SSD i HDD u raid 1

poruka: 4
|
čitano: 2.845
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
SSD i HDD u raid 1

Bok, upravo sam iskopao iz tatinog PRASTAROG pca Seagate Barracudu 7200.7 od 120 GB i WD 400 od 40, a danas mi dolazi novo računalo pa tako i 120 gigabajtni ssd.

Čitao sam pomalo na internetu o raidu 1 i čini mi se kao dobra opcija.

Zanima me je li moguće staviti Hdd i ssd u raid 1 bez da gubim performance, a ako nije, je li moguće staviti u raid 0 2 različita hard diska različitih kapaciteta.

Hvala :)

0 0 hvala 0
16 godina
Re: SSD i HDD u raid 1

Brzina će biti diktirana najsporijim diskom.

Kapacitet će biti diktiran najmanjim diskom.

Odnosno, u tvom slučaju, dobiti ćeš kapacitet SSD-a sa brzinom HDD-a. To dvoje nema smisla stavljati u RAID.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
16 godina
odjavljen
Re: SSD i HDD u raid 1

RAID 0: kapacitet je najmanji disk x broj diskova, brzina je 2 x brzina najsporijeg diska, latencija 2 x najveća latencija, rizik gubitka podataka je suma rizika crkavanja pojedinačnog diska.

RAID 1: kapacitet najmanjeg diska, brzina pisanja je brzina najsporijeg diska (kod lošeg kontrolera i manja), latencija kod pisanja je latencija najsporijeg diska, kod čitanja, svaki disk može raditi samostalno (kod loše kontrolera lošije performanse), rizik gubitka podataka manji od rizika crkavanja najboljeg diska.

Konkretno:

SSD se isplati staviti u RAID samo s drugim SSD-om sličnih performansi.

HDD-ove se ne isplati staviti u RAID 0 zbog rizika od gubitka podataka i malog kapaciteta, a u RAID 1 samo zbog malog kapaciteta. Ono što bi ti igralo, pogotovo ako imaš neki napredniji kontroler koji to može HW podržati jer logički RAID:

Particiju od 40 staviti da je simulacija RAID-a 1 na oba HDD-a i koristiti za važnije podatke, a ostatak većeg diska koristiti za manje važne podatke.

Mislim da ćeš više izgubiti na grijanju i buci nego možeš dobiti takvom konfiguracijom. Moje rješenje bi bilo kupiti ladicu i disk od 120 pretvoriti u vanjski, a od 40, ili ostaviti nek se nađe ili ga baciti.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
10 godina
neaktivan
SSD i HDD u raid 1

OK, hvala, ovaj od 40 neću niti spajati, a ovih 120 gb nek se nađe za slike.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice