M2. nvme nije prepoznat nakon boota

poruka: 10
|
čitano: 1.328
|
moderatori: DrNasty, Danny_HR, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina
offline
M2. nvme nije prepoznat nakon cold boota

Pozdrav ekipa, imam problema sa svojim NVME driveom.

Imam B450 Tomahawk Max i ADATA SX8200 Pro.

Problem se javlja kada preko noći ugasim PC i ujutro ga upalim, boot me baci u BIOS i kaže da nema nikakvog drivea sa windowsima instaliranim.

Onda moram otvorit kućište, napravili uplug/plug NVME drivera (i sa šarafom je dodatno pričvršćen tako da ne gubi kontakt) i onda sve radi normalno.

Ako radim samo restart PCa, uvijek se normalno boota, problem je samo kada je ugašen neko dulje vrijeme.

BIOS firmware je najnoviji, v36, preko ADATA utilitya je provjereno da je na driveu zadnji FW, SATA 5 i 6 portovi su prazni (oni su deaktivirani kada je m.2 ukopčan).

Dignuo sam SOC napon na 1.1v, nije pomoglo.

 

Probao sam i sa sleep modeom preko noći, no nakon što sam probao upalit PC natrag, monitor nije dobivao nikakav signal pa sam ga morao hard resetat, nakon toga se opet bootalo u BIOS kao da nemam windows drive, unplug/replug NVME-a i radi kako treba.

 

 

Jel netko ima ideje u čemu bi bio problem?

Hvala

Tomislav

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.5.2020 14:27 (ThomasCro).
 
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: M2. nvme nije prepoznat nakon boota

-uzrok mora biti mbo-bios.. tj klasični problemi amd chispeta, nedovoljno testirano kad je nešto novo kao pci gen 4 kontroler.

--podesi bios, isključi green-powersaving i sl. opcije ako ima, promijeni ako se nudi mod rada npr auto na ručno itd.. jer 'očigledno' je da bios ne inicijalizira drive, ne vidi ga, dok ne 'progleda' (kao kad auto neće paliti..). Takav uzrok-ponašanje može biti samo posljedica biosa-chipseta, ne drive ili nešto treće kao driver jer oni ne kontroliraju paljenje, odnosno moguće korz uefi firmware da je čak stvar drivera koji pogrešno isključi uređaj i da možda pomogne isključivanje takvih opcija kao npr hyber, fastboot itd. tj jesi li siguran da si računalo ugasio, tj da nije u sleepu? -jer defaultno je sleep, ne shutdown i tad je moguće uzrok powermanagment-driver umjesto biosa tj upravo to je uefi-bios-firmware koji zaobilazi kontrolu u paljenju kao klasičan bios-legacy i time 'štedi' vrijeme npr inicijalizacije u paljenju-bootu što je realno besmislica jer se normalno paljenje svodi napar sekundi duži ciklus u odnosu na sleep-hyber tj ssd-nvme diskovi su to ubrzali višestruko u odnosu na mehaničke hdd da to više nije problem 'sporosti' paljenja pa time ni potreba za fastbootom kao opcijom koja to preskače.

-probaj, podešavaj.. moralo bi biti nešto tako 'glupastog'. Da je neki kvar tad bi bio konkretan-stalan kao npr zauzeti port pa to nije objašnjenje ili kontakt ili napajanje.. tj sve kontrolira bios tj soft uzrok.

 

edit: npr isključi deep-sleep štednju.. s-nešto, c-nešto stanje.. to ga možda preduboko uspava :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.5.2020 21:01 (ihush).
11 godina
offline
M2. nvme nije prepoznat nakon boota

Da li si u postavkama biosa pod sata opcijama uključio force m2 jer po defaultu bude automatic.

Pa pošto m2 dijeli propusnost sa sata 5 i 6 možda se zato zblesa probaj ostaviti force m2

 
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: M2. nvme nije prepoznat nakon boota

Na brzinu sam pogledao Google https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&ei=08HMXrvBB8GRkwXk8bjgDQ&q=b450+tomahawk+max+not+booting+nvme&oq=b450+tomahawk+max+not+booting+nvme

 

Isti problem kod jako puno usera.

Probaj pronjuškati malo po linkovima, možda netko ima rješenje.

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
6 godina
offline
M2. nvme nije prepoznat nakon boota

Na žalost ništa od navedenog nije pomoglo.

 

Čak sam i revertao BIOS na stariju verziju, on sam po sebi nema nikakav power saving setting koji mogu mijenjat niti nikakav m.2 option. Jedini storage control optioni su Hotplug za svaki SATA port pojedino i AHCI ili RAID za storage općenito.

 

U windowsima sam ugasio fast boot, ali ništa se ne mijenja.


Kod cold boota i dalje NVME nije prepoznat, moram ugasit PC, dok je ugašen unplug/replug i onda kod ponovnog boota radi bez problema......nemam ideje.....jednostavno neću više gasit PC valjda :D

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.5.2020 14:25 (ThomasCro).
 
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: M2. nvme nije prepoznat nakon boota
ThomasCro kaže...

Na žalost ništa od navedenog nije pomoglo.

Čak sam i revertao BIOS na stariju verziju, on sam po sebi nema nikakav power saving setting koji mogu mijenjat niti nikakav m.2 option. Jedini storage control optioni su Hotplug za svaki SATA port pojedino i AHCI ili RAID za storage općenito.

U windowsima sam ugasio fast boot, ali ništa se ne mijenja.
Kod cold boota i dalje NVME nije prepoznat, moram ugasit PC, dok je ugašen unplug/replug i onda kod ponovnog boota radi bez problema......nemam ideje.....jednostavno neću više gasit PC valjda :D

 Ideja:

Kontaktiraj dućan.

Znalo mi se dogoditi da naletim na nekog nadobudnog koji će sve napraviti da sredi problem (ili čak zamijeni hardver!)

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
6 godina
offline
M2. nvme nije prepoznat nakon boota

Probat ću, radi se o Linksu, vidjet ćemo što kažu.

 
1 0 hvala 0
10 godina
offline
M2. nvme nije prepoznat nakon boota

Imam istu kombinaciju ploče i ssd, nemam takvih problema zasada. Jel ti tako bilo otpocetka ili je krenulo kasnije? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
offline
Re: M2. nvme nije prepoznat nakon boota

Od početka skroz. Prvo sam morao otkopčat sve SATA driveove da bi opće mogao instalirat i bootat Win10 na NVME-u. Taj info sam našao na netu da dosta ljudi mora napravit da bi im radilo. Ali ovaj dio da mi se ne pokaže drive nakon cold boota isto ima dosta ljudi, samo nisam našao niti jedan fix.

 

Javio mi se Links i rekli su mi da donesem drive u poslovnicu na reklamaciju da oni naprave dijagnostiku, ali trenutno jednostavno ne mogu priuštiti par dana bez Windowsa, sve ostale driveove sam prenamijenio i nemaju dovoljno mjesta za OS a treba mi komp za posao. Morat ću nešto skemijat u sljedećih par tjedana.

6 godina
offline
M2. nvme nije prepoznat nakon boota

Evo ekipa samo da odgovorim u slučaju da se nađe netko sa sličnim problemom.

 

Riješeno! Problem je bio DisplayPort kabel

 

Source: https://www.cablechick.com.au/blog/the-displayport-pin-20-issue-explained/

 

Otišao sam kupit DP kabel koji nema dvadeseti pin i sada cold boot radi uvijek!

 
4 0 hvala 3
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice