Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 289.747
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno
Mirko935 kaže...

Zahvaljujem obojici... A ovo u WD Lifeguardu? Je li to zbog ovih greškica ili je nešto drugo? Ako možda znate...

Koliko sam ga skužio, kaže da nije uspio isčitati SMART podatke s trećeg fizičkog diska. Možda zato jer nije WD u pitanju? Nisam nikad koristio taj alat pa nemam pojma.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Koliko sam ga skužio, kaže da nije uspio isčitati SMART podatke s trećeg fizičkog diska. Možda zato jer nije WD u pitanju? Nisam nikad koristio taj alat pa nemam pojma.

Nije to, treći disk je baš taj WD Black. Na Samsungovom SSD-u i drugom WD Greenu odradi taj test bez problema. Očito nije ni do SMART-a, za SMART piše PASS; ovo je cijeli log koji on daje:

Test Option: QUICK TEST
Model Number: WDC WD1001FALS-00E3A0
Unit Serial Number: WD-WCATR0056992
Firmware Number: 05.01D05
Capacity: 1000.20 GB
SMART Status: PASS
Test Result: FAIL
Test Error Code: 06-Quick Test on drive 3 did not complete! Status code = 07 (Failed read test element), Failure Checkpoint = 97 (Unknown Test) SMART self-test did not complete on drive 3!
Test Time: 13:41:01, August 07, 2016

To su inače nekakvi self-diagnostic testovi, ne znam što točno rade, mogu se pokrenuti i ovim alatom koji je danas bio na BOL-u. Tako sam i došao do ovoga, rekoh bezveze idem pokrenuti programčić da vidim šta će reći kad ono neki errori i čuda.

Za sad HDTune pokazuje jedan kvadratić kao damaged, valjda je to onaj damaged ili unstable sector; još nije završio. Budem kasnije/sutra kad stignem odradio i one extended testove, chkdsk itd. pa ću javiti ako šta saznam. U svakom slučaju, hvala!

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.8.2016 15:29 (Mirko935).
17 godina

Secure erase ti prepozna i izolira bad sektore.

Broj CRC grešaka ti konstantno raste dok se ne odstrani uzrok. Ne kreće svaki put od nule, samo kada je disk nov (bez CRC errora) ti je taj parametar na nuli.

Ako broj raste, bitno je zaustaviti rast. I, naravno, popraviti podatke.

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Evo chkdsk... Je li tko kad vidio ovaj boldani error na kraju?

C:\WINDOWS\system32>chkdsk d: /r /x
The type of the file system is NTFS.
Volume dismounted.  All opened handles to this volume are now invalid.
Volume label is STORAGE.

Stage 1: Examining basic file system structure ...
  388096 file records processed.
File verification completed.
  83 large file records processed.
  0 bad file records processed.

Stage 2: Examining file name linkage ...
  427274 index entries processed.
Index verification completed.
  0 unindexed files scanned.
  0 unindexed files recovered to lost and found.

Stage 3: Examining security descriptors ...
Security descriptor verification completed.
  19590 data files processed.
CHKDSK is verifying Usn Journal...
  40457640 USN bytes processed.
Usn Journal verification completed.

Stage 4: Looking for bad clusters in user file data ...
Windows replaced bad clusters in file 104720
of name \Vision\ANDROI~1.2_V\system\app\HTCCAL~1.APK.
  388080 files processed.
File data verification completed.
An unspecified error occurred (766f6c756d652e63 470).

C:\WINDOWS\system32>

"Normalan" chkdsk /f prođe bez errora. Dugi SMART self-diagnostic test javi da ima bad sectora i ponudi da ih popravi, onda kaže da je failao. U Disk Managementu piše "Status: Healthy (At Risk)".

Prošli tjedan mi mobitel crk'o, sad me ova budala zaje*ava... Krenulo me. :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Mirko935 kaže...

"Normalan" chkdsk /f prođe bez errora.

Normalno. Zato jer preskoči taj sektor koji je označen kao nečitljiv pa ga datotečni sustav više uopće ne koristi.

A kad ga ti forsiraš na traženje i popravak bad sektora, on ga pokuša iščitati, ali ne može.

17 godina

Ja sam nedavno svoj externi hdd skenirao sa hdd tunom i pokazao mo par bad sectora i bez problema sam to rijesio sa hdd regeneratorom bez ikakvog formatiranja.

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.8.2016 20:50 (Patrick_cro).
17 godina
Mirko935 kaže...

Evo chkdsk... Je li tko kad vidio ovaj boldani error na kraju?

Ne gine ti Secure Erase da osvježiš disk i pravilno izoliraš taj bad sektor.

