Pozdrav, vidim da ima par tema ali ni jedna ne odgovara mom scenariju.
Dakle imam SSD na koji je instaliran Win7, + hdd za pohranu. Posto mi je dosta gubljenja podataka zato sto je disk crkao a lijen sam raditi backup plus neprakticno je kupio sam dva dodatna hdd koje zelim upogoniti u raid 1. Oni bi sluzili za pohranu. Zelim redundanciju neovisnu o operativnom sustavu, dakle ako odlucim instalirati win10 ili napraviti dual boot da raid par bude dostupan kao i obicni disk.
Imam Asrock z97 anniversery mobo (intel cpu) sa nekakvim hibridnim raid kontrolerom. Manuel za mobo nije pretjerano od pomoci, ali spominje nekakav intel rapid storage technology driver + softver koji se nalazi i na cd-u. Sto mi je proslo jeste da sam ubacio diskove, prebacio sata mod sa ahci na raid, sto bi mi kod restarta omogucilo ulazak u neki intelov tool za kreiranje raid volume-a ( ctrl-I, pojavi se prije biosa). Zatim bi morao nakon sto ubacim diskove u raid 1 vratiti sata mode u ahci jer mi se inace nece bootat os sa ssd-a. U windozama se vidi jedan logicki disk (windoze ne vide fiz. Disk). Ali u intelovom softveru se nista ne vidi - ni logicki ni par fizickih diskova u raid 1?? Ako normalno ubacim diskove bez raida svugdje se vide. Zanima me cemu uopce sluzi Intel rapid storage technology i da li mi treba? I zasto ne radi. Nadalje ako kreiram raid samo na razini biosa kako cu znati kada mi fizicki disk crkne?
Ako iko ima iskustva sa ovim, pogotovo z97 plocama i ovim intelovim softverom bio bih zahvalan.