Dali je moguće napraviti dual boot Xp-a i Viste na c: (istu) particiju.
na disku već imam 5 particija tako da bi mi još jedna particija samo za Vistu
bilo previše
Dali je moguće napraviti dual boot Xp-a i Viste na c: (istu) particiju.
na disku već imam 5 particija tako da bi mi još jedna particija samo za Vistu
bilo previše
Zanimljivo pitanje nisam jos to probo sa vistom al znam da dva (32 i 64) xp-a mogu zato sto onaj drugi instalira se u svoj folder na particiji
jel ima ko iskustva s tim...
Možeš samo instaliraj Vistu!
neznam bas dal bi to funkcioniralo,da nebi on pokusal bootati oba dva windowsa u isto vrijeme,jer kad imas 2 OS-a ma kompu i kad biras kojeg zelis da se digne tada on boota sa određene particije.
a kad bi bili dupli windowsi na jednoj particiji neznam dal bi to prepoznal i pital koje zelis.
ispravite me ako grijesim.
Nema problema kod boota, dobiješ onaj crni ekrancic i 20 ak sekundi da izabereš OS i to je to!
Dali je to provjereno? pokušao sam instalirat vistu nakon XP-a i dobio sam poruku tipa: da imam stariju verziju OS-a na particiji
i ako nastavim bit će prebačen u folder "windows old" i neću moći ga bootat ali ću moći iz viste normalno pristupit podacima u tom folderu. pa nisam dalje nastavio nego sam prekinuo instalaciju.
Zatim sam krenuo instalirat vistu na D: particiju i sve je bilo ok do kraja instalacije, nakon završetka i prvog restarta dobio sam čak boot meni sa oba dva Os-a a zatim mi vise nije htio bootat. jer mi se zbrkao MBR. Primjetio sam da mi je slovo D: druge particije promjenjeno u K: pa sam u dos-u to vratio opet na D: jer sam mislio da je u tome greška ali MBR se totalno zbrkao.
Nakon formatiranja particije C: i D: i vraćanja XP na C: sa GHOSTOM nije mi htio bootat ni XP.Uspio sam popravit MBR i sad mi se XP-i dižu normalno.
Pokušao sam par puta istu proceduru i svaki put isto.
Ne kužim zakaj se to događa.TAko da je svaki savjet dobrodošao.
Sjećam se da sam davno imao XP-e i win98 na istoj particiji i sve je radilo savršeno.
Nema problema kod boota, dobiješ onaj crni ekrancic i 20 ak sekundi da izabereš OS i to je to!
Još mi nitko konkretno nije odgovorio dali se može ili nemože instalirat XP i Vista na istu particiju.XP i 98-ca mogu
jer sam takav dual boot imao (isprobano u praksi).I zašto mi se događa gore navedeno kad instaliram Vistu na drugu particiju.
Hvala unaprijed na odgovorima.
PROVJERENO RADI .
Na particiju C :\ sa vec prije instaliranim WinXP instalirao sam Windows vistu.Nakon završetka instalacije sa prvim bootom nudi ti 2 opcije
1.boot win xp
2.boot Vista
to traje nekih 20 sekundi i boota windows XP osim ako ne izabereš drugačije.!
Hvala na poruci.
pokušao sam instalirat vistu nakon XP-a i dobio sam poruku tipa: da imam stariju verziju OS-a na particiji
i ako nastavim bit će prebačen u folder "windows old" i neću moći ga bootat ali ću moći iz viste normalno pristupit podacima u tom folderu. pa nisam dalje nastavio nego sam prekinuo instalaciju.
Znači ovaj dio slobodno ignoriram ili tebi nije kod instalacije došla ovakva poruka.
Ako ti je došla takva poruka NEMOJ JU IGNORIRATI jer vjerovatno postoji razlog zašto je došla... A da probaš instalirati prvo Vistu a onda XP ?
ljepo ti napravi novu particiju i sve ce radit bez problema.
ili Vistu instaliraj na drugu particiju, imas opciju da ne formatira nego sam se instalira i ostanu ti podaci na toj particiji ( provjereno )
Pa to sam i pokušao napraviti.
Zar nitko ne čita temu od početka.
Znam da bi to trebao biti trivialan postupak
ali u mom slučaju se sve zakompliciralo.Inače imam WD hard 640 GB i na njemu 2 primarne i 3 logičke particije sa puno bitnih
stvari tak da mi se neda više isprobavat stvari tipa "rekla- kazala" jer mi se kao što sam i napisao prošli put oštetio MBR i jedva sam to uspio
popravit pa nebi htio ostat bez podatak ako mi se razlete particije.kao što sam već napisao probao sam 2X instalirat Vistu
na D:/ ali oba dva puta nakon prvog restarta nakon završetka instalacije kod dizanja OS-a više nema menija da izaberem XP ili Vistu
i nemogu vise bootat nijedne Windowse.
Ako netko zna konkretno u čemu je problem i šta je moglo poći krivo bio bi zahvalan da
napiše par redaka.
e ja sam imao isti problem da neprikazuje boot meni nakon instalacije viste,što bi značilo da moras repairat vista bootmenager a to mozes sa dvd od viste iz dosa
ak trebas upute reci.
Daj molim te upute ak nije problem i ja sam malo googlao ali nisam naletio na detaljne upute kak to napravit
Hvala ti unaprijed.
botaj dvd od viste i odi na dos te onda odi na dvd x:\boot\bootsect.exe kad ti pokrene vdit ces tamo opcije koje možeš sam pregledat ili jednostavno upiši bootsect.exe /nt60 all
ako trebaš još detalja reci.
Mislim da ti je problem sto ih stavljas u ISTU particiju...Npr. na sve moje racunare (tri) instalirao sam xp, vistu i linux(ubuntu), ali najbezbolniji nacin ti je ovim redom> xp, vista, linux. I vista i linux ce ti promijeniti boot sekciju, pa ti je po meni najbolje ici ovim redom. I jos nesto VAZNO>posto mozes imati samo 4 primarne particije, logickih koliko hoces(teorijski), ili napravi jos jednu primarnu particiju oko 30 Gb za Vistu, posto ti prostor nije problem, ili napravi logicku. Particioniranje mozes uraditi iz xp-a preko nekog partition managera, pq, gparted, Easeus partition manager ili cak sa Vistinog dvd-a, mada njen particioner ne volim. Tek kad pripremis particije, tada kreni sa instalacijom ostalih OS-ova, i nece biti problema. Vista na kraju dodaje svoj boot manager, a ako ces kao i ja dodati jos i linux, njega stavljaj zadnjeg, jer on tada dodaje svoj boot manager koji se 'podize' prije ova dva. Inace, stavljanje u istu particiju moze da napravi samo frku.
nemoguče je na istu particiju staviti dva operativna sistema
svaki OS mora imati svoju particiju
i ako tako radiš dual boot uvjek prvo instaliraj stariji OS npr win 95-98-2000-xp-vista-win 7
samo tako će dual boot raditi ispravno,a ako iz nekog razloga radiš obrnuto onda moraš ručno napraviti dual boot meni i odrediti koji mu je OS po deff-u
Odgovaraš na temu staru osam mjeseci? Čemu to?
iskreno nisam gledao datum
Da li mogu uzeti još jedan hard disk tako da imam dva i da onda na ovaj novi stavim novi sustav? Zasad imam win7 pa bi na novi hard stavio winxp.
Mozes.
Da li mogu uzeti još jedan hard disk tako da imam dva i da onda na ovaj novi stavim novi sustav? Zasad imam win7 pa bi na novi hard stavio winxp.
Možeš naravno kako je i gore odgovoreno ali moraš paziti jer to možeš izvesti na dva načina; da biraš u izborniku koji Windowsi da se podižu ili prilikom paljenja odmah poslije učitavanja BIOS-a.
Pojasnim ako treba, pišem na brzinu pa nije najjasnije.