Također, pri particioniranju diska, podijeli disk na particije tako da ti prostor gdje je bad sektor i onaj okolo njega ne budu dio nijedne particije.

Patrick_cro kaže...

Ja sam nedavno svoj exterbi hdd skenirao sa hdd tunom ikazao mo par bad sectora i bez problema sam to rijesio sa hdd regeneratorom bez ikakvog formatiranja.

Logički bad sektori, rješivi. Ali to popravi i chkdsk s odgovarajućim parametrima.

17 godina

Koliko znam hdd regenerator moze popraviti i physical bad sectore, nije prvi put da ga koristim.

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pozdrav ekipa. Kakvo je trenutno stanje sa ovim diskom? Mislim da će trebati zamjena jer svi testovi pokazuju greške. Jesam li u pravu ili?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Steve Jobs: 1955 - 2011 David Bowie 1947-2016
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
SATA kabel si zamijenio?
14 godina

Da, i to već odavno. Očito nije pomoglo niti to. Također, Hard disk Sential kaže da ima 8 bad sectora na disku..

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Steve Jobs: 1955 - 2011 David Bowie 1947-2016
17 godina
moderator
alen4430 kaže...

Da, i to već odavno. Očito nije pomoglo niti to. Također, Hard disk Sential kaže da ima 8 bad sectora na disku..

Imaš 8 nestabilnih sektora, za koje se disk još nije odlučio hoće li ih svrstati u bad sektore ili ne. Sudeći po tome da ti iščitavanje ne prolazi, vjerojatno hoće. Kolega je spominjao HDD regenerator - možeš eventualno s tim programom proći, pa nek malo smrda te sektore pa možda opet postanu posve čitljivi. Osim toga nemaš što previše za napraviti - možeš proći s chkdsk-om kao kolega Mirko:

chkdsk c: /r /x

c: zamijeniš oznakom logičkog diska/particije, ako ih imaš više.

Ta naredba će probati iščitati sadržaj iz problematičnih sektora, a ako ne uspije, označit će ih kao logičke bad sektor i Windowsi ih više neće koristiti.

Čini se da si se disk polako sprema u mirovinu, dosta mu je bilo.

14 godina

Hvala ti na savjetima. Provjerit ću, ali mislim da je najbolje da servis odluči kako će i što će dalje. Što se tiče diska, ne znam kako je to moguće, ali već sam prošle godine mijenjao disk, i sad ga opet mijenjam. Ja ne znam da li je to do loše serije Seagatea ili mene baš u 2 godine nađu 2 neispravna diska, ali stanje je takvo kakvo je. Probat ću zamijeniti za Western Digital seriju, možda ću s njom imati više sreće.

17 godina
moderator

Ne možeš statistiku gledati na primjeru samo sebe. Ako su se statistički gledano trebala pokvariti 2/10 diskova, statistiku nije bitno jesu li oba završila kod tebe ili jedan kod tebe, a drugi kod nekog drugog. S obzirom na tehnološke prepreke s kojima se današnji diskovi susreću, nije ništa čudno da im je pouzdanost manja nego prije. Naravno, diskovi nekih marki se u prosjeku kvare manje od diskova drugih, no isto tako modeli jednih marki se u prosjeku kvare manje od modela drugih marki i ujedno ako se diskovi jednih marki kvare manje od drugih to ne znači da će se automatski i svi modeli tih marki kvariti manje od modela drugih marki.

Što se tiče servisa, pitanje je hoće li ti pending sektore priznati pod garanciju. Druga je stvar kad bi se oni pretvorili u bad sektore... Provjeri si to da ne nosiš bezvez disk na servis.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.8.2016 14:06 (mbaksa).
16 godina
mbaksa kaže...

..

Što se tiče servisa, pitanje je hoće li ti pending sektore priznati pod garanciju. Druga je stvar kad bi se oni pretvorili u bad sektore... Provjeri si to da ne nosiš bezvez disk na servis.

-za svaki brand hdda postoji proizvođačev alat kao wd diag, to je jedino relevantno. (ne iz win, nego bootmedij-dos, praktično neki hirens, ubcd...). To servis mora priznati, tj no error ili error code.

+ na našem tržištu je hrpa repariranih diskova, primijetit ćete kraću garanciju (uobičajeno 2-3-5 godina, vs 1-2) + statistika/sreća.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.8.2016 14:16 (ihush).
14 godina

Pa da, ja sam testirao preko Seagate official alata, kojeg sam našao na njihovoj stranici i koji je, kako je servis rekao, dobar dokaz da negdje ima problema sa diskom. To se slažem za reparirane diskove, ali ja do sad već 2-3 diska koja sam imao, nigjde nisam dobio garanciju veću od 2 godine.

16 godina
alen4430 kaže...

.. ali ja do sad već 2-3 diska koja sam imao, nigjde nisam dobio garanciju veću od 2 godine.

pa da je i 'šleper' .. to ti govori nešto i sigurno je povezano s cijenom. :)

ali, za servis, garanciju, priznavanje.. problem je PC-servis i konkretno za komponente, nemaš ovlašteni servis, nego samog trgovca, koji je 'bog i batina'.. tako da se ne ponaša kao 'pravi' servis. Ako ti diag javi grešku, u pravom servisu imaš pravo na reklamaciju.

+ s 'jeftinim diskovima' ugl sam primijetio probleme s toshiba hddovima, svaki 3-4.. je katastrofalno spor, radi, nema grešaka.. ali je PC spor (sve identično-usporedivo s drugim konfiguracijama).. često je taj disk 50kn niže cijene, kad mogu biram wd blue ili st.. i zapravo se ne zamaram time :) nek se drugi brinu.

+ poneki ssd slično (slabe performanse, kao da je običan hdd).. i opet je cijena dobar pokazatelj, pa čak i trgovac (koji nabavlja određenu robu, prema interesima kupaca.. i zaradi)

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.8.2016 14:40 (ihush).
17 godina
alen4430 kaže...

Pozdrav ekipa. Kakvo je trenutno stanje sa ovim diskom? Mislim da će trebati zamjena jer svi testovi pokazuju greške. Jesam li u pravu ili?

Savjetujem odraditi Secure Erase diska Parted Magicom. Ako sektori odu, to će ti pokazati.

14 godina
ihush kaže...
alen4430 kaže...

.. ali ja do sad već 2-3 diska koja sam imao, nigjde nisam dobio garanciju veću od 2 godine.

pa da je i 'šleper' .. to ti govori nešto i sigurno je povezano s cijenom. :)

ali, za servis, garanciju, priznavanje.. problem je PC-servis i konkretno za komponente, nemaš ovlašteni servis, nego samog trgovca, koji je 'bog i batina'.. tako da se ne ponaša kao 'pravi' servis. Ako ti diag javi grešku, u pravom servisu imaš pravo na reklamaciju.

+ s 'jeftinim diskovima' ugl sam primijetio probleme s toshiba hddovima, svaki 3-4.. je katastrofalno spor, radi, nema grešaka.. ali je PC spor (sve identično-usporedivo s drugim konfiguracijama).. često je taj disk 50kn niže cijene, kad mogu biram wd blue ili st.. i zapravo se ne zamaram time :) nek se drugi brinu.

+ poneki ssd slično (slabe performanse, kao da je običan hdd).. i opet je cijena dobar pokazatelj, pa čak i trgovac (koji nabavlja određenu robu, prema interesima kupaca.. i zaradi)

A znam, sad trenutno ništa ne mogu napraviti. Kakva je onda preporuka, koji bi disk bio dobar, a da opet ima kapacitet 1TB? Gledao sam od Western Digitala, ali u ovaj rang jedino ulazi još WD Blue serija, ma da osobno i mislim da bi on bio bolji nego ova Barracuda serija koja me već potrefila na 2 tvrda diska. Kontaktirat ću još jednom trgovca i objasniti mu detaljnije situaciju, kako bi vidio kakvo je stanje sa tim. Nadam se da ću sa sljedećim diskom imati više sreće

17 godina
moderator
191x7 kaže...
alen4430 kaže...

Savjetujem odraditi Secure Erase diska Parted Magicom. Ako sektori odu, to će ti pokazati.

Ti bi samo formatirao! 

17 godina
mbaksa kaže...

Ti bi samo formatirao! 

A što da kažem kad Secure Erase rješava baš takve probleme s sektorima i ostalom.

10 godina

Ima netko takav problem?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
pqweasdyxc kaže...

Ima netko takav problem?

U zadnjih 20 postova imaš dvoje ljudi koji imaju taj problem i objašnjenje problema. A i piše ti, uostalom :D

17 godina
moderator
191x7 kaže...
mbaksa kaže...

Ti bi samo formatirao! 

A što da kažem kad Secure Erase rješava baš takve probleme s sektorima i ostalom.

Znaš što secure erase radi? Više puta zapisuje preko istog. Logički gledano onda ti je bolje srediti to HDD regeneratorom.  Ili više puta pokretati chkdsk s opcijom za pronalazak i popravak bad sektora. Pa ni u jednom od ta dva slučaja ne moraš brisati disk.

pqweasdyxc kaže...

Ima netko takav problem?

Sto puta već odgovoreno na ovoj temi - zamijeni SATA kabel.

17 godina
mbaksa kaže...

Znaš što secure erase radi? Više puta zapisuje preko istog. Logički gledano onda ti je bolje srediti to HDD regeneratorom.  Ili više puta pokretati chkdsk s opcijom za pronalazak i popravak bad sektora. Pa ni u jednom od ta dva slučaja ne moraš brisati disk.

Ne, secure erase ne radi to.

Secure erase prepisuje binarne nule preko svih korisničkih podataka. Enhanced secure erase zapisuje podatkovne nizove (koje je zadao proizvođač diska) preko svih korisničkih podataka ali i sektora koji se ne koriste zbog relokacije.

Ako će nešto prisiliti neispravne sektore na relociranje, to je secure erase JER prelazi preko svih sektora i vrši u njih zapisivanje.

17 godina
moderator
191x7 kaže...
mbaksa kaže...

Ne, secure erase ne radi to.

Secure erase prepisuje binarne nule preko svih korisničkih podataka.

Onda nije baš secure.  I kako to onda rješava problem, ako zaobilazi bad sektore?

16 godina
mbaksa kaže...
..I kako to onda rješava problem, ako zaobilazi bad sektore?

i placebo liječi.. :)

17 godina
mbaksa kaže...

Onda nije baš secure.  I kako to onda rješava problem, ako zaobilazi bad sektore?

Nisam napisao da zaobilazi bad sektore, nešto si krivo pročitao.

17 godina
moderator
191x7 kaže...
mbaksa kaže...

Nisam napisao da zaobilazi bad sektore, nešto si krivo pročitao.

Pa upravo to bi se dalo iščitati iz tvoje izjave:

Secure erase prepisuje binarne nule preko svih korisničkih podataka. Enhanced secure erase zapisuje podatkovne nizove (koje je zadao proizvođač diska) preko svih korisničkih podataka ali i sektora koji se ne koriste zbog relokacije.

No, nema veze. Onda je to praktički isto ko i obično formatiranje diska.

I opet - zbog čega bi netko samo radi pokušaja popravka nekoliko sektora formatirao disk, kad isto daleko brže i s daleko većom šansom za uspjeh može napraviti s HDD regeneratorom ili DRevitalizeom? Ako jedan secure erase (koji potraje koliko?pol sata, sat, dva?) ne pomogne, probati još jednom? Ako taj ne pomogne, probati još jednom? Ogromni gubitak vremena uz jako malo stvarno učinjenog posla.

Mislim, forsiraš s tim secure eraseom kao da se radi o nečem posebnom i učinkovitom, a riječ je o običnom punom formatiranju diska. Nema taj secure erase nikakve magične sposobnosti. 

17 godina

Opet brkaš pojmove.

Secure Erase je low level format, da, a to nije "obično formatiranje diska". Nakon "običnog formatiranja" lako vratiš podatke.

Secure Erase odnosno najniži oblik formatiranja NE POPRAVLJA bad sektore (fizičke bad sektore ni nije moguće popraviti!). Još jednom ponavljam, secure erase ugrađenom (ata) metodom prolazi kroz sve sektore.

Dakle, vrši zapis u svaki sektor. Pri tome se svaki sektor i provjerava odnosno zna se je li se u njega moglo zapisati i odgovara li zapis onome što je trebalo biti zapisano.

Pošto se svaki sektor "provjerava" pronađu se svi bad sektori i oni budu označeni kao takvi. To znači da će svi neispravni sektori na disku i biti označeni kao takvi, a isto tako i da će, ak ose bad sektori šire, do toga odmah i doći.

Secure erase će, ako se sektori ne šire i disk nastavi nakon njega funkcionirati, spriječiti aplikacije koje pristupaju disku u tome da zapisuju ili čitaju iz svih bad serktora. Dakle, spriječiti će greške u daljnjem radu.

Programi koji softverski popravljaju hardverske probleme su zmijsko ulje, prodaja magle. Ako je sektor neispravan, nikakav softver ga neče popraviti.

Ako je ispravan sektor prikazan kao neispravan (zbog ko zna čega), njega će "softver" tipa HDD regenerator "popraviti". Isto to "odradi" i Secure Erase samo što, za razliku od softvera tipa HDD regenerator, s Secure Erase znaš na čemu si.

Isto tako, nema smisla ponavljati Secure Erase. Jednim prolazom on je ili odradio svoje ili je disk krepao. Nema između, ne postoji "polovičan secure erase".

Također, nakon Secure Erase teško da ćeš vratiti podatke. Cijeli disk bude popunjen nulama, dakle nema ni particijske tablice a kamo li datotečnog sustava.

Ponavljam, random programi nemaju, kako ti to kažeš, magične sposobnosti. Ako je sektor neispravan, nema mu popravka.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice