Upgrade na Skylake?

poruka: 64
|
čitano: 14.431
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Upgrade na Skylake?
Penryn kaže...

Kladim se da ne bi tako pričao da ga imaš..

Mogo sam birat iskreno, skylake ili haswell, haswell bio jeftiniji i to polovni s garancjiom dobio skoro pa iste pefrormanse, a sad ovi testovi na kojima pise na titan x bolje radi sa skylake... price za djecu, mora da cu ga kupit jer kartica od 1000 eura radi bolje na njemu.

13 godina
protjeran
Dakle jel ima naznaka kad dolaze ostale inačice cpu-a?, jeftinije ploce?... Jer cijene su van pameti!
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
17 godina
neaktivan
Luka123 kaže...

Mogo sam birat iskreno, skylake ili haswell, haswell bio jeftiniji i to polovni s garancjiom dobio skoro pa iste pefrormanse, a sad ovi testovi na kojima pise na titan x bolje radi sa skylake... price za djecu, mora da cu ga kupit jer kartica od 1000 eura radi bolje na njemu.

Još uvijek možeš birat, tako da nema razloga da izmišljaš nekakve teorije zavjere.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2015 20:06 (Penryn).
13 godina
protjeran
Upgrade na Skylake?

Kako ti se da' do prije 3 dana je uzdizao 775 socket da ga nemora mijenjat jos 5 godina...'gle cuda, on i ansha su sigurno u rodu!

Moj PC  
4 1 hvala 1
13 godina
Stjepanj kaže...

Kako ti se da' do prije 3 dana je uzdizao 775 socket da ga nemora mijenjat jos 5 godina...'gle cuda, on i ansha su sigurno u rodu!

gdje sam ja to rekao? i tko je ansha?

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2015 22:09 (Luka123).
13 godina
protjeran
Upgrade na Skylake?

Nebitno, dosadno mi, nemam trenutno gpu ni oculus rift...

Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina
Stjepanj kaže...

Nebitno, dosadno mi, nemam trenutno gpu ni oculus rift...

evo ti jedan thumbs down, da te oraspolozim

16 godina
Upgrade na Skylake?

realno prelazak na skylake je namijenjen onima koji prelaze sa dosta starijih i slabijih procesora (tipa ja sa phenom 2 550 BE) i planiram uzet skylake, zasto ne, noviji socket, za ram planiram uzet 16gb ddr4 (cijena 120€) i to je to, a uzimam ga iskljucivo zato sto ne mislim da ce bit nekih velikih pomaka kao sto ih nema tipa 4790k (primjera radi), i mislim da ce mi dosta dugo trajat.. inače vani 6700k kosta 390€, maticna (msi pro gaming koju planiram) kosta 160€, i ne cini mi se skupo s obzirom da ploce za 5820k kostaju 200+€ a procesor je par eura manje od 6700k..

Umro je Einstein, umro je Newton, ni ja se ne osjećam baš najbolje.. :(

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
LUNAT1C kaže...

realno prelazak na skylake je namijenjen onima koji prelaze sa dosta starijih i slabijih procesora (tipa ja sa phenom 2 550 BE) i planiram uzet skylake, zasto ne, noviji socket, za ram planiram uzet 16gb ddr4 (cijena 120€) i to je to, a uzimam ga iskljucivo zato sto ne mislim da ce bit nekih velikih pomaka kao sto ih nema tipa 4790k (primjera radi), i mislim da ce mi dosta dugo trajat.. inače vani 6700k kosta 390€, maticna (msi pro gaming koju planiram) kosta 160€, i ne cini mi se skupo s obzirom da ploce za 5820k kostaju 200+€ a procesor je par eura manje od 6700k..

Tako sam i ja.

Uzeo komp prije 10 dana, prije toga sam imao Athlon X2 250 procesor. Nije uopce velika razlika u cijeni vise izmedu Haswella i Skylake, a sa Skylakeom dobijes podrsku za dosta novih stvari. Ne dobijes mozda u performansama, ali imas vise PCI-E laneova, maticne cesto dolaze sa M.2 podrskom, USB 3.1 type C-om itd.

Here’s a quick hit-list of significant features for Skylake and its new chipset:

16 PCIe lanes on the CPU and another 20 PCIe 3.0 lanes on the chipset. The latter is a big increase from the 8 PCIe 2.0 lanes on the last several chipsets.

A new DMI 3.0 (Direct Media Interface) link between CPU and chipset, with double the effective bandwidth (32 gigabit/s) of DMI 2.0. This increases the throughput and effectiveness of those extra chipset PCIe lanes.

Intel claims that very fast NVMe SSDs, which operate over PCIe, will achieve full performance over the chipset lanes (thanks to the bump up to PCIe 3.0), which means they won’t have to use the valuable CPU lanes that you want dedicated to your graphics card.

Like the Devil’s Canyon i7-4790K and i5-4690K before them, these new Skylake 6700K and 6600K CPUs are built for overclocking. Their default clocks are already high at 4.0GHz and 3.5GHz, and able to overclock to a stable 4.7/4.6GHz, respectively, on a hefy air cooler.

Support for DDR4 RAM. RAM speed has only a small performance impact on gaming framerates, but DDR3 is on the way out, and DDR4 prices are dropping fast. It’ll be the norm in the near future.

More powerful RAM overclocking options. Most of us don't do any serious RAM overclocking, but the new processor is more flexible when it comes to tweaking ratios. Plus, speeds up to 4133. Yowza.

While not built into the chipset, many Z170 motherboards are launching with USB 3.1 support, and many have USB 3.1 Type-C connectors. That’s great for future-proofing.

Many Z170 boards are also building in M.2 ports with PCIe lanes as opposed to SATA express, which is great news for the future of high speed storage. We want to be able to take advantage of SSDs like the Samsung SM951.

Integrated graphics performance is slightly better than Haswell, but not nearly as strong as Broadwell. For gamers, that’s mostly irrelevant, as we’ll always use a dedicated graphics card. But DX12 makes it possible for devs to leverage both GPUs, which could be a few frames of free performance in games.

Imas sve na ovoj stranici.

12 godina
neaktivan
Upgrade na Skylake?

Odgovor OP-u je "ne". 

S Tom's hardware foruma na tu temu, posteru koji je pitao da li taj CPU bottlenecka 980 Ti:

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2663990/3570k-980.html

"your 3570k is fine. dont worry about upgrading unless you need hyperthreading for non gaming performance or need more cores for non gaming performance. we have been hearing about more cores more threads api optimiaztions for almost a decade now and its never came to fruition. trust me when the 3570k becomes obsolete for gaming so will the 4790k."

Dakle ako ti treba više frejmova stavi jači GPU, za gaming razlika između Ivy Bridge i5 i Skylake i7 nije ni približno dovoljna da bi opravdala mijenjanje svog tog hardvera. Najmlađi CPU koji bi ja mijenjao je Sandy Bridge, i to samo ako nije i7-2600K koji se odlično OC-a. Što se tiče Witchera, gledao sam na YT da je ta stvar na 4K u stanju zaklati 2x980 Ti SLI na 52 FPS ako uključiš hairworks, tako da je GPU upgrade definitivno way to go ako hoćeš veći framerate. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.10.2015 23:48 (dturina).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Što mislike o slaganju nove konfiguracije od nule. Da treba apsolutno sve kupiti. Skylake konfa ispade i više od 1000 Kn skuplja ako se uzima jednaka količina RAM-a i ako se uzima podjednaka klasa CPU-a i matične, ako se ide na najjeftiniji CPU sa Skylake arhitekturom, najjeftinija ploča sa Z170 čipom i najjeftiniji DDR4 8GB onda razlika i nije tolika. Ako se uzima ovo najjeftinije nije li bolje uzeti malo višu klasu Haswella i bolju ploču i puno bolji DDR3?

11 godina
Upgrade na Skylake?

Gledam ovo i čudim se da gtx 690 koja je užasno jaka grafika ne može izgurati 4k igranje u unity-u. A da, moguće je to zbog 2gb rama na svakom gpu. Šteta, beskorisna grafička za gaming na 4k ako je to tako.

Hejjjjj
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.10.2015 9:55 (Chico12).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
DDR4 je preskup a jedina prednost mu je brža onboard grafička, ja sam uzeo Gigabyte DDR3 ploču i uštedio poprilične novce na memoriji a brzina je ista. Dakle DDR3 je definitivno opcija za Skylake.
11 godina
dturina kaže...
DDR4 je preskup a jedina prednost mu je brža onboard grafička, ja sam uzeo Gigabyte DDR3 ploču i uštedio poprilične novce na memoriji a brzina je ista. Dakle DDR3 je definitivno opcija za Skylake.

Koji ram moraš imati ako ides sa ddr3? Ima li nešto posebno ili?

Hejjjjj
15 godina
neaktivan
dturina kaže...

Nije uopce toliko skup. Za 995 kn u ADM-u nabavis 2x8 GB Corsair LPX Vengance memorije na 2.4 GHz. A maticne koje su DDR4 kompatibilne imaju puno vise opcija i mogucnosti nego DD3 Skylake maticne.

12 godina
neaktivan
Svejedno, ja sam uzeo 1.8Ghz Kingston 2x8GB set i radi super.
12 godina
neaktivan
Moguće je da postoje jeftinije ddr4 opcije ali ja sam naišao na nekoliko preskupih opcija koje nisu imale previše smisla.
16 godina
dturina kaže...
Moguće je da postoje jeftinije ddr4 opcije ali ja sam naišao na nekoliko preskupih opcija koje nisu imale previše smisla.

realno ima i ddr3 memorije na 2400 mhz koja kosta po 3000kn, vani je ddr4 2x8gb na 2400 120€ (dakle 900 kn), i ako si slazes konfu tipa u alzashopu ispadne te kao da si kupovo stariju generaciju ovdje, po meni i ono sto sam napravio radje uzet novi socket ako uzmas novu kutiju, a sad upgrade je takav da se ne isplati.. 

Umro je Einstein, umro je Newton, ni ja se ne osjećam baš najbolje.. :(
12 godina
neaktivan
LUNAT1C kaže...
dturina kaže...

realno ima i ddr3 memorije na 2400 mhz koja kosta po 3000kn, vani je ddr4 2x8gb na 2400 120€ (dakle 900 kn), i ako si slazes konfu tipa u alzashopu ispadne te kao da si kupovo stariju generaciju ovdje, po meni i ono sto sam napravio radje uzet novi socket ako uzmas novu kutiju, a sad upgrade je takav da se ne isplati.. 

A gle, s jedne strane su mi nudili 4x4 DDR4 kit, s druge 8GB DDR4 dimmove koji su koštali preko soma kuna, a s druge strane sam za soma kuna kupio 2x8 GB DDR3, tako da se nisam puno mislio, naprosto je za DDR3 bilo daleko više izbora i za daleko normalnije novce. Siguran sam da će za neko vrijeme kako se DDR4 popularizira cijene pasti, ali u točki u kojoj sam ja kupovao situacija je bila takva kakva je. Moje mišljenje je da će DDR4 imati smisla kad latencije čipova padnu, ali za sada, frekvencija očitavanja ti ne znači puno ako su latencije takve da ti treba 15 taktova za promjenu stanja memorijskih elemenata. Koliko vidim, DDR4 ima još veće latencije od DDR3, i sve dok je tako veći clock ti ne znači puno. Hoće li DDR4 sporije zastarjeti, hoće. Hoće li sav novi razvoj biti u smjeru usavršavanja DDR4, hoće. Koliko to nama trenutno znači... ne previše. Kupuješ ramove takve kakvi su sada po cijenama kakve su sada, a ako ćeš raditi upgrade u budućnosti, uzet ćeš iste takve jer ćeš ionako imati zakon najsporijeg vagona.

Isplati li se upgrade na Skylake, da ponovim - ako imaš nešto novije od Sandy Bridge, ne baš. Ako imaš Q8200 s 4 GB DDR2 rama kao ja, onda kupiš naprosto ono što je aktualno u trenutku kad se odlučiš na upgrade. 

Što se tiče performansi matične, recimo to ovako. Ako ti treba USB 3.1, thunderbolt port, podrška za SLI konfiguraciju i takve stvari, onda ploča koju sam ja uzeo nema smisla, jer te stvari ne podržava. Ali ja imam jednu grafičku karticu, USB3 nadilazi teoretski bandwidth koji su u stanju isfurati eksterni diskovi, i bitno mi je jedino da po potrebi mogu proširiti RAM na 32GB i da stroj stabilno i tiho radi. Dakle to što ima smisla meni nema nužno smisla nekome s eksternim SSD Thunderbolt storageom i dvije grafičke kartice u SLI. 

12 godina
neaktivan
Upgrade na Skylake?

Budući da je izvorni topic bio "koliko će se dobiti na Skylake u igricama", izvrtio sam sad Valley benchmark (1440p Ultra, no AA) u dvije konfiguracije, prva je overclock na 4.6 GHz, druga je stock 4 GHz, bez turbo boosta. 

Dakle OC rezultat je 31.2 FPS score 1307, min 19.8 max 50.8

Stock rezultat je 31.2 FPS score 1305, min 19.8 max 50.8

Ukratko, grafička kartica u tolikoj mjeri determinira rezultat da razlika između 4 i 4.6GHz CPU ne znači doslovno *ništa*. Dakle tko god s Ivy Bridge ili Haswell i5 misli upgradati na Skylake, neka radije uloži novce u jaču grafičku, tu će se vidjeti efekt.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Upgrade na Skylake?

ybte nemrem vjerovat da nema razlike? kako to?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

Jednostavno, nema bottlenecka na CPU/RAM/MBO kombinaciji, a u tom slučaju 100% performansi određuje GPU. Naravno, ako staviš 3 Titan X kartice u SLI, imat ćeš nekakav bottleneck i na X99 konfiguraciji, ali za nekakve normalne konfiguracije, što znači single-GPU, može i 980 Ti ili Titan X, na iole modernom hardveru, a Ivy Bridge i5 je definitivno moderni hardver, nema bottlenecka. 

Dakle upgradeom CPU/MBO/RAM nakon neke točke ne dobiva se doslovno ništa, tko hoće više FPS u igricama neka sve novce investira u GPU, jedino tako će imati stvarni upgrade performansi.

17 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

Pa valley na 1440p.. očekivano da nema razlike u izričito GPU benchu. 

12 godina
neaktivan
Penryn kaže...
Stjepanj kaže...

Pa valley na 1440p.. očekivano da nema razlike u izričito GPU benchu. 

Ja se slažem da bi se najviše CPU utjecaja vidjelo da spustim na 720p ili nešto slično, ali realistično, ne upgrada se komp da bi imao 200 frejmova na 720p nego da bi imao preko 60 frejmova na 1440p ili 4K.

Nemam na stroju sad neke ozbiljne baterije testova kakve imaju revieweri niti mi se to da vrtjeti, ali koliko sam vidio reviewe, bottlenecking na i5 i i7 Intelima novijim od Sandy Bridge je non-issue. Dakle nekakvi dobici u igricama radi overclocka CPU i RAMa... not really. Mislim da su i Linus i Jay radili testove s ramom i nije bilo nikakve razlike između 1330 i 2400 ramova. Koliko sam vidio, overclock GPU daje najvidljivije rezultate. Sve dok je CPU u stanju servirati sirove podatke grafičkoj, i sve dok bus radi dovoljno brzo i bez prekida, matičnu i CPU nećeš osjetiti.

17 godina
neaktivan
Upgrade na Skylake?

Ma slažem se u potpunosti, samo kažem da je valley bench kojeg skoro pa nije uopće briga kakav procesor imaš. Malo drugačija situacija bi bila u nekim igrama koje traže što jači procesor.. u njima bi uz jaču grafu tipa GTX980Ti vjerojatno primjetio nekakvu razliku u fps-u između i7 na 4ghz i 4.6ghz.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Ma slažem se u potpunosti, samo kažem da je valley bench kojeg skoro pa nije uopće briga kakav procesor imaš. Malo drugačija situacija bi bila u nekim igrama koje traže što jači procesor.. u njima bi uz jaču grafu tipa GTX980Ti vjerojatno primjetio nekakvu razliku u fps-u između i7 na 4ghz i 4.6ghz.

Moguće. Naravno da svaki engine ima svoje specifičnosti - koliko tekstura, koliko fizike itd., ali iskreno, očekivao bih da se razlike stvarno vide tek na SLI, a ne na single-GPU konfiguracijama, zato što je tu bitnije što se dešava na busu i što je CPU u stanju servirati i koliko brzo. Jedini razmjerno moderni CPU kod kojeg sam vidio da pokazuje bottleneck s modernim single-GPU konfiguracijama je AMD Vishera, koji po svoj prilici ima neki arhitektonski problem koji Intel nema, vjerojatno loše single-core performanse. Doduše Vishera je tehnologija iz 2012.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.10.2015 20:01 (dturina).
16 godina
Upgrade na Skylake?

Da ne otvaram novu temu, nadovezat cu se ovdje jer je ista tematika. Neki dan, vrag mi ne da mira i reko, idem malo vidjet na koliko fps-a mi se vrti GTA V. U nVidia panelu sam ukljucio fps counter koji u prosjeku kaze 20-30 fps-a. Iskreno, ocekivao sam malo vise. Ovo je konfa: i3 2120, 8 GB DDR3, GTX 970 na ASRock B75M ploci i max rezolucija koju monitor podrzava: 1680x1050. Cinjenica je da ovdje definitivno CPU gusi cjelu pricu, a GPU ne dolazi dovoljno do izrazaja. 

Prvo sam razmisljao o prelasku na Skylake konfu, ali ispada prevelika investicija 5000kn +-, a osim toga i ova tema me je uspjela odgovorit od toga. Trazim CPU koji ce "drzat vodu" jos koju godinu-dvije. 

Proizvodjac navodi da ploca podrzava ove! Komp se uglavnom koristi 50% za gejming a preostalih 50% je za surfanje, office, glazba i filmovi.

1) Koji CPU se najbolje uklapa u moju pricu? 

2) Trazit polovni ili kupit novi?

3) Gdje kupovat?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Upgrade na Skylake?

Traži i5 Sandy ili Ivy bridge na njuskalu

Ako sam nešto progriješio, ispravite me. :D Mlad sam, još učim! :D
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Upgrade na Skylake?

Kad bi uzeo i7 nebi bile neke drasticne razlike nad i5?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
myself kaže...

Kad bi uzeo i7 nebi bile neke drasticne razlike nad i5?

naravno da ima, u nekim igrama i drasticne, no nije samo to vec "konfort" koji ces dobiti za cca 1600-1700kn s tom i7-icom sljedecih par godina(citaj min 3g, na njemu ces izgubiti cca 500kn u tih par godina sto je mizerija), primjer; svaki i5 ce u vecini AAA naslova kucati na 75-95% cpu usage s tom gtx970, em ce se grijati, em ce "bučiti" itd itd! uzmi i7 3770/K...koji naleti!

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2015 19:22 (Stjepanj).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice