Razlika između brzog i punog formatiranja diska??

poruka: 16
|
čitano: 7.544
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Što se zapravo događa kad naredimo Windowsima da nam formatiraju disk na brzinu (quick format) u odnosu na puni opseg formatiranja??

I koji način je bolje koristiti??

Nijedno pravilo bez iznimke!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Razlika je sta se kod brzog prebrisu samo MBR(master boot record) i MFT (master file table) dok sami podatci ostanu netaknuti , a kod punog se brise sve

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Dakle nakon punog formatiranja je nemoguće povratiti datoteke?

Jer prilikom instalacije windowsa imamo opciju odabrati brzo i "dugo" formatiranje... pa sam se pitao što da čekam puno ili "dugo" formatiranje kad mogu napraviti quick format!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Razlika između brzog i punog formatiranja disk
insomniac_cro kaže...

Razlika je sta se kod brzog prebrisu samo MBR(master boot record) i MFT (master file table) dok sami podatci ostanu netaknuti , a kod punog se brise sve

Pa, ne bas. Kod full formata se odmah provjerava sama povrsina diska, a kod quick formata ne.

Evo sto i Microsoft kaze (drugi rezultat na Googleu, znam da je koji put problem tipkati, ipak su dvije zdrave ruke rijetkost):

When you choose to run a regular format on a volume, files are removed from the volume that you are formatting and the hard disk is scanned for bad sectors. The scan for bad sectors is responsible for the majority of the time that it takes to format a volume.

If you choose the Quick format option, format removes files from the partition, but does not scan the disk for bad sectors. Only use this option if your hard disk has been previously formatted and you are sure that your hard disk is not damaged.

If you installed Windows XP on a partition that was formatted by using the Quick format option, you can also check your disk by using the chkdsk /r command after the installation of Windows XP is completed.
Recenzent, urednik, Bugovac, ljubavnik - ne nuzno tim redoslijedom
16 godina

nema razlike u formatiranju -brise se TOC, a podatci se UVIJEK mogu vratiti osim kad je to potrebno Namigiva

自豪的迎来了10周年的华诞。... na C64/TurboModul

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

nema razlike u formatiranju -brise se TOC, a podatci se UVIJEK mogu vratiti osim kad je to potrebno Namigiva

Hard diskovi nemaju TOC   ,on postoji na optickim diskovima  
16 godina
neaktivan

Vidiš, ovo pitanje je i mene jako interesiralo. Znači samo dugo traje zbog bad sectora? Ubuduće radim quick format.

Znam da je offtopic, sorry na tome, kad je već netko spomenio vraćanje podatka nakon formatiranja odmah mi padne da preporučim Runtime Get Data Back (ima verzija za NTFS i za FAT). Vrhunska stvar kod nekakvog za**ba.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.2.2009 16:06 (username).
16 godina
protjeran

koje su kratice za koje??

Intel e5200 3.0 GHz, ati 4850, Hitachi 160GB, MB ECS P43T-A2, 4GB Buffalo, fortron 400W ,Xp sp3

0 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...

ima razlike! vec je navedena, a uostalom imas i google!
podaci se skoro uvijek mogu vratiti-postoje ISO norme i neki standardi koje koristi US army - kazu da ako 7 puta napravis low level formatiranje onda vise nema povrata!
u suprotnom se podaci SIGURNOP mogu povratiti. pitanje je samo metode (moze se koristiti software kao get data back a moze se i laserom iscitavati povrsina diska)
u RH je najjaca firma infolab za te stvari... samo to je onda jako skupa metoda.
16 godina

može jedno pitanje? imam na laptopu vistu home premium. jel moguće instalirati na laptop xp, nakon formata?

16 godina
neaktivan

naravno da je moguće, samo pitanje je dali uopće postoje drajveri za tvoj lap. za xp windowse!!!

Koji je laptop u pitanju??

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

acer 6920g, sata disk. a xp ima driver samo za ata je li? ali ako ih slipstreamam/nabavim cd s ugrađenim sata driverima trebalo bi raditi, zar ne?

16 godina
neaktivan
DaffyDuck kaže...

acer 6920g, sata disk. a xp ima driver samo za ata je li? ali ako ih slipstreamam/nabavim cd s ugrađenim sata driverima trebalo bi raditi, zar ne?

XP samo prepoznaje ATA diskove za SATA I i SATA II diskove je potrebno ugraditi drajvere u setup...

Za tvoj Lap. imaju originalni drajveri, nemaš problema možeš na xp kad želiš
16 godina

da, ali hoće li se nakon formatiranja izbrisati svaki trag visti, uključujući master boot record?

16 godina
neaktivan
DaffyDuck kaže...

da, ali hoće li se nakon formatiranja izbrisati svaki trag visti, uključujući master boot record?

Da hoće ako instaliraš preko nje, tj na particiju gdje je ona instalirana!!
16 godina

much obliged

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice