ljudi moji nisam sve ovo napisao da se pohvalim već da se nađe neko rješenje... znam da bi najbolje bilo da promijenim matičnu ali zasada to ne dolazi u obzir... (ili ću pak morati da radim novu temu u PDF mbo)
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Evo ovak, imam u kompu novi novcati Samsung/Seagate 2,5'' disk od 1tb (uz SSD-e ovaj mi je dovoljan, stavio sam ga zbog tisine ;) ). I sada, kada stavim SMART u HDTune-u, pokazuje ovu jednu gresku, a kada idem pogledat SMART u CrystalDisk Infou, greske nema?!
Pa kako je to moguce?
OK, proguglao sam i ovo navodno nije strasno, kad disk krene umirat, broj tih gresaka krene naglo gore, kod mene stoji na 1 pa je to navodno zanemarivo.
Mislio sam napravit low level format, koliko to traje i ima li uopce smisla?
Svi testovi pokazuju da je disk ispravan...kojem programu da vjerujem?
Jel ima jos neki program koji cita SMART?
Fala!
EDIT: Dodana slika i DiskSentinela, koji isto ne prijavljue nikakve greske sa SMART-om.
Isprobaj i hard disk sentinel
Isprobaj i hard disk sentinel
Evo, dodao sliku, ne pokazuje nista.
Jel moze bit da je HDTune pobenavio, vidim i da je to verzija stara vec 2 godine, skidam 5.60 trial da vidim sta on kaze...
EDIT: HDTune 5.60 isto pokazuje gresku.
Nemoj se onda ni sekirati , bitno da broj ne raste
Je li ovako nešto moguće?
Disk je ovaj iz Moj PC. Star je 170 dana. HD Sentinel kaže da je disk u izvrsnom stanju, i da ne može biti bolji.
Za sada nisam imao problema da mi se zaledi.
Itekako moguće. Provjeri s nekim novijim HD Tune. I s SpeedFan (online analysis iz SpeedFana).
Hvala!
netrebate se muciti upravo je krepao!lp
recite mi kaj znaci ovo? , nesto mi hard steka od kad sam stavio novu plocu, reko idem provjeriti kad ono dvije zute? barracuda 1tb!
To ti govori da bi u kratkom roku moga krepat.
netrebate se muciti upravo je krepao!lp
Seagate. Zašto ljudi to kupuju.
jel moze biti da je tome svemu kriva nova ploca, jer od kad sam nju stavio sistem se iz dana u dan ponasao sve gore i gore...
jel moze biti da je tome svemu kriva nova ploca, jer od kad sam nju stavio sistem se iz dana u dan ponasao sve gore i gore...
Da nije kabel? Jel ti to disk na kojem ti je OS?
Da nisi možda imao kakvu nezgodu pri ugradnji ploče, recimo da si udario disk, da ti je pao ili nešto slično?
Koliko je star disk?
Ploča ne, alli ako si dodavao još kakve komponenente, onda bi moglo biti da je pad napona na +-5 ili +-12(pogotovo grafička ili highpower cpu). ako je napajanje loše izvedeno, pa sve izlaze vodi preko jednog izlaza, to bi moglo bit to.
Inače spin retray count ti je deficit napona na hdd-u, sad da li njegove elektronike ili radi ulaza.... uz naravno ispravak, možda je i motor pukao, ali, to si već odbacio prijašnjom izjavom.
Da nije kabel? Jel ti to disk na kojem ti je OS?
Da nisi možda imao kakvu nezgodu pri ugradnji ploče, recimo da si udario disk, da ti je pao ili nešto slično?
