Windows 8 i 8.1 - problemi
- poruka: 2.074
- |
- čitano: 601.294
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
spoji samo drugi disk, vidi što će install tad javiti grešku ili .. npr particije koje su kreirane, možda brisanje.
spoji samo drugi disk, vidi što će install tad javiti grešku ili .. npr particije koje su kreirane, možda brisanje.
Jos da napomenem, ta 2 harda su do nedavno bila u raid 0 i najnormalnije je sve radilo, isto port 0 i 1
Jos da napomenem, ta 2 harda su do nedavno bila u raid 0 i najnormalnije je sve radilo, isto port 0 i 1
-to ti je odgovor, drugi disk nema MBR... obriši, inicializiraj, .. (u RAIDu je jedan disk glavniji.. mada su jedanaki).
-to ti je odgovor, drugi disk nema MBR... obriši, inicializiraj, .. (u RAIDu je jedan disk glavniji.. mada su jedanaki).
Hoces reci da cu morati formatirati ili? Posto imam dosta vaznih stvari na tom disku. Nisam bas strucnjak u tom podruciju, posto nikad prije nisam raid imao i sada sam maknuo radi i htio bi staviti windows na jedan hard, ali da mi nudi i drugi. Posto uskoro prelazim na ssd. Na jednom hardu bi sada bili windows i programi, a drugi(taj koji ne prepoznaje instalacija) sluzi za filmove i iso img-e, snimanje...
Hoces reci da cu morati formatirati ili? Posto imam dosta vaznih stvari na tom disku.
-tvoj izbor.. tj nemaš poseban razlog, jer ti sve radi. Samo taj disk u tom stanju nije bootabilan, za time ni nemaš potrebe. ... (sam problem zapravo ne postoji, osim što ti install nije ponudio 2 diska.. za to je preduvijet je bootabilan disk)
.. to je stvar koju si trebao napraviti nakon razdvajanja RAIDa.. dok je bio prazan.
Hoces reci da cu morati formatirati ili? Posto imam dosta vaznih stvari na tom disku.
-tvoj izbor.. tj nemaš poseban razlog, jer ti sve radi. Samo taj disk u tom stanju nije bootabilan, za time ni nemaš potrebe. ... (sam problem zapravo ne postoji, osim što ti install nije ponudio 2 diska.. za to je preduvijet je bootabilan disk)
.. to je stvar koju si trebao napraviti nakon razdvajanja RAIDa.. dok je bio prazan.
Znaci ako sada ubacim ssd, normalno ce mi ponuditi kao opciju za instalaciju? I u vezi podesavanje tog harda, kako da ga formatiram, u windowsu, kroz bios?
-da ubaciš (bilo koji, ispravan) disk, instaliraš.
naravno, prije podesiš razne opcije prema željama, cilju, mogućnostima.. npr postavke BIOSa, jer se u pravilu kasnije ne mijenjaju.
kao i mogući problemi (gdje će win staviti boot) ako imaš više diskova, sigurnije je priključiti samo jedan disk. Kad je gotov install spojiš ostale.
Sve opcije za RAID su u RAID kontroleru (u boot, npr CTRL+I/G/A) ubacivanjem HDD u RAID dobije posebnu oznaku, obrnuto kad ga želiš izbaciti iz RAIDa, to se obavi istim soft, i tad je disk 'normalan'... ovako je 'drugi' kao sedma/od/devet..
-da si spojio te diskove u paru na bilo koji RAID kontroler on bi ih prepoznao kao par..
Želio bi proširiti disk. Znači imam dvije particije. Ali mi u upravljanju diskovima ne nudi mogućnost proširenja C particije (primarna). Dok mi D particiju nudi da mogu proširiti.
Rješenje?
Želio bi proširiti disk. Znači imam dvije particije. Ali mi u upravljanju diskovima ne nudi mogućnost proširenja C particije (primarna). Dok mi D particiju nudi da mogu proširiti.
Rješenje?
Win diskmanager nije fleksibilan, probaj npr Easeus, ima shrink +s doljnje strane (fizički do C particije).. (ili moraš u nekoliko koraka osloboditi kontinuirani dio C-na-D particije shrinkanjem, kreiranjem..) jer particija mora biti u jednom dijelu-kontinuirana. (postoje alati koji nude remaping, ali to treba izbjegavati).
Rješenje?
možeš probat s http://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html
sredio sam sva preko cmd
Iz nekog razloga mi na novim Windowsima (pod novim mislim nedavno instaliranim) ne želi pokretati sfc /scannow.
Kaže "Windows Resources Protection could not start the repair service". Googlao sam, nije do servisa kojeg mnogi spominju.
Ima tko kakvu ideju?
Iz nekog razloga mi na novim Windowsima (pod novim mislim nedavno instaliranim) ne želi pokretati sfc /scannow.
Kaže "Windows Resources Protection could not start the repair service". Googlao sam, nije do servisa kojeg mnogi spominju.
Ima tko kakvu ideju?
Čini se da iz nekog čudnog razloga i dism i sfc moram pokretati iz c:\windows\sysnative da bi radilo. wtf
imam problem sa instaliranjem wind na lenovo g500
kad bih trebao odabrati kamo da mi instalira (kao na slici)
http://www.bug.hr/_cache/bd0d3b3de51aa89015ee5fbae15422ab.jpg
ja nemam nista ponuđeno, u čemu bi problem bio?? Hvala
-obriši particije i provjeri/podesi BIOS.
-imaš ponuđen disk 60GB, ali ne navodiš koji se konkretan problem (kasnije) javi, npr nije bootabilan, pogrešan FS itd.
joj krivu sliku sam stavil evo kaj se meni pojavi
[URL=http://www.igreklik.com/slike/][IMG]http://i.imgur.com/dJXKUiA.jpg[/IMG][/URL]
joj krivu sliku sam stavil evo kaj se meni pojavi
[URL=http://www.igreklik.com/slike/][IMG]http://i.imgur.com/dJXKUiA.jpg[/IMG][/URL]
Znači da prvo moraš instalirati drivere za diskovni kontroler, pošto ti setup ne vidi disk. Ili, poštelati opcije u BIOS/UEFI-ju.
Prvo prouči BIOS, možda samo treba nešto uključiti/isključiti. Driveri se, inače, instaliraju sa usb-a, ali velim, prvo pogledaj opcije u BIOS-u.
I da, koji je točan model laptopa?
bili su gore wind8 i desko je nekaj izbrisal i vise se nije htel upalit, pa je kolega htel wind instalirati i nije htijelo pa je stavil hard u komp i oe al onda ovdije zapne
podesi BIOS.

Šta da podesim u biosu?
Šta da podesim u biosu?
-ovisi, što želiš, što trebaš.. shvatit ćeš. npr BIOS/UEFI a i RTMF je tu. Da bi npr bootao s nekog medija, on mora biti bootabilan + unazad par godina, povezano s BIOSom, disk-MBR/GPT, FastBoot, Sec.Boot.. sve điđemiđe koje donosi noviji BIOS/EFI. A što podesiti? Pitanje je što želiš, što trebaš, tad tako podesiš.
možda je ovako čitljivije, dizel ili benzin? Što ćeš natankati?
U zadnjih par dana poceo mi se javljati crni ekran, nema zvuka, mis se ugasi a tipkovnica se smrzne neovisno da li se igram, surfam netom ili koristim office alate. Stavljam event log od danasnjeg dana link. Imam legalni Windows 8.1 pro Konfiguracija kompa je pod moj pc. Mislim da su u pitanju driveri za integriranu grafičku iako imam zadnju verziju. Prije toga sam imamo problema sa driverima od web"n"walk stickom ponekad i tv karticom avermedia a835. Ako nisu u pitanju windowsi 8.1 jer prije mi se to nije dešavalo na win 7 onda sumljam na matičnu jer imala problema sa ispravnim prepoznavanjem memorije a to sam rijesio flashanjem. Ima li neki program koji moze testirati ispravnost matične ? I jucer mi je izgubio particiju D koja je na hdd WD black 1 TB no kada sam resitirao komp normalno ju je prepoznao. Windowsi instalirani na SSD.
Edit: Rjesio sam problem trebao sam u regedit-u izbrisati \?? ispred putanje C:\Program Files\ATITechnologies\ATI.ACE\Fuel\amd64\AODDriver2.sys
I dalje se gasi.
Pozdrav evo imam jedan veliki problem neznam jeli hardverski ili softwerski ali eto ,uglavnom , napravim bootable disk sa win 8.1 ,i pokrenem instalaciju na jedan hard disk ,sve prode glatko, iskljucim taj hard disk iz kompa podem instalirat na drugi instalacija stane na setup is starting, pricekam par minuta (cca 20) i nista resetiram komp i opet nista i tako u nedogled,opet ubacim onaj prvi hdd ,win se boota normalno i prikazuje drugi hard disk sa kojeg napravim backup (znaci i drugi hdd radi(probably)) ,pa pomislim da je do usb-a ,stavim na drugi ista stvar,stavim sa cd-a isto,pokrenem opet windowse sa prvog hdd-a i onda mi neprikazuje drugi ,,,,, ako mozete ikako pomoc ,iako meni ovo stvarno nema logike
hdd 1: wd scorpion 160gb
2: wd green 1tb
mbo: fatal1ty h97 killer
cpu 4690k
graficku i zvucnu sam iskljucio iz kompa posto sam to naso na nekom forumu kao prjedlog
hvala unaprid
edit #1: evo sada nezeli ni da se boota sa prvog hdd-a dok je drugi ukljucen ,kad je sam zeli
edit #2: evo sada instalira na onaj drugi hdd ,na 50% valda ce radit ,kako i zasto nemam pojma jednostavno upalilo