Windows 10 - općenito
- poruka: 15.413
- |
- čitano: 3.888.404
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

Mali mi je disk za dual boot, imam ssd od 240gb, a u startu ga nafilam sa aplikacijama do 170gb. Zato mi je malo i trta.
No nvm, ako aplikacije rade identično kao na 8.1, nemam straha. Od igara jedino priznam LoL, a koliko vidim on radi uredno, prema izvještajima sa službenih foruma.
U krajnjem slučaju bitni su mi ti razni terminalčići, ali to se vrti i na 8.1 uredno u compatibility modu. Velim, čitam temu i zbilja nigdje nijedne ozbiljne mane zadnjoj verziji 9926. Ne mogu vjerovati da je MS napravio dobar posao.
U svakom slučaju radim backup postojećeg OS-a i bacam se na posao.
Nisam tebi odgovarao nego na post iznad tvog ali svejedno, vrijedi i za tebe
Dakle, ideja sa dual boot i dalje stoji, pa makar samo za probu - ako ti ne odgovara Win10, obrišeš ga i popraviš boot. Instaliraj samo osnovno i vidi jel radi kako treba...
Probaj u servisima ugasiti WIndows servis za pracenje i slanje svega Microsoftu - Diagnostics Tracking Service
Mali mi je disk za dual boot, imam ssd od 240gb, a u startu ga nafilam sa aplikacijama do 170gb. Zato mi je malo i trta.
No nvm, ako aplikacije rade identično kao na 8.1, nemam straha. Od igara jedino priznam LoL, a koliko vidim on radi uredno, prema izvještajima sa službenih foruma.
U krajnjem slučaju bitni su mi ti razni terminalčići, ali to se vrti i na 8.1 uredno u compatibility modu. Velim, čitam temu i zbilja nigdje nijedne ozbiljne mane zadnjoj verziji 9926. Ne mogu vjerovati da je MS napravio dobar posao.
U svakom slučaju radim backup postojećeg OS-a i bacam se na posao.
Pa koliko treba Winsima prostora kad je taj dual boot u igri? Moj AMD komp u potpisu (pričuvni PC) ima na disku od 80 GB Win 8.1 + Avast i Mozilla i to je ~25 GB...
I btw, ne pada mi na pamet prelaziti sa 8.1 na bilo šta dok god radi. Čemu? Ostao bih i na Sedmici da se na Intel konfi nisu sukobili Win 7 i driveri od nove AMD grafe (prva i zadnja AMD koju kupih, onu iz Pričuvnog PC-a sam uzeo od brata kad sam njemu obnovio komp).
Sorry za malo off topic-a.
Kao i sa svakom novom verzijom - vrlo velika većina radi a sve što ovisi o specifičnostima pojedinog OSa baš i ne (antivirusi, integracija sa shellom i sl.). Igre skoro sve rade, eventualno bi neki čudni DRMovi mogli biti problem (kao i sa AVom). Ali kad izađe, obično već sve bude pokrpano i radi. Ovo nije toliki skok kao sa XPa na Vistu pa da je potrebno jako puno prepravljanja.
Konkretno me zanima rade li sljedeci programi na Win 10
- Sandboxie
- tst10
- Xpadder
- D3DOverrider
- 3D Ripper DX s npr. Scarface-om (na Win7 ima problema ali zahvaljujuci ovom ripper-u, problem je rijesen).
- Ninja Ripper
- KeyFreeze
- PFPortChecker
- SoundWire
- DC++
- MotionJoy
- JustSubsPlayer
- WinPcap
- Putty
- Peerblock
- NetLimitter
- GameProtector 1.0
- kojekakvi frontend-ovi i sto sve ne....
I niz drugih programa koji ili nemaju podrsku za Win 10, ili na sluzbenoj stranici ne pise podrzavaju li odnosno hoce li podrzavati Win 10 (pa cak i Win8), a mozda nikada niti nece dobiti podrsku za Win 10. Stvar je u tome sto mi trenutno na Win 7 radi prakticki sve od DOS-a do Win7 x64 aplikacija odnosno ako i bude problema, uvijek postoji neko alternativno rijesenje. Osim toga, za mnoge od tih programa nema alternative ili je alternativa losa aka nije ono sto trazim. Jedino me to koci, inace bih vjerojatno presao na Win 10 bez razmisljanja (Win 8 sam ugl izbjegavao zbog forsiranja Metro-a).
I niz drugih programa koji ili nemaju podrsku za Win 10, ili na sluzbenoj stranici ne pise podrzavaju li odnosno hoce li podrzavati Win 10 (pa cak i Win8), a mozda nikada niti nece dobiti podrsku za Win 10. Stvar je u tome sto mi trenutno na Win 7 radi prakticki sve od DOS-a do Win7 x64 aplikacija odnosno ako i bude problema, uvijek postoji neko alternativno rijesenje. Osim toga, za mnoge od tih programa nema alternative ili je alternativa losa aka nije ono sto trazim. Jedino me to koci, inace bih vjerojatno presao na Win 10 bez razmisljanja (Win 8 sam ugl izbjegavao zbog forsiranja Metro-a).
Zato si jednostavno skineš besplatan program VMware Player ili VirtualBox , skineš .iso od Windowsa 10, instaliraš si u virtualku i šibaš sve programe koji te zanimaju rade li i kako rade...
Trenutno prakticki nemam slobodnog prostora na disku (zbog backupa i ostalih gluposti koje jos nisam rijesio odnosno potrajat ce to sve). Inace, znam da tako mogu vecinu toga provjeriti ali sto je s npr. Direct3D akceleracijom i sl. odnosno kako provjeriti ove 3D rippere? No kao sto rekoh, nacekati cu se jos.
Nije da se zalim na Win7 prformanse i nije do toga da vidim nove OS-eve kao revoluciju i tome slicno, na Win7 radi sve i jos k tome brzo (jos brze uz dodatne tweakove itd) ali svjestan sam da najvjerojatnije nece dobiti podrsku za npr. DirectX 12 i sto sve ne u blizoj buducnosti, osobno sam "all-in-one-fil" (heh funkcioniralo je do sad), nisam fan dual boot-a i sl. (bolje mi je imati vise racunala).
VirtualBox ti ima podršku za DirectX tj. driver je WDDM tako da... (zato i Aero npr. radi).
Za sve vas koji rabite Win10 kao glavni OS na svojim računalima, recite mi kakvi su najveći problemi s kojima ste se susreli?
Mene osobno smeta najviše što proizvođači ploča/grafičkih kartica ne daju još za sada službenu podršku za win 10 u vidu
drivera, ono, volim otići na službene stranice proizvođača pojedine komponenete i odande skinuti driver, znam da win 8.1,
a isto tako i win 10 99% toga snime sami, ali osobno više volim kad si ja sam skinem driver sa stranice proizvođača komponente.
Po meni dok ne dođe RTM, ovo je OS za isprobavanje na virtualci i to je to, nisu problem programi, ma kakvi bili,
za programe postoje riješenja.
Eto to je moje osobno mišljenje, a tko želi isprobati i staviti 10 kao primarni OS, a kaj se mene tiče može, ali onda mora biti
spreman izboriti se i s problemima koje može imati.
Mene osobno smeta najviše što proizvođači ploča/grafičkih kartica ne daju još za sada službenu podršku za win 10 u vidu
drivera, ono, volim otići na službene stranice proizvođača pojedine komponenete i odande skinuti driver, znam da win 8.1,
a isto tako i win 10 99% toga snime sami, ali osobno više volim kad si ja sam skinem driver sa stranice proizvođača komponente.
Po meni dok ne dođe RTM, ovo je OS za isprobavanje na virtualci i to je to, nisu problem programi, ma kakvi bili,
Desetka je još uvijek u fazi ''Technical Preview'' iliti Alpha proizvod. Kaj očekuješ?
Nikoga se ne tjera da ga instalira, a uvijek se mogu dogoditi neočekivane reakcije sistema.
Ako to ne želiš, instaliraj neke stabilne, gotove Windowse i čekaj jesen kad Desetka dođe u RTM fazu.
Budi miran.
Sve što si ti napisao ja znam kao i ti, drivera niti ne može biti u ovoj fazi razvoja, samo kažem da ja ne bi preporučio
nikome da to stavlja kao primarni OS.
Ja sam samo napisao svoje mišljenje o tome i odgovor kolegi kojega sam citirao.
http://www.ictbusiness.info/vijesti/lansiranje-windows-10-microsoft-predvidio-za-lipanj
Windows 10 operativni sustav trebao bi se pojaviti u prodaji oko lipnja ove godine! Takve su posljednje informacija, a do njih je došao Brad Sams s Neowina.
Jasno je, Microsoft si nije ostavio još mnogo vremena za razvoj revolucionoranog operativnog sustava koji bi trebao ujediniti sve platforme u jedno i koji bi trebao biti besplatan za sve postojeće korisnike Windowsa, osim onih poslovnih. Ali njima će uslijediti brojni popusti i beneficije kakve dosad nisu imali za cijenu koju plaćaju.
Samo, prema Windows 10 tehničkom pregledu, nedostataka je još uvijek podosta, problemi se konstantno prijavljuju i Microsoft radi na njihovu uklanjanju. Uz to, Windows Phone tehnički pregled još nije ni stigao, a zasigurno će biti priča za sebe i pitanje je koliko će Microsoft uspjeti napraviti.
Ili se iza kulisa sprema nešto što ne znamo ili Microsoft forsira izlazak Windowsa, a potom će probleme rješavati u hodu, što za korisnike nije najbolje moguće. No postoji i za njih nešto što bi moglo takvu situaciju olakšati i dati im određenu prednost. Samo će morati čekati.
Dakle, ukoliko ste se prijavili u Windows Insider program, imate opciju namještanja brzine kojom želite da vam stižu sva ažuriranja tehničkog pregleda. Postoji sporo, srednje i najbrže, a isto to vrijedi i za sami izlazak Windows 10. Ukoliko ga želite dobiti odmah, postavit "slajder" na najbrže i uživajte u onome što slijedi. Ako ste pak strpljivi, pokusni kunići bit će netko drugi, a vi ćete preuzeti bolji proizvod, bez mučenja u hodu.
A mučenja će biti zasigurno, možda ne sa samim operativnim sustavom, ali s aplikacijama svakako hoće jer se ne može u ovako kratkom roku to pitanje riješiti na adekvatan način. Sve u svemu, Microsoft si je zadao težak zadatak i dat će sve od sebe da ga ispuni jer Windows 10 mijenja pravila igre, svi jedva čekaju da se pojavi. I zato je možda trebalo malo više strpljenja, da kad se pojavi bude ono najbolje što može biti.
trenutno imam osmicu i okej je, jel bi se osjetila razlika ako predem na desetku? :D
Evo ja sam drugi dan na desetki. Problema u načelu nema, sve, ali sve aplikacije rade i svi driveri su funkcionalni.
Jedini problem je IE koji je fakat i dalje koma browser (ne radi mjpeg live feed s nadzornih kamera, ne mogu na virtualizaciju putem weba, ne radi mi sučelje za web upravljanje linux mašinama, popularni webmin, nekoliko puta se sam srušio - stopped responding).
Sve ostalo - čista desetka :D
Konkretno me zanima rade li sljedeci programi na Win 10
* * *
I niz drugih programa koji ili nemaju podrsku za Win 10, ili na sluzbenoj stranici ne pise podrzavaju li odnosno hoce li podrzavati Win 10 (pa cak i Win8), * * *
Prije svega zamolili bih te da uz svaki program koji si nabrojao edituješ post i opišeš šta koji rade.
Što se tiče podrške za Windows 10, pa taj OS nije niti izašao zato se ne čudi što na stranicama vendora ne možeš naći padajući izbor za Windows 10. Ali.. ako neki od programa, HW-a još uvijek nema podršku ni za 8.x, vjerujem da neće biti ni za 10-ku.
* * *
Eto to je moje osobno mišljenje, a tko želi isprobati i staviti 10 kao primarni OS, a kaj se mene tiče može, ali onda mora biti
spreman izboriti se i s problemima koje može imati.
Kizo je kao papagaj ponavljao da je ovo Tehnical Preview dakle ovo nije službeni proizvod da ga negdje kupiš ili da kupiš neki uređaj da na njemu ima podršku za njega (naljepnicu konkretno).
A što se tiče drivera bolje ti je da se navikneš da ti Widnowsi sami 'povuku' drajvere nego da ih sam instaliraš (moje mišljenje). Za sada po tom pitaju 10-ka mi je ista (bolje ne može) kao 8.1. Joj samo kada se sjetim drivra za egzotiku tipa Realtek na XP-u i Lucent.. sada sve prolazi kod 8.1/10 a razlog zašto je bolje da ti sami Windowsi povuku drivere jeste da ako ih skidaš zasebno uvijek možeš pokupiti neke utility pa time malo opteretiti OS. Doduše to može biti mač sa dvije oštrice jer nekome baš trebaju ti utilityiji a eto ja sam od onih koji ne mogu smisliti ni omraženi mi CCC od AMD-a.
* * *
Sve što si ti napisao ja znam kao i ti, drivera niti ne može biti u ovoj fazi razvoja, samo kažem da ja ne bi preporučio
nikome da to stavlja kao primarni OS.
* * *
Kada ja kažem da je gotov onda će da bude gotov. Malo šale na moj račun (znaju ovi o čemu se radi koji prate ovaj dio foruma). Za sada sistem Update je jedino problem, bi on na Slow ili Fast OS će ti se nadograditi na novi Build a situacija kakva jeste nikako ne možeš znati kakav će sledeći Build biti i to je jedini problem.
Inače evo ponovit ću ponovo: ja sam vozio na beta verziji 7-ce sve do pojave DP verzije 8-ce i vozio RP verziju sve dok nije ista istekla pa sam onda morao istalirati ENT EVAL dok nisam dobio licencu za Server 2012 R2.
Sada mi je 10 primarni OS i za posla i za rekreaciju i ne vidim nekih problema.
trenutno imam osmicu i okej je, jel bi se osjetila razlika ako predem na desetku? :D
Osima blagog višeg zauzeća RAM-a u odnosu na 8.1 mogao bih se samo naviknuti na dobro, tj. one sitnice koje život znače a vjeruj ih ima im puno. Novi start menu bili u regularnom modu bilo u Continuumu dosta je bolji. PrntScr ti uredno lijepi slike u Pictures ili koji već folder ima tu nekih gro sitnica ali i problema tako da moj trenutni problem jeste da mi zvuk i slika trenutno trzaju u Chromeu konketno u youtubeu.
Nisam dugo bio aktivan na forumu, pa me interesuje slijedece. Je li novi Internet Explorer (Spartan) implementiran u zadnjoj verziji Windows desetke? Hvala.
Pokušavao sam instalirati na 20GB odvojenog prostora od HDD-a međutim Winsi se ne mogu instalirati na dinamičke diskove!
Pokušao sam pomoću WinToUsb međutim javlja disk or partition space is insufficient. Probao sa MBR i GPT. Koliko uopće clean Win10 zauzima prostora?

Imam 2 malo neuobicajenija pitanja:
1. Prepoznaje li win10 linuxov GRUB2 (u slucaju installacije nakon linuxa) ili ce pregaziti boot sektor sa svojim loaderom bez da uopce bude svijestan postojanja linuxa na istom HDD-u?
2. Je li moguce instalirati win10 na HDD koji koristi GPT, a ne MBR, iako nemam UEFI vec BIOS na maticnoj?
Vidio sam na jubito da je lik uspio staviti na USB od 17.5GB pomoću WinToUsb. Samo sam htio isprobati W10TP, al' ne bi sada da shrinkam SSD radi Windows 10.
2. Je li moguce instalirati win10 na HDD koji koristi GPT, a ne MBR, iako nemam UEFI vec BIOS na maticnoj?
Nije moguće instalirati na GPT HDD. Treba GPT + UEFI da bi radilo.
Da, kao i velika većina OS-ova.
Probaj originalni MS-ov alat, provjereno radi: KLIK
Oko 16 - 20 GB.
'lega uradio sam ja bootabilno s Win7 USB/DVD tool kao 7, 8.1 i 10 TP.
Ono što želim je da mogu pokrenuti desetku s USB-a da samo isprobam.
'lega uradio sam ja bootabilno s Win7 USB/DVD tool kao 7, 8.1 i 10 TP.
Ono što želim je da mogu pokrenuti desetku s USB-a da samo isprobam.
'lega, to je onda WindowsToGo, za to ti treba Enterprise verzija. Pa onda u njoj napravi WindowsToGo usb s kojim ćeš bootat PC.
Ili malo više googlanja: How to Create a Windows To Go USB Drive Without the Enterprise Edition
Inače, sam install to ne dopušta. Ali, moguće je napraviti GPT disk sa, recimo, OS X-om (Macom), iili sa instalacijskim diskom OS X-a, i na njega onda instalirati Windowse, ali to je hibridni, ''prljavi'' GPT.
Za slučaj da ti nešto ne radi na tome neće biti pomoći od Windows image recoverija, tek da znaš.
To se može napraviti ovako. (zanemari dio o instalaciji OS X-a, bitno ti je samo particioniranje)
Za slučaj da ti nešto ne radi na tome neće biti pomoći od Windows image recoverija, tek da znaš.
..
-jer GPT nije olakšanje korisnicima (većini) nego komplicirano ometalo.. ponajviše konkurencije, pa i starijih win.
pitanje za grub, naravno ne (znajući MS vjerojatno nikad neće tolerirati drugi OS, pa ni svoj). Ali nije ni potreban, tj komplicirano je na GPTu, može s easybcdom u win meni.. ako nije gpt tad je svejedno.
-20GB (+15 ali .. to se na USBu računa svakako, zato se svigdje navodi flash od 32GB (npr 16GB možda ima 14,xGiB .. a moće biti i 16GiB.. tad stane na knap). Loša ideja, bolja, particija cca 30GB, nakon installa se shrinka ako je potrebno na željenu veličinu.
-ne miješati dynamic ograničenja, može win, ali nije bootabilan, uvjek treba bootabilan disk/primarna aktivna particija na MBRu ili GPT. Zato treba imati jednu (onu od 100-500MB) + extended. Disk basic/dinamic je nešto drugo. Dynamic npr nemože imati oznaku active part. Koristi se za storage (kao soft raid-jbod..).
Opet bugova, ne znam jel i kod vas tako, znaći; Stavim u Power options , Pc go to sleep after 30min i on ode u sleep iako u cromu imam aktivni download. To na 8.1 nije tako bilo. Također notifikacije ne dolaze za mail, sramotno ali istinito
Opet bugova, ne znam jel i kod vas tako, znaći; Stavim u Power options , Pc go to sleep after 30min i on ode u sleep iako u cromu imam aktivni download. To na 8.1 nije tako bilo. Također notifikacije ne dolaze za mail, sramotno ali istinito
da i meni ode u sleep, iako i u 8.1 mi je odlazio u sleep kad je bio download u firefoxu. ali nervira me da se za par sekundi vrati iz sleepa pa opet sleep i tako u krug..
Meni je jutros (nakon sinocnjeg updejta) uklonio sve ikone iz taskbara...da li je jos netko imao nesto slicno?
EDIT:
Moze bit da je neki dio od drivera nesto sje**o...