Koliko je star disk?
os mi je na ssd, disk je star niti 2 godine, nikad nikakvih problema do ugradnje na novu plocu! kuciste je na kompu i nitko ga ne dira jer odma ruka strada...probao sam u razlicite sata utore do drugog kabla, odjednom mi je sve crveno u hd tune-u, nosim ga sutra kod frenda u firmu za recovery...mislim da je jos pod garancijom!
mislim da je disk ok, samo je pitajnje kakvo je napajanje i kakko ono to trpi
Da nije kojim slucajem staticki elektricitet ? Ti stalno radis po kucistu nesto.
diskovi su dobro zaštičeni, tako da sumnjam. kakvo ti je napajanje i koja ti je grafička
upravo vidio
ajd ti spoji samo hdd pa vidi kako će se on ponašat
pa pokreni ovo
http://hddscan.com/download/HDDScan-3.3.zip
diskovi su dobro zaštičeni, tako da sumnjam. kakvo ti je napajanje i koja ti je grafička
upravo vidio
ajd ti spoji samo hdd pa vidi kako će se on ponašat
pa pokreni ovo
sve sam izvadio iz kucista i spojio sam hard na stolu i dubre sad radi u hd tune-u najnormalnijeali i dalje ga nesto koci ne radi kak spada..
radi sve normalno
e pa onda, samo ti njega spoji i sve ok
i moj disk javlja errore, a sve radi super
bit će da je to sata 2 disk, a ssd je sata3, pa je tu konflikt u odazivu
Dakle htio sam uništiti particiju na kojoj je bio windows 10 preview i onda na taj slobodan prostor instalirat elementary os freya,koristio sam program paragon partion manager i vidio sam opciju da slobodni prostor premjestim sa jednog djela hard diska na drugi(nezz koliko shvatate imao sam tri particije 1. win7 2.arhiva i 3.win10,pa sam htio premjestit slobodan prostor koji dobijem od ove trece particije na pocetak u slucaju da nekad budem htio spojit nekad taj prostor sa windows 7 particijom).I sad program unisti particiju,kaze da se kompjuter mora restartovat da bi poceo premjestanje particija,ja pustim kompjuter da radi,nisam ni obraco paznju posto je to trajalo nekih sat vremena i onda kad sam došao do kompjutera vidim onaj pocetni ekran sa kojeg se pristupa u bios i nikako da makne sa njega,upalim kompjuter ponovo i opet ista stvar,kompjuter stane odma na pocetku i ne mrda,otvorim kompjuter iskljucim hard disk,stavim usb na kojem imam puppy linux,upalim kompjuter i normalno mi ucita sistem.
E sad očito vidim da je do hard diska,moje pitanje da li se hard disk pokvario skroz na skroz ili ima neki način da se to popravi posto ima stvarno dosta stvari na njemu ?
ima, rip linux, spasi podatke na eksterni disk, formatiraj sve, i ispočetka
paragon nije za takve stvari
ili live cd od ubuntua, i to pomaže
ali problem je sto ja nikako ne mogu pristupit disku,čim ga priključim računar neće da se upali bez obzira što on nije primary boot device
uopće se ne pali, ili ga nema u boot orderu?
jarane ovako,upalim ja komp. i odma na onom početnom ekranu na kojem pise ime maticne ploce i to,odma na tom ekranu se zamrzne i nidje ne mrda,stvarno ne kontam sta je to
povadi memoriju, vrati jednu po drugu, ostavi disk otpojen, kad prođe post, onda ugasi i spoji disk,
vec sam vadio ram memoriju,trenutno radim preko usb-a tj. puppy linuxa kojeg sam i stavio na usb u slucaju da mi hard disk bude pokvaren,sad mi hard disk nije spojen,ima li bar neki alat ili sistem koji kad ucita sve,tek tad ukljucim hard disk i ono da ga prepozna i onda da kopiram podatke sa njega na usb
ako ti razne verzije linuxa ne čitaju disk, žao mi je
disk je mrtav
možeš probat flobo hdd repair. ali za taj alat moraš imat instalirane windowse
a i rezultat je upitan
http://www.floborecovery.us/FloboHardDiskRepair.html
naravno treba ti yogurt verzija
samo moram naglsiti, disk se možda i oporavi, ali podatci..... e to je druga priča
e da i to traje, al fakat traje 8+ sati, ovisi o veličini i brzini diska