Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 289.634
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno
mbaksa kaže...
A gledaj - ako si siguran da u Windowsa imaš isključeno gašenje diska i da nemaš instaliranu neku sistemsku aplikaciju za štednju energije koja bi možda ugasila disk neovisno o sistemskim postavkama i ako si siguran da ni je Power Management isključen u BIOS-u, onda vjerojatno tvoj disk ima neki problem (ili možda diskovni kontroler).

Bilo bi uputno da na računalo spojiš još jedan disk pa ćeš onda vidjeti - ako se gase oba, onda znaš da je problem negdje u računalu - SATA kontroler, BIOS, neki program. Ako se ne gase oba, onda se taj stari disk ne ponaša kako bi trebao. A sad, što ti možeš učiniti po tom pitanju? Zapravo ništa. Eventualno nadograditi firmware ako postoji (samo pazi - moguće je da nadogradnjom firmwarea gubiš sve podatke s diska - ne znam, provjeri prije nego li se upustiš u tako nešto). Što ti preostaje? Ili trpi ili umirovi taj disk i kupi i koristi novi disk.

mislim da je ovo nevjerojatno no kad sam isao na Properties i na Security vidio sam da kao Authenticated Users nemam Full control nad diskom.

tipkom edit sam stavio kvacicu na Full Control i od sinoc se ne "smrzava".

(inace, provjerio sam sve sto si naveo i sve tvoje navedene opcije su ok)

je li tako sto moguce ili sam trenutno obmanjen ?

slikica

17 godina
moderator
Strahoslav Trta kaže...
mislim da je ovo nevjerojatno no kad sam isao na Properties i na Security vidio sam da kao Authenticated Users nemam Full control nad diskom.

tipkom edit sam stavio kvacicu na Full Control i od sinoc se ne "smrzava".

Zar nisu autentificirani korisnici oni koji se putem (lokalne) mreže spoje na tvoj kompjuter putem korisničkog imena i lozinke? I sad si njima dao punu kontrolu nad diskom? To je sa sigurnosnog aspekta loša ideja.

Disk ti se inače sad možda ne gasi zbog toga što mu servisi za mrežno dijeljenje datoteka svako malo pristupaju.

13 godina
protjeran

pa ni ne znam od kud mi ta opcija o autentifikaciji korisnika kad nisam uopce umrezen.

i  wi-fi je disabled.

PC je sam samcat :D

btw, ovo je strasno ?!

sad odem u device menager virtual memory kad ono paging file isključen na Samsungu a uključen na SSD-u 

pa sve sam to podesio kad sam instalirao Windowse prije 5 mj, kako se sad odjednom samo od sebe promijenilo ?

sad sam to podesio, moram vidjeti i ostale postavke za SSD .koji shit.

EDIT; 21.2 2015

bome; ja s onom postavkom kvacica na Full control rijesio broblem gasenja diska a sad kako sam do tog dosao i zasto to tako funkcionira ne znam.

ubit cu se od smijeha

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.2.2015 11:23 (Strahoslav Trta).

0 0 hvala 0
11 godina
da ne otvaram novu temu pitat ću ovdje.
Kako provjeriti ispravnost USB sticka, jel ima neki dobar softwer za to. Neće da prebacuje na usb, nekad prebaci ali samo kao precac, nekad jako sporo pa zablokira. Uzeo sam s Ebaya pa mislim da je skart (6$ 8gb)
17 godina
moderator
Gogy7 kaže...
Kako provjeriti ispravnost USB sticka, jel ima neki dobar softwer za to. Neće da prebacuje na usb, nekad prebaci ali samo kao precac, nekad jako sporo pa zablokira. Uzeo sam s Ebaya pa mislim da je skart (6$ 8gb)

Ima više programa te namjene, npr. ovdje ih imaš tri: https://www.raymond.cc/blog/how-to-check-and-test-usb-flash-drive/

Tj. ti programi su namijenjeni tome da provjere je li USB stick lažno specificiran - recimo možda je specificiran kao 8 GB, a u stvarnosti ima 2 GB ili pola GB, pa je onda normalno da će dolaziti do oštećenja podataka prilikom zapisivanja. Ti programi pokušavaju testirati koliko najviše podataka možeš spremiti na USB stick, odnosno time dođu do toga koji je stvarni kapacitet USB memorije.

Za ubuduće pamet u glavu - cijena USB stickova je niska i kod nas - zapravo stick istog kapaciteta možeš kupiti čak i za nižu cijenu (jedino je tu pitanje dostave)! Tih šest dolara će te s konverzijom koštati koliko? Nekih 45 kuna? 8-gigabajtne USB stickove kod nas možeš kupiti već za 38 kuna! Pa što i ako daš koju kunu više kod nas? Znaš da će biti deklariranog kapaciteta i lako ćeš ostvariti garanciju ako dođe do problema. Zbilja više nema nikakvog smisla kupovati USB stickove preko eBaya.

10 godina
neaktivan

Jedno brzo pitanje. Jel mogu sa  HD Tunom testirati hard dok igram/radim na njemu? Hoću li imati kakvih negativnih utjecaja zbog toga?

Trenutno testiram ali neće test biti gotov do jutra...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Mirogamemasta kaže...

Jel mogu sa  HD Tunom testirati hard dok igram/radim na njemu?

Testirati možeš, samo što ti onda rezultati nisu usporedivi sa situacijom kad ga testiraš, a s njim ništa ne radiš. Logično, ne? Zapravo su sporedivi ako ti je cilj usporediti općenitu brzinu diska i brzinu diska "pod opterećenjem", odnosno kad ga istovremeno koriste dvije aplikacije.

Dakle, prvo se odluči što točno želiš testirati pa onda to i testiraj na ispravan način.

10 godina
neaktivan

Krivo sam se izrazio malo, trenutno sam na error scanu, a jako dugo mu treba... a mislim ako disk ima loše sektore onda je to to, nema veze da li igram ili ne, jelda?

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.3.2015 23:13 (Mirogamemasta).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Mirogamemasta kaže...

a mislim ako disk ima loše sektore onda je to to, nema veze da li igram ili ne, jelda?

Nema veze za testiranje ispravnosti diska. Može imati veze za eventualnu uspješnost spašavanja podataka. Ako sumnjaš na neispravne sektore, onda prvo napravi backup svega bitnog pa tek onda skeniraj disk.

10 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Mirogamemasta kaže...

a mislim ako disk ima loše sektore onda je to to, nema veze da li igram ili ne, jelda?

Nema veze za testiranje ispravnosti diska. Može imati veze za eventualnu uspješnost spašavanja podataka. Ako sumnjaš na neispravne sektore, onda prvo napravi backup svega bitnog pa tek onda skeniraj disk.

Sad je već gotovo, ionako nemam baš extra dvije tere na koje mogu prebaciti podatke...

Uglavnom neispravnih sektora nema, još par stvari imam za isprobati pa se javim ovdje...

Transfer rate me zajebava trenutno...

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.3.2015 15:14 (Mirogamemasta).
10 godina
neaktivan

Uglavnom... transfer rate između WD 7200 rpm i Hitachija 5400 rpm mi opada sa 100 MB/s na mizernih 10 MB/s

Zamjenio sam sata kabel i dobio iste rezultate...

http://www.pohrani.com/f/K/BM/QpHnwy8/hdtuneerrorscanwdcwd20ez.png

http://www.pohrani.com/f/1k/136/2rSUX6eP/hdtunebenchmarkwdcwd20ez.png

http://www.pohrani.com/f/39/k2/2TgDOhZ3/2/as-ssd-bench-wdc-wd20ezr.png

Ovako je to izgledalo prije... ali više nije :(

http://www.pohrani.com/f/1A/11H/3scjeBTS/1/red-dwarf-1122013-2.jpg

Btv ako bi mi netko objasnio kako stavljam slike ovdje bio bih zahvalan...

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.3.2015 16:58 (Mirogamemasta).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Daj screenshot kartice Health!

Što se tiče postavljanja slika na forum, moraš imati instaliran Silverlight i odnda ispod poruke imaš mogućnost dodavanja slika, recimo drag'n'dropom iz Explorera. Ako koristiš Chrome, onda tu možda imaš sivi okvir s puzzlom u sredini - onda klikneš desnom tipkom miša na taj sivi okvir i odabereš Run this plug-in, nakon čega će ti se učitati taj modul u Silverlightu pa ćeš moći dodavati slike.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.3.2015 19:20 (mbaksa).
10 godina
neaktivan

Aha, trebao sam samo aktivirati Silverlight na forumu...

Evo slike...piše da je sve ok

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Imaš dovoljno slobodnog mjesta na diskovima? Recimo da imaš 20% slobodno? Jesi ih defragmentirao?

16 godina

Pitanje, na WD disku od 500 GB imam WARNING za Current Pending Sector, a Error scan je ok, pa me zanima šta to znači i da li me to treba brinuti (Slika 1 i 2).

Na drugom starom disku od WD-a od 250 GB imam Airflow Temperature - FAILED (Slika 3), ali ne kontam kućište mi ne ide preko 35°C i ventilator točno preko diskova uvlači zrak, pa molim savijet šta mi je činiti.

I da ovaj WD 250 Gb nema bad sectora.

Hvala.

Slika 1 Slika 1
Slika 2 Slika 2
Slika 3 Slika 3
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Imaš dovoljno slobodnog mjesta na diskovima? Recimo da imaš 20% slobodno? Jesi ih defragmentirao?

300 Giga slobodno na WD-u, a na Hitachijevom 1 Terabajt. Nisam ih defragmentirao, to bi mogao napraviti pa vidjeti onda šta će biti...

17 godina
moderator
MasterOfDisaster kaže...

Pitanje, na WD disku od 500 GB imam WARNING za Current Pending Sector, a Error scan je ok, pa me zanima šta to znači i da li me to treba brinuti (Slika 1 i 2).

To znači da disk u jednom trenutku nije mogao pročitati te sektore i da "razmišlja" da ih realocira, odnosno ako do toga dođe, to će onda postati hardverski bad sektori. Kad imaš hardverske neispravne sektore Error scan može proći bez greške zato što će disk umjesto tih sektora koristiti rezervne sektore. Znači, hardverski neispravni sektori su transparentni za OS (Windowsi ih ne vide), ali opterećuju rad diska jer kad pokušaš pročitati sadržaj iz tih sektora, disk mora skakati na drugo mjesto na disku. Drugim riječima, mogu uzrokovati pad performansi i/ili štekanje diska, podaci koji su bili u njima nisu nužno ispravni (neoštećeni).

Trebaš se zabrinuti, odnosno napravi backup sadržaja s tog diska i pripremi se na možebitno njegovo propadanje. Ako si njega koristio kod tog kopiranja koje si spominjao, a da ti je sad bilo puno sporije, uzrok je onda najvjerojatnije u tom disku i vrijeme je da ga se riješiš.

MasterOfDisaster kaže...

Na drugom starom disku od WD-a od 250 GB imam Airflow Temperature - FAILED (Slika 3), ali ne kontam kućište mi ne ide preko 35°C i ventilator točno preko diskova uvlači zrak, pa molim savijet šta mi je činiti.

Može biti da mu je senzor temperature otišao. A može biti i da se doista pregrijava. Stavi temperaturnu sondu baš na taj disk/oko tog diska pa tako izmjeri temperaturu.

16 godina
mbaksa kaže...
MasterOfDisaster kaže...

To znači da disk u jednom trenutku nije mogao pročitati te sektore i da "razmišlja" da ih realocira, odnosno ako do toga dođe, to će onda postati hardverski bad sektori. Kad imaš hardverske neispravne sektore Error scan može proći bez greške zato što će disk umjesto tih sektora koristiti rezervne sektore. Znači, hardverski neispravni sektori su transparentni za OS (Windowsi ih ne vide), ali opterećuju rad diska jer kad pokušaš pročitati sadržaj iz tih sektora, disk mora skakati na drugo mjesto na disku. Drugim riječima, mogu uzrokovati pad performansi i/ili štekanje diska, podaci koji su bili u njima nisu nužno ispravni (neoštećeni).

Trebaš se zabrinuti, odnosno napravi backup sadržaja s tog diska i pripremi se na možebitno njegovo propadanje. Ako si njega koristio kod tog kopiranja koje si spominjao, a da ti je sad bilo puno sporije, uzrok je onda najvjerojatnije u tom disku i vrijeme je da ga se riješiš.

MasterOfDisaster kaže...

Može biti da mu je senzor temperature otišao. A može biti i da se doista pregrijava. Stavi temperaturnu sondu baš na taj disk/oko tog diska pa tako izmjeri temperaturu.

Taj WD od 500 Gb mi isključivo služi za skidanje torrenata i njihovo čuvanje do prebacivanja na druge ili vanjske diskove, ali je stalno pun i često se nešto skida, rekao bih onda da je došlo do zamora materijala .

Još ću ga malo imati pa ću ga zamijeniti.

Ovaj drugi WD ću onda još testirati sa senzorom za temperaturu.

Hvala na brzom odgovoru

10 godina
neaktivan

Na kraju sam još prikopčao sata konektor iz jednog porta u drugi, te sam defragmentirao disk.

Drop rate je još uvijek prisutan ali više nije toliko izražen već polako pada pa se može tolerirati.

Nisam siguran da mogu zamjeniti hard na temelju toga, još će reći da sam picajzla... XD

Još je taj WD najnoviji disk u kućištu, a najviše problema.

Jel ima još nešto što mogu napraviti da probam popraviti transfer rate ili sam sve opcije iskoristio?

(Sad sam skužio da je eksterni u još većoj banani, transfer rate 1 MB/s ) Ali dobro njega ću poslije....

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.3.2015 18:37 (Mirogamemasta).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Mirogamemasta kaže...

Nisam siguran da mogu zamjeniti hard na temelju toga, još će reći da sam picajzla... XD

Govoriš o ovome disku s "pending" sektorima? Za očekivati je da će ti se ti pending sektori u dogledno vrijeme pretvoriti u konkretne hardverske bad sektore (to je ono kad ti skoči "Reallocated sector count" i HD Tune ili neki sličan program ti onda crvenim slovima napiše da ti je disk slabog zdravlja).

10 godina
neaktivan

Da o WD-u pričam. Znaći samo je pitanje vremena...

Jel imaš kakva iskustva sa time, tehnički bi garancija trebala pokrivati te loše sektore, zar ne?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Mirogamemasta kaže...

tehnički bi garancija trebala pokrivati te loše sektore, zar ne?

Fizički nečitljiv sektor znači da je disk defektan, dakle ide pod garanciju ako još uvijek traje. 

10 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Mirogamemasta kaže...

tehnički bi garancija trebala pokrivati te loše sektore, zar ne?

Fizički nečitljiv sektor znači da je disk defektan, dakle ide pod garanciju ako još uvijek traje. 

Imam još godinu dana da ga sredim. XD

Najveći problem će biti naći još jednu teru slobodnog mjesta ako ne uspijem popraviti ovaj eksterni hard....

14 godina

U jedan dan disk mi odjednom poceo sporo radit. Pogledam u sentinelu i vidim ovo. Ima li sta za ucinit ili da saljem na reklamaciju ?

Najgore od svega je sta su na njemu sve igre, kupit cu jedan disk i stavit sve na njega i onda ovoga poslat na reklamaciju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Zajeb kaže...

U jedan dan disk mi odjednom poceo sporo radit. Pogledam u sentinelu i vidim ovo. Ima li sta za ucinit

Nema. Disk će ti i dalje tako sporo raditi, s tendencijom pogoršanja, a nakon nekog vremena vrlo vjerojatno će doći do gubitka podataka (već je i sad možebitno došlo do sitnog oštećenja podataka, s obzirom da imaš hardverske bad sektore). Očekivati možeš još hardverskih bad sektora jer imaš i nestabilne sektore. Uglavnom, čim prije s tog diska iskopiraj sve što ti je bitno i nemoj ga dalje koristiti prije nego si sve bitno iskopirao.

14 godina

Koji disk da kupim ? U Splitu sam, neda mi se cekat da dode, a najjeftiniji koji sam nasa u ducanu je https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?pid=15291.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Zajeb kaže...

Koji disk da kupim ?

Onaj s najduljom garancijom. 

Zajeb kaže...

U Splitu sam, neda mi se cekat da dode, a najjeftiniji koji sam nasa u ducanu je https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?pid=15291.

Green je OK ako ti treba za skladištenje velike količine datoteka, nije OK ako su ti bitne performanse, odnosno vrijeme pristupa.

14 godina

Sentinel i device manager mi vide novi hard disk, ali se u my computer on ne pojavljuje. Znam da bi ga treba nekako nazvat, g , h ... ali nemogu se sitit gdje se to radi. Znam da je postoja neki put preko control panela. Moze pomoc ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Disk Management (koji ti je unutar Computer Managementa, a do kojeg možeš tako da desnom tipkom miša klikneš ma My/Computer u Exploreru i odabereš Manage).

14 godina

Mislim da ce disk umrit prije nego podatke prebacim.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice