Par pitanja u vezi kamere

poruka: 25
|
čitano: 9.945
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

E sad, namjeravam uskoro kupit kameru pa imam par pitanja. Nerazumijem se bas u kamere pa bi mi svaka omoc dobro dosla. Buđet jos nije određen, ali zavisi o odgovorima na ova pitanja:

1. Moze li se kamera prikljuciti na externi monitor (znaci da tijekom snimanja sliku prikazuje na televizoru ili necem slicnom)?

2. Postoji li takva kamera a  da nekosta 20000 ili vise tisuca?

3. Moze li se na kameru prikljuciti externi mikrofon (koji bi bio postavljen dalje od kamere)?

4. Postoji li takva kamera a  da nekosta 20000 ili vise tisuca?

5. Jeli mi hdd kamera bolji izbor ako snimam nekoliko sati (ne bez prestanka)?

6. Dali je stalak od 170kn dobar za amaterske snimke?

7. Koliko je stvarno bitan taj HD na kameri.

Nadam se da ce mi netko uspjet pomoc!

Evo stvarno vam puno hvala za pomoc{#}

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis..
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Par pitanja u vezi kamere

1. Može,nove generacije kamera sa HDMI kablom najbolje naravno na HD televizor .

2.Da naravno,sve kamere nove generacije unazad par godina od cca 2500 kn pa gore posjeduju HDMI izlaz jer je on danas standard.

3.Da,ali priključak za externi mic imaju kamere od cca 5500 kn pa naviše...

4.Da.

5.Ne,hdd je prošlost zbog niza razloga npr.potrošnja baterije je veća,mogućnost kvara pri potresanju,veća masa same kamere itd...puno bolja opcije su SDHC tj.SDXC kartice koje idu od kapaciteta 4 gb pa do aktualnih 64 gb a u bližoj budućnosti "svemirskih" 2 TB.

6.Za nezahtjevna snimanja može proći,ali puno bolja varijanta su stalci sa fluidnom glavom koja pri pokretanju same kamere ne prenosi ni minimum trzaja...

7.HD je već nepisani standard,jer već svi imamo više-manje HD tv-e u svojim domovima pa zašto ne bismo gledali 5 oštriju sliku nego klasični SD...ali pri odabiru kamera kolje snimaju u hd rezoluciji treba pripaziti veličinu samog senzora koji bi trebao ići bar od 1,4" ili veći ili eventualno 3 čipni sustav sa 3 senzora radi dobivanja što bolje kvalitete slike,poglavito u slabijim svjetlosnim uvjetima,što bolji objektiv je također jako bitan jer bez kvalitetnog objektiva nema ni kvalitetne slike,po mogućnosti da ima što manji F broj...također je i bitna optička stabilizacija slike i na kraju bitrate snimanja nije isto jer snimaš sa npr 9 Mbps ili čak 28 Mbps pogotovo treba dati prednost progresivnom modu snimanja a ne interlaced tj.prorednom pogotovo kod snimanja bržih situacija...Nadam se da sam barem malo pomogao ! Lp !!!

14 godina
neaktivan

puno hvala na odgovoru, jedino za prvo pitanje, nisam siguran dali mislimo na isto.

Zanima me dali se slika moze prenosit direktno tokom snimanja (ista slika koja se vidi na ekranu na kamer), dali se to moze spojit na neki prjenosni tv od cca. 100-200kn

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis..
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Da ne otvaramo novu temu, ima li netko kakva iskustva sa Panasonic 3MOS kamerama?

Konkretno me zanima bilo koja kamera sa 3MOS tehnologijom, ali sam bacio oko na HDC-TM900 i ako nitko nema nešto bolje za predložiti to bih i uzeo.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

To je jedna od najboljih prosumer kamera trenutno,zahvaljujući 3 MOS sustavu sa tri senzora daje odličnu gradaciju boja i vjernost prikaza.Kamera odlično snima u dnevnim uvjetima,i u uvjetima snimanja unutar zatvorenih prostora te vrlo dobro u uvjetima low-lighta.Horizontalna rezolucija koju postiže je 1000 linija,što je u razini profi kamera od cca.4000 i više eura...Iam odličan optičko elektronski stabilizator slike i vrhunski "Leica" objektiv koji kromatske aberacije svede na minimum minimuma,te što je najbitnije mogućnost snimanja u full hd progresivnom modu pri 50 sličica u sekundi što daje nevjerovatnu glatkoću i fluidnost pri snimanju brzih scena.Također posjeduje i mogučnost 3D snimanja uz dodatni objektiv iako je to manje bitno...Mogućnost manuelnih podešavanja je velika,a pogotovo dobro dođe mogućnost manuelnog fokusiranja uz pomoć prstena na objektivu,sam objektiv je svjetlosno jak jer ima F1,5...Jedina kamera koja se trenutno mjeri sa ovom je Canon HF G 10 jer je ona još za nijansu jača u snimanju pri low lightu,međutim u standardnim uvjetima snimanja je dosta slabija tj.ne može dati oštrinu kao TM 900 i ne snima progresivno pri 50 sličica u sekundi a i skuplja je za cca.4000 kn.

Nadam se da sam pomogao.Lp !!!

14 godina
neaktivan

Hvala na pomoci. Vec sam je dobro proucio, ali trebalo mi je malo da se netko slozi samnom (kad vec nece zena)... Idemo vidjeti gdje se najpovoljnije nudi.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Bok, 

treba mi kamera kojom bi snimala film za diplomski rad. Rok je kratak, a budžet je oko 2500 kn (to naravno varira). Zanima me kakvu kameru kupiti s obzirom na to da imam laptop s ovim specifikacijama:

ASUS K52J intel core i3-380M 2,53 GHz, ram:4Gb, HDD 640Gb. Što je bolje, mini dv ili hd? Imala sam neke snimke u hd i pri prebacivanju snimka trza i ništa ne valja. U vezi s tim možda ako imate i neki savjet oko formata i kako to trzanje popraviti? treba mi nešto za prvu ruku da mogu montirati, a da mi ne zagorča život oko prebacivanja i obrade u premieru. Bila bi zahvalna ako mi možete preporučiti neki model, što bolji, ali da moj komp to može podnijeti :)

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

MiniDV kamere danas više nemaju smisla. Ne znam, pogledaj malo po online dućanima - za tu lovu bi već mogla kupiti neku HD kamericu s optičkom stabilizacijom slike (to ti je jako bitna karakteristika). I bilo bi poželjno da može snimati u 720p. Naime, tvoj kompjuter je onako na granici za obradu Full HD videa (1080 linija), dok bi za 720 bio dovoljno snažan.

A gle - u krajnjem slučaju si ti jednostavno video iz kamere možeš rekodirati u nižu rezoluciju pa ti nakon toga neće ništa trzati tijekom obrade.

13 godina
neaktivan

Hvala puno!Koristan odgovor, ali me nešto (pare) sad omelo pri kupnji tako da ću koristiti staru minidv za snimanje, ipak je to samo diplomski :) 

13 godina
neaktivan
Dobro večer svima!

Evo i ja bih imao jedno pitanje u svezi video kamere pa ću ga posatviti ovdje da ne otvaram novu temu!

Zanima me da li je netko imao priliku vidjeti ili posjedovati HXR-MC2000E Sony HDV-Camcorder Professional .

Nigdje nisam mogao ništa o njoj pročiitati a do sada se nikada nisam susreo sa Sonyiem, imao sam JVC, Panasonic i Canon. Naravno to sam amaterski koristio za snimanje obitelji i slično, no sada sam mislio preći malo i na aktivniji posao snimanja svecanosti itd.

Dakle zanima me Vaše mišljenje i iskustvo prvo sa Soniyem a onda sa ovom kamerom.

Unaprijed se zahvaljujem.
Upoznaj me da bi me cijenio

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Da i mene takodje interesuje mišljenje vezano za Sony HXR-MC2000. Bio bih doista zahvalan ako mi netko mogao reci par riječi o njoj. Unaprijed hvala!

Bosnianman

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Sony HXR - MC 2000,ne bih preporučio zbog premalog senzora od 1,4" i de facto prenesenih funkcija iz modela srednje klase potrošačkih Sonyjevih kamera iz 2010.g. Sony CX 350. To je ta kamera srednje klase samo prepakirana u veće kućište,da su bar stavili veliki 1,2/88" senzor iz CX 550...Kvaliteta snimljenog materijala će biti ok u normalnim svjetlosnim uvjetima,ali u low lightu neće zadovoljiti ...Lp !!!

13 godina
neaktivan

Molim za savjet . Htio bih kupiti Panasonic kameru u rangu od 2.500-3.500 kuna . kamera bi mi služila za snimanje u prirodi,pa bih molio za preporuku.Hvala.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
tinko kaže...

Molim za savjet . Htio bih kupiti Panasonic kameru u rangu od 2.500-3.500 kuna . kamera bi mi služila za snimanje u prirodi,pa bih molio za preporuku.Hvala.

Koliko Panasonicovih kamera ti je uopće raspoloživo u tom rangu? Potraži po domaćim dućanima koje ti dolaze u obzir za kupnju pa daj ovdje linkove. Možeš se poslužiti i s nabava.net i jeftinije.hr.

15 godina
neaktivan

Imam kameru CANON MV650i. Kupio sam novo računalo s instaliranim win7 (64) i kad sam je priključio računalo je nemože prepoznati. Trebam driver za win7. Ako netko zna biti ću zahvalan. Canon HR mi nije puno pomogao.

Sigor

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Sigor kaže...

Imam kameru CANON MV650i. Kupio sam novo računalo s instaliranim win7 (64) i kad sam je priključio računalo je nemože prepoznati. Trebam driver za win7. Ako netko zna biti ću zahvalan. Canon HR mi nije puno pomogao.

To je miniDV kamera, što znači da se na računalo ne spaja putem USB-a (ako ima USB konektor, to je eventualno za prebacivanje slika s memorijske kartice ili da je koristiš kao web-kameru), nego putem Firewire kabela. Ako nemaš Firewire konektor na matičnoj ploči, onda ti matična ploča najvjerojatnije nema Firewire kontroler, što znači da bi trebao kupiti i Firewire kontroler (50-100) kuna. Potom možeš praktički svakim programom koji podržava hvatanje videa video prebaciti na računalo. Preporučujem malen, jednostavan i besplatan WinDV 1-2-3.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.11.2012 4:43 (mbaksa).
15 godina
neaktivan

Hvala na info. Imam firewire na ploči. Probat ću sa predloženim programom.

Sigor
15 godina
neaktivan

Skinuo sam WinDV 1-2-3. Spojio kameru preko firewire i WinDV 1-2-3 javlja "NO video device found." Na canonovom situ mi za win7 nudi razne update programa, ali nema drivera za moju kameru. Ima li joškakav savjet. Unaprijed hvala.

Sigor
13 godina
neaktivan
Taj spartanski programcic nebi trebao imati problem. Kad ukljucis kameru,jel windowsi detektiraju uredjaj?
jesi prebacio kameru na play/edit mode....pusti play na displayu.
jeli u izborniku kamere sto dirano..provjeri jos jednom setup.

ja se nakon dugog niza godina imam mamjeru rastati od mini dv sonya. stigla je prinova i svaki dan iskoristim za pokoju minutu snimanja... ali ceznem makar za malo vecom rezolucijom ovih dragocjenih trenutaka.
googlanje me izludilo. svakakve recenzije...sto se nudi sa dobrim kompromisom unutar relacije cijena-vise nego dobra slika?
moze i 720.
hvala
17 godina
moderator
Siskin kaže...
ja se nakon dugog niza godina imam mamjeru rastati od mini dv sonya. stigla je prinova i svaki dan iskoristim za pokoju minutu snimanja... ali ceznem makar za malo vecom rezolucijom ovih dragocjenih trenutaka.
googlanje me izludilo. svakakve recenzije...sto se nudi sa dobrim kompromisom unutar relacije cijena-vise nego dobra slika?

It's all about the money. Daj 5.000 kuna za kameru i dobit ćeš sasvim pristojan primjerak, s optičkom stabilizacijom slike. Ako nisi toliko spreman dati, onda će uvijek biti kompromisa. Mada će nekog kompromisa biti i s 5.000 kuna.

17 godina
moderator
Sigor kaže...

Skinuo sam WinDV 1-2-3. Spojio kameru preko firewire i WinDV 1-2-3 javlja "NO video device found." Na canonovom situ mi za win7 nudi razne update programa, ali nema drivera za moju kameru. Ima li joškakav savjet. Unaprijed hvala.

To ti sam javlja kad ga pokreneš? Znači, spojio si kameru Firewire kabelom na Firewire kontroler u računalu, uključio si kameru, otišao u WinDV 1-2-3 i to ti javlja? Kad klikneš na gumbiš s ... desno od Video source ništa ti se ne nudi? Ako je tako možda bi trebao reinstalirati Windowse. Ili provjeriti kameru na drugom kompjuteru - možda nešto nije u redu s njom.

13 godina
neaktivan
U pravu si. Slican zakljucak sam i sam donio citajuci masu reviewa.
Mozemo li sve okarakterizirati fazom sazrijevanja?
Kao u svemu do sada...samo gornji segment ispunjava sve parametre. Donji razredi su osakaceni i puni nedovrsenosti.
Kao sto smo 100hz tv placali ohohoo,a sada 200hz prodaju u konzumu.
treba li i ove hendi hd kamerice jos pricekati?
jer ruku na srce, i ovog mini dv sonya sam platio 4,500kn u svoje vrijeme...carl zajs, doking i cuda.. kasnije je na sumraku dv generacije amaterskog video zapisa,sve kostalo 2500kn.

mislim da je jos sve preuranjeno. i hd uzorci recenzija na yubitou su katastrofa. premda je bistra slika,opet je sve narezano kao da fali frejmova i vidi se da kamera grca ,posebno u brzim kadrovima.

a kad je 5000 u pitanju..radje cu kupit dslr i djetetu ostavit za uspomenu super fotke.
mislis li ti mario,da je jos faza razvoja i hocemo li imati dobre hd kamere za 3k kn.
meni se osobno riga,sto sve deklariraju pod cool hd... posebno ovi proizvodjaci mobitela. horor snimci..al je reza...jelte hd. pih!
17 godina
moderator
Siskin kaže...
mislim da je jos sve preuranjeno. i hd uzorci recenzija na yubitou su katastrofa. premda je bistra slika,opet je sve narezano kao da fali frejmova i vidi se da kamera grca ,posebno u brzim kadrovima. 

Ne znam podržava li YouTube više od 30 sličica u sekundi (imaj na umu da je televizijska slika 50 ili 60 sličica u sekundi ako su u pitanju studijske ili sportske snimke), no većina ionako uploada video ili u 24 ili u 30 slika u sekundi. A i bitrate kodiranja na YouTubeu nije nešto osobito visok, tako da mora doći do degradacije slike kod brzih pokreta.

Siskin kaže...
a kad je 5000 u pitanju..radje cu kupit dslr i djetetu ostavit za uspomenu super fotke.

Današnji DSLR-ovi i mirrorlessi za tu svotu osim što daju jako dobre fotografije obično snimaju i u najmanju ruku solidan video (tipično vidljivo nešto više kvalitete nego kamere za istu cijenu). Tako da je pitanje kamere ili fotoaparata više pitanje komocije - pitanje lakoće upotrebe, dubinske oštrine, fokusiranja, stabilizacije videa. Tako da, ovisi za što i koliko puno namjeravaš koristiti snimalicu. Kamere imaju neke ozbiljne prednosti nad fotoaparatima u pogledu snimanja videa, makar imale manje senzore, čak i ako u obzir uzmemo nešto nižu kvalitetu slike.

S obzirom na ovo što si napisao, čini se da bi ti zaista možda više odgovarao mirrorless (neki Sony NEX ili Olympus PEN ili tako nešto - ako cijeniš kvalitetu fotografija onda definitivno Sony NEX - 5R ili još bolje 6, iako je on nešto skuplji - jer ima senzor iste veličine kao većina SLR-ova) ili SLT (SLR-ovi imaju problem s fokusiranjem kod videa).

Siskin kaže...
mislis li ti mario,da je jos faza razvoja i hocemo li imati dobre hd kamere za 3k kn.

Ne tako skoro. Možda kad UltraHD postane standard, pa će Full HD kamere postati ono što su SD kamere danas. Nije proizvođačima u interesu napraviti dobru kameru za 3.000 kuna. Tim više što će SLR i mirrorlessi pojesti kamere, a kod njih barem mogu računati da će ljudi kupovati objektive i baterije. Nekako mi se čini da će se prorijediti ponuda "potrošačkih kamera" i da će ostati pretežito profesionalne i specijalizirane (recimo sportske tipa GoPro Hero).

Siskin kaže...
meni se osobno riga,sto sve deklariraju pod cool hd... posebno ovi proizvodjaci mobitela. horor snimci..al je reza...jelte hd. pih!

Rezolucija videozapisa je HD ili FullHD, ali rezolucija same slike nije. Dobar dio početne klase kamera uopće nema FullHD senzor, a one koje i imaju, nemaju dovoljno kvalitetne (velike) senzore i dovoljno dobru optiku pa nazivno ispada HD, ali u stvarnosti nije. Zapravo, ako u obzir uzmeš to da su to sve u pravilu Bayer senzori, otprilike pravu Full HD sliku možeš dobiti tek s kvalitetnom 4k kamerom i onda to smanjiti na FullHD (2k).

15 godina
neaktivan

Slažem se sa svime gore navedenim,ali ipak mislim da će uvijek biti gornji razred potrošačkih kamera tzv.prosumer modeli koji će imati i više nego vrlo dobre karakteristike na razini polu profesinalnih modela a kakve su danas Sony cx 730,Panasonic X 900 ili Canon HF G 10.Naravno glavni "nedostatak" tih modela je cijena ali ipak mislim da za cca 1000 eura daju odlične mogućnosti snimanja a i taav uređaj se nekupuje svaki dan...

13 godina
neaktivan

Cijenim kad se ovako iscrpno neka materija protumaci.  Odvojit cu dio vremena da proucim ovaj dio...

S obzirom na ovo što si napisao, čini se da bi ti zaista možda više odgovarao mirrorless (neki Sony NEX ili Olympus PEN ili tako nešto - ako cijeniš kvalitetu fotografija onda definitivno Sony NEX - 5R ili još bolje 6, iako je on nešto skuplji - jer ima senzor iste veličine kao većina SLR-ova) ili SLT (SLR-ovi imaju problem s fokusiranjem kod videa).

{#}

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice