Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.413
|
čitano: 3.902.835
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
10 godina
Re: Windows 10 - općenito
Sum_of_all_fears kaže...

Vidi je li ima kakav prekidaš koji gasi trackpad. Ja na svom aceru imam takav gumb koji može ugasiti trackpad.

fn+f9 sam pronašao da bi trebalo biti, i f9 ima najsličniju sličicu tom touchpadu, ali ne reagira, i dalje ne radi

11 godina
Ja sam imao slucaj da je trebalo enejblati tač u biosu.
Pomalo, šegavo i vajka!
10 godina
Truljo kaže...
Ja sam imao slucaj da je trebalo enejblati tač u biosu.

ne znam kako da uđem u bios, jel znaš možda koju tipku da stišćem? stvar je u tome što samo par sekundi piše asus i onda uđe u neko sučelje od free dosa, a u slučaju da uštekam bootable usb onda mi automatski krene u instalaciju windowsa.

13 godina
Windows 10 - općenito

Stisni f2 pa tek onda pali laptop... Mislim da je nešto na tu foru.

Pucaaaajjjj :)
Moj PC  
1 0 hvala 1
10 godina
Windows 10 - općenito

je f2 i paljenje, ušao sam u bios, ali je touchpad enabled, i opet ne radi

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
bunkermax kaže...

Kaj su te zlodusi zaposjeli....ili je proradila opcija kontrole uma na masama zahvaljujući onim novim velikim antenama.. ... ??  

hehehheh   

Ma ja oduvijek imam neki win. Kako bi se bavio IT-om ako bi zatvarao oči pred velikim djelom industrije. To što ja preferiram za posao i slobodno vrijeme to je druga stvar. Odnosno to je linux 

Mislim da ću ih danas uzeti 

EDIT: Kupljeno. -119$ za home edition.

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.5.2016 16:47 (Entry Point).
11 godina
protjeran
Aj bar jedan linuxas koji nije ideoloski obojen... I ja na to sve gledam cisto tehnicki : alati koje koristim tamo gdje su svrsishodni.

3 0 hvala 0
11 godina
Windows 10 - općenito

Evo instalirao win 10, sve 5. Malo su fontovi u banani, ali složit ćemo i to.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
Windows 10 - općenito

Zašto su mi fontovi tako gadni?

Ko da imam win 98 bokte...

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

ClearType, updateati drivere od graf...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
11 godina
Sum_of_all_fears kaže...

ClearType, updateati drivere od graf...

Sve je to napravljeno. Užasno izgledaju fontovi. Nije neka reza 15,6" 1366x768 ali na *nixu je to izgledalo daleko bolje i glađe. 

Samomrzeći hrvat
17 godina
CatBlock: ad-blocker for Microsoft Edge

CatBlock is the name of the first ad-blocking extension for the Microsoft Edge web browser that has just been released as an alpha version.

Experimental extensions support for Microsoft Edge is currently being tested on the Windows 10 Insider Channel. Microsoft plans to make extensions available to Microsoft Edge running on stable versions of Windows 10 later this year.

Since the feature is currently in preview, only a handful of extensions are provided and those mostly to showcase the functionality of the extensions engine.

At least some developers are working on porting their extensions to Microsoft Edge which is a lot easier thanks to similarities between Edge's extensions functionality and that of Google Chrome, than it was to port extensions to Internet Explorer.

AdBlock with CatBlock is not a new ad-blocker but one that is been available for a while for Chromium-based browsers such as Google Chrome or Opera.

The Microsoft Edge version has been released as an alpha by the development team. The extension can only be installed on recent Windows Insider builds of Windows 10 (those with extensions support).

1. Download the CatBlock extension for Microsoft Edge from the project's GitHub page.
  2. Extract the archive to the local system.
  3. Run the setup.cmd file that you find in the root folder.
  4. You may get a SmartScreen filter warning. Click on more info and then on run anyway.
  5. The screen flashes for a moment and the instructions.txt document is loaded in the end.
  6. Open Microsoft Edge after executing the setup file.
  7. Select the three dots (...) in the upper right corner of the Microsoft Edge interface, and then Extensions from the menu that opens.
  8. Click on the load extension button.
  9. Select the catblock folder (not the CatBlock Extension for Edge folder that you find setup.cmd in).
  10. You should see that Microsoft Edge lists the extension in the interface.

The extension works right after installation by replacing advertisement with images of cats automatically.

It is one of the first Microsoft Edge extensions that ships with several pages worth of preferences that you can dive in.

INFO: http://www.ghacks.net/2016/05/03/catblock-first-ad-blocker-for-microsoft-edge/

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Entry Point kaže...

Evo instalirao win 10, sve 5. Malo su fontovi u banani, ali složit ćemo i to.

Jel može URL fotografije? 

Odlična je 

17 godina
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
11 godina
Gale92 kaže...

Jel može URL fotografije? 

Odlična je 

Defaultni windows 10 wallpaper.

Našao na netu:

http://4dm7pi3anfms2bn7sk7u16h1.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/07/Windows10-wallpaper-img3.jpg

Samomrzeći hrvat
11 godina
protjeran
@entry

I kao dugogodisnji korisnik linuxa, sada bi bio red da povuces tehnicke i kvalitativne usporedbe sa win 10

1 0 hvala 0
16 godina
bunkermax kaže...
@entry

I kao dugogodisnji korisnik linuxa, sada bi bio red da povuces tehnicke i kvalitativne usporedbe sa win 10

- polako.. bar mjesec dana da se oko privikne na 'bolji' font .. (uobičajena kuknjava kod promjene, do sad rezervirana za win->lin tranziciju.. ali eto o obrnuto).

ili filozofski, što vrijedi 'početnički' osvrt? Do te mjere da možda nakon par dana ode nazad u poznat DE. Ili da kao usporedbu dva tableta-mobitela i sl. čak s istim OSom možemo imati bolje-lošije iskustvo neovisno o SW-OSu. Početi treba od samog podešavanja OSa, ponekad iritantnih def.postavki, ponekad potreba neke app ili obične želje kao font-back i sl. Defaultni win je onak.. kao većina PRovskog sranje, jer oni znaju što je bolje za korisnika, bolje od korisnika samog.. :) firsirat modern UI apse i sl. a sad i mogućnost (fanfare) da u windowsima imamo i windowse! (od početnog fullscr-1 app). Onak, treba malo priviknut se, ne odma' dobro-loše.  ... i kao btw, neobično ali ponaša se kao cassicjuzer, slika pozadine, umjesto šarafljanja pod haubom u CMDu.. linuxaš? Što sve neću doživjet ... :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
protjeran
ihush kaže...

- polako.. bar mjesec dana da se oko privikne na 'bolji' font .. (uobičajena kuknjava kod promjene, do sad rezervirana za win->lin tranziciju.. ali eto o obrnuto).

ili filozofski, što vrijedi 'početnički' osvrt?

Kompaaaaaaaaaaa,,,,  pa zna se da je prvi dojam najtočniji,,,hehehhehe

Moje pitanjce je bilo više u šali, jer za korištenje linuxa treba malo više truda i grijanja stolice , tako da sam gotovo siguran da čovjek nema nikakvih nepoznanica ili nejasnoća na win 10.

Kako ja koristim oba os-a i to svakodnevno , mogu iz prve ruke reći da mi je potpuno svejedno na kojem os-u obavljam zadatke.

Kako si i sam rekao stoput, bitne su aplikacije , i ako one obavljaju svoju funkciju ( browsanje, multimedija, igrice.. ) onda je sama platforma totalno nebitna dok sve šljaka....

Ono kaj bih svakako stavio u prednosti windowsa je višetruko veći broj dostupnih aplikacija za sve namjene ( ima ih i za linux, no u daleko manjem broju pa je izbor sužen )

te općenito bolja podržanost hardvera, tj više se pišu drajveri za win i često su daleko kvalitetniji nego oni koji se krpaju za linux..

Možda mi je osjećaj subjektivan, no windows 10 mi je nekako dosada najlogičniji windows , sve je tamo gdje i očekujem da bude ( osim podvojenosti upravljačke ploče i settingsa ),

rad je fluidan i na postarijim kantama , nema nekih težih bugova koji bi onemogućili rad.

Vidim i da se često mnogi žale na aplikacije iz storea, kao da je neki problem ih maknuti iz sistema, a štoviše ja sam našao par vrlo korisnih : box, photoroom, hyper yt , fotor, hasx express , skener, dropbox , one note.....

16 godina
bunkermax kaže...
..
 jer za korištenje linuxa treba malo više truda i grijanja stolice ..

Ono kaj bih svakako stavio u prednosti windowsa je višetruko veći broj dostupnih aplikacija za sve namjene ( ima ih i za linux, no u daleko manjem broju pa je izbor sužen )

te općenito bolja podržanost hardvera, tj više se pišu drajveri za win i često su daleko kvalitetniji nego oni koji se krpaju za linux..

Možda mi je osjećaj subjektivan, no windows 10 mi je nekako dosada najlogičniji windows , sve je tamo gdje i očekujem da bude ( osim podvojenosti upravljačke ploče i settingsa ),

rad je fluidan i na postarijim kantama , nema nekih težih bugova koji bi onemogućili rad.

..

- ma naravno da je šala .. (no, štaš.. moramo se svađat malo) .. pa nastavak.

- ne baš.. upravo zbog FOSSa, kolko distri, toliko puta više istih-drugačijih appsa, samo što ne znaš za njih, jer DE linux je koliko 2%.. a klon-klona kao tetris je bezbrojan, praktički nema appsa koji ne postoji za sve platforme (osim komercijale koja drži pod jednom, kao Adobe i sl. pa zatim igre ali ne govorimo o igrama..).

- driveri nisu bolji-gori, to je nemoguće osim buga, nešto sasvim drugo je interes proizvođača i vrijeme da se za neki novi HW napiše driver ako to već sam proizvođač nema volje kao za win .. uz to ide i kašnjenje od par mjeseci (novi chipset, nova vga..). no sve postoji, sve radi i nema MSovog 'tjeranja' na noviji OS istovremeno ortaštvom s OEMima komplicira za stariji.. Driveri su tu, rade, pogotovo kad usporediš liveboot.. tad ti je jasnije.

Tak da je, subjektivan :) .. i ono što očekuješ, .. ja ne očekujem silovanje, dok je ergonomičnost nekih stvari i silovanje kao retrovizor ispod sica, tu je.. ako baš korisnik inzistira.. neke stvari jednostavno forsaju na svoj način. Problem je dominacija na PC-DE (nema nikakvog straha od npr linuxa) a cilj je mobilni ili 'devices' .. i ergonomija prilagođena tomu. Zapravo gledaj Ubuntić-Canonicala i Win-MS.. primjeti sličnosti u planovima, ciljevima.. a o starim kantama ne vrijedi trošiti slova. Svi OSevi rade, req. je identičan, zapravo isti HW, PC, x86 pa i Mac.. tak da .. bitno je što korisnik treba, ne dal kanta radi (nešto što korisnik ne traži..), a OS s time ima jako malo..

-tak da nikak se ne slažemo u tumačenju.. baš divna svađa :))

Korisnik danas jednako korsiti uređaj, jel to android ... nevažno.

11 godina
protjeran
Heh...sad....

Za drajvere ti je lako uociti : puknes 3d test pod winsima pa pod linuxom i brzo vidis situejsn.

Na win je to standard i manje vise drajveri su ok a izvedba ovisi samo o snazi graficke. Na linuxu je lutrija, mozda bu sve ok a mozda i nebu, od stroja do stroja. Poznanik ima asus roog-a i pod winsima sve pet a na ubuntu nikak dobit zvuk na slusalice. A perfomanse u igrama bolje i ne spominjati....

Na ubuntu 16.04 zasad figa od amd vlasnickih drajvera pa se ti frigaj dok se neko ne smili to rijesiti.....

To kaj gore kolega spominje, fontovi,pozadine, mi je srecom potpuno nevazno i to uvjek ostavim na defaultu......

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Pozdrav. Imam problem sa ažuriranjem, mislim da sam zapeo skroz na 10240. Nisam još "Verify Your Identiti on this PC", a u međuvremenu sam sestriću instalirao Ente...e sa svojim mailom, koji sad rade na 1511. 14316 verziji, a ja u BANANI.

Ili možda, ja koji sam na Slow od početka, možda nema još tog Summer update-a?

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.5.2016 21:28 (Žohar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Zasto mjesas insider verziju s ovom "normalnom" (naslov teme)
Bar stavi natuknicu u post da ne dodje do uzbune u n00b redovima.
16 godina
neaktivan
Žohar kaže...

Pozdrav. Imam problem sa ažuriranjem, mislim da sam zapeo skroz na 10240. Nisam još "Verify Your Identiti on this PC", a u međuvremenu sam sestriću instalirao Ente...e sa svojim mailom, koji sad rade na 1511. 14316 verziji, a ja u BANANI.

Ili možda, ja koji sam na Slow od početka, možda nema još tog Summer update-a?

14322 build možeš dobiti SAMO na Fast ringu. I da, MORAŠ verificirati svoj PC da bi mogao primati bilo kakve Insider updatee.

Summer updatea još nema, izlaze samo fragmenti u raznim buildovima.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
14 godina
odjavljen
Windows 10 - općenito

Kad je zadnji update došao za Windows Pro izvan Insidera? Već mjesec dana nema niti jedan update osim onoga za Defender. Malo mi je sumnjivo to.

0 0 hvala 0
16 godina
bunkermax kaže...
Heh...sad....

Za drajvere ti je lako uociti : puknes 3d test pod winsima pa pod linuxom i brzo vidis situejsn. 

..

- nisam primijetio da je Piont to naveo kao kriterij..

- directx nema veze s linuxom (za sad), kao i proizvođači HWa i igara.. driver je najmanji problem + normalno kašnjenje jer nije danom izlaska HWa-igre..

- ispada da tvrdim da su prefromanse drugačije? Ili nešto kontra win? .. :)) no driveri nisu problem, više interesi biznis..

jer, unatoč suprotnom vjerovanju, ni jedan OS ne radi po duhu svetom, isključivo kroz driver, a linux live radi kao i miniPE.. tad driver nije problem. Imaš i 'obrnuti' problem, kad npr nema direktnog supporta za stariji win (mada svi driveri postoje, samo ih treba pribaviti..) i problem kad juzer želi neki stariji OS kao w7 na novijem notebooku. .. a drivera ima ko u priči.. no svi kukaju i zapinju.

16 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Kad je zadnji update došao za Windows Pro izvan Insidera? Već mjesec dana nema niti jedan update osim onoga za Defender. Malo mi je sumnjivo to.

12. travnja si imao zadnji kumulativni update.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
13 godina
odjavljen
Windows 10 - općenito

Je li ako skinem win10 sa MS sajta, taj isti win10 ce biti updejtovan na zadnji update ? Ili bar blizu zadnjem ? Posto do sada sam imao samo jedan update od kako sam ga instalirao. 

Darko

0 0 hvala 0
12 godina
kizo2703 kaže...
Dex.pwn kaže...

12. travnja si imao zadnji kumulativni update. 

meni je jučer instalirao neki masivni update KB3147458 (security) i update for win KB3142588

jesu to ti updejti?

zasad jedina promjena što mi je search u taskbaru zamijenio cortanom, zanimljivo

cortanu sam utrnuo, ali serch ikonicu nemrem/ne znam vratiti

EDIT: vratio search ikonu, no svejedno mi nije jasno kakav je to update KB3142588 bio (uz njega se instalirala i sva sila updejta za office) i zašto se instalirao tek jučer

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.5.2016 8:08 (picajzla0707).
11 godina
bunkermax kaže...
@entry

A koristim ja MS proizvode još tamo od davnina kad sam samo DOS imao

Ali neke paralele. Na istom hardware-u je prije bio gnome ubuntu i radio je brže. Ali 10-tka je osvježenje u tom segmnetu naspram prethodnih verzija win-a. Sviđa mi se integracija sa online servisima, ali ne sviđaju mi se privacy postavke. Napokon imaju store .  Malo bugovit doduše ali radi. Sistemske postavke su totalno dumbed down, tako da naprednije postavke treba tražiti, banal primjer je klasični kontrol panel. Font render je daleko ružniji od ubuntu fontova na istoj mašini. Da li je do fontova samih (vjerojatno) ili do rendera ne znam.

Uglavnom poznato okruženje je dobilo moderan izgled i bolje performance.

Laptop je za ženu za posao, ja sam i dalje na linuxu bez brige

ihush kaže...

ili filozofski, što vrijedi 'početnički' osvrt? Do te mjere da možda nakon par dana ode nazad u poznat DE. Ili da kao usporedbu dva tableta-mobitela i sl. čak s istim OSom možemo imati bolje-lošije iskustvo neovisno o SW-OSu. Početi treba od samog podešavanja OSa, ponekad iritantnih def.postavki, ponekad potreba neke app ili obične želje kao font-back i sl. Defaultni win je onak.. kao većina PRovskog sranje, jer oni znaju što je bolje za korisnika, bolje od korisnika samog.. :) firsirat modern UI apse i sl. a sad i mogućnost (fanfare) da u windowsima imamo i windowse! (od početnog fullscr-1 app). Onak, treba malo priviknut se, ne odma' dobro-loše.  ... i kao btw, neobično ali ponaša se kao cassicjuzer, slika pozadine, umjesto šarafljanja pod haubom u CMDu.. linuxaš? Što sve neću doživjet ... :))

"Bolji font", dobro si to napisao. Pa i nije početnički osvrt - vidi gore. Sve ostalo se slažem

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.5.2016 7:52 (Entry Point).
11 godina
DarkoKwon kaže...

Je li ako skinem win10 sa MS sajta, taj isti win10 ce biti updejtovan na zadnji update ? Ili bar blizu zadnjem ? Posto do sada sam imao samo jedan update od kako sam ga instalirao. 

Da. Na isti taj win dobiješ link u mail-u kad kupiš win online. Ključ + link

Samomrzeći hrvat
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice