jednako kao što trgovina mora biti otvorena za radnog vremena ili kazna.. a korisnik jevne površine mada je to privatno vlasništvo-objekt, ima pravo ući, koristiti taj prostor-uslugu.. tj ima pravo dok to pravo nečim ne prekši-izgubi..

 

-cjenik, tekući cjenik, ugovorna na 24 mj.. ta ugovorna, kao dodatni ugovor na osnovni o samom pružanju usluge je gamečenđer.. tj bez ugovorne korisnik može kad želi raskinuti-promijeniti, jednako operater tj ne može nego 12 puta godišnje s mjesec dana procedure. Dodatni ugovor eliminira cjenik, nije više tekući cjenik nego ugovoreni cjenik, cjenik koji je važeći u odnosu konkretnog korisnika i operatera, ne ostalih korisnika.. može tako recimo uključivati poklon mobitel za 1kn.. to naravno nije cijena, jer ne posotji mobitel koji bi imao stvarnu cijnu 1kn.. više košta celofan. Ako korisnik bez zakonski opravdanog razloga raskida takav ugovor, tad nadoknađuje trošak-štetu tj iznos poklona, tarife itd.. koji je dobio u sklopu tog ugovora od operatera. To operater tad traži i dobije tj ono što je 'poklonjeno' ili potrošeno.

 

-zašto operateri uvjek promjene cjenika rade u ljetnim mjesecima? .. sezona krastavaca, 30 dana brzo prođe, zakonski rokovi + većina korisnika po inerciji, nešto gunđa no ne poduzme ništa..

-ne da ima pravo raskida, ne daje to pravo operater nego zakon, nego ima i pravo potraživati naknadu ili naprosto ispunjenje ugovorenog. Kad postoji mogućnost, tad operater nema opravdanja ne isporučiti ugovoreno tj tad je samo cijena to što operater želi promijeniti, no tad je poslovno blesav jer je operater sklopio ugovor s korisnikom tad po pogrešnoj cijeni koju sad želi povećati.. no ne može on samo tako promijeniti cijenu, tj zakon dozvoljava sniženje u koristi korisnika, to može .. ne podizanje na štetu korisnika, zakon, ne operaterovi opći uvjeti u kojima može svašta pisati. itd. itd.

 

-tj, ne vidim da si naveo nešto konkretno, tj boldao si da je operater ovlašten mijenjati cjenik.. pa ako to misliš kao argument, daj citat gdje kažem da operater ne može mjenjati cjenik usluga, tekući-važeći cjenik? -nećeš naći, nema.. tj brkaš stvari. Ugovorna je nešto drugo, dodatak, ne za tekući nego zaseban cjenik-odnos na zadani rok.

-svaki ugovor je dvostrana obaveza i pravo.

-strana koja krši ugovoreno snosi trošak, naknadu, penale, tj druga strana može oprostiti, ne potraživati.. može tako korisnik poslati molbu za raskidom operateru i recimo operater odobri, bez penala.. moguće, no nema veze sa zakonom ili cjenikom.

 

-može li se cijena mijenjati? -može.. pa tako recimo ina-benzinska može svaki dan mijenjati cijene..(ne svaki dan, sad 14 dana, no ostale trgovine-usluge mogu i dnevno) dođeš-vidiš cijenu, natočiš, platiš iznos.. to je to, to je tekući cjenik. Hoće li cijena goriva ili neke usluge sutra porasti ili pasti? .. znaš čemu tad služi ugovor, npr apartman-rezervacija-akontacija-kapara, kupnja auta, putne karte, .. ugovorna s operaterom? .. pa služi tome da obje strane imaju sigurnost tj druga strana koja prekrši plaća penale, kaparu itd.. tj snosi trošak i po recimo traženju druge strane sud bi svaki nastali trošak koji se može dokazati računom odobrio u korist stranke na teret onog tko to krši. Može li se mijenjati cijena plina, struje, vode? -može.. no kad imaš ugovor tad po osnovi tog ugovora pritisneš stranku da ga ispoštuje, tj ne može isporučiti ako nešto nema, no ako ima tad ne može ne isporučiti i tad to po upravo ugovorenoj cijeni, ne po tekućem cjeniku, tj to je tad pogrešna poslovna procjena, jednako kao da igraš rulet i staviš na crno a ispadne crveno.. ne možeš reći 'ponovo', izgubio si, plati..

 

-ok, operater promjeni cijene, korisnik sklopi novi ugovor po novom cjeniku, ostvari neki popust, .. što ako sutra operater opet promjeni cjenu? Taj ugovor ne postoji, ne važi? -važi i on je obveza koju mora ispuniti ili naći opravdanje ako ne može. Možeš tako rezervirati apartman na moru i sutra ti vlasnik kaže da je podigao cijenu.. može? -može ako mu dozvoliš, ne ako znaš svoja prava, ako imaš ugovor time i zakon itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
offline
Prijevremeni raskid ugovora

Znaci ako imam savrsenu, pod ugovorom sam i imam kupljen telefon na rate.

Mogu raskinuti ugovor, preci u drugog operatera, a telefon ce i dalje dolazit na rate?

Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
ihush kaže...

-brkaš ....

 

-tj, ne vidim da si naveo nešto konkretno, tj boldao si da je operater ovlašten mijenjati cjenik.. pa ako to misliš kao argument, daj citat gdje kažem da operater ne može mjenjati cjenik usluga, tekući-važeći cjenik? -nećeš naći, nema.. tj brkaš stvari. Ugovorna je nešto drugo, dodatak, ne za tekući nego zaseban cjenik-odnos na zadani rok.

 

 Nisam ni sumnjao kakav će biti tvoj odgovor  zato sam odmah rekao da ne planiram mijenjati tvoje mišljenje.

Kada zabriješ na nešto nikakvi argumenti ne pomažu. Debata je beskorisna, ako ja citiram relevantne dijelove Uvjeta (a samim time i tvog Ugovora) a ti uzvraćaš nepotkrijepljenim tvrdnjama (koje su usput budi rečeno, netočne) i strujom misli.

 

Par stvari ...

 

Ugovorna obveza - nije neka čarobna sila koja ti daje neograničeni imunitet. Ti misliš da je to gamechanger, super za tebe. Testiraj pa nam javi za par mjeseci. Zapratio sam ovu temu, čekam sa nestrpljenjem (bez imalo ironije).

 

Cjenik - postoji samo jedan jedini. Točka. Nema "tekući" i neki posebni, samo za tebe. To bi bilo nezakonito. Postoji vrlo dobar razlog zašto A1 Cjenik u pdf formatu ima gotovo 800 stranica.  Ti misliš da si ispregovarao nešto super posebno za sebe (zato što imaš lijepe oči?), ali u stvarnosti svaki "tvoj" popust, bonus ili pogodnost se može sa 100%tnom sigurnošću pronaći negdje na tih 800tinjak stranica.

 

Korisnik jedini ima pravo raskinuti Ugovor?! Apsolutno netočno. Operater (u ovom slučaju A1) ima pravo ne samo raskinuti Ugovor (pretplatnički odnos) u skladu sa čl. 12. i 14. Općih uvjeta poslovanja, već i odbiti ga sklopiti (čl. 5.2 OUP).

 

Promjena cijena/uvjeta korištenja - ako su promjene u korist korisnika primjenjuju se bez odgode, ako nisu (recimo, poskupljenje, smanjenje min/SMS/GB u paketu) onda se primjenjuju najranije 30 dana od dana njihove objave (čl. 6.1 OUP).

Korisnik pri tome ima samo 2 opcije, (I) prihvatiti izmjene i nastaviti koristiti uslugu ili (II) raskinuti Ugovor.

 

Možeš, naravno, tražiti i da ti nastave pružati uslugu po starim uvjetima/cijeni. III opcija ... koja u stvari nije opcija, jer nema razloga (zakonskog, niti bilo kojeg drugog) da ti operater udovolji. Pokaži mi da sam u krivu ... citiraj zakon, uvjete korištenja ... testiraj, pa javi. 

 

 

10 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
thebatman kaže...

Znaci ako imam savrsenu, pod ugovorom sam i imam kupljen telefon na rate.

Mogu raskinuti ugovor, preci u drugog operatera, a telefon ce i dalje dolazit na rate?

 Da.

15 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
thebatman kaže...

Znaci ako imam savrsenu, pod ugovorom sam i imam kupljen telefon na rate.

Mogu raskinuti ugovor, preci u drugog operatera, a telefon ce i dalje dolazit na rate?

 -da, tj kad imaš opravdani raskid (bez penala) tad možeš birati, želiš li jednokratno isplatiti ostatak duga-rate ili nastaviti klasičnu otplatu rata mjesečno. (odavno riješena tema-pitanje).

-ako nemaš zakonski uvjet-razlog tad prije raskida moraš podmiriti sve obveze-dugove.. tad ovisiš o tome što traži operater ili kako se dogovoriš.

-ugovor možeš raskinuti, razlika je 'samo' u penalima tj imaš li ili ne zakonom predviđen razlog za neškodljiv raskid tj u slučaju kad operater mijenja uvjete tad ti ta promjena daje pravo raskida, pravo ti daje zakon mada u reklami operater navede kako ti to 'daje' kao pravo 30 dana, dok istekom tog roka gubiš to pravo tj ako želiš tad moraš podnjeti zahtijev za raskidom, nakon tog je opet sve na tvoj teret..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Prijevremeni raskid ugovora

pozdrav, prijevremeni raskid ugovora je sad moguć samo za korisnike mobilnih tarifa, ili vrijedi i za korisnike fixnog interneta?

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
Ako su ti povećali iznos računa onda bi trebao moći. Meni je za Homebox došla SMS obavijest da mogu do 30.06. raskinuti.
Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
13 godina
offline
Prijevremeni raskid ugovora

povecali su mi ga za 10kn nakon prvog mjeseca koristenja, pred godinu dana, tada sam presao s iskona na a1, 200mbit optika za 139kn kako mi je obecano, no vec iduci mjesec mi je dosao na 149 i onda sam skuzio da me je agent stavio u neki mozaik i tako je srusio cijenu preplate. taj mozaik moze se maknut kad god izgleda te cu na kraju placat punu cijenu od 179 kn i tu nemogu nista kako mi je dodatno objasnjeno :D

nazalost nisam dobio nikakav sms , tako da mislim da se fixni internet nece povecavat cijena.

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
Djozaa kaže...

pozdrav, prijevremeni raskid ugovora je sad moguć samo za korisnike mobilnih tarifa, ili vrijedi i za korisnike fixnog interneta?

 to ću provjeriti sa szk sutra, posebno jer kao a1 korisnici imamo sve kod njih uz mozaik pogodnosti koje su nam složili prije godinu i pol (4 moba na savršenoj te 3u1 paket - net, fixna, tv), a znam da sam dobio sms za povećanje savršene tarife, al moram vidjet sa ocem (vlasnikom linije fiksne) dal je dobio info o povećanju ostalih fixnih usluga, jer ako i to ide gore, radimo raskid te nakon nekog vremena budemo složili novi paket, osim ako ne ponude bolje uslove uz ukidanje tv servisa jer ga više i ne koristimo tj gledamo samo osnovne kanale koje lovi i obična antena.

 

ako bude moguć raskid svega, odlično, složimo novi mozaik bez iptv-a i sa 4 savršene i 3 nova uređaja (jednokratno plaćanje, ispadne povoljnije nego na rate pa se zezaj i bude skuplje nakon 2 godine nego jednokratno platit uređaj, posebno jer uzimamo mid-range mobitele)

https://idzan.eu
15 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
Gokage kaže...
.. 

Korisnik jedini ima pravo raskinuti Ugovor?! Apsolutno netočno. Operater (u ovom slučaju A1) ima pravo ne samo raskinuti Ugovor (pretplatnički odnos) u skladu sa čl. 12. i 14. Općih uvjeta poslovanja, već i odbiti ga sklopiti (čl. 5.2 OUP).

.

 

 

.. prvo napomena, operater i opći uvjeti, zakon je iznad, opći uvjeti moraju biti u skladu sa zakonom ili su popis želja operatera, komad papira..

- operater ne može (općim uvjetima i sl.) ograničiti ili oduzeti pravo korisniku koje mu po zakonu pripada, ništetno.. nevažno piše li to u općim uvjetima, no tad bi regulator to trebao uvidjeti i upozoriti operatera da to uskladi.

 

pa kad se pozivaš na konkretne članke, zakon.. da vidimo što tamo piše, što piše u operaterovim općim uvjetima a što u zakonu.. a pogodi što je važno, važnije-relevantno...

krenimo od 14. kraći.. 

Članak 14.
Prijevremeni raskid
 

14.1. U slučaju da Krajnji korisnik jednostrano raskine Ugovor ili ako A1 raskine Ugovor krivnjom Krajnjeg korisnika prije isteka razdoblja obveznog trajanja Ugovora (što uključuje i raskid Ugovora u slučaju prijenosa broja), Krajnji korisnik obvezan je platiti ukupan iznos svih preostalih mjesečnih naknada za ostatak razdoblja obveznog trajanja Ugovora ili naknadu u visini popusta na proizvode i usluge koje je ostvario, ako je plaćanje te naknade povoljnije za Krajnjeg korisnika

 

- vidi početak rečenice, kad kranji korisnik jednostrano raskine ili a1-operater krivnjom korisnika.. što ti ta formulacija kaže? -kaže ti tko ima i kad pravo raskida, pravo jednostranog raskida ima isključivo korisnik, ne operater tj preduvijet je krivnja korisnika.. i to u njihovim općim, a da tražimo zakon za dokaz, .. nepotrebna količina texta, no ako se mora može i to. OK, prihvaćaš li to kao činjenicu tko ima pravo raskida ili i o tome moram plate-citate dokazivanja?

- drugi dio, taj čk.14. govori o slučaju kad je korisnik 'kriv' i plaća penale za prijevremeni raskid, .. u slučaju promjene cijena, uvijeta, paketa.. bilo koje promjene, tad korisnik ima pravo neškodljivog raskida, nema plaćanja penala itd.. što članak ne navodi, nego se podrazumijeva no operater to ispusti..

 

-člnaci 12.-13.. su veći-duži-obimniji.. previše povezanih stavaka, a opet sve to mora biti na temelju zakona, tj operater to recimo namjerno ili ne slučajno zapetlja, 12. počinje s raskidom pretplatničkog odnosa, to je osnovni-temeljni ugovor o pružanju usluge, ne dodatni-anex-ugovorna na rok.. tj raskid ugovora i prijevremeni raskid su dvije odvojene stvari-stavka-zakona.. ugovor o usluzi i ugovorna na rok.

-13. navodi razloge za raskid.. samo dodatni šum, tj čitaj 14. ti, kraće je.

npr već početak 12.1 ima zapetljavanje, pod a) se poziva na čl.6.3.3 .. tj zapetljava i time tko želi čitati i razumjeti mora skakati s članka na članak,.. a to su samo opći uvjeti, zakon je iznad

.. u istoj stavci pod b) kaže ako korisnik nema adresu u hr.. i time nema više adresu za ispostavu računa.. a to recimo ti tumačiš kao pravo operatera na raskid ugovora ili ne pružanje usluge? -ne, to nije odbijanje ili raskid nego je to nemogućnost, preduvijet, uvjet, bez imena, oiba, adrese.. nema kome i nema gdje isporučiti mjesečni račun kao i samu uslugu, tj a1 pokriva i fixnu liniju, ne samo mobilna itd. ne možeš imati priključak ako nemaš adresu tj fizički-logički je nemoguće i tad ne može ni sklopiti ugovor o pružanju usluge na ne postojećoj adresi u hr a navodi se i hr-država, jer je to naprosto hr, jer je operater u hr, ne u njemačkoj, italiji.. pa možemo dodati eu, zemlja, svemir.. besmisleno-višak-inkluzivno, no kao loremipsum text koji može uplašiti čitatelja ili se lakonski pročita da operater ima neko pravo nepružanja usluge, raskida.. -nema.

-ponovo, samo korisnik ima pravo raskida, operater na području koncesije mora svakom korisniku pod jednakim uvijetima omogućiti korištenje usluge itd.. odnosno mora imati razlog, nemogućnost, kao što je nepostojeća adresa ili krivica korisnika.. bez tog kazna.

-ok ili moram dalje? :)

 

Članak 12.
Raskid pretplatničkog odnosa
 

12.1. Pretplatnički odnos između A1 i Krajnjeg korisnika može biti raskinut zbog razloga navedenih u mjerodavnim propisima, kao i u sljedećim slučajevima::

a) ako se utvrdi postojanje okolnosti navedenih u članku 6.3.3 ovih Općih uvjeta;
b) ako Krajnji korisnik više nema adrese u Republici Hrvatskoj za dostavu računa i obavijesti A1 ili ako nije odredio fizičku adresu za slanje računa, a nije odredio adresu elektroničke pošte za dostavu e-računa;
c) ako A1 sazna da je bilo koji od podataka Krajnjeg korisnika iz Zahtjeva lažan ili nepotpun, a takvi podaci ne budu valjano ispravljeni u roku od 30 (trideset) dana od dana primitka obavijesti A1;
d) ako postoji osnovana sumnja da Krajnji korisnik zloupotrebljava usluge koje pruža A1 ili ako Krajnji korisnik omogućuje takvu zloupotrebu trećim osobama, ili ako postoji osnovana sumnja da A1 usluge koristi treća osoba radi obavljanja nezakonitih radnji, a posebno u slučajevima zlouporabe poziva prema broju 112;
e) u slučaju podnošenja zahtjeva za prijenos broja u skladu s posebnim propisom;
f) ako nadležno tijelo utvrdi krivnju Krajnjeg korisnika za namjerno uznemiravanje drugih korisnika, ometanje i/ili onemogućavanje korištenja A1 usluga drugim korisnicima usluga;
g) ako nakon sklapanja pretplatničkog ugovora nastupe ili se pokažu okolnosti zbog kojih A1 nije u mogućnosti izvesti fizički priključak, ili A1 nije u mogućnosti pružati ugovorene usluge ni nakon proteka roka od 7 dana od dana realizacije priključka ili dostave Terminalne opreme u nepokretnoj mreži, ili ako bi zbog tih okolnosti, da su postojale ili bile poznate, A1 mogao odbiti zahtjev za priključenje, a posebno ako u razumnom roku ne dobije građevinsku ili drugu potrebnu dozvolu za gradnju nepokretne mreže. Kad prestanu razlozi zbog kojih je raskinut pretplatnički ugovor te ako postoje uvjeti za priključenje, A1 će o tome obavijestiti Pretplatnika.

-a) i b) sam već spomenuo, ... c je smijeh, d je dodatni smijeh.. itd.
odnosno možeš li zaključiti što operater ima ili nema pravo, kad mora isporučiti uslugu ili kad ima pravo odbiti-uskratiti-raskinuti? .. mora postojati neki razlog, npr terorizam-zloupotreba tj neka krivica korisnika ili naprosto nemogućnost ako nema fizičku adresu i sl.
-13naesti nećemo citiirati... plahta s pozivanjima na beskonačne druge stavke-članke.. a to je tek-samo opći uvjeti poslovanja operatera, dok je zakon i dalje iznad, jači, važniji.. i ako bilo što u tim plathama nije u skladu tad je naprosto ništetno, a sve pozitivno je u zakonu, tj nije to nešto što operater daje nego zakon propisuje.
ima jednako smiješnih razloga za odbijanjem, pod čl.5.2. npr maloljetnik (koji nema pravnu sposobnost sklapanja ugovora) ili lažni podatci.. no možeš iz tog zaključiti kad operater može odbiti pružanje usluge ili sklapanja ugovora-odnosa.. u normalnim situacijama operater jednostavno nema to pravo, mora sa svim ostalim-normalnim korisnicima sklopiti ugovor i pružiti uslugu..
-a što ako.. ako to ne može, tad gubi koncesiju, pravo reklamiranja na teritoriju države kao htv itd.. jer ne smije nuditi-reklamirati ako ne može isporučiti itd.
**
ovo ću zasebno, ponovo, isti post, no zbog obima kao odvojeno, kao drugo pitanje, ..
Gokage kaže...
..

 

Promjena cijena/uvjeta korištenja - ako su promjene u korist korisnika primjenjuju se bez odgode, ako nisu (recimo, poskupljenje, smanjenje min/SMS/GB u paketu) onda se primjenjuju najranije 30 dana od dana njihove objave (čl. 6.1 OUP).

Korisnik pri tome ima samo 2 opcije, (I) prihvatiti izmjene i nastaviti koristiti uslugu ili (II) raskinuti Ugovor.

 

Možeš, naravno, tražiti i da ti nastave pružati uslugu po starim uvjetima/cijeni. III opcija ... koja u stvari nije opcija, jer nema razloga (zakonskog, niti bilo kojeg drugog) da ti operater udovolji. Pokaži mi da sam u krivu ... citiraj zakon, uvjete korištenja ... testiraj, pa javi. 

 

 

- da, to je citat-zakon-hakom, tj samo u slučaju sniženja cijene ili povećanja paketa usluge može automatizam, u korist korisnika, koji će implicitnom logikom prihvatiti nešto jeftinije ili više-jače-bolje.. zato to zakon dozvoljava, ne opći uvjeti operatera nego zakon propisuje, regulator a to operater mora poštivati, tj operater u tome samo citira zakon i nisu opći uvjeti postali izvor prava korisnika nego je to i dalje zakon na koji se opći oslanjaju..

 

- to je relativno jasan članak, razumljiv, bio bi takav no upravo to se zloupotrebljava + razlika između ugovra o pružanju usluge (osnovnog) i dodatnog ugovorne na rok.. a kad se sve troje spoji, izvuče iz kontetksta, ispusti koja rečenica.. tad dobiješ svašta, tj dobiješ to da po mjesec dana traje natezanje dok recimo hakom riješi a u međuvremenu operater ide džonom na korisnike ako prođe-prođe metodom..

- kako to ide, modusoperandi, .. prvo se krene od tog ima li pravo operater promjene cijene-cjenika.. -ima. Naravno da ima pravo promjene cijene, no mora obavijestiti pretplatnika i nadležnog regulatora-hakom, 30 dana,..

.. a ta cijena se odnosi na tekući cjenik, ne zaseban, ne prijašnji-stari nego neki novi, novi paketi, novi nazivi istih starih paketa itd..

-ima li operater pravo promjene tekućih cijena-cjenika? -ima.. no to nema veze s ugovornom na rok koji je zaseban ugovor i jendostanvo nije osnova tekući cjenik, koji može biti osnova za korisnika bez ugovorne obveze ili novog. ..

-da točno, korisnik ima dvije opcije, prihvatiti-odbiti.. no postoji i treća, opcija koju ima operater, može jednostavno nastaviti pružati ugovoreno ugovornom s korisnikom do isteka te ugovorne i tad baš nikakvog problema nema. .. može ali ne želi, tj u slučaju kad podiže cijene želi višu cijenu, ne ostaviti nižu i koriste APP metodu, zastrašivanje, šum, .. koriste tromost sustava i mjesec krastavaca (ljeto) pa i to da se postavi odvojeno pitanje hakomu, npr ima li pravo promjene cijene, na što hakom kaže ima.. kratka rečenica, točna.. no to ne uključuje i ugovornu na rok, jer je to dodatni ugovor s rokovima koji su zasebno mimo cjenika ugovoreni na određeni iznos u određenom periodu.. operater ono što može isporučiti mora isporučiti, da je recimo neka tv-kanal usluga koje naprosto više nema tad je to kao viša sila, tad ne može isporučiti i recimo ponudi nešto zamjensko, sniženje ili nešto treće.. no kad je u pitanju samo cijena, tad ne posotji nemogućnost isporuke.. no kako se svako pitanje namjerno razbije-formulira prema hakomu, tako se do riješenja ne dođe brzo, upravo to iskorištavaju operateri i većina korisnika će naprosto samo gunđati no šutjeti pravno, neće tražiti, neće se žaliti.. platit će i to je to. Tek ako nešto traže tad će možda i dobiti, to operater zna i ima sposobne pravnike-timove, ima marketinške stručnjake, znaju kako se to radi .. isplativije im je to pokušati jer s većinom prođe, nije isto imaš li na recimo milijun korisnika kunu više ili manje mjesečno, isplati im se mada znaju da je protivno zakonu i da će inercijom 99% proći.. jer korisnik vidi kratki odgovor hakoma da operater ima pravo promjene cjenika. Ima.. no to nije odgovor ako je pitanje ugovorna na rok, tad nema, tad je to jednostrani raskid operatera na koji nema pravo, nema više sile, može isporučiti, može ispoštovati ugovoreno do isteka roka i to je recimo normalno-rutina za većinu mobilnih paketa-usluga kojima nazive mijenjaju svakih 1-2 godine i po isteku moraš izabrati neku novu tarifu jer stara (naziv) više ne postoji, odnosno ugovorna se tad produžuje na toj nepostojećoj staroj dok te ne nagovore na novu, tj ne može te prebaciti na neku novu-treću bez tvog pristanka-potpisa, novi ugovor (temeljni) itd.

-bitna razlika, ovisno kad je koja usluga sklopljena, kavi su tad bili uvjeti (sitna slova na ugovoru) .. pa postoje dva scenarija, ili će korisnik ostati na toj staroj tarifi do daljenjega i plaćati taj iznos, po starom postojećem ugovoru koji je do sklapanja novog jedini a time i jedini mogući kao temelj računa, ili će ga prebaciti u neku drugu tarifu, silom, u tzv osnovni paket koji je u pravilu nepovoljniji za pojedine cijene-cjenik .. dok će u pravilu agent nuditi novi paket kao nasljednika, odnosno nešto za korisnika u odnosu na potrebe-navike, no primarno po cilju-želji operatera, više-skuplje tj oni to nude a korisnik prihvati ili ne. Tek kad prihvati tad je to važeći novi ugovor i temelj za račun-odnos.

.. drugi problem, dobar dio korisnika ne prati takve info, ljeto.. vide tek kad dobiju novi-viši račun.. a tad je kasno, tj zakasnili su 30 dana, odnosno plaćanjem prihvaćaju novi ugovor što je formulacija koja se dozvoljava za ugovaranje na daljinu, što je ok ako korisnik želi, jednostavnije, nema papirologije-birokracije. Većina korisnika će ostati na istom paketu, istom operateru.. neće mijenjati, .. većina je inertna a oni koji su ljuti većinom viču ali ne poduzmu ništa, ne zatraže raskid itd.. i ako zakasne tad im je sve teže čak i kad imaju pravo npr raskida ili barem osporavanja valjanosti novog ugovora automatizmom, što bi bilo prihvaćeno da to korisnik ospori jer naprosto ne postoji ugovor dok ga korisnik ne potpiše.. i svi ugovori sklopljeni na daljinu ili automatizmom se moraju riješiti i klasičnom birokratskom papirologijom, tek tad postaju punopravni-pravi ugovori. To nije važno za korisnika koji se ne žali, samo za onog tko se žali ili želi raskid.. ako je ugovor istekao i ako nije produžio, tad naprosto ima pravo raskida, odnosno ugovorna na rok tad nestaje i može biti samo osnovna usluga koja nema ograničenje raskida.

-no problem i s tim.. jer tekući cjenik bez ugovorne ili nekog izbora paketa je u pravilu nepovoljniji za korisnika, paket-ugovor je neki popust, jeftinije + ugovorna na rok.. zato je svakom korisniku u interesu sklopiti novi ugovorni na rok i time nešto dobiti ili nižu cijenu, dok u pravilu tekući ne daje pogodnosti-popuste a to vide višim računom idući mjesec, kad je kasno tj moraju platiti trošak i to je ok.

 

**

ugovorna obveza.. kao i svaki ugovor, obvezuje dvije strane, korisnika da će plaćati, operatera da će isporučiti ugovoreno u tom roku-periodu po ugovorenoj cijeni-iznosu koji nije ovisan o tekućem-važećem cjeniku nego vrijedi ono što su u tom ugovoru stranke ugovorile, cijena-rok. Po isteku taj ugovor nestaje.. nema automatizma tj može biti, no korisnik ga mora potvrditi i u pravilu par mjeseci prije isteka agenti već zivkaju-nude, čak ne samo tog operatera nego i konkurenti (nećemo postaviti pitanje kako znaju, od kud im poslovni podatci koje inače ne smiju imati.. jednako rade svi, osiguranja i sl. pa je prije par godina došao i zakon koji to brani no kao mbitel-pojas u vožnji pitanje koliko se provjerava-sankcionira.. pogotovo je bilo kažnjivo nuđenje plaćanje penala npr iskon, ali to samo zato jer je postojala druga strana-konkurent koji je to tražio od regulatora tj njihovi ratovi ne stvar korisnika koji je samo možda zdravom konkurencijom prošao povoljnije nego u slučaju monopola..)

 

***

edit:

* tarife.. npr moblene, nazivi, stari S-L-M .. S+ i sl. ili surferica, savršena.. to su paketi-tarife, cjenik-cjenici-popusti.

- cjenik, postoji osnovna cijena, tekući-važeći cjenik, račun.. npr ako imaš flat telefoniju tad je iznos mjesečne pretplate ono što plaćaš, razgovori su nula-flat.. ali ćeš recimo parking plaćen smsom dobiti kao dodatnu stavku ovisno o cijeni parkinga koji nema veze s telekom-operaterom tj ima samo dio naknade koji naplate.. zanemarivo, recimo 3kn sat.. ako si tri puta platio parking, na računu tog mjeseca ćeš dobiti uz pretplatu dodatni iznos 9kn za parking, kao primjer..

-bez ugovora, ugovorne, tarife.. plaćaš sve u tom trenutku po trenutnoj-važećoj cjeni. Cijeni čega? razgovor plaćaš operateru, parking gradu.. nešto treće trećoj osobi tj treći cjenik, važeći-trenutni, karikirano može to biti sladoled.

-bon, osnvovni ugovor, bez obveze.. u pravilu je to najskuplja tarifa za razgovre, internet, ostale usluge koje se nude.. + ovisi i koji broj-predbroj-operater-mreža, nije isto zoveš li u istoj mreži, drugu mrežu, inozemstvo-roaming ili drugi kontinent + posebni brojevi i tarife kao i ostale usluge koje nisu dio nekog uključenog paketa..

-što se računa po cjeniku, .. ono što plaćaš po cjeniku, tj ono što nisi ugovorio zasebnim ugovorom, tarifom, ugovornom obvezom.. tj može recimo po cjeniku minuta razgovora ili gigabajt biti recimo 1kn.. no u tarifi možeš imati nula-flat, može biti bilo koja ugovorena cijena koja nema veze s tekućim cjenikom tj takva tarifa se ugovara-sklapa i nije ovisna o tekućem cjeniku tj je samo za onaj dio koji nije uključen.. npr ako imaš tarifu koja uključuje 100 minuta razgovora, tad će tek po isteku-potrošenim minutama paketa iduća 101 minuta biti obračunata i to po važećem cjeniku, koji se može mijenjati uz 30 dana rok hakoma tj do 12 puta godišnje teoretski..

-ako imaš flat, tad naprosto nema tog dodatnog plaćanja, nema tekućeg cjenika.. no plaćaš tarifu-flat, neovisno kako ćemo je nazvati, surferica-savršena.. tj to je samo trenutni naziv robe-paketa koji ima neku cijenu-usluge uključeno.

-paketi.. nazivi-usluge, imaju planirano rok trajanja tj gašenja-izbacivanja-zamjene s novima.. npr 1-2 godine, pa prethodnu tarifu koju si do sad možda koristio više nemaš nego su sad nove.. tj novi naziv što se pravno tumači kao nova roba-ponuda, .. tj služi tome da korisnik pod ugovornom po isteku mora izabrati neku novu, ne može ostati na staroj koja se više ne nudi, a složene su u interesu operatera pa ti tako recimo uvale 1000 sms-poruka koje mi ne trebaju no u reklami se vide kao nešto gratis.. a u slučaju nekih penala sve što si dobio moraš vratiti-nadoknaditi-platiti.. tj operater želi što veći iznos neke tarife startno na koji će ti tad dati velik popust recimo 50% .. tj to je realna cijena koju želi-računa a u slučaju raskida ima potraživanje za ostatak.. itd.

 

-što ako.. npr sklopio si ugovornu-paket-tarifu prije recimo 1,5 god.. do isteka još 6mj. i sad operater gasi uslugu-paket-tarifu. što tad?

-pitanje, zašto operater mijenja tarifu-naziv? što se mijenja? .. a poslovno, kao planiranje, zašto je operater sklapao ugovor-tarifu koju mijenja prije tog isteka? što ako si prije mjesec sklopio takvu tarifu koju sad ukidaju? .. što će tad pravno biti moguće-logično.. ili-ili.. ili ćeš nastaviti do isteka, ili se ta tarifa-paket-usluga naprosto gasi i nedostupna je pa silom moraš nešto novo-drugo izabrati (u slučaju recimo tv-ponude nema kanala..).

-pošto se u velikom biz sve radi planski, ne stihijski, tad je sve to unaprijed planirano, moralo je biti (ili je izuzetak, izvanredno stanje-okolnosit, viša sila..).. tad pitanje, ako operater pred ljeto zna da će uvesti nove tarife, zašto mjesec prije sklapa ugovore na staroj.. jer je stara važeća, postoji a nova će tek doći pa ne može drugačije.. ali sklapa i dalje na rutinskih 24 mjeseci.. mada zna da će za par mjeseci promjena i problem.. tj ovisi što operater želi, tj ako takvom korisniku ostavi posotjeću-ugovorenu tarifu tad s nijm ni nema pravni problem, ima samo ako takvog korisnika sili na prelazak na novu tarifu ili mu ukida staru na što pravno nema pravo.. tj mora naći zakonom predviđeni razlog za ukidanje ugovorene usluge kojeg nema jer da ima kao npr maloljetnik tad nije ni mogao sklopiti važeći ugovor, tj tad ni nema ugovor jer je nevažeći i nema se što raskinuti.. kvaka-22.. itd.

-što će se desiti za godinu s postojećim-sadašnjim paketima-tarifama na mobilnoj, fixnoj.. promijenit će se, novi naziv, ista-slična usluga-cijena.. što će tad operater izabrati, raskid-promjenu-prisiljavanje korisnika na novu tarifu-ugovor ili će do isteka važiti postojeće? .. zašto ne koriste to do isteka? pravno i poslovno-logično nema problema, no ako je viša cijena tad im je jednostavno isplativije kršiti ugovoreno i raskidati, prisiljavati-gurati na novo jer znaju da je većina inertna, da većina samo gunđa no ne poduzme ništa a regulator se pravi autističnim i samo odgovara na službeno formulirano pitanje ima li operater pravo promjene cjena.. ima. To pak nije odgovor na pitanje ima li pravo raskida ili izmjene postojećih ugovora što nema, ni u jednom zakonu ni jedne države.. ni u općim uvjetima koje sam piše itd. Pravo raskida ima isključivo korisnik, operater ako ne može isporučiti uslugu tad ne smije ni reklamirati na teritoriju koncesije a to ni jedan neće napraviti tj takvoj korisnika će kao izuzetak riještiti ako je nužno i posebnom linijom jer je koncesija daleko važnija ili pravo reklamiranja.. Tu nisu operateri u istom rangu, tcom ima nacionalnu koncesiju, on je onaj koji mora.. npr osigurati svakom kućanstvu pristup internetu minimalne brzine 4mbit.. to je zakon, to je nacionalna koncesija, kao što zet linija mora voziti i nerentabilne dijelove linije ne samo centar grada itd.. taxi nema takvu obvezu, oboje kao zet ili taxi ne može odbiti prevesti putnika osim ako za to ima zakonom predviđen i opravdan razlog, kao što ne mogu jednostrano promijeniti uvjete-ugovor ako ga imaju npr cijene karte.. tj ako kao putnik kupiš danas zetovu kartu a ona stuta poskupi ti i dalje imaš kartu koju ćeš iskorisiti ili ako si zasebnim ugovorom platio unaprijed, tad te promjena tekućeg cjenika karte koju kupiš u busu ili kiosku ne dira, jer imaš zaseban ugovor tj fixnu cijenu koja teoretski može ići gore-dolje ili ostati nepromjenjena u ugovornom periodu.. tako gradovi pregovaraju-subvencioniraju javni prijevoz, tako posluju svi s javnim funkcijama, po zakonu itd. a zakon obuhvaća sve, ne samo telekome i problem je ako idemo čitati zakon, članke što je toga beskonačno mnogo s pozivima na neke članke-stavke, na izmjene-dopune-anexe, na godine izlaska pa google možda ponudi zakon starijeg datuma i ne vidimo neki noviji.. aktualan, kao i cjenik. Tad običan korisnik odustane, nema vremena-volje, mora raditi-spavati.. ne može se mjesec dana navlačiti s operaterima-agentima, forumašima, obilaziti šaltere i tražiti odgovore koje službeno mora dobiti u 15 dana dok nitko tad ne daje odgovor u 15 minuta mada bi i 15 sekundi teoretski bilo dovoljno, npr da se postavi pitanje hakomu i da on odgovori na pitanje što s ugovornima.. no to nitko ne postavlja, nitko se nije sjetio, mediji.. slučajno, jer operateri plaćaju reklamni prostor, jer je hakom podstanar operatera, jer su svi kumovi i jer je ljeto, sezona krastavaca.. a korisnik će malo gunđati, platiti.. promil od tog je prihvatljiv trošak i to tad riješe kako bi morali sve po zakonu, tj kao da tad oni nešto daju.. ne ne daju veliki-operateri ništa-nikad, ni lipe.. škrtost, isključivo ono što zakonski moraju, no pitanje je tad zašto do sad ne plaćaju kazne, zašto regulator-država-hakom koji postoje upravo zato ne štite pravo korisnika-građana i ne sankcioiraju.. jer eto, nisu se sjetili, nitko nije pitao (službeno).. i ljeto je.. APP metoda i uhodan način rada, koji bi bio filmski zanimljiv i sudski dokaziv, no pitanje bi li sudac imao kriterij ličkog rukovanja i sinkopirao jer je i on nečiji kum, nečiji interesi itd.. dio u kojem je bunker prečesto u pravu :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.6.2022 11:56 (ihush).
12 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
midzan21 kaže...
Djozaa kaže...

pozdrav, prijevremeni raskid ugovora je sad moguć samo za korisnike mobilnih tarifa, ili vrijedi i za korisnike fixnog interneta?

 to ću provjeriti sa szk sutra,

 Jesi uspio saznat jel vrijedi i za korisnike fiksnog interneta?

15 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
Cryogenic kaže...
midzan21 kaže...
Djozaa kaže...

pozdrav, prijevremeni raskid ugovora je sad moguć samo za korisnike mobilnih tarifa, ili vrijedi i za korisnike fixnog interneta?

 to ću provjeriti sa szk sutra,

 Jesi uspio saznat jel vrijedi i za korisnike fiksnog interneta?

ženska koja mi se jučer javila na normalni broj szk je rekla da ne, ali je dala drugi broj tj da zovem na broj dobiven u sms-u pa će oni znati više, ovo je bila neka studentica garant pa je rekla da vrijedi samo za mobilne tarife i homebox korisnike.

zovem danas ili sutra taj broj dobiven u sms-u da vidim, valjda vrijedi i za korisnike fiksne usluge jer smo dobili poruku (barem je vlasnik linije dobio) da će i fiksna poskupit od 1.9. nama, ali nisu stavili da ima opcija raskida ugovora pa radije provjerim sa ovima koji su za taj dio zaduženi

https://idzan.eu
15 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
midzan21 kaže...
Cryogenic kaže...
midzan21 kaže...
Djozaa kaže...

pozdrav, prijevremeni raskid ugovora je sad moguć samo za korisnike mobilnih tarifa, ili vrijedi i za korisnike fixnog interneta?

 to ću provjeriti sa szk sutra,

 Jesi uspio saznat jel vrijedi i za korisnike fiksnog interneta?

ženska koja mi se jučer javila na normalni broj szk je rekla da ne, ali je dala drugi broj tj da zovem na broj dobiven u sms-u pa će oni znati više, ovo je bila neka studentica garant pa je rekla da vrijedi samo za mobilne tarife i homebox korisnike.

zovem danas ili sutra taj broj dobiven u sms-u da vidim, valjda vrijedi i za korisnike fiksne usluge jer smo dobili poruku (barem je vlasnik linije dobio) da će i fiksna poskupit od 1.9. nama, ali nisu stavili da ima opcija raskida ugovora pa radije provjerim sa ovima koji su za taj dio zaduženi

 -naravno da vrijedi, jer je stvar zakona-pravila, ne linije-operatera i sl. .. + to što netko radi u szk, možda student/ica.. je nevažno, tj to su igre operatera koji se ako ih se pritisne tako izvače, no svaki djelatnik mora biti upoznat s pravilima, imati 'špranjcu' za odgovore na pitanje a ono što ne zna ne odgovara, prosljedi nadležnima ili zatraži.. ne buba iz dupeta, no to rade operateri, jer žele 'neformalno' dezinformirati korisnike, svaki postotak se broji i koriste akoprođeprođe metodu.. dok se kasnije 'sjete' pravog odgovora, modusoperandi, no zato se to ni ne treba pitati nego čitati pravila-zakon kao i ugovor koji se potpisuje, odnosno svaki put tražiti službeni odgovor-stav u ime firme recimo emailom, jer je brbljanje teško dokazivo tko je što rekao-mislio.. tj tad ako odbiju opravdani zahtijev za neškodljivim raskidom to moraju obrazložiti, tad nema uzmaka-izvrdavanja, tj znaju sve, nisu pali s kruške, imaju timove vrhunskih pravnika .. a ako szk i studenti brbljaju gluposti (čak u dobroj namjeri, da pomognu..) tad trebaju dobiti otkaz a šef jednako jer ih on mora na to uputiti, dati im pravilnik-špranjcu s pitanjima-odgovorima tj nije to odgovor koji szk djelatnik može iz glave dati jer naprosto nema te kvalifiakacije, nije nadležan-odgovoran za recimo tumačenje zakona a firma je za to odgovorna pa ako su zaposlili neadekvatan kadar platit će.. kao sve za što su odgovorni, ne po tom pitanju nego čisto poslovno jer operater to sve zna i mora znati da bi se bavio tim poslom kao pružanje javno dospupnih usluga, kao što moraju u uredu imati protupožarni aparat itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
midzan21 kaže...
Cryogenic kaže...
midzan21 kaže...
Djozaa kaže...

pozdrav, prijevremeni raskid ugovora je sad moguć samo za korisnike mobilnih tarifa, ili vrijedi i za korisnike fixnog interneta?

 to ću provjeriti sa szk sutra,

 Jesi uspio saznat jel vrijedi i za korisnike fiksnog interneta?

ženska koja mi se jučer javila na normalni broj szk je rekla da ne, ali je dala drugi broj tj da zovem na broj dobiven u sms-u pa će oni znati više, ovo je bila neka studentica garant pa je rekla da vrijedi samo za mobilne tarife i homebox korisnike.

zovem danas ili sutra taj broj dobiven u sms-u da vidim, valjda vrijedi i za korisnike fiksne usluge jer smo dobili poruku (barem je vlasnik linije dobio) da će i fiksna poskupit od 1.9. nama, ali nisu stavili da ima opcija raskida ugovora pa radije provjerim sa ovima koji su za taj dio zaduženi

 da se citiram, zvao broj dobiven u sms-u, samo mobilne usluge se mogu raskinuti bez penala do 17.7., dok se fiksne ne mogu, posebno ako smo dobili neku promociju kod sklapanja ugovora (a mi jesmo, mozaik sa mobitelima te kombo net+tel+tv). nema nam druge nego izdržati do kraja 1 mjeseca 2023-će ili im se javiti da bi produljili uz nove pogodnosti i da se složi novi ugovor ranije bez iptv-a, jer su rekli da ako bi produljivali ugovor mogu složiti nove popuste ovisno o uslugama koje bi koristili

https://idzan.eu
15 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
midzan21 kaže...
midzan21 kaže...
Cryogenic kaže...
midzan21 kaže...
Djozaa kaže...

pozdrav, prijevremeni raskid ugovora je sad moguć samo za korisnike mobilnih tarifa, ili vrijedi i za korisnike fixnog interneta?

 to ću provjeriti sa szk sutra,

 Jesi uspio saznat jel vrijedi i za korisnike fiksnog interneta?

ženska koja mi se jučer javila na normalni broj szk je rekla da ne, ali je dala drugi broj tj da zovem na broj dobiven u sms-u pa će oni znati više, ovo je bila neka studentica garant pa je rekla da vrijedi samo za mobilne tarife i homebox korisnike.

zovem danas ili sutra taj broj dobiven u sms-u da vidim, valjda vrijedi i za korisnike fiksne usluge jer smo dobili poruku (barem je vlasnik linije dobio) da će i fiksna poskupit od 1.9. nama, ali nisu stavili da ima opcija raskida ugovora pa radije provjerim sa ovima koji su za taj dio zaduženi

 da se citiram, zvao broj dobiven u sms-u, samo mobilne usluge se mogu raskinuti bez penala do 17.7., dok se fiksne ne mogu, posebno ako smo dobili neku promociju kod sklapanja ugovora (a mi jesmo, mozaik sa mobitelima te kombo net+tel+tv). nema nam druge nego izdržati do kraja 1 mjeseca 2023-će ili im se javiti da bi produljili uz nove pogodnosti i da se složi novi ugovor ranije bez iptv-a, jer su rekli da ako bi produljivali ugovor mogu složiti nove popuste ovisno o uslugama koje bi koristili

 opet.. to što je nešto mobilna ili fixna linija-usluga nema nikakve veze s pravilima-pravima.. imaš ili nemaš pravo neškodljivog raskida ugovorne obveze ovisi o recimo promjeni uvjeta, cijene-paketa.. ako se mijenja tad imaš pravo pri čemu je nevažno mobilna-fixna..

-ako se sad mijenja mobilna tarifa, to nema nikakve veze s drugom linijom.. drugim ugovorom ili fixnom, no ako ti podignu recimo cijenu fixne tad imaš pravo (bez penala, uvjek imaš s penalima itd..).

-pravna pitanja i odgovori trebaju biti jasniji, ne odgovarati pa čak ni pitati u jednoj rečenici oboje, korisnik to ne mora znati, operater bi morao.. barem biti jasniji.

-zašto bi ti pomislio da možeš raskinuti ugovor a, temeljem raskida ugovora b ako ne postoji korelacija? .. zašto bi ti kao korisnik pomislio da u slučaju promjene uvjeta mobilne tarife imaš pravo raskida druge-fixne koja s mobilnom nema veze.. no ti kao korisnik recimo to 'možeš' (ne moraš znati..) i zato pitaš.. a oni bi ipak to mogli jasnije-konciznije odgovoriti.

-mozaik s tim nema nikakve veze tj to je treća-zasebna mogućnost, bez ugovorne i time nema veze s postojećim ugovorima i ugovornim obvezama, tj to je recimo pravni trik-mogućnost nekog vezanja popustom bez pravnog vezanja.. juzer lakše pristane na uslugu i popust 10-20-30.kn.. ali ga jednako lako izgubi ako broj izađe iz mozaika-usluge a to vidiš idući mjesec na računu tj u tome je trik jer nemaš kontrolu kad će ti popust recimo nestati osim ako su svi tel.brojevi koje koristiš u mozaiku tvoji pa ti znaš što s tim radiš-odlučuješ.. logika, ako dodaš broj i tobiješ popust 10k, naravno ako ugasiš-isključiš broj da taj isit popust gubiš, to je vjerojatno svima jasno-automatizam itd..

 

(ni slučajno kao moji postovi koji su primjer kako szk ne treba pisati-odgovarati..) :)

 

edit: mislim da sam sad 'pohvatao' srž-pitanja.. pošto koristiš mozaik, vjerojatno je to fixna+mobilna i mobilnu sad želiš raskinuti.. a time tad gubiš i taj popust 10kn.. da, točno, no možeš jednako ostaviti, nastaviti koristiti, tj to što imaš pravo raskida ugovorne prije isteka je upravo to.. možeš raskinuti ugovornu (na npr 24mj za mobilnu).. to ne znači da moraš isključiti-raskinuti ugovor za mobilnu liniju i time izgubiti broj.. možeš, tvoj izbor.. možeš uzeti novi ugovor itd.. a svaki tel. koji dodaš u mozaik jednako dobije taj popust 10kn, pa i dalje možeš imati isti konačni iznos na računu, možeš dodati još uređaja u mozaik i dobiti dodatni popust itd.

edit-2.. npr umjesto raskida-gašenja.. napraviš raskid postojeće ugovorne, to imaš pravo.. i uzmeš novu-drugu, ako ti odgovara, ako dobiješ neki zanimljiv popust-paket.. npr mobitel, tj kao svaki novi korisnik pri sklapanju ugovorne, nešto 'moraš' dobiti.. i tad jednostavno iskoristiš svoje pravo ne čekajući 24mj do isteka stare ugovorne.. bez realno neke promjene, sve ostaje praktički isto.

-sasvim nešto drugo je ako baš želiš raskid-gašenje, ne trebaš broj ili zbog mjesečnog iznosa.. no to moraš nekako sam posložiti-izabrati-odlučiti, nema veze s pravom-zakonom u kontekstu teme nego čisto tvoj izbor.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.6.2022 19:18 (ihush).
8 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
Evo, tko je krajem prosle godine uzeo tarifu+ps5, moze otkazati tarifu jednostavnim pozivom korisnickoj sluzbi.

Broj koji ima na pretplatu ostaje, prebace ga na bonove, naravno mjesecna rata za ps5 ostaje kakva je i bila.

Zanimljivo, istekla mi ugovorna za internet, tako da je sad 260kn (cca), na pitanje imaju li u ponudi sto jeftinije uz novi ugovor - nema, nude samo na net jos i max tv, za vise novaca, logicno ;)
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
Damir22 kaže...
..naravno mjesecna rata za ps5 ostaje kakva je i bila.
..

 -da, jer to nema veze s pretplatom-tarifom-ugovornom.. to je zasebna prodaja kao klasična kupnja u trgovini na rate-kredit.

-odnosno, u slučaju raskida korisnik bira želi li jednokratno isplatiti ostatak ili nastaviti u ratama mjesečno do isteka-otplate.. a to se često postavi kao pitanje-problem pa nakon tjedan natezanja prije nego hakom reagira operater se ipak sjeti da je to tako i da može, da kupac tad bira itd.. no do tad agent-operater govori nešto drugo, kao mora itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
offline
Re: Prijevremeni raskid ugovora
Tarifa je bila na ugovor 24 mjeseca, kao uvjet za kupovinu uredjaja, opet na ugovor na 24 mjeseca.

E sad, prvi upit, odgovor je bio - Tarifa je bez ugovorne obveze, mozete promjeniti tarifu na jeftiniju, sto povecava iznos rate za uredjaj, ili na skuplju tarifu, sto smanjuje iznos rate za uredjaj.

Dakle, status quo, kako god napravis, placas jednako.

Na spomen mjenjanja cijene, te prava na raskid ugovora, a posebice ukazivanje na cinjenicu da na papiru pise "ta i ta tarifa,24mjeseca ugovor, iznos taj i taj", mjenjaju pricu, te govore da tarifu vise ne moram placati, da ce prebaciti broj na bonove, kojeg mogu ali i ne moram koristiti, sve bez placanja penala, i bez poskupljivanja iznosa rate za uredjaja.

Istina, sad tek uocavam, tema je u A1, moja epizoda je vezana za t-com...
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.6.2022 21:02 (Damir22).
Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice