2 SSD diska u mirroru -> vSphere ESXi

poruka: 13
|
čitano: 3.052
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
2 SSD diska u mirroru -> vSphere ESXi 5.x

Postavio bih 2 SSD non-enterprise diska (Samsung 840 Pro 256GB) u RAID 1 (mirror) na IBM x3650 server, raid je hardverski.

Na serveru se vrti VMWare-ov virtualizacijski softver vSphere ESXi 5.1.

Zanima me koliko je pametno koristiti non-enterprise ssd u takvom okruženju.. Ima li netko slična iskustva? Sugestije?

Svaka informacija dobrodošla.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

ssd-ovi vise vole AHCSI nego raid. Ali rade it o bez problema.

prvojeri takodje da li podrzavaju TRIM u raid modu.

Takodje ako se moze znati koja im je primarna uloga?

Posto ce u raid 1 pretpsotavljam da nece biti za system nego za rad?

http://www.modsrigs.com/detail.aspx?BuildID=32977
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: 2 SSD diska u mirroru -> vSphere ESXi 5.x
n3m4n kaže...

Postavio bih 2 SSD non-enterprise diska (Samsung 840 Pro 256GB) u RAID 1 (mirror) na IBM x3650 server, raid je hardverski.

Zanima me koliko je pametno koristiti non-enterprise ssd u takvom okruženju.. Ima li netko slična iskustva? Sugestije?

Prvi je problem što je to nepodržano od strane IBM-a i VMwarea (diskovi nisu na support listi), tako da bilo koji problem neće moći biti adresiran vendorima.

Za ostalo sumnjam da ćeš imati problema, ako diskovi prorade na tom kontroleru. Vjerojatno je 5110e?

17 godina
neaktivan
Re: 2 SSD diska u mirroru -> vSphere ESXi

Da, služit će za rad, prostor na njemu ce bit postavljen za datastore, na datastoreu ce se nalazit nekoliko virtualnih računala. Iz tog razloga idem na RAID 1 - backup.

Informacije s Googlea ne obećavaju da će TRIM raditi u mirroru... zagrebat ću konkretnije po Googleu po tom pitanju. Upitno je i znade li ESXi koristi TRIM..

17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
n3m4n kaže...

Prvi je problem što je to nepodržano od strane IBM-a i VMwarea (diskovi nisu na support listi), tako da bilo koji problem neće moći biti adresiran vendorima.

Za ostalo sumnjam da ćeš imati problema, ako diskovi prorade na tom kontroleru. Vjerojatno je 5110e?

Server je malo stariji, x3650 M2 (7947K6G). Kako provjerim koji je kontroler?

Za test sam prije par mjeseci spojio jedan consumer SSD, također Samsung (mislim da je 840 Basic), server ga je prepoznao bez problema kao SSD..

Je li istina da je MTBF diska reduciran ako je postavljen u RAID polje?

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.10.2014 13:01 (n3m4n).
16 godina
n3m4n kaže...
..

Za test sam prije par mjeseci spojio jedan consumer SSD, također Samsung (mislim da je 840 Basic), server ga je prepoznao bez problema kao SSD..

-radit će svaki jer je kompatibilnost unazad, razlika je samo npr TRIM-req. (kapacitet za sad nije problem starijim kontrolerima). Naravno treba provjeriti BIOS+firmware.. možda baš nešto fixa (ili neki rizik). Ako i flashaš prvo progooglaj .. zna biti iznenađenja.

-mirror nije backup (ovisno kako 'prevedemo', to je samo redundancija u ovom slučaju).

-SSD ugl nije za RAIDanje, interno kontroler već koristi 'raid' tj ovisno o kapacitetu serija je složena od npr 2x kom početnog modela, tad ne dobijaš performanse, pogotovo ako nije u AHCI modu.. consumer nije serverska kaegorija. Pošto je u planu mirror, .. provjeri dali je i to potrebno, npr usporedi Read/Write brzine ako je to razlog uzimanja SSDa itd. Često je brzina npr 500MBs u AHCIju, dok u RAIDu može biti npr <300. Tad ti je sigurnije uzeti npr 4x HDD u RAID5 i sl. Pogotovo kad imaš pravi server/kontroler (nije isto s kućnim jeftikanerima).

- Nekad je mirror bio rješenje da server u sljučaju kvara jednog diska može nastaviti s drugim do zamjene, danas imaš npr VMove, hotplug je normalan itd.. čak je u nekim situacijama jeftinije imati 2x fizički server koji tad preuzme task, tj ako je fallback bitan, mirror je rješenje samo za kvar diska, dodatni ili VM je rješenje za bilo koji kvar. itd.

-za SSD MTBF je 'samo papirnati/izračunati podatak'.. TRIM utječe na to, kao i pametna podjela taskova. Možda bi bilo optimalnije neRAIDati, 1-disk OS, 2-disk podaci, na to 'pravi' backup/sync..

-i back to RL, ne kupuje se novo s 'planom' da će baš sutra crknuti.. radit će, samo ne znaš ni približno koliko dugo. Ent.serija ti ipak daje tu neku 'provjereniju garanciju'.. ali i faktor sreće. Mogući scenario, jedan disk, radi godinama i ne crkne, suprotni, sve redundantno.. i opet problem. Predvidi ono što možeš/moraš kao i up/down time koji je u tvom slučaju tebi/firmi prihvatljiv. Npr podizanje novog računala u slučaju kvara starog, može biti pola sata ili par dana. Ako je to kriterij, tad možda crkne u petak navečer.. tad po planu imaš u skladištu drugi PC koji čeka. Ako tog uvijeta nema, tad ni mirror nije neka bitna stvar (za moj job, način i potrebe). Dok u backup ide ono što se ne smije izgubiti nikad jer je nenadoknadivo. Mirror je sve manje u upotrebi, s razlogom. Možda neki NAS s iSCSI-SAS itd itd..

-ako je mirror ili uptime bitan, tad obavezno kupi treći rezervni SSD. Jer za x-dana/godina ga više neće bit na lageru, garancija i MTBF su sporedni. Tako ja radim i čini mi se logično za moje potrebe. Samo kao ideja... Opet prednost enterprisea/branda je i to da garantiraju dobavljivost, ali to košta...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan

Upravo to sve gore receno i lijepo sroceno.

http://www.modsrigs.com/detail.aspx?BuildID=32977
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
n3m4n kaže...

To je stari server s kontrolerom koji je po defaultu bio ServeRAID-BR10i, sad je pitanje što je točno unutra. A to nije baš neki kontroler.

Ako želiš VM-ove trpati na te diskove, ja bi prije išao na neke SAS-ove nego na VM-ove, sam promet po tim diskovima je popriličan. Ako baš hoćeš SSD, onda bi stavio jedan - dva u ladicu i provjerio možeš li čitati stanje diska bilo kroz ServeRAID manager bilo nekako drugačije.

17 godina
neaktivan

at:Old Iggy

SAS diskovi su bili opcija od koje sam odustao zbog paprene cijene. Priča je zapravo sljedeća: jedan od dva 146GB SAS diska koji su u mirroru je riknuo, a treba mi identični disk. Kad sam došao do cijene diska (1 komad IBM 146GB SAS 10k rpm je oko 2,5k kn) kojeg je dost teško nabaviti i 'službenim' kanalima, krenuo sam tražit alternativu. Promet po diskovima nije prežestok na dnevnoj bazi.. Kontroler, ako jest ServeRAID-BR10i - 'Supports SAS 3 Gbps and SATA 2', znači argument više da neću dobiti više od 300 MB/s.

at:ihush

Hvala na iscrpnom odgovoru.. Nije loša ideja nabavke trećeg diska, za ubuduće. Mirror koristim nekoliko godina, redundancija je zasad bila dovoljan 'backup'. Imam već implementiran iSCSI u kombinaciji s NAS uređajem, na njem se vrti malo veći broj virtualki za koje nije potrebno da su 'performance top'.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.10.2014 14:17 (n3m4n).
17 godina
n3m4n kaže...

at:Old Iggy

SAS diskovi su bili opcija od koje sam odustao zbog paprene cijene. Priča je zapravo sljedeća: jedan od dva 146GB SAS diska koji su u mirroru je riknuo, a treba mi identični disk. Kad sam došao do cijene diska (1 komad IBM 146GB SAS 10k rpm je oko 2,5k kn) kojeg je dost teško nabaviti i 'službenim' kanalima, krenuo sam tražit alternativu. Promet po diskovima nije prežestok na dnevnoj bazi.. Kontroler, ako jest ServeRAID-BR10i - 'Supports SAS 3 Gbps and SATA 2', znači argument više da neću dobiti više od 300 MB/s.

Hmmmm... Tih diskova ima podosta i po nižim cijenama, samo ne ideš na "potpuno službene" već "malo manje službene kanale".

Ne gledaj toliko throughput već je tu bitniji odziv, moraš imati poprilično virtualki da to zagušiš. No ako ti ti SSD-ovi rade, sve pet.

16 godina

ako je hw raid ograničen na 300, tad možda soft raid ima smisla. Eliminiraš ovisnost o konkretnom kontroleru i možda dobiješ bolje performanse diska.

ipak više povjerenja imam u prave kontrolere.. nekako glađe rade (ali ima veze i generacija ostatka, CPU-MBO.. kod novijih ne vidim takve razlike, stari se konstantno mijenjaju i ne vrijede neka stara pravila..).

btw, umjesto SAS diskova, jeftinije je uzeti nekoliko Raptora, kapacitet, brzina, SATA-2.5".. dobiješ performanse ST-Cheetah/15krpm SASa uz nižu cijenu (računajući i rezervne). Rezervni disk (ilii više njih) uvjek računaj, štedi vrijeme i živce kod zamjene dok je garancija ugl 5g sporedna. Ako je i iskoristim, distributer dad dobije provjereno čist disk.. (podaci) ili ga lupam čekićem. Planirani remontovi su opet zgodna stvar, jer ti ostane hrpa zanimljive opreme, dok su SASovi za normalne juzere beskorisni.. samo kao ideja.

17 godina
ihush kaže...

ako je hw raid ograničen na 300, tad možda soft raid ima smisla. Eliminiraš ovisnost o konkretnom kontroleru i možda dobiješ bolje performanse diska.

Ne može ga samo tako ubaciti bez kontrolera...

16 godina
Old Iggy kaže...
..

Ne može ga samo tako ubaciti bez kontrolera...

-ma može (danas svaki OS, win-lin..). scrl do mirror/stripe 50% str. ... ali sam zaboravio (vjerojatno na što misliš) sys.disk/boot. Točno, tad ne (mada ni to nisam 100% npr GRUBom..).

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice