To će se samo pojaviti nakon nekog vremena. To je testna mogućnost i ne pojavljuje se svima odmah.
Windows 10 - općenito
- poruka: 15.413
- |
- čitano: 3.834.734
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nadam se da sam na pravom mjestu, treba mi mala pomoć.
Instalirao sam preko Epic-a NBA 2k21. Igra ima oko 90GB.
Nije ni se svidjela (lažem, nemam kontroler da je igram), pa sam je deinstalirao ali sam primjetio da je ostalo nekih min. 20-30GB podataka od nje na disku.
Ne znam kako da ih uklonim, ne mogu da nađem. Čistio sam %temp% i %appdata% ali bez rezultata.
Program files, program data.
Jel netko imo problem da mu poceo duze ucitavati onaj welcome screen odjednom i da ga je rjesio? Prije mi nije ni sekundu bio na njemu sad po minutu cekam, pogledo sam koji updati se spominju da bi mogli poremetiti to al nemam niti jedan instaliran.
Pogledaj da li ti je uključen System Restore, ako jeste, isprazni ga, isključi i ponovno uključi… možeš se na kraju pomoći i nekakvim cleaner-om, ali pazi što radiš…
I jedan savjet: Ako se voliš igrati, spoji još jedan nesistemski disk, možeš ga registrirati kao primarni ili sekundarni i na njega instaliraj igre. Ako ti je stalo do brzine, poželjno je da bude SSD.
I još nešto: Da ti se uz igru nije i još nešto instaliralo mimo tvoje volje?

Jel netko imo problem da mu poceo duze ucitavati onaj welcome screen odjednom i da ga je rjesio? Prije mi nije ni sekundu bio na njemu sad po minutu cekam, pogledo sam koji updati se spominju da bi mogli poremetiti to al nemam niti jedan instaliran.
Pa meni se znalo događati u zadnjih tjedan dana da mi stoji na "Wellcome" screen" i vrti ukrug...
onda sam povaginio, digao admin prompt i oderao:
sfc /scannow
(našao neke greške i ispravio) a zatim
Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
i restartao i nema toga
Već sam ti napisao; ne postoji način kojim ćeš natjerati Windowse da to prikažu. Iz Microsofta su rekli da tu opciju sporo puštaju svim korisnicima. Tako da, jednom će se pojavit; osim ako nisi koristio nešto za blokiranje telemetrije (O&O ShutUp10 recimo blokira te mini nadogradnje što Microsoft šalje).
I stvarno ne znam što si se toliko zapalio za taj dodatak? To je smeće koje uopće ne radi kako treba. Čak ni vremenska prognoza nije točna jer se aplikacija i stranica ne ažuriraju u isto vrijeme. To je prva stvar koju uklanjam s taskbara.
Btw ni u ludilu ne pokreći kojekakve programe/skripte koje si vidio u random YouTube videozapisima. Programi su u većini slučajeva maliciozni, a .bat skripte mogu izazvati ogromnu štetu ako ih ne znaš provjeriti.
Pa meni se znalo događati u zadnjih tjedan dana da mi stoji na "Wellcome" screen" i vrti ukrug...
onda sam povaginio, digao admin prompt i oderao:
sfc /scannow
(našao neke greške i ispravio) a zatim
Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
i restartao i nema toga
I meni je naslo nekakve errore i popravilo, napravio sam i ovaj restorehealth al nista ista stvar je i dalje.
da li su svi driveri ok, jesi provjerio Device Manager?
stavi da ti ne updatea sam drivere...
Već nekoliko dana imam problem sa instalacijom uptatea H202 il kako se već zove.Uglavnom,instalacija mi se već 3x zaustavila na 61% i ne prolazi dalje.Ima li netko sličan problem i kako ga je riješio?
da li su svi driveri ok, jesi provjerio Device Manager?
stavi da ti ne updatea sam drivere...
Sta bi tocno trebao gledati u device manageru? Pogledao sam sad nabrzinu nevidim nigdje one zute oznakice s usklicnikom il nes slicno...
pa to...
iako, probaj u Event Vieweru pregledati greške, možda nanjušiš ako te neka komponenta zeza, pa njene zadnje drivere skinuti - i onemogućiti Windowsima da skidaju i stavlkjaju "svoje" drivere...
Pogledao sam sve (bar se nadam) ali neuspješno. 50GB je negdje nestalo.
Ali nema veze, svakako je vrijeme za reinstall Win10.
Pogledao sam sve (bar se nadam) ali neuspješno. 50GB je negdje nestalo.
Ali nema veze, svakako je vrijeme za reinstall Win10.
Ne moze toliko prostora nestati....
Skini https://www.jam-software.com/treesize_free pa vidi gdje ti je toliki prostor....
Hvala, riješeno. Dobar program.
Neki fajlovi su bili u nekom Epic folderu koji nisa mogao prije da nađem.
Hvala, riješeno. Dobar program.
Neki fajlovi su bili u nekom Epic folderu koji nisa mogao prije da nađem.
Meni je ustedio puno zivaca.... Pogotovo na desktopu gdje djecaci stalno nesto instaliraju i temp folderi rastu exponencijalnom brzinom pa mi SSD jednom mjesecno zavrsi u crvenom....
Baš tako...SSD je čudo. Imam osjećaj da se duplo brže puni od HDDa :D
Malo novosti iz Windows svijeta.
https://www.windowslatest.com/2021/05/25/microsoft-ceo-confirms-next-generation-of-windows-10-with-big-changes/
Imam jedan problem koji ne znam riješiti pa pitam za pomoć ovdje.
Imam jednoga prijatelja koji nekada mora pisati tekst na ruskom jeziku, instalirao sam mu rusku tipkovnicu, ali problem je sljedeći,
on na tipkovnici stisne npr. slovo P, računalo napiše rusko slovo S.
Ne znam kaj da napravim da kad stisnem na tipkovnici slovo P, da on i napiše ruski P, radi se o windowsu 10 za svim nadogradnjama.
Ruski pravopis sam instalirao, nije pomoglo.
lajout ovisi o fizičkom rasporedu tipki.. npr qwertz(y) ili dvorak.. tj ne znam napamet za ruski, pa primjer njemačkog, npr švicarski raspored je 'bolji' tj eu i ostalo kao decimalni zarez na num.. slično kao što eng može biti usa-uk-itd..
+ zgodno, upali virtualnu tipkovnicu i sve vidiš.. tj tad će ti biti jasnije bar u početku gdje je koja tipka + tražiti bolji raspored.
Ah, kakav osjećaj.
Nakon 5-6 godina ponovno sam instalirao Win 10 od nule. Nisam morao, ali se nekako nakupilo raznog smeća i ostataka raznih aplikacija. Sada se lakše diše.
Gdje se može kupiti najjeftinija verzija Win10?
Mislim se samo igrati.
Mislim se samo igrati.
eBay
Mislim se samo igrati.
-za nula kuna/€/$.. tj skineš-instaliraš, gratis by sam MS.. tj ako želiš i imaš key aktiviraš ili koristiš (radi ali ne dozvoljava npr customizaciju izgleda.. + upozorenje povremeno).
btw, ne kupuje/plaća se win-soft.. nego licenca-ključ-aktivacija uz određene uvijete..
Sad kada znamo da dolaze Winsi 11, moje pitanje je dali će isti biti ponuđeni kao nadogradnja ili će za njih trebati kupiti licencu i sve nanovo instalirati...
@Gale92
Pretplata?
Sad kada znamo da dolaze Winsi 11, moje pitanje je dali će isti biti ponuđeni kao nadogradnja ili će za njih trebati kupiti licencu i sve nanovo instalirati...
Možda ovo što je napisao panzer: pretplata. Nadam se da ne. Jer Microsoft već duže priprema Windows u oblaku.
Back to the future: Microsoft moves to push Windows 10 users to the cloud | Computerworld
-to ne zna ni billy..
- tj ako su win-x(p) posljedni, tad 11 ne postoji time ni nadogradnja.
- ako nisu tad će 11 doći.. i moguća su dva scenarija, prvi, klasičan za sav ostali soft od početka soft biza, nadogradnja kao klasična opcija, tj svaki os (ne samo os nego i appsi kao office, acad, adobe..) je nudio nadogradnju na noviju ver.
.. tj jedini izuzetak u povijesti je win7, zbog ms-odluke tj pomoć visti jer su kupci čekali najavljeni novi os.. tj time je ms želio prisliliti kupce da s xp pređu na vistu ne čekajući iduću godinu w7.. i to je prvi-jedini takav primjer.
-w8 to vraća, dok u beti dozvoljava baš sve.. naravno kao tranzicija za w10, koji je to sve dozvoljavao, no tad kreću buildovi, tj imaš 'isti' win10 ali nije isti, što vidiš po npr driverima za mbo-chipset-lan-vga.. tj sad imaš driver za 'iste' win10 po recimo tri verzije, neovisno što možda ima ili nema za xp-vista-seven-8 +2x 32-64bit.. w10 iz 2015te je 'univerzalni', od 17te kreće odbacivanje-blokiranje, uz cikluse 6mj i tri aktualne winver odnosno možeš odgađati 3-6mj .. pa kad instaliraš isti novi w10, u pravilu posljednji-aktualni build pola stvari više ne radi, ne boota, nema drivera itd.. mada je 'isti' win. .. isti je samo naziv, čak ne broj (build-oznaka) što se sad recimo uobičajilo kao aberacija godine+poluvrijeme (msovski-blesavo, inače kopija canonicalovog-ubuntua uz problem kašnjenja mjesec-dva).
-za razliku od svih starih oseva (ili appsa).. w10 ms dijeli i đabe, bez keya, ni jedan drugi os-soft nema download prije verifikacije keya npr w7-8 .. tj nema više triala, radi. Time nema cijenu pa ni smisla nadogradnje (jer je u bizu smisao nadogradnje ponovo prodati soft kupcu, dok marketing to prikazuje kao nešto što kupac želi-treba..). MS te tjera ciklusima na nadogrdnju tj w10 je konstantna nadogradnja, neovisno što ga ne nazivamo SP1-2.. a nadogradnje su besplatne, do sad..
.. tj po msovom roadmapu, uskoro (od 22.) kreće free-soft, recimo skoro đabe .. tj soft će biti đabe, ali ćeš plaćati uslugu, da, malo više + konstantno.. moguće je kašnjenje-odgoda koju godinu i to je to. Tj tim roadmapom ms posljednjih 5 god ide i za 5 god će to biti obavljeno. Tad nećeš kupovati licencu, čak neće biti potrebe nešto instalirati.. tj tad ms-u neće biti važno koji os koristiš, čak ni w10 ili linux .. tj jedino im je tad važno da plaćaš uslugu, mjesečno 10$/€ .. a ako ne koristiš ms-win-os to im je još bolje jer je tad manje potrebe supprota-održavanja a zarada ista, pa ms čak želi ubiti win više nego 'konkurencija' .. dok on sam prelazi (širi ponudu) appsa na npr linux kao browser, antivirus itd. tj jednostavno gura korisnika na linux, obrnuto od onog što mislimo kad se kaže 'konkurent' .. npr adobe-autodesk-apple to ne rade. Pokušali su u mobilne vode (os-phone..) i propali, dok je apple-ajfon već legenda. Sad osim što ubijaju win, ms postaje glavni odjel 'sigurnosti' tj frontmen agencija ujkasema gdje svatko ima svoju nišu-branšu.. tj ms više ne cilja na os-windows kao nešto što želi, naprotiv, želi ga ubiti i time si smanjiti trošak-supporta dok korisnike prebacuje na usluge-cloud i plaćaš ili nemaš neovisno koji os koristiš.
-ako za par godina koristiš neku ms platformu, npr mso365.. na npr ubuntuu.. netko će reći da je i to nadogradnja, možda, s konja na magarca, možda na nešto bolje, možda na andorid prema čemu sad ide sve ostalo kao appleov m1 i google-tablet. .. a ako kod izumiranja neke vrste imamo posljednji primjerak, tad u toj usporedbi ovaj posljednji win10 treba izumirjeti, jer je posljednji.. jer je to tad tako, tj ako nema ništa novo obično nestane, jer biz je takav da mora stalno biti nešto novo, barem ikone-desktop u novom buildu ... bezvezarija.
-tj u klasičnom bizu ako nešto želiš prodati, mora biti nešto 'novo' ne ono što si već prodao kupcu 'jučer'.. a pošto je soft u teoriji nepoderiv, tad kupac kaže, kupio sam danas soft (licencu) i ne želim sutra kupiti ponovo, nego koristiti, vječno.. tj to ms ne želi, nego će ti tad to on 'pokloniti' dok ćeš mu zauzvrat samo plaćati naknadu-uslugu-porez.. kako god nazvao novi model naplate.
-time se eliminira i 'potreba' da biznis kao ms izmišljava 'toplu vodu' tj da svaki čas izmišlja nešto novo u osu čime tjera kupca na kupnju-nadogradnju tj tad se eliminira nadogradnja-korak, jer nema ništa novo, nema promjene.
-tako da nadogradnje sigurno neće biti, mada će PR i dalje reklamno govoriti isto, tj sve prikazivati kao novo-fičer-nadogradnju.. dok im je cilj prodaja softa, tj dok ne postane usluga i tad će to samo od sebe nestati kao požar koji sagori do kraja..
-kad? osim plana .. u onom trenutku kad ms prebaci dovoljno korisnika na taj model, naravno po planu-želji obično se to pomakne-odgodi iz bilo kojeg razloga no u narednih par godina je moguće .. ili nešto sasvim novo. Možda svi krenu u izradu browsera, možda u izradu raketa za mars ili ajfona.. dok će j.brezos jezditi raketom po svemiru samo zato jer trenutno spada u najbogatije, pa ako to postane moda tad će i win10-ms ići u tom smijeru ili će nam barem PR odjel to govoriti s dezigneom novih ikona tj produktivnost-efikasnost i uzitak expirienca u korištenju ms-softa pri tome.. onak' ergonomija im je kao za elijene, s palčastim prstima umjesto mišem-pointerom i ljudskim rukama-prstima, mobilni izgled osa na deskrop osu, nakarada no u skaldu s širenjem ponude na svemir ako tamo ima elijenaca i ako su im prstići ćevapćići.. što vidimo u filmovima.
-zašto prelaz na usluge? .. pa ovako, imam win, imam ostatak appsa, plaćam online-banking račune-režije.. mobač ima neku app za npr plaćanje parkinga, pa mi reklama to ističe, tj nema razloga da mi ms ne istakne da mogu platiti parking-račun korištenjem win10 .. i da to tad kao proviziju i naplati, jednako kao što plaćamo servise za glazbu-film-internet, struju-vodu-parking.. tj kad ms skuži da mi ne mora prodavati win svakih par dana nego da može jednako naplatiti proviziju tad će to i napraviti, kao što radi banka kad plaćam račune mada se uopće ne reklamira u vezi softa-osa itd. pa čak ni da nešto naplaćuje kao transakciju. MS je zapravo to i skužio i zato je takav roadmap... druge branše kao npr novinarstvo-google.. jedni drugima pokušavaju naplatiti 'informacije' tj države pokušavaju naplatiti googleu a google poslovnjacima to što koriste naše podatke, pa sad ovisi tko će prvi, tko će kome naplatiti istu stvar, koju na kraju plaća kupac-korisnik i time se zapravo razlikuje samo u čiji džep ide većina novca dok više nije klasična roba nego neopipljiva usluga, ne količnski-fizički nego termisnki, pa postaje pristojba-porez, tj perpetuumobile u poslovanju soft firmi, sveti gral soft industrije, porez iznad države, bez granica, digitalno neograničen. Tako google zarađuje trilijarde, više-bolje nego da ima npr rudnik zlata ili bilo koju dobru firmu (koja god vam padne na pamet, ina-pliva, vegeta-cocacola, auto.. od svega je bolje biti vlasnik googlea mada nema ništa, tj core biz je tražilica.. i besplatan za korisnika, no na kraju se uvijek sve plaća). Google je već postao sveti gral, MS želi isto. Nadogradnja? .. os? .. nevažne sitnice kao i ikone koje dođu kao novi-fičer u buildu.