Koji je win bolji? x64 ili x32? Čuo sam da svaki od njih ima mane ali da je x64 faličniji?
Vidim da imaš 4GB RAMa, snimi si X64 WIN i budi bez brige, problema sa x64 win je bilo davno, jako davno, danas s time nema nikakvih problema.
Koji je win bolji? x64 ili x32? Čuo sam da svaki od njih ima mane ali da je x64 faličniji?
Vidim da imaš 4GB RAMa, snimi si X64 WIN i budi bez brige, problema sa x64 win je bilo davno, jako davno, danas s time nema nikakvih problema.
Pogrešno si čuo! U stvari čuo si dobro ali od pogrešnih ljudi. BUG je prije nekoliko brojeva pisao interesantan članak o sličnoj temi. Dakle, ne možeš to tako uzeti: "Koji je bolji?" Teoretski x64 bolje iskorištava resurse ali to je primjetno samo na papiru, u praksi gotovo nikako. Dalje, npr. ukoliko imaš neki laptop koji ima 2 GB RAM-a nema potrebe da se ide na x64. Sa druge strane, neke igre nećeš moći instalirati ako nemaš x64 verziju Windowsa. 32-bitna verzija ne prepoznaje automatski preko 4 GB RAM ali se može uljučiti "remap", pa onda može iskoristiti sav potencijal RAM-a.
Možeš ti imat i x64 windowse i 16GB RAMa ali ako ti je aplikacija x32, možeš se slikat jer one mogu alocirati samo 2GB RAMa...
Možeš ti imat i x64 windowse i 16GB RAMa ali ako ti je aplikacija x32, možeš se slikat jer one mogu alocirati samo 2GB RAMa...
-da, normalne app. 'Nenormalne' mogu više, bez obzira na broj bitova OSa (i app), npr pokretanjem više processa (tj paralelnih app) ili korištenjem raznih extendera, DPMI... uz PAE/3 koji podiže app.adress.space s 2GB na 3GB. Na 64OSu LargeAddressAware =4GB itd.
-inače je 'prava' granica cca 1.75GB iznad koje može biti problema ovisno o 'prljavosti' koda što se kod nekih igara vidi kao nestabilnost. Nasuprot Adobe AE radi stabilno (može koristiti do 4GB) uz mogućnost dodavanja paralelnog processa po jezgri (npr 2GB/core tj CPU) dok 64bitni nisu prevladali pa to više nije potrebno...
ovako imam jedan problem sa hddom znaci hdd sam dobro ukopčao i sve ali mi ga sad nema u windowsima zna li neko zas i sto trebam napravit da se pojavi ako je moguce..??
pozz
kakav je postupak ako se zeli reinstalirati orginalni i aktivirani windows 7 na drugi hdd (zamjena hdd -> ssd). je li postupak isti kao i sa "onom" verzijom ili se mora nesto prije deaktivirati, sta vec?
ovako imam jedan problem sa hddom znaci hdd sam dobro ukopčao i sve ali mi ga sad nema u windowsima zna li neko zas i sto trebam napravit da se pojavi ako je moguce..??
Disk se mora inicijalizirati i formatirati da bi ga ''vidio'' u Windowsima.
kakav je postupak ako se zeli reinstalirati orginalni i aktivirani windows 7 na drugi hdd (zamjena hdd -> ssd). je li postupak isti kao i sa "onom" verzijom ili se mora nesto prije deaktivirati, sta vec?
Ništa posebno. Isključi hdd sa već instaliranim Windowsima ,a i bilo koji drugi ,za svaki slučaj.
Instaliraj Windowse i kad završi instalacija uključi diskove i izbriši particiju sa ''starim'' Windowsima. Naravno ,backupiraj sve bitno prije toga.
Aktiviraj Windowse ,nebi trebalo biti problema ,pošto ne mijenjaš ništa drugo osim diska. To je sve.
(Naravno ,ako je u pitanju verzija bez ključa ,valjda znaš s čim ćeš ga i kako aktivirati)
Naravno uvijek se može napraviti i selidba na SSD bez reinstalacije ,bilo sa nekim programom za to ,bilo ''ručno''.
a sto ako ga ne zelim formatirati znači želim da mi sve s njega ostane mora postojat neka metoda..??
prije mi je isti taj disk normalno prepoznavao a nisam ga formatirao nit ista..
EDIT: hvala uspio sam preko disk managmenta ga vratit u uporabu..:)
a sto ako ga ne zelim formatirati znači želim da mi sve s njega ostane mora postojat neka metoda..??
prije mi je isti taj disk normalno prepoznavao a nisam ga formatirao nit ista..
A vidiš ,to da je disk već upotrebljavan i particioniran nisi uopće rekao.
Znači da mu samo ''fali slovo''. Opet Disk Management ,desni klik na particiju (ili više njih) i Change drive letter and paths - klik na Add.
Gotovo.
I makni taj TD!!
sry za offtopic nije moj td ja ne dajem td kad mi neko pokusa pomoć..:)
al evo tu pa da izjednačimo..:P
Dobro ,bitno da ti sve sad radi.
A nadam se da je idiot koji daje TD za takav post sad sretan!
ZNALI TKO,NA KOJI NAČIN SERVISERI NAKON SVOJE INSTALACIJE WINDOWSA 7 ONEMOGUĆE VLASNIKA RAČUNALA DA IH SAM PONOVO INSTALIRA JER U INSTALACIJSKOJ PROCEDURI KOJU GOD PARTICIJU ODABEREM ZA INSTALACIJU WINDOWSA7 JAVLJA MI DA NEMA SLOBODNOG MJESTA NA NIJEDNOJ HDD PARTICIJI,IAKO GA IMA NA PRETEK,NA ODREĐENOJ PARTICIJI I VIŠE OD 400GB.HVALA.
Pokreneš instalaciju windowsa preko boota sa DVDa, dođeš do particija, klikneš drive options, opcijom FORMAT formatiraš particiju na kojoj se trenutno nalazi OS (to bi trebala biti particija C:), onda na tu particiju snimiš OS ponovo.
ZNALI TKO,NA KOJI NAČIN SERVISERI NAKON SVOJE INSTALACIJE WINDOWSA 7 ONEMOGUĆE VLASNIKA RAČUNALA DA IH SAM PONOVO INSTALIRA JER U INSTALACIJSKOJ PROCEDURI KOJU GOD PARTICIJU ODABEREM ZA INSTALACIJU WINDOWSA7 JAVLJA MI DA NEMA SLOBODNOG MJESTA NA NIJEDNOJ HDD PARTICIJI,IAKO GA IMA NA PRETEK,NA ODREĐENOJ PARTICIJI I VIŠE OD 400GB.HVALA.
(tiše)
.. potrebna je jedna aktivna particija za boot, bez tog nema instlacije. Problem nastaje kad se HDD formatira u OSu (kao storage disk, bez par sys dijelova potrebnih za boot ili dynamic, gpt... s kojih za sad boota server, ne običan OS).
-najsigurniji način, u installu obrisati sve (particije), kreiraju se nove... ako je disk ispravan to je to (jer ima poluispravnih s oštećenim početnim dijelom koji je najvažniji).
-drugi mogući problem su standardi, do 4 primarne particije po fiziklom disku. Pošto originalni-predinstall OS često napravi jednu-dvije skrivene recovery particije, posebnim alatima.. može bit jednak problem, rješavanje je jednako. Naravno podatke backupirati i provjeriti što se sve nalazi na disku, koje particije, šteta je izgubiti originalan recovery-install.
-pogledaj disk npr Easeusom (home-free), jer win disk manager ne može ništa specijalnim particijama.
je li moguce napraviti dual boot sa win7 32 i 64bit?
Sumnjam jer je to samo Windows 7,da je recimo Windows 7 i Windows Xp moglo bih!..
Naravno da je moguće.
Sumnjam jer je to samo Windows 7,da je recimo Windows 7 i Windows Xp moglo bih!..
-moguć je MULTI boot bilo kojeg OSa koji je podržan na hardwareu. Jedino može biti problematično za boot manager ali ako se drži pravila (starije->novije i win pa linux tad sve radi iz prve).
-banalniji problem je npr sam naziv koji će se pojaviti u izborniku, tj može se editirati natpis kako bi korisnik čitajući znao koji OS boota umjesto da pamti prvi-drugi...
-moguć je MULTI boot bilo kojeg OSa koji je podržan na hardwareu. Jedino može biti problematično za boot manager ali ako se drži pravila (starije->novije i win pa linux tad sve radi iz prve).
-banalniji problem je npr sam naziv koji će se pojaviti u izborniku, tj može se editirati natpis kako bi korisnik čitajući znao koji OS boota umjesto da pamti prvi-drugi...
znaci ako se instalira win7 32 i 64, nije bitno koji se prvi stavlja jer su isti sustavi?
i kako bih mogao promijeniti boot name?
znaci ako se instalira win7 32 i 64, nije bitno koji se prvi stavlja jer su isti sustavi?
Ne znam čemu isti 32 i 64 bitni OS na istom PC-u ,ali dobro ,ako ti je gušt ....
Boot name određenog OS-a se uređuje u bcdedit-u (naravno ,u command promptu).
Naravno ,postoje i GUI editori ,a najpoznatiji i najjednostavniji je EasyBCD. U njemu možeš onda promjeniti ime OS-a ,redosljed bootanja .... itd ,itd.Gdje nabaviti najjeftiniji (originalni) Win 7?
Malo mi je cudno sta mi javlja systeminfo naredba u cmd-u. Naime zasto mi javljda mi je dostupno 6GB RAM-a, znam da je integrirana grafa unutra, ali da 2 gige uzima ?
Drugo, virtual memory bi trebao biti 0MB, tako sam postavio(jos prvog dana), screenshot sve govori !
EDIT: normlano da se na ovom Bug hostinngu nista ne vidi, evo direktnog linka
-odgovorio je Kizo, samo napomena, ako ne znaš što radiš ... moguće probleme možeš popraviti boot medijem OSa.
-btw, da besmisleno je imati dva 'ista' OSa, jedno objašnjenje je driver za 32bit ... ali tad postoji VM. Drugo objašnjenje je testiranje, različito ponašanje npr u igrama i sl. to ima smisla, ali samo kao test, ne za normalno korištenje. do 4GB je skoro svejedno, prednost 32, iznad 4GB je logično na 64 (može i 4GB patch na 32 ali to nije to..) sve ostalo određuje namjena računala (i malo znanja oko podešavanja...)
Gdje nabaviti najjeftiniji (originalni) Win 7?
-u trgovini, google čini čuda pogotovo za online shopove.
-btw, OS je uvijek originalan (ne rade pirati lažnjak.krivotvoreni OS), razlika je samo u keyu-aktivaciji odnosno licenci.
Malo mi je cudno sta mi javlja systeminfo..
-prvo nauči čitati. total=8GB. Što nije jasno? Slobodan RAM je (normalno) manje od totalnog, u ovom slučaju 6GB. Prije prčkanja treba naučiti, razumjeti ili češ naučiti na teži način.
Sve što nije jasno prvo pitaj ili googlaj i kritički razmisli o odgovorima jer ne moraju svi biti točni-dobri..., tek tad mijenjaj...
-odgovorio je Kizo, samo napomena, ako ne znaš što radiš ... moguće probleme možeš popraviti boot medijem OSa.
-btw, da besmisleno je imati dva 'ista' OSa, jedno objašnjenje je driver za 32bit ... ali tad postoji VM. Drugo objašnjenje je testiranje, različito ponašanje npr u igrama i sl. to ima smisla, ali samo kao test, ne za normalno korištenje. do 4GB je skoro svejedno, prednost 32, iznad 4GB je logično na 64 (može i 4GB patch na 32 ali to nije to..) sve ostalo određuje namjena računala (i malo znanja oko podešavanja...)
Gdje nabaviti najjeftiniji (originalni) Win 7?
-u trgovini, google čini čuda pogotovo za online shopove.
-btw, OS je uvijek originalan (ne rade pirati lažnjak.krivotvoreni OS), razlika je samo u keyu-aktivaciji odnosno licenci.
Malo mi je cudno sta mi javlja systeminfo..
-prvo nauči čitati. total=8GB. Što nije jasno? Slobodan RAM je (normalno) manje od totalnog, u ovom slučaju 6GB. Prije prčkanja treba naučiti, razumjeti ili češ naučiti na teži način.
Sve što nije jasno prvo pitaj ili googlaj i kritički razmisli o odgovorima jer ne moraju svi biti točni-dobri..., tek tad mijenjaj...
Dobro za RAM-e, stvarno sam malo glup ispao :D
Ali za virtualnu, ne treba mi objasnjavati zasto je treba biti ili ne, znam dobro cemu sluzi i ugasio sam je s razlogom. Mene samo zanima zasto pise da je ima i da se koristi ?
Dobro za RAM-e, stvarno sam malo glup ispao :D
Ali za virtualnu, ne treba mi objasnjavati zasto je treba biti ili ne, znam dobro cemu sluzi i ugasio sam je s razlogom. Mene samo zanima zasto pise da je ima i da se koristi ?
-ne, nisi ispao glup nego nitko ne zna sve, svi prvo moraju naučiti. (- nema glupih pitanja, samo odgovora..)
... ali to je uvod u kritiku za 'prčkanje' jer nisi ni po čemu dao do znanja da znaš što radiš. To opet dokazuješ podpitanjem (jer bi inače znao odgovor). Ostavi pagefile na miru, nek ga OS kontrolira, windoze su tad puno 'sretnije'. (naravno, slažem se s razlogom =ubrzanje, čuvanje SSDa, nepotreban i sl.., nije greška isključiti swap, greška je to napaviti bez znanja s čim je sve to povezano).
i (uobičajeni) btw, swap-pagefile se ne naziva virtualan RAM, jer je on zapravo ukupni raspoloživi adresni prostor bilo koje kombinacije memorije i nema direktnu vezu s RAMom. Terminologija je važna zbog razumijevanja. Nisi ugasio virtualni RAM, nego swap. Virtualna memorija je ukupno dostupna memorija, npr možeš korisiti flash disk + swap.. (minus 2MB, toliko se defaultno postavlja swap). Termin virtualna memorija je adresdni prostor kojim hardware+OS mogu baratati. Uobičajeno vjerovanje je da npr 32bitni OS može samo 4GB (minus 2MB, tj ona stara DOSovska memorija ispod 1MB plus nešto rezerve što se zapravo koristi za pristup neograničenoj memoriji ovisno o adresnoj shemi..).. i to je naravno pogrešno. Ograničene su samo 32bitne aplikacije koje ako nemaju neki extender ne mogu (nikako) alocirati više, uz podjelu na app-sys koja je standarndno 2-2 ili 3-1, mada neke aplikacije već iznad 1,75GB počinu rušenje... (kratka edukacija, dobronamjerna, NHF).
Pitanje, da li zna netko dobar program za pracenje rada baterije ?
U kojem smislu?
HWinfo64 ti ima designed capacity, fully charged capacity, a u sensor prozoru imaš potrošnju struje, napon, brzinu punjenja/pražnjenja..
U kojem smislu?
HWinfo64 ti ima designed capacity, fully charged capacity, a u sensor prozoru imaš potrošnju struje, napon, brzinu punjenja/pražnjenja..
Ne to, bas graf koji pokuzuje kako kapacitet pada. Nesto kao app za mobitele, da imam graf kako je "cijedila".
Ovo bi bilo odlicno, da je basplatno!
U kojem smislu?
Ne to, bas graf koji pokuzuje kako kapacitet pada. Nesto kao app za mobitele, da imam graf kako je "cijedila".
meni to radi jedan geđet. Battery Monitor.
U kojem smislu?
meni to radi jedan geđet. Battery Monitor.
Imam diseblan gadget platform, pa nisam probao, no predpostavljam da ove nema graf potrosnje.
Nesto ovakvoga, samo za winse