Pa zato imaš ChatGPT da ti sažme sve to u par paragrafa :). Bilo bi fora da bugovci to ugrade u forum. Svaki post koji je iznad X znakova nek ćato napravi summary. Back to the topic, ja mislim da je macOS danas najbolji izbor. Ovi što se igraju na računalu nažalost nemaju baš alternative, iako i mac ima veliki izbor igara. Svaki dan čitam da je nova nadogradnja win 11 nešto sfušala. Linux ima problema s fregmentacijom kako je kolega ajhuš napisao. Iako, ja volim Linux i njega preferiram (ali ja sam u skupini developera tak da se to ne broji). MacOS mi se čini najzdraviji izbor za običnog usera.
Ovako ja to čitam:
Ukratko: Poruka objašnjava zašto je Linux na desktopu često težak za prosječnog korisnika, i uspoređuje ga s Windowsom i macOS-om.
Glavne ideje:
1. Razmrvljenost Linuxa – postoji mnogo distribucija, grafičkih sučelja (GUI), drivera i konfiguracija. To daje veliku slobodu, ali stvara složenost.
2. Dobro za stručnjake, teško za prosjek – napredni korisnik ili administrator može sve posložiti da radi, ali prosječan korisnik nema znanje ni vrijeme za stalno podešavanje.
3. Windows i macOS su jednostavniji jer imaju:
- jedan glavni sustav
- jedno dominantno grafičko sučelje
- centralizirani razvoj i kontrolu
Zbog toga su aplikacije i driveri bolje usklađeni.
4. Softver, driveri i licence često su problem na Linuxu:
- neke aplikacije ili kodeci nisu dostupni
- proizvođači ne žele ulagati u platformu s ~2–3% desktop korisnika.
5. macOS je stabilan jer je kontroliran sustav (hardware + software), dok je Linux modularan i raznolik.
6. Zbog toga mnogi koji probaju Linux na desktopu često se vrate na Windows, jer žele sustav koji jednostavno radi bez puno održavanja.
7. Zaključak: Linux je odličan sustav, ali zbog razmrvljenosti i malog tržišnog udjela nije najpraktičniji izbor za prosječnog desktop korisnika; češće je bolji za servere ili napredne korisnike.